Norge vælger side i dokumentkrig

Fremover skal alle offentlige norske hjemmesider skrives i de åbne formater HTML, PDF eller ODF.

Den norske regering melder nu klart ud i dokumentkrigen med deres beslutning om, at alle offentlige hjemmesider fremover kun skal anvende de åbne formater HTML, PDF og ODF.

Beslutningen er bare første skridt på vejen i en øget anvendelse af åbne standarder i den offentlige sektor i Norge, oplyser leder af det nye Kompetencecenter for Fri Programvare Heidi Arnesen Austlid i en henvendelse til pressen.

Den norske regering ønsker med beslutningen at bruge de åbne standarder til at øge tilgængeligheden på de norske hjemmesider.

Danmark nøjes med W3C-validator

Herhjemme er regeringen gået en lidt anden vej i samme sag. Her har man pålagt de offentlige institutioner, at deres hjemmesider fra årsskiftet skal kunne validere under den såkaldte W3C-validator, der betyder, at hjemmesidens syntaks stemmer overens med de internationale standarder for opbygning af hjemmesider.

De nye regler betyder dog ikke, at de offentlige hjemmesider skal laves om fra 2. januar, men det betyder, at der i forbindelse med opgradering af hjemmesiderne skal tages hånd om, at de kommer til at validere under W3C-validatoren.

Når det er vigtigt med en valideret hjemmeside, skyldes det hensynet til hjemmesidens tilgængelighed. Validerer hjemmesiden, betyder det, at de perifere enheder, som eksempelvis handicappede anvender for at kunne få glæde af nettets muligheder, fungerer bedre. En del af dette udstyr vil ikke fungere korrekt, hvis der er fejl i syntaksen for hjemmesiden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Lasse Nielsen

Det er ufatteligt nemt at lave en side der validerer med W3C's HTML- (og CSS-)validator, og som stadig ikke kan ses på andet end Internet Explorer. Bare tilføj lidt dårligt Javascript, så er al standardoverholdelse smidt ud af vinduet.

For at det batter bliver der nødt til at være krav om tilgængelighed, ikke bare teknik. Selvfølgelig skal man overholde standarderne, men det er minimumskravet.

Danmark er langt bagefter, fx når det gælder regler der beskytter handicappedes adgang til offentlige servicer. Et tilgængelighedskrav til offentlige web-sider ville være en god begyndelse.

/L

  • 0
  • 0
#4 Jesper Lund Stocholm Blogger

Lasse,

Det er ufatteligt nemt at lave en side der validerer med W3C's HTML- (og CSS-)validator, og som stadig ikke kan ses på andet end Internet Explorer.

Jeg synes at tiltaget illustrerer, hvad der sker, når politikere laver meget strikse regler - uden at kende nok til området. Journalisten nævner handicappedes brug af hjemmesider, der hæmmes af dårlig html-kode (jeg ved i øvrigt ikke, hvor dette kommer fra - det står ikke på den norske hjemmeside), men det er fuldt ud muligt at lave en hjemmeside, der validerer til UG med kryds og slange både mht HTML, JavaScript og CSS ... men som blinde ikke får en fis ud af.

Det er naturligvis rigtigt, at det hjælper på diverse værktøjer, at html-koden validerer, men at sige at blot html-koden validerer, så er alt okidokily for blinde, er i bedste fald skræmmende naivt.

:o)

/Jesper

PS: Er den norske side på nynorsk?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere