Norges regering vil bygge digital tinglysning fra bunden - kan koste 341 millioner ekstra

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
I stedet for at arbejde videre på et eksisterende it-system til ejendomsdata, vil Norges regering udvikle et helt nyt system til digital tinglysning. Det vil ifølge ekspert-rapport koste 341 millioner kroner ekstra i tabte besparelser.

Danmark fik - efter massive startvanskeligheder - en digital tinglysning, der nu sparer staten for over 100 millioner kroner hvert år, fordi en masse manuelt papirarbejde og post frem og tilbage er forsvundet.

Den gevinst vil man også gerne høste hos vores norske naboer, hvor regeringen derfor i finanslovsforslaget for 2014 har sat 24 millioner kroner af til, at Kartverket, Norges svar på Geodatastyrelsen, kan gå i gang med udviklingen at et nyt it-system til tinglysning.

Men den beslutning er kontroversiel - for tidligere har en ekstern rapport konkluderet, at det mest hensigtsmæssige ville være at bygge videre på de it-systemer, som allerede findes på området. Det skriver Teknisk Ukeblad.

Et offentligt ejet selskab, Norsk Eiendomsinformasjon, har nemlig udviklet systemet Regina i en pilotudgave, der allerede løser en del af de opgaver, der er når fast ejendom skifter ejer.

Ved at flytte hele Regina-systemet til Kartverket og bygge videre på det, kunne en fuld digital tinglysning være klar flere år før, at en helt nyudviklet løsning ville blive færdig. Og fordi de potentielle besparelser er store, svarer det alene til en forskel på 341 millioner kroner (380 millioner norske kroner) i tabte besparelser. Det vil også være billigere i udviklingsomkostninger at bygge videre på Regina, i forhold til at begynde fra bunden af.

Omvendt ville man ved at starte forfra kunne vælge den teknik, der var bedst til en opgave som digital tinglysing, lød det også i den eksterne rapport, der kom i juni. Men det er ikke samlet set en stor nok fordel til at opveje besparelserne.

Norsk Eiendomsinformasjon er ejet af Nærings- og Handelsdepartementet, der svarer til et dansk erhvervsministerium, mens Kartverket hører til under Kommunal- og Moderniseringsdepartementet.

Og forholdet mellem Norsk Eiendomsinformation og Kartverket er ikke det bedste, for de to parter har tidligere været i juridisk slagsmål, der endte i retten, skriver Teknisk Ukeblad.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Nils Bøjden

I artiklen er der nævnt at forskellen ligger i en besparelse på 1.4mia vs 1.7 mia gode norske petrodollars.

Hvem i alverden tror på de besparelses analyser der foreligger på offentlige system modeller?

Den slags plejer udelukkende at være af politiske årsager frem for praktiske, og derfor er beløbet usikkert og ukontrollabelt.

Så det eneste man kan diskutere er om man synes at det er god ide at bygge nyt i forhold til oven på eksisterende fundament. Og her er svaret også et rungende måske.

Men den danske stat ejer vel koden til det danske tinglysningssystem. Så lad os tilbyde dette mod et Par GWh i årlig forsyning i vandkraftstrøm.

  • 1
  • 0
#4 Peter Stensgaard

Er der overhovedet skabt kontakt mellem de danske udviklere/ejere af vores system og nordmændene? Vi plejer at prædike at vi bør se udenlands, inden vi starter udvikling af vores egen løsninger, som man gjorde i sagen om rejsekortet og det velfungerende system i London osv. Jeg tror ikke der er ENORM forskle i lovgivningen mellem DK og NO...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere