Nordtysk delstat vil have open source - applaus fra databeskyttelseskommissær

26. juni 2018 kl. 13:322
Nordtysk delstat vil have open source - applaus fra databeskyttelseskommissær
Illustration: lbryan/Bigstock.
Delstaten Slesvig-Holsten vil 'modarbejde magtkoncentrationer' på it-markedet og migrerer derfor over på open source. Den nordtyske databeskyttelseskommissær anfører, at at open source baner vej for at afsløre overvågning via bagdøre i software.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den nordtyske delstat Slesvig-Holsten er på vej til udelukkende at køre open source-baseret programmel, skriver JyskeVestkysen.

Det har Landdagen (delstatsparlamentet) besluttet efter indstilling fra regeringen i det nordtyske. Det næste halvandet år skal IT-fagfolk i delstaten undersøge, hvordan og hvornår en omstillingen til open source kan gennemføres.

Selv om open source principielt er gratis, er der ikke tale om en spareøvelse.

»Open source er samlet set ikke nødvendigvis billigere at anvende. Det drejer sig snarere om at modarbejde magtkoncentrationer på markedet, så man ikke er afhængige af enkeltvirksomheder. Det giver mening i forhold til økonomi og IT-sikkerhed,« mener Joschka Knut, der er pressetalsmand i Slesvig-Holstens miljøministerium, der blandt andet også har ansvaret for digitalisering, ifølge JyskeVestkysten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omlægningen kommer til at gå ud over firmaer som for eksempel Microsoft, der som bekendt står bag Windows.

Partiet SSW (Sydslesvigsk Vælgerforening) undlod af stemme.

»Målet må være software, der er billig, moderne og enkel at betjene. Og det er ofte standardløsninger,« mener SSW's gruppeformand Lars Harms.

Udviklingen er gået stik modsat i Sydtyskland, hvor bystyret i München i efteråret besluttede, at resterende Linux-systemer skal overgå til Windows 10 i 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

München annoncerede ellers tilbage i 2004 projekt LiMux. Styresystemet, en tilpasset Linux, skulle sammen med det, der nu er LibreOffice, gøre byens systemer uafhængige af Microsoft. Projektet er dog aldrig blevet fuldt ud realiseret og tilbage i februar i år vedtog bystyret at droppe overgangen til Linux.

Privacy-kommissær: Open source kan afsløre overvågnings-bagdøre

Marit Hansen, der er kommissær for databeskyttelse i Schleswig-Holstein bakker ifølge en pressemeddelelse op om beslutningen:

»Databeskyttelse kan ikke opnås, hvis man ikke kan kontrollere databehandlingen. Gennemsigtighed er afgørende. Open source er derfor det rigtige valg for at opnå dette. Derfor er jeg glad for det nye kriterium for fremtidige indkøb og udbud. Det supplerer udbudskriterierne for overholdelse af databeskyttelse og privatlivets fred som krævet i artikel 25 i den generelle databeskyttelsesforordning,« siger hun.

Ifølge hende gør open source det ikke bare muligt at gennemskue, hvilken dataoverførsel der foregår i programmer, men åbner også op for at man kan slette de kodelinjer, som gennemfører dataoverførslen.

Marit Hansen mener derfor, at open source software er et nødvendigt skridt, som flere organisationer burde gør brug af:

»Vi skal ikke stoppe her. Software er selvfølgelig kun en del af it-systemerne - hardware og tjenester skal også være nemmere at kontrollere. Det samme gælder standarder inden for komplekse sikkerhedsprocedurer, som f.eks. krypteringsalgoritmer, der anvendes over hele verden: Snowden-dokumenterne har afsløret, at bagdøre til myndigheder ligge skjult,« siger hun.

Privacy-kommissæren understreger dog at open source ikke i sige selv garanterer, at it-systemerne er sikrere.

»En teoretisk mulighed for verifikation er ikke nok - man er også nødt til at gå ind og undersøge de anvendte processer. Der har været tilfælde af open source-komponenter, hvor mangel på databeskyttelsessikkerhed blev afsløret meget sent. Ikke desto mindre: Åben kildekoden med mulighed for uafhængig verifikation er ikke en garanti for sikkerhed, men en vigtig forudsætning for det,« siger hun.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
4. juli 2018 kl. 10:37

Denne omstilling kommer til at strække sig over lang tid, så det vil være godt for moralen at begynde med en succes. Hvor kan man finde de største lavthængende frugter ? Er det bedst at starte med back-end og den slags specialbyggede systemer til sagsbehandling osv, som fx KMD leverer ? Eller får man en hurtigere gevinst ved at omlægge desktop-klienterne til Linux med FOSS kontorprogrammer ?

Det er der ingen som entydigt kan svare på - dog med den undtagelse at client-server (f.eks. ældre Navision og Axapta) løsninger altid skal vurderes først, det er ikke sikkert at klienten findes til andre platforme og så skal der vurderes om man vil skifte løsning til noget andet fortrinsvis webbaseret eller køre med XenApp, XenDesktop, VDI eller RDP. Office (incl. Outlook) er det mindste problem - LibreOffice kan efterhånden erstatte MS Office for 90% af brugerne, de 90%inkluderer dog ikke dem som er bundet til MS Office af integrationer til andre produkter (det er så typisk andre closed source applikationer).

1
27. juni 2018 kl. 14:55

Denne omstilling kommer til at strække sig over lang tid, så det vil være godt for moralen at begynde med en succes. Hvor kan man finde de største lavthængende frugter ? Er det bedst at starte med back-end og den slags specialbyggede systemer til sagsbehandling osv, som fx KMD leverer ? Eller får man en hurtigere gevinst ved at omlægge desktop-klienterne til Linux med FOSS kontorprogrammer ?