Norge rykker: Kører med IPv6 på landets største netavis

Siden tirsdag morgen har den norske netavis VG kørt med både IPv6- og IPv4-adresser. Foreløbigt har der ingen problemer været, så alle andre kan også sagtens skifte, lyder beskeden.

Der kunne tidligere opstå problemer, hvis man indførte IPv6 på en webserver, ved siden af IPv4. Men nu er der grønt lys, lyder det fra Norge, hvor tirsdagen blev brugt til et pionerprojekt:

Landets største netavis, VG.no, skiftede sammen med andre netmedier over til IPv6 i 24 timer. Og testen gik over al forventning, lyder det fra primus motor bag skiftet, Tore Anderson, der er netværksarkitekt hos Redpill Lindpro, som har sponsoreret arbejdet.

»Vi forventede, at der ville være hundredevis, som oplevede problemer og ville klage, men der har været fuldstændigt stille. Det var nærmest et antiklimaks. Så vi kan konstatere, at der ikke er problemer i Norge, og at man kan skifte uden problemer,« fortæller han.

Internettet står i de kommende år over for en flytning til protokollen IPv6, fordi antallet af IPv4-adresser er ved at være opbrugt.

Men udviklingen har mildt sagt været træg, for emnet er ikke sexet, og lider under det kendte hønen-og-ægget-problem. Resultatet har været, at nærmest ingen internetudbydere har lagt sig i selen og fået et IPv6-hul igennem hele infrastrukturen.

Den problemstilling besluttede Tore Anderson at gøre noget ved, så i et års tid har han målt på, om det var muligt at skifte en webserver over til dualstack, så de besøgende både kan bruge den nye IPv6 og den gamle IPv4-protokol.

Det skete med et lille, usynligt element nederst på websiderne hos VG.no og regionalaviserne i koncernen A-Pressen. Var der problemer, fik han besked om brugernes konfiguration og kunne dermed finde frem til, hvilke browsere og styresystemer, der måtte give op.

Mac OS X skyld i ballade
Umiddelbart lyder det uproblematisk at tilbyde både IPv4 og IPv6, men proceduren med at vælge den rette protokol havde ry for at drille en lille del af internetbrugerne.

»Der var bekymring for den gruppe brugere, som ikke har en IPv6-forbindelse, men hvor computeren tror det. Så bruger den lang tid på at forsøge at forbinde til IPv6-adresserne, i stedet for med det samme at gå over til IPv4,« forklarer Tore Anderson.

Da han begyndte at måle for et år siden, var det 0,3 procent af de besøgende, som ville få problemer og hænge fast i minutlange load-tider. Det ville svare til 4.500 brugere alene på VG.no, som dagligt besøges af halvanden million nordmænd.

Hovedsynderne var Mac OS X, en norsk internetudbyder og browseren Opera. Så i løbet af det år fik Tore Anderson de tre firmaer til at rette fejlen. Apples fejlrettelser kommer dog først i 10.6.5-opdateringen af OS X, som er lige om hjørnet, men Mac-brugeren kan manuelt slå IPv6 fra i styresystemet og løse problemet.

Bestræbelserne bragte andelen af problem-besøg ned på 0,05 procent, og så fik Tore Anderson lov til at prøve at køre dualstack med begge protokoller i et døgn på hele webserveren hos de to forsøgskaniner.

Langt flere IPv6-brugere end forventet

Tidligere i år har det tyske it-medie Heise også taget springet og indført IPv6 ved siden af IPv4. Her var erfaringen den samme - at der ingen problemer var - men VG.no og de øvrige norske netaviser i forsøget har besøgende, der bedre afspejler den gennemsnitlige internetbruger.

»Denne test er den største i verden med almindelige brugere. Hvis VG og A-Pressen kan, så kan alle skifte. Så jeg håber, at mange vil følge vores eksempel,« siger Tore Anderson.

Det vellykkede 24-timers forsøg forventer han vil betyde, at de to norske netmedier skifter permanent til dualstack med begge protokoller. Og så har arbejdet også betydet, at en norsk internetudbyder til kollegier nu har meldt ud, at man vil indføre IPv6.

Lige nu er der ingen norske internetudbydere, der tilbyder en IPv6-forbindelse, men alligevel viste forsøget, at omkring en halv procent af de besøgende koblede sig på IPv6-adresserne.

»Det er et overraskende højt tal, og meget mere end jeg forventede,« siger han.

Men selvom Norge og Danmark ligner hinanden på mange måder, kan Tore Anderson ikke garantere, at resultaterne kan overføres til danske forhold.

»Det afhænger af, om en internetudbyder har sendt udstyr til kunderne, som har problemer med IPv6 og dualstack. Men det er ikke så sandsynligt længere,« vurderer han.

Læs mere om IPv6-projektet på Tore Andersons webside.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Erik Løth

Hej

Lig for at rette, 6to4 problemet skulle være løst i 10.6.5 som snart skulle komme, den er i beta for tiden. Det står i på Tore Andersons side.

Man behøver ikke at vente til Lion som først kommer medio næste år.

Mvh Erik L.

 • 0
 • 0
#2 Jesper Jepsen

Vil undre mig meget hvis det vi kunne gøre lige så smertefrit i DK vore "kære" TDC skal nok have så gammelt udstyr på centralerne at det er fra før men var begyndt at drømme om IP6. Når man ikke engang kan levere en stabil 2mbit forbindelse så har jeg ikke tiltro til at TDC mener at forbrugerne har brug for IP6.

 • 0
 • 0
#3 Lars Lystrup Christensen

Det er skønt at se, at norske VG.no er v6-enabled, for selvom der kun blev lavet en test tirsdag er vg.no stadig IPv6-enabled her onsdag morgen. Det ville være skønt, hvis flere danske netmedier fulgte deres norske kollegaer og begynde at køre test på IPv6, for jo længere der ventes, jo mindre erfaringer har de til rådighed, når der for alvor skal skiftes til IPv6.

Testmetoden som nordmændene brugte, er ganske simpel og kan forholdsvis nemt implementeres på langt de fleste hjemmesider, så mon ikke det er på tide at komme igang...

 • 0
 • 0
#5 Ryan Skov

Det er også dejligt at vide at der faktisk er internet udbydere som er begyndt at tilbyde IPv6. Hos Airwire.ie får man både tildelt en IPv6 og en IPv4 hvis man har IPv6 slået til, så ikke noget med at skulle be om det eller noget og det fungere fint. Der er dog så ikke så mange sider på nettet som understøtter det endnu, men det kommer :-)

 • 0
 • 0
#6 Anonym

"Lige nu er der ingen norske internetudbydere, der tilbyder en IPv6-forbindelse, men alligevel viste forsøget, at omkring en halv procent af de besøgende koblede sig på IPv6-adresserne."

Lyder interessant. Hvor i verden har VG så placeret sin server? Den står åbenbart ikke i Norge.

En halv procent af de besøgende brugte IPv6. Meget godt gået i et forsøg på 24 timer, og uden en eneste norsk IPv6 opkobling. De kan noget de nordmænd.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere