Google får norsk bøde på 250.000 for Street View-aflytning

Det norske datatilsyn har givet Google en bøde på 250.000 kroner for ikke som lovet at slette de data om trådløse netværk, som Google har indsamlet i forbindelse med Street View-fotograferingen.

Googles Street View-biler har ikke nøjedes med at fotografere huse og veje. Bilerne blev også brugt til at kortlægge trådløse netværk, som kunne hjælpe med bedre stedbestemmelse til eksempelvis smartphones.

Men Google har ikke som lovet slettet de data, selskabet indsamlede om de trådløse netværk, og det har nu udløst en bøde fra det norske datatilsyn på 250.000 norske kroner, svarende til cirka 254.000 danske kroner. Det skriver NRK.

Google er kommet i klemme i flere lande, fordi selskabet har indsamlet wifi-data. Google har lovet at slette dataene, men det er altså ikke sket i Norge.

Læs også: Australiere kræver Google Streetview-data slettet

»Det er en alvorlig krænkelse, og det, der gør det særlig alvorligt, er, at vi tidligere havde fået et løfte fra Google. Det er alt for ringe, og vi havde forventet noget helt andet fra så stort og seriøst et firma. De burde have overblik over, hvilke data de indsamler,« siger direktør Bjørn Erik Thon fra det norske datatilsyn til NRK.

Bøden er ifølge NRK én af de største nogensinde, som tilsynet har udstedt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Pedersen

Jeg er ret sikker på at det er hvad Google har rullet op omkring deres toiletpapirs-ruller, i tusindekronesedler.

Uanset hvad er det småpenge for dem. I sær sammenlignet med hvad de evt. kan trække ud af de informationer de har indsamlet.

 • 2
 • 2
#3 Svante Jørgensen

Uanset hvad er det småpenge for dem. I sær sammenlignet med hvad de evt. kan trække ud af de informationer de har indsamlet.

Interessandt. Hvordan mener du at Google kan "trække penge ud af" stumper af offentlig WiFi data folk selv har sendt ud, hvor det meste er krypteret og så godt som alt sammen er ubrugelige frakmenter?

Jeg er enig i at opsamling af disse data er forkert, og afviser slet ikke at Google fortjener bøden. Men hvis der uden videre kunne tjenes penge på det, så tror jeg du ville se flere skumle typer på gaden med laptops og WiFi antenner.

 • 2
 • 1
#4 Thomas Jensen

Sig mig, hvad er det lige der er så forkert i, at Google har indsamlet SSIDer i forbindelse med fotograferingen? De kan jo ikke registrere andet, end hvad enhver der befinder sig i området kan se/opsnappe, nøjagtigt lige som med billederne. Dataene ville jo ikke kunne bruges til andet end at forbedre deres services, til gavn for alle, så hvad er problemet? Google ligger i forvejen inde med temmelig mange menneskers e-mail mm., som vel nok må siges at være væsentligt mere fortrolig information, end et SSID.

 • 1
 • 0
#5 Henrik Pedersen

De fleste skumle typer er ikke Google.

Google har verdens største søgemaskine og en masse andre projekter i vandet. De er vel efterhånden mestre i data-mining.

Ingen ved jo præcist hvor meget de har samlet ind, hvem ved hvad der kan trækkes ud af det? Just saying...

 • 0
 • 1
#6 Tore Julø

Det er godt nok det mest idiotiske forsøg på dataindsamling jeg nogensinde har hørt om.

Det forekommer mig omtrent lige så intelligent som og gå med en tændt båndoptager ned af strøget og så sætte sig hjem og tro, at man kan bruge de samtalefragmenter, man har opsnappet uden for kontekst, til noget som helst brugbart.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere