Politisk ambition i Norge: Bredbånd til alle trods pris på 5 milliarder kroner

Opdateret: Den norske regering har som politisk ambition, at alle skal have adgang til bredbånd. De faglige rådgivere i den norske telestyrelse er enig - men parterne er dog uenige om, hvor meget kapacitet der skal tilbydes som en forpligtelse. En høringsrunde er i gang.

Den norske statsminister, Erna Solberg, og hendes regering har meldt ud, at deres politiske mål er en beslutning om netforbindelse på 100 Mbps til alle borgere i det 1.750 km lange land. Bl.a. med det argument, at det vil forbedre mulighederne for en enkel tilgang til det offentlige, mere kvalitet i internettjenester, øget værdiskabelse og bedre beslutninger.

Den norske styrelse for it og kommunikation, Nkom, har netop nu en rapport i høring, hvor man anbefaler, at Telenors leveringsforpligtelse øges fra en opringningsforbindelse med modem til egentligt bredbånd - med en downstream-hastighed til alle på 4 Mbps - upstream 1 Mbps. I alt vil det gavne 99.000 husstande, som i dag ikke kan få en sådan forbindelse. Til en samlet pris på 5,44 milliarder norske kroner.

'Bredbånd som en leveringspligtig tjeneste er et vigtig skridt på vejen til at opfylde målsætningerne, som regeringen har skitseret om stigende brug af og tilgang til IKT-løsninger,' skriver Nkom i redegørelsen.

Læs også: Sjællandske kommuner: Stop den digitale ulighed - hurtigt bredbånd til alle

Reglerne for leveringsforpligtelse i Norge blev sidst revideret i 2004. Hvis processen ender med en stramning af leveringsforpligtelsen, betyder det ikke, at nordmændene vil få bredbånd gratis, men alene at de har ret til at få den inden for en politisk aftalt pris. Ekstraomkostningerne kan ifølge forslag fra Nkom finansieres via en fond, som alle bredbåndskunder betaler til, eller ved direkte statsstøtte.

Høringsfristen er medio september.

Denne artikel er præciseret med, at der er tale om en politisk proces i Norge imod en mulig beslutning om, at forsyningspligten skal omfatte bredbånd. Dette er endnu ikke vedtaget i det norske Storting.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere