Norge går NemID-vejen: Udvider BankID til offentlige hjemmesider

Den norske løsning til netbank-login, BankID, skal nu udvides til også at gælde på offentlige websider. Dermed får Norge ligesom Danmark én stor fælles login-tjeneste.

Nordmændene rykker nu et stort skridt tættere på samme princip, som blev indført i Danmark med NemID i 2010: Én fælles kode og signatur til at logge ind på både netbank og offentlige selvbetjeningssider.

De norske bankers fælles elektroniske ID, BankID, skal fremover nemlig også give adgang til selvangivelsen og mange andre offentlige tjenester. Det skriver Dinepenger.no, som er en del af avisen VG.

BankID har været i brug i Norge i mange år og fungerer på samme måde som NemID, med en offentlig og en privat nøgle til hver bruger - men med den private nøgle gemt på centrale servere hos leverandøren Nets, som også står bag NemID.

Forskellen er dog, at nordmændene i stedet for et papkort med engangskoder får en engangskode til hvert login ved at indsætte et betalingskort fra banken i en lille, fiks kortlæser, der kan sidde i nøglebundtet.

I dag skal nordmændene logge ind på offentlige websider som Minside og Altinn med diverse PIN-koder, som er svære at huske, fordi man typisk kun bruger dem få gange om året. Det har fået mange til at opfordre til en fælles løsning, når nu alle kendte BankID og brugte det tit. For eksempel skrev Tom Staavi, journalist på avisen VG, en klumme om emnet i 2011, hvor han var helt oppe på de høje nagler.

»Det er for mig komplet umuligt at forstå, at forskellige aktører ikke kan finde ud af at enes om én kodedims og én login-metode. At gøre, som vi gør i dag, er så dumt, at jeg får udslæt af at tænke på det. Jeg får byldepest af at forsøge at bruge dem (de offentlige selvbetjeningssider, red.).«

Kritik af dansk løsning

I Danmark har kritikken af NemID omvendt gået på, at man ved at lave én login-tjeneste til både alle bankerne og offentlige websider, øger gevinsten for hackere og gør danskerne til mere interessante mål.

For eksempel kan en hacker forsøge at lokke koderne ud af en bruger med en falsk biblioteks-hjemmeside, og så tømme kontoen med oplysningerne, som Version2 og Ingeniøren demonstrerede for et år siden.

Læs også: Video: Så let kan kriminelle franarre dig dit NemID

Den norske stats valg af BankID som login-løsning fremover vil være ført ud i livet allerede den 27. november, hvor de første offentlige websider åbner for BankID-login, skriver BankID i en pressemeddelelse.

I alt har 2,8 millioner nordmænd i dag et BankID, og der er i gennemsnit 13 login med BankID hvert sekund. Modsat i Danmark - hvor bankerne dog har lavet deres egne workarounds - kan BankID bruges på mobile enheder, med et sikkerhedsniveau, som bankerne har ligestillet med desktop-brug af BankID.

Svenskerne har i øvrigt også en løsning, der hedder BankID, men det er ikke den samme som nordmændenes BankID.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Esben Bach

Nu er jeg tilfældigvis bosidende i Norge, så jeg har sådan en fin bankid ting. Det er ikke nødvendigvis en kortlæser, man kan også bare få sådan en lille kode generator. Jeg har eksempelvis en generator som er magen til den Danske Bank kunder kunne bruge til netbanken før indføringen af nemid.

Derudover lider løsningen af ca. alle de samme problemer som NemId....

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere