Norge stemmer nej til OOXML

De udestående tekniske problemer er så store med dokumentformatet OOXML, at den norske standardiseringsråd har valgt at stemme nej.

Selv om overskriften på det norske standardiseringsorgan Standard Norge er et ja til OOXML, så dækker det reelt over, at den norske indstilling vil være et nej med kommentarer til, om det Microsoft-støttede dokumentformat OOXML skal gøres til international standard under ISO.

Standard Norge ser frem til, at der kommer en OOXML-standard, der vil kunne gøre det muligt at anvende den på gamle udgaver af Word-dokumenter, men lige her og nu vil denne interoperabilitet være uhensigtsmæssig kompliceret, hvorfor Standard Norge under hensynet til ISO's afstemningsregler er nødsaget til at stemme nej med kommentarer (dispprove with comments, som det hedder i ISO-sprog).

Standard Norge forbeholder sig muligheden for at stemme ubetinget ja til OOXML ved det ISO-møde om OOXML, der er planlagt til slutningen af februar 2008, såfremt de norske ønsker tages med i det videre arbejde.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Anders Olsen

Ja, lad os grave lidt i det: http://www.computerworld.com/action/article.do?command=printArticleBasic...

n mid-July, the V1 technical committee advising the executive board of INCITS failed to approve Open XML, which was put onto an ISO fast track approval process in March.

Earlier this month, the executive board of INCITS failed to pass a resolution in favor of Open XML.

But at last Thursday's meeting, four members swung from their prior 'no' votes to support Open XML. [..]

Robertson admitted that Microsoft has lobbied federal officials. But it's not the only one, he says. [..] Robertson said that "Gates didn't engage in" these calls. He declined to comment on whether Ballmer was involved."

Det er nok bare fordi de 4 fik tid til at læse de 6000 sider i weekenden og indså at lykken alligevel er gjort med OOXML

 • 0
 • 0
#4 Jesper Lund Stocholm Blogger

Det er nok bare fordi de 4 fik tid til at læse de 6000 sider i weekenden og indså at lykken alligevel er gjort med OOXML

Dvs hvis man stemmer "Ja" til OOXML er det fordi man er betalt af Microsoft - men hvis man stemmer "Nej", så er det pga velovervejede tekniske årsager? Du mener måske også, at man ikke må ændre holdning, når først man én gang har meldt ud?

 • 0
 • 0
#6 Anders Olsen

Dvs hvis man stemmer "Ja" til OOXML er det fordi man er betalt af Microsoft - men hvis man stemmer "Nej", så er det pga velovervejede tekniske årsager?

I grove træk, ja. Hvis man gerne vil have OOXML, bør man stemme nej med kommentarer, så det kan blive repareret.

 • 0
 • 0
#7 Jesper Lund Stocholm Blogger

bliver afstemningen gentaget indtil den "korrekte" beslutning får et ja ?

Hvad tror du er mest sandsynligt?

 1. Der er ingen regler og precedurer for afstemninger og stemmeafgivelse i bla. INCITS og man kan derfor blive ved med at stemme til man ikke har kræfter til række armen op?

 2. Der er regler og procedurer for afstemninger i bla. INCITS?

Har du forsøgt at undersøge disse ting inden du begynder på dine teorier?

 • 0
 • 0
#8 Jesper Lund Stocholm Blogger

I grove træk, ja.

Hvad så med de mindre grove træk? Hvis du mener, at det ikke altid er tilfældet - hvilke årsager kunne man så have for at stemme "Ja" til OOXML? Mener du helt seriøst, at samtlige Ja-stemmer til OOXML over hele verden enten er betalt af Microsoft eller inkompetente?

Hvis man gerne vil have OOXML, bør man stemme nej med kommentarer, så det kan blive repareret.

'bør' ... hvis 'bør' er det?

Hvor står det henne, at hvis man stemmer "Ja" med kommentarer, så bliver kommentarerne smidt ud?

 • 0
 • 0
#9 Anders Reinhardt Hansen

Jesper altså, det er altså ikke en religion. Du må da indrømme at Microsoft med mere eller mindre lovlige og ihvertfald med amoralske metoder har forsøgt at influere udfaldet af SIS's udtalelser (Svenske institut for standard). Dermed er det vel ikke helt umuligt at der i moralens og lobbyens højborg, USA, kunne være tilfælde hvor de har prøvet at influere en afstemning? I danmark skæmmer det lidt at den anonyme person ikke fortæller hvilket firma han er fra, men det ændrer ikke ved at MS også her har søgt indflydelse på amoralske måder.

 • 0
 • 0
#10 Eskild Nielsen

Til Jesper Lund Stocholm

I Standardiseringsarbejde er det en grundantagelse, at en tekst ikke accepteres sendt til ballot hvis ikke den vil kunne godkendes med eller uden ændringer.

Derfor skal alle disapprove stemmer ledsages af begrundelser, formuleret som konkrete indvendinger imod teksten som den foreligger, og alle approve betyder at teksten er i tilstrækkeligt gennemarbejdet til at kunne godkendes.

Disapprove with comments indeholder kort sagt et løfte om at ændre til approve, når der er sket sådanne ændringer at kommentarerne ikke længere er relevante.

EOOXML er speciel ved at den er blevet presset igennem proceduren uden at de kommentarer der kommet har fået nogen form for teksnisk sagsbehandling overhovedet.

/eskild

 • 0
 • 0
#11 Jesper Lund Stocholm Blogger

Du må da indrømme at Microsoft med mere eller mindre lovlige og ihvertfald med amoralske metoder har forsøgt at influere udfaldet af SIS's udtalelser (Svenske institut for standard)

Har jeg påstået andet end at det er tudeåndssvagt, hvad Microsoft har gjort i Sverige?

I danmark skæmmer det lidt at den anonyme person ikke fortæller hvilket firma han er fra, men det ændrer ikke ved at MS også her har søgt indflydelse på amoralske måder.

Det ikke alene skæmmer lidt - det skæmmer da meget. I den forbindelse er det da pudsigt, at jeg - hvis jeg skulle komme af vare at påstå, at IBM og Microsoft er lige gode om at opføre sig beskidt - straks bliver mødt med krav om at dokumentere mine påstande - men en unavngiven kilde tages straks til indtægt for, at Microsoft har gjort lignende i Danmark og hans udtalelser bliver i øvrigt overfortolket i en sådan grad, at Rob Weir ville blive helt forlegen. Jeg mindes heller ikke at have hørt samme tudekor fra "jer", da det kom frem, at svar til ISO (eller var det ECMA?) fra en række afrikanske og asiatiske lande tydeligvist var skrevet af IBM. Hændelserne blev da affejet med argumenter som, at "det er typisk Microsoft at påstå sådan noget - specielt da de ingen konkrete beviser har".

Jeg har blot måttet indse, at det er den bane jeg spiller på i øjeblikket (og det græder jeg sådan set ingen tårer over). Mine argumenter har som udgangspunkt ingen vægt, da jeg enten er inkompetent eller købt af Microsoft. Omvent skal man som OOXML-modstander ikke gøre andet end at finde den nærmeste ølkasse - som fx PHKs blog - og stille sig op og skråle halsen af led ... alt imens I står ved siden af og klapper hinanden på ryggen og glædes over, hvor kloge I allesammen er.

 • 0
 • 0
#12 Anders Reinhardt Hansen

Jeg har blot måttet indse, at det er den bane jeg >spiller på i øjeblikket (og det græder jeg sådan >set ingen tårer over). Mine argumenter har som >udgangspunkt ingen vægt, da jeg enten er >inkompetent eller købt af Microsoft. Omvent skal >man som OOXML-modstander ikke gøre andet end at >finde den nærmeste ølkasse - som fx PHKs blog - og >stille sig op og skråle halsen af led ... alt imens >I står ved siden af og klapper hinanden på ryggen >og glædes over, hvor kloge I allesammen er. Hov hov, der ikke nogen grund til at blive personlig! Som sagt det skal vel være de saglige argumenter der styrer? Det er ikke en religions krig. Jeg har på ingen måde sagt at jeg tilhører en gruppe du kan tillade dig at kalde for "jer".

Jeg bryder mig i det hele taget ikke om stillingsbetegnelsen Evangelist som både Microsoft og IBM benytter sig af. Jeg bryder mig ligeså lidt om IBM's metoder hvis de har gjort det du påstår.

Min pointe var bare at hvis microsoft bruger pression i USA og Sverige og der så er en anonym kilde i danmark der siger det samme, så er det vel ikke helt urimeligt at tro på ham?

 • 0
 • 0
#13 Jesper Lund Stocholm Blogger

Min pointe var bare at hvis microsoft bruger pression i USA og Sverige og der så er en anonym kilde i danmark der siger det samme, så er det vel ikke helt urimeligt at tro på ham?

Jeg giver ikke meget for anonyme kilder. Det er jo ikke til at vide, om personen tidligere har haft problemer med Microsoft eller om den anonyme person er opfundet til lejligheden. Når vi ikke har disse oplysninger, er det svært at vurdere troværdigheden af udsagnet. Der har været rejst mistanke om, at IBM har opført sig lige så uintelligent som Microsoft ved at påvirke primært afrikanske og asiatiske lande ved den første ISO-afstemning, men jeg ser eller hører ingen af "jer" stå og råbe og skrige over dette - målet (ingen OOXML i ISO) helliger åbenbart midlet - og så længe det ikke sker, så vil jeg tillade mig at tage den anonyme kildes udtalelser med et gran salt.

PS: Når jeg bruger typografi som

"jer" "jeres"

etc

Så er det min måde at indikere en generalisering over /hele/ anti-ooxml fløjen og det er ikke rettet imod bestemte personer.

 • 0
 • 0
#14 Anders Reinhardt Hansen

Så er det min måde at indikere en generalisering >over /hele/ anti-ooxml fløjen og det er ikke rettet >imod bestemte personer.

Jeg har ikke påstået jeg var anti-OOXML. Jeg vil bare ikke have det som en standard. Standard handler efter min mening om noget som bruges på tværs af produkter og platforme og der har vi ikke OOXML.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere