Norge udskifter 40 år gamle fagsystemer for 1,3 milliarder kroner

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Gamle fagsystemer inden for arbejdsformidling, sociale ydelser og forsikring skal i Norges erstattes i et stort udviklingsprojekt, der skal gå i luften fra 2017.

Et 40 år gammelt fagsystem inden for socialområdet i Norge skal nu afløses af et helt nyt it-system i et projekt til godt 1,3 milliarder norske kroner. I hvert fald hvis et forslag fra regeringen går igennem det norske parlament.

Den er den norske arbejds-, social- og forsikringsstyrelse, NAV, som er opdragsgiver på projektet, der er et af de største nogensinde i Norge. Metier er hyret som ekstern konsulent.

»Det er langt det største IKT-projektet i Nav,« siger udviklingsdirektør Ingunn Midttun Godal til digi.no.

Nav administrerer cirka en tredjedel af det samlede norske statsbudget med omkring 300 forskellige it-systemer, hvoraf 12 er defineret som centrale.

Ingunn Midttun Godal afviser, at der findes standardsystemer til opgaven.

»Det har vi overvejet. Generelt vil vi implementere en kombination af standardløsninger, genbrug og nyudvikling, hvor det ikke er muligt at genbruge eller finde noget på hylden. I vores portefølje har vi både små og store projekter. Det her er langt det største. Det skal samtidig være kernen i vores beslutningsunderstøttende løsning, som udbetaler flere hundrede milliarder i mange år. Vi har særligt undersøgt, om der er standardløsninger, eller om andre regeringer har udviklet noget, som er egnet, siger hun.

Undersøgelserne som har været omfattet af ekstern revision, har imidlertid konkluderet, at der ikke findes standardsystemer til alle behov. Systemer fra forsikringsbranchen har været undersøgt som alternativ til nyudvikling, men konklusionen er, at de ikke fuldstændig kan tilpasses fremtidens behov.

Arbejdshest fra 1970erne skal på pension

Den mest centrale del, der skal udfases, er arbejdshesten fra 1970'erne, it-systemet Infotrygd.

Administrationen af forældrecheck og engangsudbetalinger er første sagsbehandlingsområde, der skal ud af det gamle system. Senere følger sygedagpengene.

Infotrygd vil fortsætte med at leve i mange år frem, men nøgleopgaverne vil altså til stadighed blive flyttet til det nye kerne-system.

Det nyt it-system skal udvikles i samarbejde med eksterne leverandører, og derfor er der nye lukrative kontrakter til IT-konsulenterne, hvor udbud forventes offentliggjort til august. Indkøb af 'grundudvikling' eller programmering er i prækvalificeringsfasen og forventes påbegyndt i efteråret 2016.

Borgerne vil opleve at de får flere muligheder:

»Borgerne vil få adgang til nemmere selvbetjening, hvor far og mor blandt andet være i stand til at foretage simulering af betalinger. I mange tilfælde vil procedurerne kunne foregå helt eller delvist automatisk. Dette er et vigtigt skridt i digitaliseringen af ​​den offentlige sektor,« siger Ingunn Midttun Godal.

Selv om it-projektet har et svimlende budget, kan det ifølge Nav betale sig, viser en samfundsøkonomisk analyse, og kvaliteten heraf kontrolleres af Metier.

»Vores planer og kvalitetssikringsrapporten fra Metier er ikke offentligt tilgængelige endnu. En af grundene til det er, at vi er midt i en anskaffelsesforløb, hvor nogle af oplysningerne sandsynligvis vil påvirke indkøbet,« forklarer Ingunn Midttun Godal.

De første leverancer forventes i henholdsvis 2018 og 2019.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bent Jensen

"ingen stadart løsninger" Der er ingen andre lande i verden som har samme opgaver ?

Lad os håbe der er krav om open source, så kan noget måske genbruges i andre projekter og lande, hvis ellers det kommer til at virke.

Er der nogen der ved, om der findes nogen lande som har et helt overordnet system, som kan alt, og som fungere ? Hvis der er, hvorfor så ikke bruges deres løsninger. Hvis der ikke er. Så er der sikkert en meget god grund til, hvorfor der ikke skal smide 1.3 miliarder efter sådan en løsning.

Tænk hvor langt man komme, stille og roligt uden dyre prestigeprojekter, hvis man startet med at forenkle datagrundlaget, og fjerne udnødvendige data og arbejdsgange. Samt brugte åbne standarter og programmer, og bygget funktioner og dele ind efterhånden som de virkede, og ikke erstatet de gamle programer før.

Men det ville sikkert blive alt for billigt, uden brug af konsulenter, og store "software og hardware" huse. .

 • 2
 • 0
#2 Keld Simonsen

Overvejer Norge at dette bliver internationalt tilgængeligt? De har jo undersøgt om der var noget passende udviklet til andre stater, og fundet at det ikke eksisterede. Så kunne de vel udvikle det.

Og jeg vil anbefale at det udvikles som open source. Man kunne teame op med EU og lave et fælles projekt om det. Norge er tilsluttet mange EU-aftaler, så logikken i meget vil være det samme som i hele EU.

Specielt kunne vi fra dansk side deltage, via Staten og evt. via kommunernes OS2-samarbejde.

 • 1
 • 0
#3 Palle Due Larsen

"ingen stadart løsninger" Der er ingen andre lande i verden som har samme opgaver ?

Overvejer Norge at dette bliver internationalt tilgængeligt?

Hovedparten af sådan et system er implementering af forskellige lovkrav. Siden Norge sikkert har helt specifikke lovkrav, tror jeg ikke, det er muligt, at finde et standardsystem, og det norske system vil nok ikke kunne bruges uden for Norge. Ting er ikke altid så nemme, som de ser ud.

 • 1
 • 0
#4 Joe Sørensen

Er der nogen der ved, om der findes nogen lande som har et helt overordnet system, som kan alt, og som fungere ?

Nej.. Nej det er der ikke. emacs kommer måske tæt på, men nej. :-)

Typisk er problemet i det offentlige at de tror at de skal have ét system, som kan alt. I virkeligheden skal de have mange systemer med høj sammenhørighed og som til sammen kan 98%. De sidste 2% kommer de til at lave i hånden. De bliver naturligvis aldrig færdige med de systemer, men tilgengæld får du hurtig en værdi for brugerne som kan tage dem i anvendelse lidt ad gangen efterhånden som flere systemer bliver tilgængelige.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere