Norge køber Helseplattformen for milliarder: Skriver under med Epic i denne uge

Illustration: fintastique/Bigstock
Epics EPJ-system er nu endegyldigt på vej til de norske hospitaler. Helse Midt-Norge underskriver kontrakt på Helseplattformen i denne uge.

Sundhedsmyndighederne i Midt-Norge har endegyldigt besluttet at følge i danske fodspor og købe nyt EPJ-system hos Epic.

På et styremøde i Helse Midt-Norge torsdag fik administrerende direktør Stig Slørdahl fuldmagt til at indgå en aftale med Epic, der kommer til at koste mere end 2,2 milliarder kroner for anskaffelse og implementering.

»Kontrakten med Epic dækker vores funktionelle krav godt. Vi har blandt andet lært af erfaringerne fra andre Epic-kunder, og derfor er implementeringsfasen forlænget fra 23 til 30,5 måneder,« udtaler Stig Slørdahl i en pressemeddelelse.

Læs også: Norge nærmer sig Sundhedsplatformen: »Det fungerer godt vældig mange steder«

»Det giver os ikke mindst bedre tid til at teste løsningen, inden den tages i brug. Det reducerer risikoen, men medfører selvfølgelig også forøgede omkostninger, som vi har taget højde for.«

Læs også: Norsk it-chef: Proprietært EPJ-system fra Epic underminerer patient-sammenhæng

Kontrakten skal underskrives i denne uge, og Ifølge tidsplanen begynder Helse Midt-Norge at rulle Epic-systemet ud på hospitalerne i sidste halvdel af 2021.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (24)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

... på en uforståelig beslutning: Follow the money (og de spændende rejser).

Og så kan man jo i øvrigt undre sig over denne nyhed: https://www.regionh.dk/presse-og-nyt/pressemeddelelser-og-nyheder/Sider/...

Er det ikke lissom lidt sent - her efter 3 års kaos? (Men selvfølgelig bedre sent end aldrig - selv om det jo ikke afhjælper vore sundhedsdats flugt over Atlanten).

 • 13
 • 4
#2 Michael Cederberg

En naturlig forklaring.... ... på en uforståelig beslutning: Follow the money (og de spændende rejser).

Har du nogen indikationer på at der er udbetalt bestikkelse? For det er det du insignuerer. Ellers er det bare en latterlig tom kommentar.

Og så kan man jo i øvrigt undre sig over denne nyhed: https://www.regionh.dk/presse-og-nyt/pressemeddelelser-og-nyheder/Sider/...​

Er det ikke lissom lidt sent - her efter 3 års kaos? (Men selvfølgelig bedre sent end aldrig -

Det er altid godt at kommunikere. Der har sandsynligvis været kommunikation af samme type tidligere blot med andre deltagere. Men vær opmærksom på at den slags kommunikation altid bliver bedre når man rent faktisk har et "færdigt" system foran sig. Det er faktisk ret svært for de fleste at stille krav til software når der ikke er noget konkret at gå ud fra.

Indtil man har et rigtigt system at kigge på, så vil udviklere og brugere sjælden snakke samme sprog. De vil heller ikke have samme forståelse for hvad der er vigtigt. For 20 år siden "ejede" jeg en stump software som bl.a. havde en rapport generator. Jeg spurge flere gange vores amerikanske partnere om hvad de allehelst ville have af nye features i produktet. Deres svar var et "check-printing" modul. Jeg tænkte at så måtte de være glade og lykkelige for produktet, for hvem brugte checks længere. Det lærte jeg så et år efter at amerikanerne gjorde i stor stil da jeg snakkede med vedkommende IRL.

selv om det jo ikke afhjælper vore sundhedsdats flugt over Atlanten).

Har du nogensinde spurgt ind til hvor meget data der rent faktisk er flyttet?

 • 4
 • 10
#3 Anne-Marie Krogsbøll

rejser).Har du nogen indikationer på at der er udbetalt bestikkelse?

Det, jeg insinuerer er, at når noget virker uforståeligt, så kan det være sundt at tænke i de baner. Så kan man jo altid blive glædeligt overrasket - hvis man altså nogensinde kan få det opklaret. Og som jeg skriver - forklaringen kan også ligge i de mange spændende rejser, som SP lader til at kaste af sig på topniveau. Og selvfølgelig kan der også ligge det i det, at det faktisk lykkes Norge at vride besparelser og effektivitetsforbedringer ud af kontrakten - det vil jo vise sig.

Har du nogensinde spurgt ind til hvor meget data der rent faktisk er flyttet?

Jeg kan love dig, at jeg har gjort mit bedste for at få det opklaret, men er stødt på udstrakt mørklægning. Og det har Version2 - så vidt jeg husker - også. Og efter hukommelsen fik de vist opklaret, at det faktisk er temmelig mange data, der farter rundt over Atlanten til brug for fejlretning og udvikling. Som jeg husker det, er der faktisk simpelthen adgang til systemets patientdata fra USA (kan huske forkert her).

Jeg kan også fortælle, at ud fra de aktindsigter, jeg har, så har Region Hovedstaden i kontrakten givet tilladelse til, at systemet kan tilgås af Epics teknikere i USA via mobile enheder rundt omkring. Det synes jeg ikke om.

I øvrigt tak for din uddybning omkring det ret sene besøg....Med mindre andre med forstand på den slags modsiger dig, så tror jeg dig på dit ord på det punkt.

 • 13
 • 3
#4 Jan Heisterberg

Artiklen handler om en beslutning i Norge.

AMK linker til en kun ny information offentliggjort af Region H.

Jeg er meget enig med Michael Cederberg i, at "kommunikation er godt". Det, som fortsat undrer mig, disse år senere er, hvorfor en tilsvarende dialog IKKE OGSÅ skete i test- og pilotfasen, og ihvertfald senest efter go-live på de første TO hospitaler. Og hvis det er sket, HVORFOR det så ikke blev taget alvorligt.

Svaret har vi nok set tidligere: en blind og tonedøv implementeringsorganisation drevet af en jeg-vil-ikke-vide politisk organisation. Belært af Michaels anden kommentar afholder jeg mig fra vurderende superlativer om den fremgangsmåde.

Muligvis er Epic er godt produkt, muligvis kan en anden imnplementeringsorganisation og - tilgang i Norge lykkes. Det bliver interessant.

 • 4
 • 0
#6 Maciej Szeliga

...at nordmændene har skruet deres sunhedssystem sammen helt som det danske er, EPICs system kører mange steder i verden så at det ikke fungerer optimalt i Danmark betyder ikke at det ikke vil fungere i Norge. Et standardsystem virker kun optimalt i det miljø det er blevet udviklet til.

 • 0
 • 0
#10 Anne-Marie Krogsbøll

Claus Juul: Tak for tip. Jeg kan ikke med sikkerhed huske, om jeg fik klaget over lige den del, men jeg tror det, og at jeg fik svaret, at det var forrentningshemmeligheder (det svar har jeg i hvert fald fået utallige gange - og det kommer jo ikke borgerne ved, hvad der sker med deres data). Og lige nu er jeg kørt lidt træt i at slås med regionen - jeg håber at vende stærkt tilbage på et tidspunkt.

 • 3
 • 1
#11 Anne-Marie Krogsbøll

Den norske riksrevision kigger sikkert på det, så om et år eller 2 vil der nok dukke en rapport op.

Jeg satser også på, at det norske Datatilsyn nok er betydeligt mere oppe på mærkerne ift. persondatasikkerheden i SP - de plejer at være ret kompromisløse, så det kan være, at vi også kan få svar på, hvad der sker med vore danske data via SP, når nordmændene begynder at kigge på den side af sagen.

 • 5
 • 1
#12 Michael Cederberg

Det, jeg insinuerer er, at når noget virker uforståeligt, så kan det være sundt at tænke i de baner. Så kan man jo altid blive glædeligt overrasket - hvis man altså nogensinde kan få det opklaret.

Du insignuerede at der var betalt bestikkelse. Problemet med den slags insignuationer er at de trækker alt ned i sølet - på samme måde som når Trump gør det.

Jeg forstår i øvrigt godt at du har svært ved at forstå beslutningsgangene ved indkøb. Det tror jeg alle har. Det er nemlig ikke altid helt rationelt, hvadenten det er fast ejendom, biler, gardiner, tog, IT systemer, etc.

Jeg vil vædde på at du ville have samme problem hvis du kiggede på indkøb af metro eller stole til kantinen til DTU. Med mindre eneste kriterie var at det skulle være billigst. Jeg har gennem min karriere i flere omgange set IT systemer blive indkøbt efter en grundig process. Når dem der stod for indkøbet senere er forsvundet og en efterfølger fundet så skrottes IT systemet og et ny indkøbes efter en grundig process. Det er ikke rationelt!

Og som jeg skriver - forklaringen kan også ligge i de mange spændende rejser, som SP lader til at kaste af sig på topniveau.

Ærligt talt. Når man sidder som leder højt oppe i en organisation, så kan man rejse rigtigt meget. Jeg har aldrig været i Verona, Wisconsin men det ligner et dødsygt sted. Man flyver langt, skifter fly et par gange. Har jet-lag og bor på et hotel der ligner alle de andre. Om morgen tager man til kontoret hvor man er hele dagen. Om aftenen tilbage til hotellet. Med lidt held er der en fornuftig restaurant hvor man kan få en god bøf der ikke ligger for langt væk. Når det er overstået tilbage til lufthavnen. Det er dødsygt når man har gjort det et par gange.

Og selvfølgelig kan der også ligge det i det, at det faktisk lykkes Norge at vride besparelser og effektivitetsforbedringer ud af kontrakten - det vil jo vise sig.

Norge kan forhandle prisen. Effektivitetsforbedringer skal komme ved at nordmændene ændrer deres processer. Teknik kræver næsten altid at man også ændrer processer - herunder tænker sig om.

Belært af Michaels anden kommentar afholder jeg mig fra vurderende superlativer om den fremgangsmåde.

Jeg slår altid hårdt ned på folk der insignuerer korruption uden skyggen af bevis. Det gør jeg både på nettet og privat. Den slags insignuationer er med at normalisere korruption.

 • 5
 • 7
#13 Anne-Marie Krogsbøll

Du insignuerede at der var betalt bestikkelse. Problemet med den slags insignuationer er at de trækker alt ned i sølet - på samme måde som når Trump gør det.

Læs det som du vil, Michael Cederberg. I mine øjne er det et godt princip at kigge efter forklaringer, når beslutninger se mærkelige ud.

Jeg slår altid hårdt ned på folk der insignuerer korruption uden skyggen af bevis. Det gør jeg både på nettet og privat. Den slags insignuationer er med at normalisere korruption.

Ja, det har jeg bemærket. Hvad skal der til, før du synes, at man har lov til at lufte sådanne mistanker? Jeg læser den norske historie i lyset af, hvordan forløbet har været herhjemme - og der skal man efterhånden godt nok være meget stålsat på at bevare illusionen om, at Danmark er verdens mindst korrupte land, hvis man ikke begynder at tænke i de baner i forbindelse med mange historier. Jeg gider ikke engang remse eksemplerne op - du kender dem sikkert godt.

Forløbet i Norge ligner det herhjemme. Gitte Fangel har af en eller anden grund rejst rundt i verden på Region Hovedstadens regning og holdt foredrag om SP. Hvorfor skal regionen betale for, at hun holder foredag på Island, i Oslo osv?

Så længe vi herhjemme nærmest har verdens dårligeste beskyttelse mod korruption, noget Transparency International ustandseligt gør os opmærksomme på, er vi henvist til at rejse sådanne spørgsmål, når noget ser mærkeligt ud. Måske uberettiget - men uberettigede mistanker er altså den pris man må betale, når man insisterer på udstrakt brug af mørkelygte, Mørklægningslov og generel uigennemsigtighed.

Hvis man ikke kan lide, at folk får sådanne mistanker, kan man lade være med at mørklægge alting, og i øvrigt arbejde for at lave loven om, så den faktisk i højere grad beskytter os mod den slags. deter pæinligt, at vi så ofte skal tænke de tanker efterhånden. Det gør ondt.

 • 10
 • 3
#15 Michael Cederberg

Læs det som du vil, Michael Cederberg. I mine øjne er det et godt princip at kigge efter forklaringer, når beslutninger se mærkelige ud.

Når man insignuerer kriminalitet, så bør man have bare en smule bevis. Du har intet. Intet overhovedet. Det eneste du har er at RH har valgt et system du ikke kan lide gennem en process du ikke kan gennemskue.

Hvis en person vælger at gøre noget andet end hvad jeg ville gøre, så regner jeg ikke automatisk med at de er korrupte, i lommen på Putin, snyder konen, etc. Indtil der er beviser for andet, så regner jeg blot med at de ikke er lige så kloge som mig :-) eller at de har anden viden end jeg.

Ja, det har jeg bemærket. Hvad skal der til, før du synes, at man har lov til at lufte sådanne mistanker?

Man skal have et eller andet bevis der peger i den retning. Ikke blot at de har valgt noget du ikke ville.

Forløbet i Norge ligner det herhjemme. Gitte Fangel har af en eller anden grund rejst rundt i verden på Region Hovedstadens regning og holdt foredrag om SP. Hvorfor skal regionen betale for, at hun holder foredag på Island, i Oslo osv?

Tjaa. Men ofte giver det goodwill hos leverandøren at deltage i den slags. Det er ganske normalt i private virksomheder at man deltager i case stories. I nogle tilfælde bliver man også spurgt om man vil komme med et indlæg. Der er intet unormalt ved det ... bortset fra hvis du kan vise at Gitte Fangel har handlet i modstrid med RH's interesser eller modtaget ydelser for det hun gjorde.

Men hvis hun rejste som privat person og fik Epic til at betale, så kunne der rejses tvivl om hvad hun lavede. Alt det her er spekulationer fra min side ... jeg kender intet til sagen eller det offentliges regler.

 • 3
 • 10
#17 Hans Nielsen

Michael Cederberg efter Hempel , gønings skandale. Danske Bank (eller Banker), fiskeri kvoter, Atea, Venster i MidtJylkland så tror jeg godt man med god ret kan sige, at noget stinker og det ser ud som bestikelse eller ligende.

Før kunne man, hvis noget så mærkligt ud, bare påstår at det var normalt offenligt dumhed.

Men idag, vil jeg sige at man med god grund kan sige, at hvis noget lugter eller ser mistænkeligt ud. så er der sikkert noget som sagen. Og det må så være op til de mistænkeligt gjorte, at kunne redegøre for deres beslutning. Og det bør man vel altid.

 • 6
 • 1
#18 Anne-Marie Krogsbøll

Når man insignuerer kriminalitet, så bør man have bare en smule bevis.

Man har som borger ingen mulighed for at skaffe bevis - man kan kun få mistanker, som man så kan opfordre til at undersøge.

Jeg insinuerer ikke, for det indeholder en påstand. Jeg mistænker, på baggrund af det meget mærkelige forløb omkring SP, og vil gerne have det undersøgt.

Du insinuerer til gengæld, fuldstændigt uden gode grunde og blot fordi jeg er uenig med dig, at jeg er trumptilhænger (og så vidt jeg husker også russisk troll for et stykke tid siden?) - så hvis man tillader sig at pege på, at vi har mistænkeligt elendig beskyttelse mod korruption herhjemme, og at dette muligvis afspejler sig i mærkelige offentlige processer, så må man være trump-tilhænger? Hvis det er der, vi er havnet i Danmark, at vi ikke må forsøge at bekæmpe mulig korruption, så er det en falliterklæring for vores demokrati. Må pressen så heller ikke tage sager op og bore i dem på baggrund af mistanker? For beviserne kommer jo næsten altid efter mistankerne.

Men ofte giver det goodwill hos leverandøren at deltage i den slags

Hvorfor skal RH smiske for at få goodwill hos leverandøren? Det er da langt ude, og udtryk for den type mangel på gennemsigtighed, som giver anledning til alle mulige mistanker, og som der bør ryddes op i.

Hvad har hendes ærinde været? Hvad har hun bildt dem ind om forløbet i Danmark? Hvorfor skal RH hjælpe med - og oven i købet betale for - at lokke andre stakler ind i Epics Harry Potter trylledej? Hvad, hvis det går galt i Norge, og de får samme problemer som hos os - hvordan mon det så går med Norges goodwill ift. RH? Det samarbejde forekommer mig trods alt vigtigere.

Hvorfor blev dele af den aktindsigt, jeg fik i Fangels oplæg på UGM for et par år siden, mørklagt, når hun havde holdt oplægget for hundredevis af sundhedspersonale fra verden over?

Forløbet kan være et helt andet i Norge en i RH, men de har haft besøg af Fangel, og de går lige i fælden på trods af alverdens kritik og advarsler - ganske som det mærkelige forløb herhjemme.

 • 11
 • 3
#19 Maciej Szeliga

Det er korrekt. Problemet er, at EPIC er udviklet til USAs betalingssundhedsvæsen , hvor man udskriver regninger som

Hæfteplaster no. 7, 1 stk $ 3.25 Påsat hæfteplaster, 1 stk $ 8.50

Det er fjernt fra både vort sundhedssystem og det norske.

Nu er det ikke faktureringsdelen som har voldt problemer...

 • 4
 • 0
#20 Claus Bobjerg Juul

jeg tror det, og at jeg fik svaret, at det var forrentningshemmeligheder (det svar har jeg i hvert fald fået utallige gange - og det kommer jo ikke borgerne ved, hvad der sker med deres data)

Der er kun få årsager til at ting kan undtages fra aktindsigt, fx riges sikkerhed.

https://aktindsigtshaandbogen.dk

Læs håndbogen og klag, hvis der er noget at klage over, det kan også være formkrav fx at undtagelser (hver og en) skal begrundes.

 • 3
 • 0
#22 Albert Nielsen

Gitte Fangel har af en eller anden grund rejst rundt i verden på Region Hovedstadens regning og holdt foredrag om SP. Hvorfor skal regionen betale for, at hun holder foredag på Island, i Oslo osv?

Men ofte giver det goodwill hos leverandøren at deltage i den slags.

Utvivlsomt, men promoverer du ikke dermed den omvendte verden?

Ss har en vare, du ønsker at sælge for at få de penge, Kk har.

Hvem af de to har behov for at skabe goodwill hos den anden, Ss eller Kk?

 • 6
 • 0
#23 Gert Madsen

Når man insignuerer kriminalitet, så bør man have bare en smule bevis. Du har intet. Intet overhovedet. Det eneste du har er at RH har valgt et system du ikke kan lide gennem en process du ikke kan gennemskue.

Og her skøjtes henover den - efter min mening - vigtigere pointe, at Regionen forsøger at skjule hvad der foregår. Gennemsigtighed er vigtig, når man bruger andres penge. I hvert fald i et demokrati. jo mere krampagtigt man forsøger at undgå indsigt, jo mere klæber mistanken om slet spil. Og så er produktivitetsnedgangen med SP ganske veldokumenteret. Det skal ikke reduceres til noget Anne-Marie Krogsbøll bare "ikke kan lide".

 • 9
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere