Norge væbner sig til it-krig og opretter nyt cyberforsvars-værn

20. september 2012 kl. 13:341
Norge væbner sig til it-krig og opretter nyt cyberforsvars-værn
Illustration: soldat krig radio walkie.
Cyber Force hedder et nyt, selvstændigt værn i det norske forsvar. De 1.100 ansatte skal ruste Norge til kommende it-krige, som nordmændene vurderer ligger lige om hjørnet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nordmændene går hele vejen og opretter nyt værn med navnet Cyber Force til at forsvare landet mod et stigende antal angreb i cyberspace. Det nye værn med 1.100 ansatte blev præsenteret på et pressemøde tirsdag i Jørstadmoen lige uden for Lillehammer, skriver Idg.no.

Cyberforsvaret er født ud af den afdeling, der tidligere hed Defence Information Infrastructure, og missionerne forbliver uændrede: At dæmme op for internetangreb mod norske interesser - både i militæret og i civilsamfundet. Men ved at ophøje it-forsvaret til et selvstændigt værn får cyberforsvaret nu samme status som Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet i det norske forsvar.

Kommandør Sverre Engeness, der er er viceleder i det nye cyberforsvar udtaler:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vores udfordring er at sikre og beskytte forsvarets beslutningstagning. Der er yderst vigtigt at sikre forsvaret mulighed for at operere netbaseret, internt og gennem allierede«.

Onde stater står på spring

Ifølge det norske militær har ondsindede stater opbygget militære enheder til at engagere sig i cyberangreb, ud over de mere traditionelle kriminelle it-angreb. Samtidig blev det på pressemødet understreget, at digitale trusler bliver mere målrettede og sofistikerede, og en del cyberangreb er rettet mod personer i forsvaret eller forsvarets it-systemer.

I Danmark har Forsvaret til sammenligning for nyligt indviet centret Computer Networks Operations, som udgør Danmarks it-forsvar. Her holder for eksempel statens varslingstjeneste GovCert til, og tilsammen er der 50 ansatte.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
20. september 2012 kl. 18:49

Norge regner med at verden bliver ligesom Neuromancer/Sprawl-trilogien, hvilket jeg ikke har noget imod :-D