Norge får sin egen Polsag-skandale: Et kvart milliard spildt efter lukning af it-system

Udvikling af et nyt it-system hos politiet i Norge skulle medføre en 'digital revolution'. Her fire år efter projektstart lukkes systemet helt.

Det norske svar på Polsag lukkes nu ned.

Det skriver Aftenposten i Norge

Siden 2011 har man været i en forberedelsesfase, hvor der er ikke er skrevet én kodelinje, men der er produceret planer, dokumenter og rapporter for i alt 240 millioner norske kroner.

Nu er projektet standset af den norske justitsminister på baggrund af en anbefaling fra politiet selv. Årsagen er frygt for en gigantisk budgetoverskridelse og forsinkelser.

»Det betyder, at vi ikke vil bygge en ny IKT-infrastruktur fra bunden, men at vi skal modernisere de datasystemer, vi allerede har, sådan at vi kan drive nye tjenester på dem. Det kan være tjenester som at foretage politianmeldelser på nettet - eller bedre muligheder for, at politiet kan arbejde digitalt i ét skærmbillede,« siger den norske justitsminister, Anders Anundsen, til avisen Aftenposten.

Politiet i Norge døjer voldsomt med et udtjent it-system. Man kan ikke kommunikere over smartphones, men kun over de gamle radiosystemer. Rapporter og anmeldelser kan ikke skrives ind i systemerne ude i marken, men kun på stationerne, og systemerne er ikke forbundne.

Den håbløse understøttelse af politigerningen er bekræftet af både en uafhængig kommission og det norske Teknologirådet. Politifolk har bl.a. fortalt i pressen, at man må arbejde med forskellige brugernavne og passwords i forskellige systemer, GPS-funktioner er ikke opdaterede, og pc'erne kan ikke kobles op på smartphones.

Alt det førte i 2011 til lanceringen af et projekt mod et spritnyt it-system for det norske politi.

Men i vinter i år begyndte advarselslamperne at blinke, efter at en konsulentrapport konkluderede, at der var risiko for en budgetoverskridelse på en milliard norske kroner ud af den samlede projektsum på 2,4 milliarder.

I Danmark måtte Rigspolitiet i 2012 stoppe Polsag-projektet, som endte med at koste over en halv milliard, men aldrig nåede længere end til pilottest på Bornholm. Her var der også for store tekniske problemer med systemet, som CSC havde arbejdet på siden 2007.

Læs også: Politiet tager årelang tænkepause efter Polsag-kollaps

I Sverige trak man stikket til et nyt it-system til politiet i februar 2014. Det kostede 100 mio. kroner i tabt udviklingsarbejde.

Læs også: Svensk politi skrotter it-system til 100 millioner kroner

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jesper Mørch

Det er en glimrende idé. Hvis de er rigtig smarte, går de sammen og udvikler det på baggrund af åbne snitflader, interfaces, dataformater etc. og begynder derefter at sælge det til resten af Europa ...

Men, så længe den slags skal syltes ind i dansk bureaukrati og SKI-aftaler, før man overhovedet må skrive blot en enkelt linjes kode, kommer vi nok til at svømme i elendige IT-systemer og massive budgetoverskridelser en rum tid endnu ... desværre

 • 10
 • 0
#4 Janus Knudsen

Byt om på udviklere og ikke-udviklere. Så istedet for 20% udviklere og 80% andre, så er der 80% udviklere og 20% andre. De 80% udviklere vil så performe omtrent 3x bedre da de ikke bliver forstyrret af møder og snak. Det ender alt i alt op med at udviklingsprisen kan sættes ned til 1/3 og samtidigt overholdes deadline.

Den store udfordring ligger naturligvis i at forklare de "andre" at de formentligt kan undværes, da udviklere faktisk arbejder bedst under selvstyrende enheder.

 • 4
 • 0
#6 Joe Sørensen

Skal udviklerne selv udrede hvad de skal kode eller skal andre gøre det?

Udviklerne skal selv finde ud af det. Men de skal sidde sammen med politifolk imens de gør det. Politifolkene skal ikke fortælle hvordan de bruger systemet, eller ønsker at bruge systemet.

De skal bare bruge deres eksisterende system.

Udviklernes opgave er så at kode et andet system der kan 90% af arbejdsgangene i forhold til det gamle system. Og så er den klar til test.

 • 1
 • 0
#7 Henrik Eiriksson

...åbne snitflader, interfaces, dataformater etc.

Bullshit Bingo!

Suk...

Sidst jeg hørte ordet "snitflader" var til et møde hvor en sælgertype forsøgte at imponere chefen og kunden samtidigt. Kunden lyste op og troede at der kom kager på bordet.

...planer, dokumenter og rapporter for i alt 240 millioner norske kroner

Wow. 240 mio. og stadig intet produkt, endsige én linje kode? Der gives indtryk af for mange bullshit-konsulenter, hyret af ledelser der ikke tør tage beslutninger.

Der skal ikke startes nyt projekt eller drømmes ny kode før der foreligger et åbent post-mortem af årsagen til disse projekters #FAIL. Det er tydeligvis et internationalt problem: DK, NO & UK for at nævne et udpluk.

Havarikommission, anyone?

Det er sgu' ved at blive pinligt, det her.

 • 2
 • 0
#8 Bent Jensen

Hvorfor sælge det ? Udvikle det som åbensoftware, hvor alle kan byde ind og lave de til rettelser som, man lyster. Det eneste som skal lægges fast er dataformat, på fil, udveksling og andet vigtigt.

Alle kan så betale firma for at byde ind på at udvikle dele, som så bliver lagt i en fælles pulje, hvis de mangler noget funktionalitet.

Databaser, udviklings værktøj, og andet skal som krav så også være Open source, så alle bare kan tage og bruge løs.

Hvorfor skal det offentlige i de forskelige lande, igen og igen betale for udviklingen af den dybe tallerken, når de har brug for en "open" skål.

Se hvordan England har lært noget, efter dyre erfaringer.

Eller hvordan Internet, som udvikling af web platforme og andet virker, også selv om der ikke er en centralledelse, der styre og betaler for det hele.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere