Norge misundelig over Apples valg af Danmark: »Et lille slag i ansigtet«

Nordmændene raser over, at Apple har valgt at placere sit kommende datacenter i Danmark, når den grønne energi til at drive det blandt andet kommer fra norske elve.

shareline

»Et slag i ansigtet« lyder det fra Norge, som er slemt utilfreds med, at Apples datacenter skal li

Det er ikke kun el fra norsk vandkraft, der flyder i en lind strøm over grænserne til Danmark.

En god portion forargelse har også retning mod landet, efter at Apple besluttede at placere sit kommende datacenter til 6,3 mia. kr. i Viborg.

Læs også: Apple vil bygge kæmpe datacenter i Viborg

»Jeg er overrasket, og det er et lille slag i ansigtet,« siger generalsekretæren i brancheforeningen IKT Norge, Per Morten Hoff, til det norske erhvervsmedie E24.

Det norske it-erhvervsliv har ifølge brancheforeningen arbejdet i årevis på at få Apple til at lægge et datacenter i Norge, men it-gigantens valg faldt i stedet på Danmark og Irland.

Valget af Danmark skyldes blandt andet, at datacentret skal benytte sig af 100 pct. vedvarende energi. Energien vil blandt andet komme fra norsk vandkraft, og det er den norske brancheforening langtfra tilfreds med:

»Det bliver lidt som at sælge arvesølvet. Her eksporterer vi ren, norsk strøm til vores lave priser til Danmark, men de slipper både for grønne afgifter og elafgiften,« siger Per Morten Hoff.

Han henviser til, at industrien i Danmark betaler langt lavere elafgifter end i Norge, og at det er årsagen til, at Apple ikke har valgt en mere nordlig position til datacentret. Elafgiften i Norge er omtrent 2,5 gange så høj som i Danmark.

Norge er desuden blevet forbigået af både Facebook og Google, som tidligere valgte at placere deres datacentre i henholdsvis Sverige og Finland.

Datacentret i Viborg bliver 166.000 kvadratmeter og opførelsen skal begynde i 2017. Sammen med datacentret i Irland skal det understøtte Apples cloud-tjenester som iTunes, Maps og Siri.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Richard Foersom

I artiklen: "Det norske it-erhvervsliv har ifølge brancheforeningen arbejdet i årevis på at få Apple til at lægge et datacenter i Norge, men it-gigantens valg faldt i stedet på Danmark og Irland."

Apple lægger datacenter i Danmark og Irland for at kunne anskueliggøre at data for danskere og andre EU borgere gemmes i EU. Norge er ikke i EU.

"Norge er desuden blevet forbigået af både Facebook og Google, som tidligere valgte at placere deres datacentre i henholdsvis Sverige og Finland."

Fordi Sverige og Finland er i EU og Norge har valgt at stå udenfor EU.

 • 12
 • 3
#6 Rune Jensen

Apple lægger datacenter i Danmark og Irland for at kunne anskueliggøre at data for danskere og andre EU borgere gemmes i EU.

Så mangler jeg sådan set bare evidens for, at de data ALENE hører til i DK. Apple er jo amerikansk. Hvilket altid vil være mistænkeligt.

Jeg foretrækker stadig en rent europæisk cloud service uanset. Og så kryptering på klienten inden nogensomhelst kommunikation til clouden.

Men udmærket vi får nogle flere arbejdspladser. Det er der ikke noget galt i.

 • 6
 • 1
#8 Deleted User

Korrekt. Afgiften på energi afhænger i Danmark af anvendelsen. Både for el og naturgas er afgiften meget lav, hvis energien anvendes til proces, hvorimod opvarmning er belagt med høje afgifter. Det kan godt betyde en streg i regningen med planerne i Viborg om at anvende overskudsvarmen fra datacentret til fjernvarme. Det har man af samme årsag opgivet flere andre steder. I øvrigt anvender Facebooks datacenter i Luleå i Sverige en metode til køling, som stort set ikke giver spildvarme og bruger meget mindre energi. Nemlig såkaldt frikøling med udeluft, suppleret med højtryksforstøvning af rent vand, som ved fordampning af de mikroskopiske vanddråber sænker temperaturen med op til 10 °C og i øvrigt forhindrer statisk elektricitet. Begge løsninger er i øvrigt leveret af danske virksomheder, henholdsvis Novenco i Næstved (ventilation) og Condair i Ry (højtryksforstøvning)

 • 7
 • 0
#9 Morten Grøftehauge

De danske el-afgifter til industribrug er stort set det samme som i resten af europa, dvs næsten ingenting. Selv hvis de norske er 2½ gange højere så ender de kun med el-priser omtrent som de tyske. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_price... (Når jeg siger ingenting så er de ingenting sammenlignet med forbrugerelafgifterne).

 • 2
 • 0
#10 Nils Bøjden

Fordi Sverige og Finland er i EU og Norge har valgt at stå udenfor EU.

Der kunne nu sagtens være andre årsager til at Danmark er valgt.

http://perspectives.mvdirona.com/2012/07/why-there-are-datacenters-in-ny...

"When your latency budget to serve customers is 200 msec, you can’t give up ¾ of that time budget on speed of light delays traveling long distances. Just crossing the continent from California to New York is a 74 msec round trip time (RTT). New York to London is 70 msec RTT. The speed of light is unbending. Actually, it’s even worse than the speed of light in that the speed of light in a fiber is about 2/3 of the speed of light in a vacuum"

 • 0
 • 0
#12 Richard Foersom

@Rune Jensen

Så mangler jeg sådan set bare evidens for, at de data ALENE hører til i DK. Apple er jo amerikansk. Hvilket altid vil være mistænkeligt.

Ja, der er ingen garanti at europæiske persondata kun bliver i DK eller IE, men som udgangspunkt er det lettere for Apple at demonstrere at data gemmes lokalt med datacentre i EU.

Med Viborg datacentret vil Apple skulle følge dansk lov. Hvis EU senere laver en undersøgelse om hvordan persondata håndteres og opbevares, vil Apple kunne sige at de følger dansk lov, dermed flyttes fokus til hvordan DK administrer regler og du vil se at DK begynder at tale Apples sag i EU. Se feks. hvordan Apples nulskat i IE er blevet til en sag om IE's skattesystem.

 • 2
 • 0
#14 Nils Bøjden

Med Viborg datacentret vil Apple skulle følge dansk lov.

Den er godt nok fra 2011, men så vidt jeg ved stadig gyldig.

"At the Office 365 launch, Microsoft U.K.'s managing director Gordon Frazer, gave the first admission that cloud data, regardless of where it is in the world, is not protected against the Patriot Act Act.

e said: "Microsoft cannot provide those guarantees. Neither can any other company.

Though he said that "customers would be informed wherever possible," he could not provide a guarantee that they would be informed — if a gagging order, injunction or U.S. National Security Letter permits it.""

http://www.zdnet.com/article/microsoft-admits-patriot-act-can-access-eu-...

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere