Nordtysk delstat vil have open source - applaus fra databeskyttelseskommissær
Den nordtyske delstat Slesvig-Holsten er på vej til udelukkende at køre open source-baseret programmel, skriver JyskeVestkysen.
Det har Landdagen (delstatsparlamentet) besluttet efter indstilling fra regeringen i det nordtyske. Det næste halvandet år skal IT-fagfolk i delstaten undersøge, hvordan og hvornår en omstillingen til open source kan gennemføres.
Selv om open source principielt er gratis, er der ikke tale om en spareøvelse.
»Open source er samlet set ikke nødvendigvis billigere at anvende. Det drejer sig snarere om at modarbejde magtkoncentrationer på markedet, så man ikke er afhængige af enkeltvirksomheder. Det giver mening i forhold til økonomi og IT-sikkerhed,« mener Joschka Knut, der er pressetalsmand i Slesvig-Holstens miljøministerium, der blandt andet også har ansvaret for digitalisering, ifølge JyskeVestkysten.
Omlægningen kommer til at gå ud over firmaer som for eksempel Microsoft, der som bekendt står bag Windows.
Partiet SSW (Sydslesvigsk Vælgerforening) undlod af stemme.
»Målet må være software, der er billig, moderne og enkel at betjene. Og det er ofte standardløsninger,« mener SSW's gruppeformand Lars Harms.
Udviklingen er gået stik modsat i Sydtyskland, hvor bystyret i München i efteråret besluttede, at resterende Linux-systemer skal overgå til Windows 10 i 2020.
München annoncerede ellers tilbage i 2004 projekt LiMux. Styresystemet, en tilpasset Linux, skulle sammen med det, der nu er LibreOffice, gøre byens systemer uafhængige af Microsoft. Projektet er dog aldrig blevet fuldt ud realiseret og tilbage i februar i år vedtog bystyret at droppe overgangen til Linux.
Privacy-kommissær: Open source kan afsløre overvågnings-bagdøre
Marit Hansen, der er kommissær for databeskyttelse i Schleswig-Holstein bakker ifølge en pressemeddelelse op om beslutningen:
»Databeskyttelse kan ikke opnås, hvis man ikke kan kontrollere databehandlingen. Gennemsigtighed er afgørende. Open source er derfor det rigtige valg for at opnå dette. Derfor er jeg glad for det nye kriterium for fremtidige indkøb og udbud. Det supplerer udbudskriterierne for overholdelse af databeskyttelse og privatlivets fred som krævet i artikel 25 i den generelle databeskyttelsesforordning,« siger hun.
Ifølge hende gør open source det ikke bare muligt at gennemskue, hvilken dataoverførsel der foregår i programmer, men åbner også op for at man kan slette de kodelinjer, som gennemfører dataoverførslen.
Marit Hansen mener derfor, at open source software er et nødvendigt skridt, som flere organisationer burde gør brug af:
»Vi skal ikke stoppe her. Software er selvfølgelig kun en del af it-systemerne - hardware og tjenester skal også være nemmere at kontrollere. Det samme gælder standarder inden for komplekse sikkerhedsprocedurer, som f.eks. krypteringsalgoritmer, der anvendes over hele verden: Snowden-dokumenterne har afsløret, at bagdøre til myndigheder ligge skjult,« siger hun.
Privacy-kommissæren understreger dog at open source ikke i sige selv garanterer, at it-systemerne er sikrere.
»En teoretisk mulighed for verifikation er ikke nok - man er også nødt til at gå ind og undersøge de anvendte processer. Der har været tilfælde af open source-komponenter, hvor mangel på databeskyttelsessikkerhed blev afsløret meget sent. Ikke desto mindre: Åben kildekoden med mulighed for uafhængig verifikation er ikke en garanti for sikkerhed, men en vigtig forudsætning for det,« siger hun.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.