Norge får en it-minister: »Der skal være fokus på gennemførelseskraft og gevinster«

Illustration: ankamonika/Bigstock
IKT-Norge bifalder at digitalisering og it nu får sin egen minister i Norge.

Nikolai Astrup fra partiet Høyre bliver digitaliseringsminister i Norges nye regeringssamarbejde. Regeringen bliver på i alt 22 ministre.

Nikolai Astrup har indtil nu været udviklingsminister, og det job overtager Dag Inge Ulstein fra partiet KrF i dag, tirsdag.

»Hvis det er rigtigt, er det meget glædeligt og helt i tråd med det, IKT-Norge har bedt om længe. Regeringen bør have en egentlig digitaliseringsminister med reel magt til at få succes med teknologiprojekter på tværs af sektorer og forvaltningsniveauer,« siger administrerende direktør Heidi Austlid i IKT-Norge.

It-Sikkerhed og AI-strategier får topprioritet

Den anden nye ministerpost er den som beredskabsminister.

Den nye digitaliseringsministerpost lægges, efter hvad det norske nyhedsbureau, NTB, erfarer, ind under Kommunal- og Moderniseringsministeriet.

Digitaliseringsområdet ligger i dag under Kommunalministeriet, hvor Monica Mæland fortsætter som kommunalminister.

»Der skal være fokus på gennemførelseskraft og gevinster i forskellige offentlige IKT-projekter. Og så forventer vi, at arbejdet med sikkerhed og AI-strategi vil få topprioritet,« siger Heidi Austlid.

40-årige Nikolai Astrup har været valgt til Stortinget siden 2009 og var leder for Oslo-afdelingen af partiet Høyre fra 2012 til 2018. I 2013 blev han Høyres parlamentariske stedfortræder, en position, han blev genvalgt til efter valget i 2017.

I oktober 2015 skrev ABC nyheter, at Nikolai Astrup er en af Stortingets rigeste med en formue på 257 millioner NOK i 2014.

Danmark fik en digital ambassadør i 2017

I 2017 udnævnte vi i Danmark en digital ambassadør, som skulle pleje forholdet til teknologigiganter som Google, Apple og Microsoft.

Ifølge dagbladet Politiken var årsagen, at disse selskaber nu er så store, at de både i økonomisk styrke og i påvirkningen af folks hverdag overgår mange af landene, hvor Danmark har klassiske ambassader.

»Disse selskaber er blevet en form for nye nationer, og det er vi nødt til at forholde os til,« sagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til avisen, da nyheden kom frem.

IKT-Norge krævede dengang, at der blev oprettet en digitaliseringsministerpost, som fik stærke fuldmagter enten i Statsministeriet eller i Finansministeriet.

»For at nå målene skal der etableres en forpligtende digitaliseringssatsning på tværs af den offentlige sektor. Det er nødvendigt med stærkere central styring med kommuner og etater for at sikre fremdrift, samarbejde og realisering af økonomiske gevinster,« sagde kommunikationsdirektør Line Gaare Paulsen i IKT-Norge i april 2017.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize