Norge overvejer at udelukke Huawei som leverandør til 5G-netværk

10. januar 2019 kl. 08:461
Norge overvejer at udelukke Huawei som leverandør til 5G-netværk
Illustration: ricochet64/Bigstock.
Norges regering overvejer at følge andre vestlige landes eksempel ved at udelukke udstyr fra den kinesiske teleleverandør og mobilproducent Huawei i opbygningen af landets 5G-netværk. Det fortæller landets justitsminister.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Norge overvejer ligesom flere andre vestlige lande at udelukke Huawei som leverandør af udstyr til opbygningen af landets kommende 5G-netværk, oplyser landets justitsminister onsdag.

Det skriver Reuters.

Den norske regering diskuterer for tiden tiltag, der kan reducere potentielle sårbarheder i forbindelse med opgraderingen til 5G. Ligesom TDC i Danmark benytter norske Telenor og konkurrenten Telia Huawei-udstyr i landets 4G-netværk, og de tester lige nu udstyr fra Huawei i deres eksperimentielle 5G-netværk.

Regeringen deler dog USA og Storbritaniens bekymringer om »spionage på private og statstlige aktører« og overvejer at følge disse landes tiltag i forbindelse med den kinesiske teleleverandør og mobilproducent. Det fortæller justitsminister Tor Mikkel Wara til Reuters.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det her spørgsmål er af højeste prioritet. Vi vil have det på plads, inden vi bygger næste runde af telenetværk,« siger han.

Efterretningstjenester i USA har advaret mod at benytte Huaweis udstyr i teleselskabernes netværk af frygt for, at den kinesiske stat kan bruge det til eksempelvis spionage. Den frygt har blandt andet fået lande som Australien og New Zealand til at udelukke Huawei som leverandør til deres kommende 5G-netværk.

Huawei fastholder dog, at deres udstyr er sikkert.

»Vi vil fortsat være åbne og gennemsigtige og tilbyde udvidet test og verificering af vores udstyr for at bevise, at vi kan levere sikre produkter til Norges 5G-netværk,« siger Tore Orderløkken, der er sikkerhedsdirektør ved Huawei Norge til Reuters.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
10. januar 2019 kl. 11:26

Det har i årevis været pinligt at V2 ikke kender forskel på 3G-LTE, 4G, 5G mm. Og festen stopper ikke endnu kan jeg se.