Norges Datatilsyn: Brug din magt som forbruger og søg registerindsigt

Så stor er bunken af data som mediehuset Schibsted, der blandt andet udgiver VG og Aftenposten Illustration: Datatilsynet
To medarbejdere hos det norske Datatilsyn har søgt registerindsigt hos fire store norske virksomheder og udgivet en rapport med resultaterne. Datatilsynet opfordrer andre borgere til at søge registerindsigt for at sikre sig, at kun de nødvendige data lagres hos virksomheder.

Der blev formentligt spist mere chokolade end appelsiner, da en medarbejder hos det norske Datatilsyn sad klistret til tv-skærmen for at se reality-programmet 'Keeping Up with the Kardashians'.

Det er nogen af de resultater man kan læse i en ny rapport fra det norske Datatilsyn. Her har to medarbejdere ageret testpersoner og søgt registerindsigt, i Norge kaldet innsynsrett, hos fire store norske virksomheder.

Hos tv-udbyderen Canal Digital Kabel kan testpersonerne fået indsigt i deres tv-forbrug, hvor man kan læse at den ene medarbejder har være vild med reality-programmet 'Keeping Up with the Kardashians'.

Canal Digital Kabel bruger kundernes tv-adfærd til at segmentere kunderne, og mente at medarbejderen fra Datatilsynet havde en indtægt på 560 000 norske kroner, har en humanistisk uddannelse og er en enlig mand uden børn, der bor i en boligblok.

»Ikke alle disse gæt rammer lige godt, men helhedsindtrykket stemmer alligevel godt overens med virkeligheden,« skriver Datatilsynet i rapporten.

Appelsiner erstattet med chokolade

Sådan har indkøbsvanerne ændret sig hos en medarbejder hos det norske Datatilsyn. Illustration: Datatilsynet

Hos dagligvarekæden Norgesgruppen har en medarbejder fået indsigt i de data som lagres igennem kundefordelsprogrammet Trumf.

Her kan man se at antallet af købte appelsiner er dalet fra 12 kilo per halvår til fire kilo per halvår på et enkelt. Samtidig er mængden af købt chokolade steget fra omkring et kilo til over seks kilo i samme periode.

Det norske datatilsyn opfordrer norske borgere til søge registerindsigt og presse virksomheder til begrænse deres dataopsamling.

»Utilfreds? Sig fra over for virksomheden. Brug din magt som forbruger. Hvis forbrugerne foretrækker mere privatlivsventlige tjenester, må virksomhederne tilpasse,« skriver Tobias Judin, juridisk rådgiver i det norske Datatilsyn i en blog.

Registerindsigt er en effektiv måde at finde ud af, hvad der faktisk gemmes af data om din adfærd og færden lyder det fra det norske Datatilsyn.

»Spekulerer du på hvad en virksomheder gemmer om dig? Bed om registerindsigt. At bede om registerindsigt er den bedste måde at opdage om en virksomheder gemmer flere oplysninger om dig, end de har givet indtryk af,« skriver Tobias Judin.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere