Norge dropper Microsoft-afhængighed

Den norske regering fremlægger i dag lovforslag, der skal indføre åbne standarder i det offentlige.

Den norske it-minister Heidi Grande Røys har netop fremlagt nyt lovforslag, der skal gøre ODF og PDF til de to obligatoriske dokumentformater.

Formålet med lovforslaget er at mindske leverandørafhængigheden i forbindelse med udveksling af dokumenter i det offentlige.

Vedtages forslaget, som det ligger, vil det betyde, at de norske myndigheder skal anvende dokumentformaterne ODF og PDF i deres kommunikation. Det vil være muligt for institutionerne at anvende Microsofts .DOC-format, men kun hvis institutionerne også sørger for at de øvrige formater er tilgængelige.

Forslaget er nu sendt i høring frem til 20. august i år. Den norske it-minister lover at behandle de indkomne kommentarer seriøst.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Eskild Nielsen

Selvom Norge hermed har overhalet Danmark med et helt vikingeskib, så er der desværre kun tale om at et lovforslag er fremlagt.

Jeg forventer hele version2-forsiden dækkket med et Norsk Flag, når det også er blevet vedtaget...

Kender nogen nok til norsk politik og politisk tradition til at vide om (OK så - gætte om)det vil ske? og hvornår ?

/eskild

 • 0
 • 0
#2 Kristian Larsen

Venstre fløjen har flertal, så det er vel realistisk. Historisk har venstrefløjen ihvertfald været mest opsat på det. I danmark er EL, SF, og R jo også ret gung-ho på området. Så hvis de fik S med ville de kunne indføre det ved næste valg.

Kender dog ikke nok til norsk politik til at sige det bliver præcist sådan.

Når det er sagt så synes jeg generelt det er en dårlig ide at lovgive om specifikke formater, og kan egentlig bedre lide den danske model med at parlamentet beslutter at man skal X og lader andre indføre X.

 • 0
 • 0
#3 Martin Schlander

Da folketinget vedtog at indføre åbne standarder troede vi også at det betød at de ville indføre åbne standarder, men sådan ser det jo ikke ud pt.

"Etter hva digi.no forstår holder departementet døren åpen for Open XML og Office 2007 dersom formatet blir en åpen, internasjonal ISO-standard." http://www.digi.no/php/art.php?id=381196

Hvis vores norske brødre ikke passer på ender de med at komme i en ligeså tåbelig situation som vores.

 • 0
 • 0
#4 Ulrik Gerdes

Er ønsket om en ODF-uniformering af it-landskabet et korstog for den politiske venstrefløj? Det var dog interessant. Der har tidligere hér på Version2 været uddelt roser til Morten Messerschmidt (ex-DF'er) for hans støtte til korstoget. Hvordan pokker hænger det sammen? Han er da vist ikke venstreorienteret, så vidt vides? Det er vel forhåbenligt ikke sådan, at der eksisterer et spøjst intellektuelt fællesskab mellem ODF-proponenter og tågehornene i udkanterne af det politiske spektrum på begge sider? Hvad er målet? "En Folk, en Standard?"

 • 0
 • 0
#6 Kristian Larsen

Ulrik, du kan jo vælge at tolke det sådan, men det eneste jeg gjorde var at konstatere at ønsket er størst/mest fremtrædende på venstre fløjen.

For de mest ekstreme på venstre fløjen er det rent ideologisk anti kapitalistisk korstog, hvilket det ikke er for Morten Messerschmidt.

 • 0
 • 0
#7 John Gøtze

Bu er der meget man kan kalde Morten Messerschmidt, men venstreorienteret er ikke ligefrem det der falder først for. Heller Morten Helveg Petersen da.

Belgien har en liberal regering. Massechusetts har en liberal regering. Califorien har en liberal/konservative guvernør. Osv.

 • 0
 • 0
#9 Poul-Henning Kamp Blogger

Er at Norge faktisk har politikere der kan tænke selv. Det er de nødt til, for de kan ikke bare sige "det må EU tage sig af" til alle de svære spørgsmål.

Det bedst kendte eksempel er deres "fremtidsfond" hvor en stor del af alle oliemilliarderne ryger med (I modsætning til I Danmark hvor de ryger ind i den daglige drift)

Norske politikere har også en lang tradition for at brænde igennem internationalt, fra Brundtlandrapportens klare melding til fredsaftaler for mellemøsten.

Så ja, jeg tror Norske politikere meget snart vil få hans Billness eller Steveness på besøg, for der er rigtig gode chancer for at forslaget bliver vedtaget.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#10 Eskild Nielsen

B103 pålagde regeringen at forvalte på en anden måde end hidtil. Det har så ført til en stort anlagt øvelse i at sløre, at 'man' har tænkt sig at gøre som man plejer.

I Norge ser det udefra ud som om at det er regeringen der lovgiver om at der skal ske brud med den hidtige strategi for forvaltningen af IT-området.

Der er derfor større sandsandsynlighed for at det norske forslag vil få målbar effekt.

/eskild

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere