Nordsjællandsk kommune styres med open source

Gribskov Kommune i Nordsjælland sparer fire millioner om året ved at bruge OpenOffice i stedet for Microsoft-pendanten. Resultaterne er så positive, at kommunen nu overvejer endnu flere open source-løsninger.

Når de ansatte i Gribskov Kommune skal håndtere skattekort, hjemmehjælp og indskrivning til skoler og daginstitutioner for kommunens godt 40.000 borgere, sker det ved hjælp af open source.

I forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007, hvor Græsted-Gilleleje og Helsinge blev lagt sammen til Gribskov Kommune, blev det nemlig besluttet at droppe de hidtidige office-løsninger fra Microsoft og IBM til fordel for open source-løsningen OpenOffice.

»Tidligere brugte vi henholdsvis Microsoft Office og IBM's SmartSuite i de to kommuner. Men da vi med sammenlægningen alligevel skulle begynde på en frisk med en helt ny administration, besluttede vi os for at gøre forsøget med et skifte til OpenOffice,« forklarer Michel van der Linden, it-chef i Gribskov Kommune.

Med skiftet skulle 3500 medarbejdere sættes ind i et nyt office-system, hvilket umiddelbart kan lyde som opskriften på problemer. Men overgangen fra de licensbetalte løsninger til OpenOffice er gået overraskende nemt, lyder det fra it-chefen i den nordsjællandske kommune.

»Grundlæggende har det ikke været den store forandring for medarbejderne at skifte til OpenOffice. Programmet fungerer fint sammen med de andre office-løsninger, så heller ikke kommunikationen med andre instanser har voldt de store problemer,« siger Michel van der Linden, som dog har oplevet enkelte problemer i overgangen fra Microsofts excel-regneark til OpenOffices Calc-regneark.

»Excel har stadig flere features end Calc, hvilket for nogle medarbejdere har gjort skiftet lidt sværere. Desuden oplever vi af og til, at vi i kommunikationen med andre myndigheder modtager dokumenter, der er bygget op om en række meget specifikke funktioner i excel. Så her må vi stadig bruge excel for at kunne kommunikere optimalt. Men vi forventer, at en løbende udvikling af OpenOffice vil mindske dette problem,« siger Michel van der Linden.

Gribskov Kommunes it-chef er en af oplægsholderne, når Videnscenter for Software om godt en måned afholder en konference om brugen af open source-software i den offentlige sektor. Og ifølge Michel van der Linden kan andre kommuner roligt følge efter Gribskov Kommune.

»Vi er ikke religiøse og siger ikke, at alt skal være open source. Men skiftet har for os været meget smertefrit og jeg vil vurdere, at det samtidig har givet besparelser på op til fire millioner kroner om året,« siger Michel van der Linden.

Indtil videre er det også kun på office-området, at man i Gribskov Kommune har skiftet til open source. Men Michel van der Linden vurderer hele tiden, om man også i andre dele af it-systemet skal udskifte de licens-betalte programmer med open source-løsninger.

»Vi skal jo løbende forny licenserne til en række systemer og i den forbindelse er det oplagt at tage open source-løsningerne med i overvejelserne. Men jeg vil sige til andre, at man skal tænke i helhedsløsninger. Kommuner, der bruger elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystemer fra eksempelvis Microsoft, vil formentligt have sværere ved at foretage et skifte til open source,« siger Michel van der Linden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (81)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Anonym

Michel van der Linden, burde indstilles til en klækkelig lønforhøjelse.

Der er 4 millioner at tage af !

Og, kære Helge Sander, sender du ikke snart en mail, gerne vha. Outlook, til kommunerne hvor du opfordrer dem til kraftigt at overveje implementering af en opensource officepakke i folkeskolen.

Der er multi-millioner at spare !!!!

Regeringen kan da ikke, i disse tider, fortsat sidde på hænderne og voldpumpe gode danske skattekroner til USA ?

Se det nu i øjnene, der er ingen, absolut ingen gode argumenter, for at fortsætte med en licensbetaling til officepakker i folkeskolen !!!

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Der er multi-millioner at spare !!!!

Det interessante er jo ikke nødvendigvis hvor meget de har sparet i licenser, men derimod hvad det har betydet for medarbejdernes produktivitet.

Lad os nu rent hypotetisk sige at medarbejderne f.eks. sparer 3 minutters arbejde hver dag efter skiftet fra MS Office / IBM Smart Suite til OOo af en eller anden årsag.

Det ville principielt frigive ca. 23 medarbejdere som så kunne fyres (eller overtage andre stillinger som ellers skulle besættes) hvilket ville spare kommunen yderligere 9+ millioner kroner om året.

 • 0
 • 0
Kristian Thy

Det ville principielt frigive ca. 23 medarbejdere som så kunne fyres (eller overtage andre stillinger som ellers skulle besættes) hvilket ville spare kommunen yderligere 9+ millioner kroner om året.

Har du ikke fået memoet? Der er finanskrise, så det er ikke længere så interessant at spare penge på de offentligt ansattes løn. Det er derimod - som Kim også påpeger - ukonstruktivt at sende pengene over Atlanten.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Der er finanskrise, så det er ikke længere så interessant at spare penge på de offentligt ansattes løn

Hvis man vil forsøge at få vendt finanskrisen ved at forøge det offentligt budget eller tage et underskud, så vil jeg personligt mene at pengene skal gå til at bygge nye hospitaler, skoler etc., så det får en afsmittende effekt på det private marked. Jeg mener ikke vi vi kan vende finanskrisen blot ved at ansatte flere folk i det offentlige.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

De har ellers god brug for dem der ovre for tiden.

Ja selv om vi ikke under dem penge, så er det sidste vi har behov for nok at USA går konkurs. Men, jeg tro nu nok at der skal mere end lidt Microsoft licenser til at ændre på deres situation.

Men man kan jo også benytte OOo og samtidigt støtte USA lidt ved at indgå en supportaftale med Sun. Hvis altså Sun er begyndt at tilbyde supportaftaler til den dansksprogede version af OOo.

 • 0
 • 0
C S

Denne artikel passer jo ikke ind i den tidligere FUD kampagne mod OpenOffice.

Denne artikel viser, at OpenOffice sagtens kan bruges.

<ironi>Er den lagt ud på nettet ved en fejl?</ironi>

 • 0
 • 0
Ole Bech

I min egen kommune, som er væsnetligt større end Gribskov har vi løbende de samme overvejelser om skift til OpenOffice. Vi kan imidlertid ikke få besparelsen til at løbe op i 4 millioner.

Den rene licensbesparelse vil hos os ligge omkring 2,5 - 3,0 millioner, tilmed for flere brugere end i Gribskov. Herfra skal formentlig trækkes en del udgifter til ændring af snitflader til en række fagsystemer, som jo er bredt anvendt i kommunerne, samt udgifter til konsulentbistand - om ikke andet i en startfase, da mange it-afdelinger efter en lang Microsoft-periode næppe sider inde med OpenSource-viden.

Trods dette finder jeg mulighederne uhyre spændende og interessante.

 • 0
 • 0
Anonym

Ole,

Rart at høre fra en kommunal IT Chef (forudsat at min Googling af dig har givet korrekt resultat)

Nu ligger jeg ikke inde med detaljer vedr. antal brugere i hhv. Gribskov og Roskilde, men kan forskellen ligge i kvantums-rabat ?

Jeg har et spørgsmål som jeg meget gerne vil stille en repræsentant fra det kommunale IT område:

Hvad er det der holder kommunen tilbage mht. til implementering af åbne, gratis alternativer til specifikt Microsoft Office i folkeskolen, ikke i hele kommunen, men kun i folkeskolen ?

Ved valget af Microsoft Office sender I jo en ret stor regning i retning af elever/forældre. Send noget der ikke ender på .doc eller docx til en folkeskolelærer, og du med ret stor sandsynlighed få det tilbage med en besked i retningen af: "Jeg kan ikke læse det format du har sendt mig".

Det handler pt. om en ca. merpris ved køb af PC til ca. kr. 900,- alene for Officepakken, lad os udelade operativsystemet i denne sammenhæng.

Og, I er, efter min mening, kraftigt medvirkende til at Microsoft formår at fastholde deres monopol på operativsystemer. Jeg kan nemlig ikke erhverve mig en Office 2007 til Ubuntu.

Hvad med en studietur til Tønder ?

Sparet er vel tjent, når det kommer til software licenser.

 • 0
 • 0
Ole Bech

Hvis skolerne også skal regnes med, kommer vi faktisk også højere op alt ialt. Men en licens til Officepakken under en School Agreement bør ikke koste over 500,- kr.

Vi HAR faktisk haft kig på Tønder, og vi ER faktisk igang med de første tests i vores skoleområde.

Men økonomien bliver lidt indviklet af, at Microsoft tillader anvendelse af 10% af School Agreement licenser i de administrative grene, der understøtter skolerne. Dropper man så School Agreement licenserne, vil man skulle betale normal pris på Office-pakken til disse administrative pc'ere. Forskellen mellem skolepris og normalpris er så stor, at det kan æde hele besparelsen.

Skal denne problemstilling løses, skal man reelt køre OpenOffice på alt, altså både inde i kommunen og på skolerne. Og internt i kommunen vil vi hurtigt løbe ind i problematikken om snitflader til fagsystemer og ESDH-systemer.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Ole, læser jeg det korrekt hvad du skriver, nemlig at skolerabatten der gives til det undervisningsrelaterede rent faktisk er med til at financiere de licenser der bruges administrativ?

For hvis det et tilfældet er det da stærkt betænkeligt og en meget smagløs måde for MS at holde OO væk fra skolerne.

/Christian

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Ole,

Forskellen mellem skolepris og normalpris er så stor, at det kan æde hele besparelsen.

Men hvis vi nu antager, at den totale besparelse på licenser til Microsoft Office spises af øgede licenskroner i administrationen (dvs alt i alt giver det et provenue på kr. 0,-), har I så ikke alligevel "vundet"?

Umiddelbart vil jeg da sige, at hvis man går fra at have 100% licenser til Microsoft Office til at have 5% pga installation er OOo, så vil det være en "god handel" - selvom man kronemæssigt ikke har flyttet sig en meter.

Har I en holdning til det?

 • 0
 • 0
Anonym

Ole,

"Microsoft tillader anvendelse af 10% af School Agreement licenser i de administrative grene"

Hvis jeg forstår det ret, så er jeg som forælder med til at financiere, ikke bare de nødvendige licenser på mine børns hjemme-PC, men også at 10% af de samlede indkøbte licenser på School Agreement licenser bliver benyttet på administrative PC'er !

Så Microsoft har lavet et regnestykke der ser sådan ud:

Da vi gerne vil hjernevaske de stakkels svage elever i folkeskolen, giver vi kommunen en rabat. Den rabat kommer snilt ind igen, da forældrene tvinges til at indkøbe både Microsoft Office og Windows-et-eller-andet licenser.

Det er da forøvrigt underligt, at Microsoft ikke har en School Agreement aftale for folkeskole elever (er godt klar over at sagen er en anden på de vidregående uddannelser)

Ole, ovenstående er ikke ment som et angreb på hverken kommune, eller kommunal IT-afdeling.

Jeg håber virkelig at Helge Sander tager et kig på den snedige aftale Microsoft har med kommunerne.

Den er efter min mening meget uheldig, og er medvirkende til både vendor-lockin, udnyttelse af monopol og til at tvinge eleverne til at indkøbe specifikt OS og programpakke...føj !

 • 0
 • 0
Ole Bech

Du må ikke lige hænge mig op på det med de 10%, men i hvertfald vil alle administrative pc'ere på en skole (sekretærer, inspektører, rengøring, køkken, bibliotek osv.) kunne køre med en School-licens til ca. 500,- kr.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Hvis jeg forstår det ret, så er jeg som forælder med til at financiere, ikke bare de nødvendige licenser på mine børns hjemme-PC, men også at 10% af de samlede indkøbte licenser på School Agreement licenser bliver benyttet på administrative PC'er !

Nu tror jeg at tanken har været at alle PC'er som benyttes på skolerne uanset om de benyttes af elever, lærere eller administrativt personel, de skal kunne købe licenser til billige penge. Eftersom det alt sammen tages ud af skolens budget, så synes jeg at det er fair nok.

Men derudover er det jo formentligt mange kommuner hvor at den enkelte skole ikke har egen IT-afdeling, økonomikontor, personalekontor m.v. men at flere af disse administrative enheder er centraliseret i kommunen. Er det så fair at der også til disse PC'er kan købes billigere licenser? Ja hvorfor ikke, hvis kommunen i stedet valgte at oprette lokal IT-afdeling, økonomikontor, personalekontor m.v. på hver enkelt skole, så kunne de jo under alle omstændigheder købe billigere licenser. Jeg kan ikke se at det ville være mere fair at straffe kommunerne/skolerne fordi at de centraliseret nogle af de administrative enheder.

Det er da forøvrigt underligt, at Microsoft ikke har en School Agreement aftale for folkeskole elever (er godt klar over at sagen er en anden på de vidregående uddannelser)

Studenter licenser kan så vidt jeg ved købes af såvel elever som lærere på alle godkendte folkeskoler, privatskoler, efterskoler, gymnasier, handelskoler, tekniske skoler m.v.

 • 0
 • 0
Anonym

Studenter licenser kan så vidt jeg ved købes af såvel elever som lærere på alle godkendte folkeskoler, privatskoler, efterskoler, gymnasier, handelskoler, tekniske skoler m.v.

Ja, det er korrekt..

Billigste pris på edbpriser.dk - 792,-

Det er da også en sjat, når der nu findes alternativer, som mere end opfylder kravet til tekstbehandling i folkeskolen !

 • 0
 • 0
Lars Remmen

Forskellen mellem skolepris og normalpris er så stor, at det kan æde hele besparelsen.

Du glemmer, som så mange andre kommunale IT-folk jeg hat talt med, at tænke pædagogik i denne situation. Selvom differencen er kr. 0,- opnår man som jeg, som lærer og IT-vejleder, ser det en væsentlig pædagogisk gevinst. Ikke flere kompabilitetsproblemer mellem forskellige versioner af Word, Works, Word Perfect, Write og Open Office, og eleverne og lærerne skal kun forholde sig til et system. Desuden må licenshåndteringen blive nemmere.

 • 0
 • 0
Brian Nielsen

Fordi der ikke er nogle der kræver betaling betyder det ikke nødvendigvis at det er gratis.

Når man nu spare nogle penge, så kan man bruge nogle af penge til at forbedre Open Office F.eks. kunne den danske ordbog i Open Office godt bruge en kærlig hånd. Derved kunne det "gratis" alternativ blive bedre end...

Der er en interessandt article på CW om når det offenlige vægler Open Sourch CMS systemmer der har skabt en hæftig diskution. Måske er i interesseret http://www.computerworld.dk/blog/cms/1736?cid=3&q=20075&sm=users&a=cid&i...

 • 0
 • 0
Michael Deichmann

Jeg mener faktisk at man også bruger OO i folkeskolerne i Gribskov - i hvert fald mine unger færdes hjemmevant i OO her.
Gribskov Gymnasium er ikke kommunalt, så derfor kan de sagtens køre en anden linie.
Og med hensyn til snitflader til fagsystemer - Hallo!! OO kan gemme i MS formaterne med - hvad skal vi sige - 90% funktionalitet. Jeg tvivler stærkt på at MS formater brugt til dataudveksling i fagsystemer har super fancy makroer indlejret.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Lars,

Ikke flere kompabilitetsproblemer mellem forskellige versioner af Word, Works, Word Perfect, Write og Open Office

Faktisk vil jeg mene, at et homogent system netop har den stik modsatte virkning ifht pædagogik; nemlig at børnene ikke vænnes til, at verden er heterogen. Når vi alle modtager .DOC-filer fra vores mindre tekniske venner/familiemedlemmer, så skyldes det jo netop, at man har været vante til, at "alle brugte Word". At have en bred vifte af programmer ville netop vise poderne, at man ikke kan forvente at andre har samme program som en selv - og også tidligt vænne dem til, at det ofte er problemfyldt at udveksle dokumenter på tværs af programmer og platforme.

(at det så sikkert er et vedligeholdelsesmareridt med fx 5 forskellige kontorpakker i systemet er jo en anden sag).

 • 0
 • 0
Anonym

Jesper,

Her ville een dokumentstandard have været fedt !

Fremtiden byder desværre på to, og dermed fortsætter folkeskolen sikkert med "..det er det forældrene er vant til...alle andre bruger word...OOXML anvendes af flest brugere....", med det resultat at man som elev i folkeskolen fortsat må erlægge en ekstraskat på ca. kr. 800,- og ikke frit kan vælge operativsystem...

Microsoft står samtidig på sidelinien og siger
"Microsoft er ikke er ikke open source fjenden" og
"Denne sort-hvide fremstilling "
"højtråbende og ideoligiske støtte"
"Den skingre tone"
"Open source korstoget"
"skubbe open source ned i halsen på “folket”"
"hård og unuanceret kritik af skolens ansatte"

Læs merer fra Jasper H. Bojsen, Technology Officer, Microsoft Danmark her -- > http://blog.hvorom.dk/post/2009/02/15/Microsoft-er-ikke-open-source-fjen...

Tillykke, du har med dit hårde OOXML arbejde sikret Microsoft (og CIBER) en fast indtægt i mange år fremover....

Suk !

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

Men økonomien bliver lidt indviklet af, at Microsoft tillader anvendelse af 10% af School Agreement licenser i de administrative grene, der understøtter skolerne. Dropper man så School Agreement licenserne, vil man skulle betale normal pris på Office-pakken til disse administrative pc'ere. Forskellen mellem skolepris og normalpris er så stor, at det kan æde hele besparelsen.

Skal denne problemstilling løses, skal man reelt køre OpenOffice på alt, altså både inde i kommunen og på skolerne. Og internt i kommunen vil vi hurtigt løbe ind i problematikken om snitflader til fagsystemer og ESDH-systemer.

Jeg må sige jeg ikke forstår det pragmatiske problem, i har jo betalt for licenserne, og det i løbende betaler for er at kunne opgradere billigt.. Det kan være mit syn på verden er ret simplistisk, men har man et ønske om at flytte til en mere besparende platform, og har måske 10% som man ikke ummilbart kan flytte pga bindinger til andre systemer, så kommer min undren.

Hvorfor fastfryster man ikke produktet på en version, som man allerede har betalt licens for, man lader være med at opgradere dette produkt, og udfaser det asap?

Det må da være den logiske måde, opsig alle opgraderings aftaler, og flyt til den nye platform som det bliver muligt, og afvikle den gamle asap.

Altså ender man med at man har nogle medarbejder der arbejder med den gample platform, som er nødvendigt pga bindinger, mens man får implementeret det manglende element i det nye produkt.

Der ved er der ikke noget der æder besparelsen op?

I øverigt, mens man er i gang, bør man lave interfacet rigtigt, således det er et interface, og ikke bundet til et specific produkt - altså åbne standarder, det kunne jo være at et helt 3. produkt kom frem, og hvis man så bare har ændret fra at binde sig til MSO, til at binde sig til OOO så har man ikke lært lektien!

(Nej her snakker jeg ikke religion, men fornuft, man har lært at binde sig til et produkt er en dårlig ide, så lad være med at gøre det igen).

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Her ville een dokumentstandard have været fedt !

Tjoeh - men det blev det af forskellige årsager ikke.

<indsæt selv konspirationsteori her>

Fremtiden byder desværre på to, og dermed fortsætter folkeskolen sikkert med "..det er det forældrene er vant til...alle andre bruger word...OOXML anvendes af flest brugere....",

Tja - men så må man jo rubbe neglene i OOo/OSS-community'et og få implementeret OOXML. Det er ikke raketvidenskab - selvom det er mere komplekst end ODF. At ODF i sig selv skulle betyde bedre interop er i øvrigt noget vås.

med det resultat at man som elev i folkeskolen fortsat må erlægge en ekstraskat på ca. kr. 800,- og ikke frit kan vælge operativsystem...

Mig bekendt leverer OOo super god interop via DOC med Microsoft Office og den kører jo ganske glimrende på både Windows og Linux. Sæt DOC som standard-format i OOo og så er du kørende. Jeg har efterhånden implementeret denne "løsning" en del steder rundt omkring, og jeg har endnu ikke oplevet, at det har givet ét eneste problem.

Man kan naturligvis så vælge at skubbe sine børn foran sig i sin ideologiske kamp for ODF ved at insistere på at bruge ODF, men det er jo en beslutning vi hver må tage.

Tillykke

Mange tak - det er rart med anerkendelsen - specielt fra dig.

:o)

du har med dit hårde OOXML arbejde sikret Microsoft (og CIBER) en fast indtægt i mange år fremover....

Det er muligt, at det giver Microsoft en indtægt i fremtiden, men det har ikke været målet (og det er jeg sikker på, at du godt ved). For os at se kan jeg fortælle, at vi i CIBER ikke forventer at tjene én krone mere på at OOXML blev godkendt i ISO end hvis kun ODF var blevet godkendt ... reelt er det nok snarere det modsatte, der ville være tilfældet (nemlig at vi vil tjene mindre). Værktøjerne til ODF-generering på Windows-platformen er ikke så gode som værktøjerne til OOXML, så det ville sandsynligvis blive nogle (lidt) dyrere løsninger, hvis kravet var blevet udelukkende ODF.

 • 0
 • 0
Lars Remmen

Jesper,

Faktisk vil jeg mene, at et homogent system netop har den stik modsatte virkning ifht pædagogik; nemlig at børnene ikke vænnes til, at verden er heterogen.

Sådan kan du sagtens argumentere, ingen tvivl om det. Men når nu IT-afdelingen ikke formår eller gider stille konverteringsværktøjerne til rådighed, så skal vi lærere og IT-vejledere sørge for, at eleverne kan sammenskrive dokumenter som er skrevet i .docx, .doc og .wps. Det tager tid. Et ikke urealistisk bud er ca. 30 minutter pr. skole pr. uge. Lyder ikke af meget, men med knap 2000 offentlige folkeskoler (tæller ikke de knap 500 primært offentligt finansierede privatskoler med) og 40 undervisningsuger pr. år, nærmer vi os 40000 timer til dette årligt. Eller ca. 20 fuldtidslærerstillinger. Som potentielt kunne bruges på noget som, for folkeskolen, mere pædagogisk meningsfyldt.

 • 0
 • 0
Peder Mikkelsen

Kim Udklit skrev:

> Se det nu i øjnene, der er ingen, absolut ingen
> gode argumenter, for at fortsætte med en
> licensbetaling til officepakker i folkeskolen !!!

Der er lavet rigtigt meget undervisningsmateriale som tager udgangspunkt i at man f.eks. kører på en Windows platform og har MS Office ovenpå. Dette materiale er tilgængelig til ingen eller meget lav pris per elev (bortset fra kopiafgift).

Der findes i forhold til det førnævnte meget lidt andet dansksproget undervisningsmateriale som ikke er afhængig af MS Office.

Ja, nogen kunne sætte sig ned og skrive det, men ingen vil betale for det for forventningen med Open Source er jo at det er gratis.

Der findes meget få, grænsende til ingen, systemer som kan anvendes af synshæmmede med mindre de anvender MS Office. Folkeskolen har ikke den luksus at kunne sige at de ikke supporterer en bestemt kundegruppe.

I øvrigt kan skoleområdet stort set ikke spare noget ved at skifte, det sidste tilbud jeg så fra SUN viste at en supporteret dansk udgave af StarOffice var betydeligt dyrere end MS Office (jeg mindes at det var 10-15% dyrere i mindre portioner).

Det skal retfærdigvis siges at jeg sidst specifikt havde med skoleområdet at gøre for 2 år siden, SUN kan have sænket deres priser i mellemtiden og Microsoft kan have hævet priserne (men jeg tillader mig at tvivle).

Jeg beklager at mit indlæg godt kan virke negativt, men nogle it-ansatte i Århus Kommune har efterhånden brugt temmeligt meget tid på at se på Open Source og er indtil videre blevet ret skuffet over både dybden og bredden i udbuddet.

Disclaimer: jeg udtaler mig ikke på vegne af Århus Kommune, heller ikke selvom jeg pt. er ansat der i en central it-enhed. Hvis det alligevel virker som om jeg udtaler mig på vegne af Århus Kommune, er det på grund af mine ringe skriveevner.

 • 0
 • 0
Peder Mikkelsen

Christian Nobel, 19. februar 2009 14:24

> Ole, læser jeg det korrekt hvad du skriver,
> nemlig at skolerabatten der gives til det
> undervisningsrelaterede rent faktisk er med til
> at financiere de licenser der bruges admini-
> strativ?

> For hvis det et tilfældet er det da stærkt
> betænkeligt og en meget smagløs måde for MS at
> holde OO væk fra skolerne.

Rabatter ved storkøb er helt almindeligt, ikke kun i kommunerne, hvis du slår op i et almindeligt tilgængeligt reklamemateriale fra f.eks. Bilka vil du se at du med fordel kan købe en bestemt udgave af nogle pródukter til en fordelagtig pris (det er ikke altid familieudgaven som er billigst, hvis man dividerer med antallet af enheder).

Jeg har svært ved at få øje på noget specielt smagløst ved hvad Microsoft gør, deres skolesalgsafdeling har blot studeret hvad Apple i rigtigt mange år har gjort ovre på den anden side af den store sø.

Da OpenOffice er gratis tilgængelig er den dårlig at sammenligne med, den er jo heller ikke et reelt alternativ til Office 2007 alene på grund af f.eks. stavekontrollen, så lad os sammenligne med StarOffice fra SUN som er dyrere på trods af at SUNs forskel til OpenOffice vist mest består i at lave en søg og erstat på logoer og mærkevarenavne og så at man kan ringe til en supporter i Indien eller Kina som næsten ikke kan tale engelsk.

Nu har der været så meget kritik af MS Office, jeg kunne egentlig godt tænke mig at høre mere om OpenOffice og gerne noget positivt som gør at jeg burde vælge det? (nej, jeg synes ikke at Open Source er et godt argument for jeg vil fandme ikke selv udvikle på en office-pakke eller selv bruge tid på at kompilere den endsige at læse kildekoden til programmet)

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Det smagløse ligger i at man bevidst udnytter at en rabat givet til det pædagogiske område misbruges til at håndtere de afhængigheder der åbenbart er inden for det administrative område.

Hvis du stadig ikke forstår det, så kan jeg kun beklage!

Og så har jeg i øvrigt ret svært ved at se at stavekontrollen skulle være så dårlig i OO som du påstår.

Der kan (fuldstændigt som i MSO) være problemer med at mange danske ord er sammensatte, men ellers så fungerer den nu ret godt.

Og at du ikke vil bruge OO, ja det er din sag, men det er vist en ren subjektiv holdning!

/Christian

 • 0
 • 0
Anonym

Peder,

Ser du overhovedet ingen problemer i at folkeskolen, ved at anvende Microsoft Office, i den grad er med til at diktere valg af ikke bare operativsystem, men også officepakke ?

Elever fra de mindste klasser, får opfattelsen, at der kun findes een 'rigtig' kontorpakke, og for en del er det første skridt i retning af at acceptere piratkopiering ?

Hvordan har du det med prisen, her midt i finanskrisen, kan vi bare ignorere den ?

Her mener jeg ikke bare prisen set fra kommunal side, men også den som der pålægges elever/forældre.

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

Alle med skole børn som jeg i min tid har hjulpet med deres IT har sådan set kun haft piratkopieret office versioner installeret, altså har folk ikke råd til at betale for de dyre office pakker.

Så man træner folk i en meget tidlig alder til at Piratkopiering ikke bare er ok, men også nødvendigt.

Prisen, selvom den for udannelse er kun ca 500-900 dkr er væsentligt mere end hvad de fleste har råd til (eller er villig til at betale). Men det har software virksomheder ikke noget i mod, bare de får deres produkter indoktrineret på brugerne, således som voksene de kun vil bruge produkt X. (Det hjælper dem at det bringes ind med modermælken).

 • 0
 • 0
Anonym

Peder,

Undskyld, var lidt for hurtig på tasterne, kan se du har forholdt dig til prisen....

I øvrigt kan skoleområdet stort set ikke spare noget ved at skifte, det sidste tilbud jeg så fra SUN viste at en supporteret dansk udgave af StarOffice var betydeligt dyrere end MS Office (jeg mindes at det var 10-15% dyrere i mindre portioner)

Mener du det alvorligt?

Hvad er det for en 'support' der er brug for til tekstbehandling og regneark i forhold til folkeskole elever ?

Og, når vi er ved support, har du så som privat bruger af Microsoft Office, forsøgt at få support fra Microsoft til eks. Word ?

Det er da også meget sandsynligt, at der fremover vil være brug for Microsoft Office i relation til folkeskolen, i særdeleshed i en overgangsperiode. Men, jeg forstår stadig ikke hvad det er der gør atdu og andre ikke arbejder for et skifte for eleverne ?

 • 0
 • 0
Lars Remmen

Der er lavet rigtigt meget undervisningsmateriale som tager udgangspunkt i at man f.eks. kører på en Windows platform og har MS Office ovenpå. Dette materiale er tilgængelig til ingen eller meget lav pris per elev (bortset fra kopiafgift).

Hvilke materialer er det? Det er ikke noget jeg har mødt i de ti år jeg har arbejdet i folkeskolen som IT-vejleder. Der er mange lærebogssystemer, hvortil der er IT-baserede opgaver som tager udgangspunkt i MSO. Men hvor det er muligt at løse opgaverne i hvilken som helst office-pakke.

Det eneste sted jeg har oplevet, at MSO er nødvendigt, er i forbindelse med CD-ord fra Mikro-værkstedet. Der er funktioner som kræver MSO (highlight af ord som læses op samt forslag til skrevne ord). Ellers kan programmet fint bruges med OOo. Og CD-Ord er langt fra gratis. Men da programmets avancerede funktioner højst er påkrævet for 1-2% af eleverne kan de nok klares med enkeltstående licenser indkøbt til specielle laptops, de såkaldte IT-rygsække.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Det smagløse ligger i at man bevidst udnytter at en rabat givet til det pædagogiske område misbruges til at håndtere de afhængigheder der åbenbart er inden for det administrative område.

Nu har vi jo ikke fået nogen der har kunne fortælle 100% hvordan at reglerne de er, eller har jeg overset det?

Jeg har tidligere set beskrevet i en af Microsofts mange forskellige ordninger inden for uddannelses-området (husker ikke om det var School Agreement), at administrative computere som mindst 3/4 af deres tid blev benyttet til administrative opgaver i forbindelse med skolen/uddannelsen, kunne nøjes med de billige uddannelseslicenser.

Jeg kan absolut ikke se noget smagløst i dette. Det er blot fleksibelt for blandt andet kommunerne hvor der ofte er centraliserede enheder som også helt eller delvis arbejder med administration af skolerne.

Og hvis nu du ringer til Sun og forsøger at forhandle en pris på plads med dem for support på enten Staroffice eller OpenOffice, tror du så ikke man kunne finde samme ordning med dem omkring administrative PC'er?

Og så har jeg i øvrigt ret svært ved at se at stavekontrollen skulle være så dårlig i OO som du påstår.

Til gengæld er der ingen grammatikontrol i OOo. Der findes en LanguageTools extension, men den har så ikke noget indhold for Dansk, det kan man selvføgelig så oprette selv, men det må jeg indrømme det er jeg i hvert fald for doven til.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Hvad er det for en 'support' der er brug for til tekstbehandling og regneark i forhold til folkeskole elever ?

Jeg tror det er ret væsentligt at skelne mellem simpel brugersupport som 'Hvor I menuen er det nu at jeg finder indstillingen for....' og så dybere teknisk support så som 'Efter seneste automatiske opdatering vil OOo ikke starte.....', 'Vi har et problem med deployering af OOo på vores netværk med 3500 PC'er, i Group Policy har vi forsøgt at....' o.s.v.

Det er jo primært af hensyn til den dybere tekniske support at virksomheder indgår supportaftaler. Chancen for at man får behov for denne dybere tekniske support behøver ikke at være særlig stor, men det er et spørgsmål om at står man en dag med et blokerende problem, så kan forskellen på at få løst problemet på 2 timer frem for 2 dage måske betyde rigtigt meget. Husk på at for en kommune som Gribskov med 3500 medarbejder, der ryger der ca. kr. 5-6 millioner afsted til lønninger pr. arbejdsdag. Det er altså ret væsentligt at medarbejderne så også har muligheden for at være forholdvis produktive for de kr. 5-6 millioner. Så derfor er der mange organisationer for hvilket at muligheden for at få denne support simpelthen ses på lige fod som det at havde forsikringer.

Om ikke andet så kan det være en forsikring for IT-chef'en. Hvis og såfremt at det utænkelige en dag sker og han/hun står med et blokerende problem som virkelig lammer produktiviteten i organisationen, så er værdien af at kunne "sende aben videre" når situationen virkelig spidser til altså svær at opgøre. Hvis du som IT-chef har aftalt en SLA på 99.9% med ledelsen, og så er der et blokerende problem, så er der altså kæmpe forskel på at kunne rapportere til ledelsen at "Nu har vi har oprettet en forespørgsel på en mailingliste og normalt er de søde at svare tilbage hurtigt, så nu må vi se hvad der sker" og så "Vi har oprettet en supportsag hos nnn og de har prioriteret sagen som ttt og har lovet at holde os informeret om fremgang hver 2. time"

Et ret godt eksempel på hvordan nogle organisationer nok på det nærmeste kræver support for at et produkt overhovedet kan komme i betragtning er RhinoMocks som er et open source mock object framework til .NET. På trods af mock objekter jo normalt kun benyttes i forbindelse med unit testing og derfor ikke i produktion, samt at det er open source, samt at udvikleren bag normalt er meget hurtig til at svare på mailingliste og på trods af at udvikleren bag slet ikke havde tænkt sig at yde kommerciel support, så har han alligevel fået adskillige forespørgsler, hvorefter at han nu har valgt at tilbyde kommerciel support, men stadig meget lavpraktisk ved at man sender ham en e-mail og forklarer behovet og så finder han en pris på det hvis han mener at han kan imødekomme behovet.

Det understreger bare mentaliteten i nogle organisationer angående support.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Vi har et problem med deployering af OOo på vores netværk med 3500 PC'er, i Group Policy har vi forsøgt at....' o.s.v.

Bla bla bla.

Nu gik snakken altså på folkeskoler, og der ligger problemerne altså på et helt andet plan end dit fisefornemme deploying af 3500 klienter, nemlig at folkeskolerne slås med gamle nedslidt pc'er, nogen gange snasket ind i virus, og med boottider på et kvarter.

Prøv at sætte dig ind i virkeligheden!

/Christian

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Nu gik snakken altså på folkeskoler, og der ligger problemerne altså på et helt andet plan end dit fisefornemme deploying af 3500 klienter, nemlig at folkeskolerne slås med gamle nedslidt pc'er, nogen gange snasket ind i virus, og med boottider på et kvarter.

Prøv at sætte dig ind i virkeligheden!

Så slemt mener jeg nu heller ikke at det generelt er med gamle nedsliste pc'er. Ifølge opgørelser fra 31. december 2007 som er de seneste jeg kender til, der var ca. 3/4 af undervisningscomputerne yngre end 4 år. Om de så stadig kan være nedslidte efter kun et par år det tør jeg så ikke sige.

Men mener du virkelig at alt andet end hyre ekstra IT-folk som kan køre rundt til måske 50+ forskellige folkeskoler i en kommune for at lave manuel client management af mange tusinde skolepc'er, at det er fisefornemt? Jeg mener det er moderne IT-drift.

Derved ikke sagt at det nødvendigvis behøver at være store client management løsninger. Der er sikkert også nogle kommunerne der i stedet satser på tynde klienter, men så ville det måske være behov for support omkring dette, altså f.eks. OOo samspil med Citrix eller andet. Deployering via Group Policy var blot et eksempel.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Henrik, har du nogensinde bare været i nærheden af en folkeskole?

Og før du fortsætter ud af din deployment tangent, og jeg skal skal gi' dig, så virker det som om dit verdensbillede er at hvad MS laver er bare perfekt fordi det er CS, men OO det er noget fejlbehæftet bras - sjovt som virkeligheden så ser ret anderledes ud!

Endvidere så skal de 3500 ansatte i Gribskov nok tages med et gran salt, da det godt nok dækker over at 3500 ansatte i Gribskov potentielt kan komme i kontakt med OO, men det betyder altså ikke at der er 3500 pc arbejdspladser i Gribskov.

/Christian

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

Jeg tror ikke at citrix vil sidde for godt hos lærende, da jeg har lavet et par opgaver for nogle skoler, og jeg bemærkede hvor irriterede de var over deres tynde klienter, de kunne ofte ikke komme ind på systemet, eller de faldt ud ofte - om det er citrix eller implementation ved jeg ikke.

Jeg har aldrig været en fan af tynde klienter, da de som regl kræver store dyre server komplexer, fordi alting afvikles på serveren, jeg fortrækker tykke diskløse klienter.

Personligt anbefaler jeg at benytte net booting clients, dette er ofte langt mere økonomiske end tynde klient løsninger, mens de levere en langt bedre performance.

Jeg kender løsningen fra unix verdenen.

Man laver et boot complex, som kan være bare 2 små PC'er i et cluster (for fail over). Alle PC'er i der skal bruges af feks eleverne, booter fra dette server komplex. Der skal kun overføres ca 50-200M Bytes i boot op øjemedet, som ikke tager væsentligt tid på et 100Mbit net, hvor efter systemet kobler op på serveren hvor applikationerne ligger. Boot complexet ligger som regl lokalt i feks skolen, således der er optimal performance.

Administrationen af sådan et system er ret trivielt, og det burde ikke kræve mere end 3 mand at supportere 50+ skoler, opgraderinger vil laves i en cyklus, og 99% af arbjedet er fjern arbejder, og kræver ikke noget onsite.

Installation af applikationer (i hvertifald i Unix Verdene), er trivielt, da alle applikationer kan installeres i flere versioner, som ligges i forskellige kataloger, og man kan vælge den version man ønsker at køre. Det er så nemt at teste om applikationen er god eller stabil nok, før man flytter den til generel brug.. Opgraderingen af indviduelle systemer sker ved at erstatte boot imaget på boot complexet, og rollback, er at ligge det gamle boot tilbage ind igen, samme med applikationerne.

Så forklar mig lige problemet i at lave en deployment til 3500 PC'er, eller for den sags skyld 35000, i sådan et miljø, man kan feks køre med 100PC'er per boot complex, eller 1000 PC'er per boot complex uden væsentlige problemer.

Er der kommet vira på en af klienterne, eller har nogen pillet, så rebootes den bare (med power off, power on) og så er den ren igen.

Så jeg kan virkeligt ikke se problemet med at supportere 3500+ klienter i deployment øjemed, det burde ikke kræve ret meget mere end 3-4 menesker - og evt. nogle telefon folk.

Ulempen med sådan et system er at start af applikationer er langtsomt, pga netværket (men kan ret billigt benytte Gigabit), men fordelen er når programmet er loaded så køre det hurtigt.

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

Jeg ved ikke om Windows verdene supportere denne slags miljø - selvom jeg har mine tvivl, da jeg altid har oplevet at enten køre man tynde klienter, eller også har man alt installeret på lokale diske, og man bruger net diskene for at installere applikationer fra - altså skal alt supporteres lokalt på hver maskine.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Henrik, har du nogensinde bare været i nærheden af en folkeskole?

Det er lang tid siden, det indrømmer jeg gerne. Men jeg har været forbi IT-afdelingen i et par kommuner hvor at de har centraliseret IT-driften helt eller delvist for hele kommunen, herunder også skolerne.

Men uanset om jeg så havde været forbi 5 folkeskoler fornyligt så ville de jo kun tegne sig for en meget lille procentdel af alle skolerne i Danmark, og der kan selvfølgelig være et stort udsving i hvor moderne de enkelte skoler er. Det er derfor at jeg generelt benytter de tal som skolerne selv indrapporterer. Jeg har meget svært ved at tro at skolerne generelt skulle lyve deres pc'er nyere end de egentlig er, det vil jo være ret tåbeligt i forhold til måske at overbevise regeringen om en ny omgang støtte til indkøb af pc'er.

Og før du fortsætter ud af din deployment tangent, og jeg skal skal gi' dig, så virker det som om dit verdensbillede er at hvad MS laver er bare perfekt fordi det er CS, men OO det er noget fejlbehæftet bras - sjovt som virkeligheden så ser ret anderledes ud!

Hvad hentyder du til?

Der blev opstartet en debat omkring support af OOo fordi at Kim mener at Århus Kommune er galt på den, fordi at de har overvejet at købe support hvis de gik over til OOo/StarOffice. Og det på trods af at vi ikke har fået at vide hvilken viden Kim har om Århus Kommunes IT-drift, som stiller ham bedre i forhold til at vurdere behovet end en person som er ansat i kommunen.

Jeg gav så bare mit synspunkt på hvorfor at nogle organisationer tilvælger support, mens andre nogle gange synes at det er unødvendigt. Så handler mine eksempler nu engang om OOo og Sun fordi at det var det som var emnet. Hvis nogen havde spurgt; "Men hvorfor søren købe support af sine Microsoft produkter?", så havde jeg kunne give de akkurat samme eksempler men blot med MS Office og Microsoft som aktører.

Endvidere så skal de 3500 ansatte i Gribskov nok tages med et gran salt, da det godt nok dækker over at 3500 ansatte i Gribskov potentielt kan komme i kontakt med OO, men det betyder altså ikke at der er 3500 pc arbejdspladser i Gribskov.

Men hvis vi tager Århus Kommune som debatten om support på OOo/StarOffice handler om. Jeg kender ikke antallet af deres computere i folkeskolen, men baseret på størrelsen af kommunen og hvis ikke de skal ligge alt for langt efter landsgennemsnittet så har de da nok i hvert fald min. 5000 computere i folkeskolerne og det er nok lavt sat. Det er altså en pæn sjat at vedligeholde manuelt, og uden at jeg kender Århus Kommune særlig godt (har kun en gang for snart mange år siden været i forbindelse med dem og det havde intet med generel IT-drift at gøre), så mener jeg for det første at havde læst/hørt at deres IT-drift er forholdsvis centraliseret + at de har automatisk softwareudrulning på stor del af deres computere... altså at Århus Kommune er lidt fisefornemme som du udtrykker det. Ved så ikke om det også gælder deres skolecomputere, men selv hvis det ikke gør, så er jeg ret sikker på at med minimum 5000 måske flere skolecomputere, så er det i hvert fald noget de overvejer, og det så uanset om det vælger at køre med software fra den ene eller den anden producent.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Jeg tror ikke at citrix vil sidde for godt hos lærende, da jeg har lavet et par opgaver for nogle skoler, og jeg bemærkede hvor irriterede de var over deres tynde klienter, de kunne ofte ikke komme ind på systemet, eller de faldt ud ofte - om det er citrix eller implementation ved jeg ikke.

Jeg skrev blot Citrix som eksempel, da det generelt er det mest kendte når vi snakker tynde klienter. Er bestemt heller ikke stor fan selv.

Den løsning du skitserer er også fin nok, jeg er sådan set bedøvende ligeglad med hvordan at de håndterer client management, jeg har bare noget imod at man kalder det fisefornemt hvis man faktisk har en eller anden form for client management, altså andet end at sende IT-folk manuelt rundt til hver enkelt PC.

Og hele debatten handlede jo faktisk om support og ikke om deployering. Deployering var bare et eksempel på et af de områder der er mere komplekst i en stor organisation end når du laver lokalinstallation af OOo på din privat pc, og derfor kunne afføde at nogle organisationer synes at det er meget rart med en supportaftale, så de kan få noget hjælp direkte fra producenten, hvis de kommer helt ud i et hjørne hvor at det er svært at få hjælp via mailinglister m.v.

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

Det gik på support, hvorefter nogen nævnte deployment, deployment er ikke et større problem end man vælger at gøre det til, derfor angav jeg eksemplet, som jeg selv har brugt på nogle installationer, hvor det drejer sig om at veligholde et antal undervisnings maskiner.

Jeg kender ikke så meget til deployment på windows andet end fra en superbruger's synspunkt, og det virker som om der kun er valget mellem tynde klienter, eller lokal disk deployment - altså halter det ret meget bag efter, og fejl kan kun rettes på systemet.

Support aftaler, ja det kommer an på hvad man vil havde. Men jeg har meget svært ved at forstå hvad man ønsker fra supporten på feks MSO, eller OO.

Jeg har selv haft en del support issues, hvor man kommer helt ud i hjørnerne af systemerne, som regl ved producenten's supporter ingengang hvad man skal gøre, jeg har personligt været invovleret i at finde og identificere fejl i divs compilere, middleware, og andre produkter. Som regl endte vi med at bruge måneder på at bevise der var et problem, da producenterne benægtede fejlen indtil det var så vandtæt at det bar ubenægtligt. Det resulterede som regl i at vi fik et "ok vi anerkender der er en fejl, den bliver måske rettet en gang!", eller "vil I betale for at få det rettet?"

Snakker man bruger support, altså hvordan man bruger systemet, har jeg personligt fundet webben billiger og mere effektiv end nogen anden form for kunde support, hvor som regl de føgler et script, og kan ikke fortage sig ret meget kreativt ud noget over deres script som de fyre af!

Jeg kan forstå support aftaler på feks servere, eller missions kritiske systemer, men på software produkter har jeg endnu ikke oplevet noget nyttigt, vil man noget advanceret bliver det som regl forslået man går på et kursus.

Spørgsmålet er også hvor ofte har man brug for den slags advanceret bruger support, i forhold hvad det koster at havde sådanne aftaler. I skolerne tvivler jeg på at det vil være relevant, i IT afdelinger hvor man laver templates, statiskeanalyser m.m. er det en anden sag.

 • 0
 • 0
Anonym

Henrik

fordi at Kim mener at Århus Kommune er galt på den, fordi at de har overvejet at købe support hvis de gik over til OOo/StarOffice. Og det på trods af at vi ikke har fået at vide hvilken viden Kim har om Århus Kommunes IT-drift, som stiller ham bedre i forhold til at vurdere behovet end en person som er ansat i kommunen.

Ja, jeg mener man er galt på den, når man forsøger at argumentere mod at folkeskoleelever konverteres til et åbent alternativ, ved at påstå at support på Open Office er et kardinalpunkt!

Jeg påstår ikke dermed, at jeg er bedre til at vurdere hvordan Århus Kommunes IT-drift for folkeskoler varetages..

Forstår virkelig ikke, at en så simpel beslutning, kan sovses så meget ind i spin ?

Først stilles der tvivl om den økonomiske besparelse, så spredes der frygt om at 'svage' elever bliver hægtet af og har krav på den 'bedste' software, så påståes det at der vil være store kompatibilitetsproblemer. Da det ikke rigtig bider, forsøger vi lige en 'uha, det bliver svært at installere/supportere', hvad bliver det næste ?

For pokker, det er folkeskoleelver og deres forældre (vælgere/skatteborger) vi taler om, ikke administrationen eller resten af kommunen. Tiden taler da for pokker for at spare multi-millioner på noget så banalt som en OfficePakke, er du i det mindste enig i det, Henrik ?

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Ja, jeg mener man er galt på den, når man forsøger at argumentere mod at folkeskoleelever konverteres til et åbent alternativ, ved at påstå at support på Open Office er et kardinalpunkt!

Men ved at sige 'påstå' så har du jo allerede nu gjort dig til de dommer over for de organisationer som vurderer at de har et behov for support.

Og jeg mener ikke at support har noget som helst at gøre med om produktet er godt eller skidt eller om IT medarbejderne er dygtige nok eller ej. Det er mange gange et spørgsmål om at "forsikre" sig, på lige fod med når man også ofrer ekstra penge på at opsætte spejlede servere m.v. for at sikre at nedetid holdes på et minimum fordi at kan være dyrt, specielt i et højindkomstland som Danmark.

For pokker, det er folkeskoleelver og deres forældre (vælgere/skatteborger) vi taler om, ikke administrationen eller resten af kommunen. Tiden taler da for pokker for at spare multi-millioner på noget så banalt som en OfficePakke, er du i det mindste enig i det, Henrik ?

Jeg tror at der er rigtig mange kommuner med centraliseret IT-drift som gerne vil køre med samme løsning i alle deres institutioner. Det er jo også et spørgsmål om at spare penge. At lader skolerne vælge én kontorpakke, bibliotekrerne en anden, den centrale kommuneadministration en anden igen o.s.v. det fordyrer driften.

Men derudover er jeg enig i betragtning om besparelser, men det er også derfor at jeg har svært ved at forstå at der er nogen der har ondt af at Microsoft også tilbyder billigere licenser til computere som benyttes i forbindelse med administration af skolerne. Det er som om at nogen mener at det helt skal være så billigt for skolerne som muligt... bortset fra hvis det er Microsoft der leverer det.

Og samtidigt påpeger jeg så bare at produktivitet (og nu snakker jeg igen hele kommunen ud fra tidligere betragtning om at køre det samme over hele linjen) er en ekstremt vigtig faktor når vi snakker besparelser. Men det siger jo næsten sig selv når en kommune som Gribskov med 3500 medarbejder, sikkert bruger ca. 5-6 millioner på lønninger hver arbejdsdag. Hvis det viser sig at hver medarbejder sparer samlet set 1 arbejdsdag om året ved at de er gået over til OpenOffice, så overskygger den potentielle besparelse i lønninger jo besparelsen på licenser, eller vendt om selv om der måske skulle betales det samme eller endda lidt mere for OpenOffice end MS Office / IBM SmartSuite, så kunne det stadig betale sig.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

?????????????

Hvis nu Gribskov kommune kan se at efter skiftet fra MS Office / IBM SmartSuite til OOo så er medarbejderne mere produktive (svarende til 1 arbejdsdag pr. medarbejder pr. år), på grund af hurtigere opstarts/svartider, færre fejl, mere brugervenlig brugergrænseflade, bedre stavekontrol m.v., så er der en potentiel besparelse (potentiel fordi at man jo også blot kan benytte den ekstra tid på mere værdiskabende arbejde) i lønninger på kr. 5-6 millioner, eller hvor meget det nu koster pr. arbejdsdag for de 3500 medarbejdere.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Tjae Henrik, nu knækkede filmen vist.

Først har du travlt med at lave underlige beregninger der gør OO dyrere (eller direkte håbløst/besværligt/ineffektivt), og nu laver du en tilsvarende pseudo beregning hvor det pludselig er meget mere effektivt end MSO.

Kan du beslutte dig for hvad du egentlig mener?

Og så er det iøvrigt noget absolut ævl overhovedet at lave det regnestykke du laver, da du bruger nogle selvopfundne præmisser.

Dels dækker de 3500 over alt hvad der kan krybe og gå af ansatte i Gribskov kommune, hvoriblandt rigtig mange måske kommer i berøring med en PC måske sammenlagt 1 dag om året, og heraf et par timer i selskab med en kontorpakker.

Dels kører Gribskov en ret så stor Notes installation, hvilket gør at manges behov for at rode med kontorpakke er ret begrænset.

Så det reelle antal "hard-core" kontorpakke brugere er langt, langt lavere end 3500, hvorfor dine regnestykker er helt ude i hampen.

Men selvfølgelig ændrer det ikke på, at hvis en bruger potentielt skal kunne bruge en computer med en kontorpakke på (Gribskov har også nogle hjemmearbejdspladstilbud) så skal der være en licens til bla. en kontorpakke, så derfor kan licensudgiften blive ganske betragtelig, uden det står mål med benyttelsen.

/Christian

 • 0
 • 0
Anonym

Henrik,

...men det er også derfor at jeg har svært ved at forstå at der er nogen der har ondt af at Microsoft også tilbyder billigere licenser til computere som benyttes i forbindelse med administration af skolerne

Det jeg har ondt af i den forbindelse er, at Microsoft tvinger brugerne af folkeskolen (elever og forældre), til at benytte een eller anden variant af Windows (Den Microsoft, mener skal bundles med PC'er for tiden) samt 'den nyeste' version af Microsoft Office.

Hvad er det der er så svært at forstå ?

Men ved at sige 'påstå' så har du jo allerede nu gjort dig til de dommer over for de organisationer som vurderer at de har et behov for support

Ja, og hvad så, jeg er da med til at betale regningen, har jeg så ikke også lov til at have en mening ?

..et spørgsmål om at "forsikre" sig..

I dette tilfælde, syntes jeg så bare, at præmien er voldsom høj. De fleste kaskoforsikrer heller ikke gamle biler....

..og nu snakker jeg igen hele kommunen ud fra tidligere betragtning om at køre det samme over hele linjen..

Ja, du sakser frem og tilbage, hvad er det der gør at du så krampagtigt holder fast i en, for folkeskolen, så stjernedyr løsning mht. til kontorpakke (og kun kontorpakke, ikke operativsystem, ikke virtualisering, support og alt muligt andet FUDD ) ?

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Først har du travlt med at lave underlige beregninger der gør OO dyrere (eller direkte håbløst/besværligt/ineffektivt)

Hvor? Hvilket indlæg?

Og så er det iøvrigt noget absolut ævl overhovedet at lave det regnestykke du laver, da du bruger nogle selvopfundne præmisser.

Dels dækker de 3500 over alt hvad der kan krybe og gå af ansatte i Gribskov kommune, hvoriblandt rigtig mange måske kommer i berøring med en PC måske sammenlagt 1 dag om året, og heraf et par timer i selskab med en kontorpakker.

Dels kører Gribskov en ret så stor Notes installation, hvilket gør at manges behov for at rode med kontorpakke er ret begrænset.

Så det reelle antal "hard-core" kontorpakke brugere er langt, langt lavere end 3500, hvorfor dine regnestykker er helt ude i hampen.

Men selvfølgelig ændrer det ikke på, at hvis en bruger potentielt skal kunne bruge en computer med en kontorpakke på (Gribskov har også nogle hjemmearbejdspladstilbud) så skal der være en licens til bla. en kontorpakke, så derfor kan licensudgiften blive ganske betragtelig, uden det står mål med benyttelsen.

Det er jo selvfølgelig en hypotetisk gennemsnitsberegning. For en medarbejder der gør væsentligt brug af officepakken hver dag der kan de 2 minutter pr. dag (som 1 arbejdsdag pr. år ca. svarer til) jo også være alt for lavt sat.

Pointen er bare at produktivitet har stor indflydelse på hvor meget eller lidt der spares, og er derfor også mange gange mere interessant end licensbesparelsen selv. Så selv for f.eks. Århus Kommune som gerne vil havde support men fandt at OOo/StarOffice så blev lidt dyrere end MS Office, eller Roskilde kommune som er bange for at besparelsen ved at skifte til OOo på skolerne går udover det administrative i en grad så licensbesparelsen bliver lig kr. 0, kan der stadig være mulighed for at hente besparelser afhængigt af den indflydelse af skiftet vil havde på produktiviteten.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Det jeg har ondt af i den forbindelse er, at Microsoft tvinger brugerne af folkeskolen (elever og forældre), til at benytte een eller anden variant af Windows (Den Microsoft, mener skal bundles med PC'er for tiden) samt 'den nyeste' version af Microsoft Office.

Men det har jo intet med prisen på Microsofts produkter at gøre. Synes du at hvis Microsoft sløjfer alt hvad er hedder School Agreements og forlanger fuld pris for licenser til skolerne, at så er det problem du nævner her løst?

Efter min mening skal vi løse det ved standardisering af filformater og tilsikring af interoperabilitet mellem forskellige applikationer, så alle kan foretage et frit valg.

Jeg mener ikke ikke at vi skal løse det problem ved at tvinge alle i verden til at køre OOo for at sikre fulde interoperabilitet.

Ja, og hvad så, jeg er da med til at betale regningen, har jeg så ikke også lov til at have en mening ?

Selvfølgelig. Men så skriv "efter min mening...." ved at skrive 'påstår' så har du fældet dommen at du har ret og dem der køber support de har uret, upåagtet at du ikke kender deres behov.

I dette tilfælde, syntes jeg så bare, at præmien er voldsom høj. De fleste kaskoforsikrer heller ikke gamle biler....

Vi har jo ikke hørt hvilken pris Sun faktisk tager for at supportere StarOffice/OOo, blot debatteret om der overhovedet var et behov for det. Der blev godt nok nævnt at Århus Kommune havde fået en pris, men vi ved jo ikke for hvilken type plan, for der er jo selvfølgelig også stort forskel afhængig af SLA m.v. Så før vi ser en konkret pris + konkret beskrivelse af hvad de får for pengene, synes jeg ikke at jeg kan udtale mig om dette.

Ja, du sakser frem og tilbage, hvad er det der gør at du så krampagtigt holder fast i en, for folkeskolen, så stjernedyr løsning mht. til kontorpakke (og kun kontorpakke, ikke operativsystem, ikke virtualisering, support og alt muligt andet FUDD ) ?

Hvor er det jeg krampagtigt har holdt fast i at der skal benyttes MS Office? Hvilke indlæg?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

De fleste kaskoforsikrer heller ikke gamle biler....

Undskyld - men sammenligner du nu OOo med en gammel bil?

Henriks pointe er jo - hvis jeg må konkludere lidt på det - at det ikke er selve kontorpakken, der forsikres men derimod forsikres der imod nedetid på installationen af den.

Det svarer jo i din analogi til, at det er muligt, at bilen er noget gammelt lort og ikke meget værd - men forsikringen sikrer, at hvis du er afhængig af at have en bil (uanset om den er gratis eller ej), så får du stillet en lånebil til rådighed i den tid den er på værksted.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Henrik,

Hvor er det jeg krampagtigt har holdt fast i at der skal benyttes MS Office? Hvilke indlæg?

Det skyldes jo, at hvis du ikke støtter implementering af OOo overalt til enhver tid, så er det i nogles tanker det samme som "krampagtigt at holde fast i Microsoft Office".

[i](udskift evt med ODF og OOXML hvor det nu passer bedst ind)[/i]

 • 0
 • 0
Anonym

Henrik, Jesper,

Jeg giver op !

Det må være mine kommunikationsevner der ikke slår til, skulle nok havet taget den inginøruddannelse og købt mig en HP med RPN !

Henriks pointe er jo - hvis jeg må konkludere lidt på det - at det ikke er selve kontorpakken, der forsikres men derimod forsikres der imod nedetid på installationen af den

Hvor meget er I villige til at betale i forsikring mod installationsproblemer for en Officepakke ?!?!

Det skyldes jo, at hvis du ikke støtter implementering af OOo overalt til enhver tid, så er det i nogles tanker det samme som "krampagtigt at holde fast i Microsoft Office".

Suk !

Vi har jo ikke hørt hvilken pris Sun faktisk tager for at supportere StarOffice/OOo, blot debatteret om der overhovedet var et behov for det. Der blev godt nok nævnt at Århus Kommune havde fået en pris, men vi ved jo ikke for hvilken type plan, for der er jo selvfølgelig også stort forskel afhængig af SLA m.v. Så før vi ser en konkret pris + konkret beskrivelse af hvad de får for pengene, synes jeg ikke at jeg kan udtale mig om dette.

Hvorfor i alverden benytter du så prisen på support som argument mod en åben officepakke i folkeskolen i et tidligere indlæg ?

Hasta la Windows Vista fanboys, I won't be back, hils Jasper, han må være stolt !

Vil istedet forberede en Powerpoint til skolebestyrelsen i mine børns skole og bede om fortræde.

Der må da være nogen der kan se det tåbelige i den nuværende situation og har en økonomisk vinkel på sagen ?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Hvor meget er I villige til at betale i forsikring mod installationsproblemer for en Officepakke ?!?!

Ikke super meget - men jeg bruger heller ikke Microsoft Office herhjemme.

Suk !

Og det kommer fra netop den person, der beskyldte Henrik for krampagtigt at holde fast i Microsoft Office. Det er imponerende retorik, Kim.

Hasta la Windows Vista fanboys, I won't be back, hils Jasper, han må være stolt !

Øv bøv, man må ikke kalde nogen for navne.

... specielt ikke når jeg fx stort set ikke har prøvet Vista og i øvrigt ikke har noget med Jasper at gøre. Men det er jo meget belejligt for dig at kaste den beskyldning nu, nu du er ved at løbe tør for argumenter.

Jeg kunne i øvrigt ikke finde på at kalde dig "Tux-fucker" eller lignende ... men sådan er vi jo så forskellige.

:o)

Som jeg har sagt tidligere (var det før jul?), så er jeg enig med dig i, at fx OOo sagtens kunne bruges i folkeskolen til undervisningsbrug, men det er ikke det samme som at jeg dermed mener, at vi bare skal lave en search/replace efter MSO og udskifte den med OOo.

Det er muligt, at du heller ikke mener dette, men [i]mit[/i] indtryk af dine holdninger som de kommer til udtryk herinde er, at du mener at alle, der har vejet MSO imod OOo og fundet OOo "for let", de er inkompetente idioter.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Henriks pointe er jo - hvis jeg må konkludere lidt på det - at det ikke er selve kontorpakken, der forsikres men derimod forsikres der imod nedetid på installationen af den.

Det er korrekt.

Det er også derfor at det handler ikke om hvor meget at kontorpakken er værd i købs/salgspris, men hvor meget at det er værd for organisationen at den er funktionsdygtig.

Det er også derfor at det er forkert hvis man sidestiller det at nogle folk køber support til et produkt som indikation på at produktet er dårligt.
Jeg tror at det forholdsvis sjældent at der er nogen der tænker "Det her produkt er så dårligt at jeg heller må købe en supportaftale til det". Jeg mener tværtimod at når en organisation er villig til at betale for support på et produkt, så er det normalt fordi at de har gjort, eller har tænkt sig at gøre, produktet til en så vigtig del af deres produktion (i bred forstand), at de vurderer værdien af produktets funktionsdygtighed højere end prisen for supporten.

Nu ærgrer det mig meget for jeg kan ikke lige finde artiklen, men jeg 99% sikker på at jeg for et stykke tid siden læste en artikel hvor en person fra Sun/OOo udtalte at support til OOo er en hastigt voksende forretning.

Kim og Christian vil sikkert argumentere for at det jo blot er et bevis for at der er mange idioter til i verden. Jeg mener tværtimod at det blot viser at flere organisationer har turde tage OOo i brug selv om de vurderer funktionsdygtigheden af deres kontorpakke højt, hvilket er en positiv tillids-erklæring til produktets modenhed.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Kim og Christian vil sikkert argumentere for at det jo blot er et bevis for at der er mange idioter til i verden.

Nu foretrækker jeg at udtale mig for mig selv, så jeg vil bare sige at det har jeg aldrig sagt.

Og så mener jeg i øvrigt ellers at denne diskussion efterhånden har kørt så meget i ring at ingen rigtig helt er klar over hvad hvem mener, og at der er blevet rodet godt og grundigt rundt i deploying, support og licenspolitikker.

/Christian

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Hvorfor i alverden benytter du så prisen på support som argument mod en åben officepakke i folkeskolen i et tidligere indlæg?

I hvilket indlæg siger jeg at prisen på support er et argument imod åben officepakke i folkeskolen?

Det skulle vel aldrig være i det samme indlæg hvor jeg krampagtigt holder fast på at der skal benyttes MS Office.... som du heller ikke har oplyst mig om hvor at du har læst?

Jeg vil dog gerne stå ved at jeg mener at prisen på support er noget man skal havde med i sine økonomiske overvejelser på lige fod med andre elementer der indgår i TCO. Men det jo uanset om du benytter produkter fra den ene eller den anden producent.

Hvor meget er I villige til at betale i forsikring mod installationsproblemer for en Officepakke ?!?!

Du stiller godt nok mange spørgsmål Kim, for en person der ikke vender tilbage :-)

Hvis jeg ligesom Jesper skal svare meget reelt ud fra hvad jeg p.t. gør, så er min office licens lidt speciel da jeg har den som del af en samlet MSDN Premium Subscription, som også indeholder andre ting end kun Office, mine supportkald kan bruges til andet end kun Office m.v. Jeg betaler ca. kr. 16.000 kr. om året for dette, men da det er et mix af flere ting siger det ikke så meget.

Men lad os i stedet sige at jeg har brugt alle mine gratis supportkald og skulle til at betale kr. 540 kr. for et ekstra kald som jeg mener vil være min pris i et sådan tilfælde.

Det vil jeg aldrig gøre for almindelig brugersupport, hvor jeg bare kan slå op i hjælpen eller søge på nettet og finde svaret. Er det derimod et mere teknisk problem der er blokerende for mit arbejde så afhænger det af situationen. Har jeg travlt med andet arbejde så kan jeg sagtens finde på det ud fra en økonomisk betragtning omkring fakturerbart / ikke fakturerbart arbejde.

Vil istedet forberede en Powerpoint til skolebestyrelsen i mine børns skole og bede om fortræde.

Jeg havde nu troet at du ville forberede en Presentation i stedet for en Powerpoint ;-)

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Nu ærgrer det mig meget for jeg kan ikke lige finde artiklen, men jeg 99% sikker på at jeg for et stykke tid siden læste en artikel hvor en person fra Sun/OOo udtalte at support til OOo er en hastigt voksende forretning.

Så lykkedes det alligevel:

http://www.macobserver.com/article/2008/08/06.10.shtml

Udklip fra artiklen:


Mr. Suarez-Potts explained what's going on behind the scenes: The business of supporting OpenOffice.org and, for that matter, StarOffice is in fact growing astonishingly fast around the world


Mr. Suarez-Potts er Community Manager for OOo og ansat hos Sun.

Så uanset om I er enige i at der kan være nogle organisationer der kan havde behov for support af OOo eller ej, så er der åbenbart en del der køber det... hvis altså Sun ikke overdriver til ære for aktionærerne :-)

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Christian,

Og så mener jeg i øvrigt ellers at denne diskussion efterhånden har kørt så meget i ring at ingen rigtig helt er klar over hvad hvem mener, og at der er blevet rodet godt og grundigt rundt i deploying, support og licenspolitikker.

You think?

:o)

 • 0
 • 0
Nicolai Jensen

Det minder mig om at mit barn kom hjem fra gymnasiet og fortalte mig at jeg var nød til at købe en msoffice til hende. For det skulle man bruge. Tal om et system der i den grad bringer stakkels gældstyngede forældre i lommen på Bill (hvis navn jo sært nok kan oversættes til "faktura" på dansk) og M$. Ikke nok med at man over skatten skal betale for proprietært skrammel som man lisså godt ku anvende gratis versioner af i skolerne. Næ nej, de skal sandelig også investere i det til hjemmebrug. For det er jo MEGET vigtigt at man ikke lærer regneark. Men kun lærer "Excel". Tænk på alle de penge man spilder landet over ved så snævertsynet en edb programmel politik på landets læreanstalter.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Nicolaj,

Det minder mig om at mit barn kom hjem fra gymnasiet og fortalte mig at jeg var nød til at købe en msoffice til hende. For det skulle man bruge. Tal om et system der i den grad bringer stakkels gældstyngede forældre i lommen på Bill

Hvad gjorde du så ved det?

Har du evt

tilbudt at lave noget materiale om alternativer til Microsoft Office som skolen kunne sende ud til de andre forældre?

tilbudt at stå for nogle informationsaftener for forældre, hvor de kunne få viden til at spare penge på softwareindkøb?

Jeg var til PU-samtale den anden dag, og min chef sagde på et tidspunkt til mig:

"Hvis der ikke sker noget, så er det fordi du ikke gør det".

Der findes vel næsten ikke steder, hvor det er mere sandt end her?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Nicolai,

Jeg tilbød at ringe til rektor for at give min mening til kende. Det frabad barnet sig.

Så dit barn bestemte for dig?

Eftersom det ikke var en option for mig at investere i software fra pgld. producent, så endte den for mit vedkommende der.

Så summa summarum, skolen ved ikke noget om, at der - i hvert fald for dit vedkommende - er forældre, der er utilfredse med situationen og skolen ved måske heller ikke, at det rent faktisk findes ganske glimrende, gratis alternativer til Microsoft Office for deres elever?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Nicolai,

Fuldstændig korrekt. Men det skal sandelig da ikke afholde mig fra at brokke mig i dette forum, og til alle jeg kender i øvrigt.

Det prøver jeg bestemt heller ikke at afholde dig fra :o).

Vi må jo hver især vurdere, hvor vi bedst kan ændre verden henne.

[i](hvis du spørger mig, så er stedet for ændring af de implicitte krav om anvendelse af Microsoft Office for folkeskoleelever dog bestemt ikke diskussionstråde på version2 eller Computerworld )[/i].

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Det minder mig om at mit barn kom hjem fra gymnasiet og fortalte mig at jeg var nød til at købe en msoffice til hende

Hej Nicolai, kunne du fortælle lidt mere om præcis hvad Gymaniset stillede krav om, jeg mener hvordan og hvor meget de skal bruge regneark i undervisningen, skal de indlevere opgaver udarbejdet i Excel m.v.? Jeg Spørger da jeg absolut ikke har nogen kendskab til hvad de benytter af IT i undervisningen i gymnasierne i dag.

Min tanke er jo lidt om det nu faktisk også er et ufravigeligt krav at man anskaffer sig et regnearksprogram (uanset om det så var fra Microsoft, Sun, IBM, Apple o.s.v.). Jeg mener nu kalder du det selv forældre på fallittens rand, og sådan nogle forældre har jo ikke nødvendigvis råd til at købe computeren i første omgang, og så er det lige fedt at de kan få en gratis OOo. Derfor vil jeg jo principielt mene at hvis man ikke skal forskelsbehandle, så bør Gymnasiet jo kunne stille et antal computere tilrådighed som kan benyttes i skolen, for dem der ikke har computere og/eller de benyttede programmer, og derved er det heller ikke et ufravigeligt krav at man selv stiller computer og office-pakke tilrådighed.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Henrik,

Derfor vil jeg jo principielt mene at hvis man ikke skal forskelsbehandle, så bør Gymnasiet jo kunne stille et antal computere tilrådighed som kan benyttes i skolen, for dem der ikke har computere og/eller de benyttede programmer, og derved er det heller ikke et ufravigeligt krav at man selv stiller computer og office-pakke tilrådighed.

Det er vel heller ikke her det kritisable ligger. Det ligger i, at man fra skolens side overfor eleverne beder dem om at bruge Microsoft Office. Det er muligt, at det ikke er et ufravigeligt krav fra skolens side, men at det "blot" opfattes således af elever og forældre, der ikke ved bedre, men det gør det jo sådan set ikke ok. Når poderne kommer hjem siger de jo "min lærer siger, at jeg skal bruge Microsoft Office", så er det jo (den opfattede) sandhed for dem.

Det optimale ville være, hvis skolen til eleverne udleverede et stykke papir med teksten:

[i]Skole X bruger <indsæt applikationsnavn her>. For at kunne udveksle dokumenter med skolen og bruge dokumenter på skolens computere anbefaler vi, at man bruger et kontorprogram, der kan danne dokumenter, som skolens kontorpakker forstår.

En ikke udtømmende liste over disse er:

Program x, pris:
Program y, pris:
Program z, pris:

Vi kan ikke fra skolens side anbefale specifikke af disse, men vi har erfaring med, at ovenstående ikke giver nævneværdige problemer.

For at indstille de enkelte kontorpakker optimalt i forhold til skolens kontorpakker, se side 101 for vejledning til dette.
[/i]

Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor der ikke er nogle af de indignerede forældre her i debatten, der sætter sig til tasterne og laver sådan et dokument. Hvis man har behov for at få lagt dokumentet et "offentligt" sted, lægger jeg gerne blog-plads til.

Det kunne også være en wiki?

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Det er vel heller ikke her det kritisable ligger. Det ligger i, at man fra skolens side overfor eleverne beder dem om at bruge Microsoft Office. Det er muligt, at det ikke er et ufravigeligt krav fra skolens side, men at det "blot" opfattes således af elever og forældre, der ikke ved bedre, men det gør det jo sådan set ikke ok.

Det var også derfor jeg spurgte ind til hvordan at kravet er opstået.

Det er jo svært for Gymnasierne at gardere sig fuldstændigt imod hvad elever og forældre kan få af forkerte opfattelser. Der er f.eks. kæmpe forskel på om læreren blot viser eleverne nogle forskellige ting i regneark som del af undervisningen, og som man så selv kan afprøve hvis man vil, eller om man skal indlevere opgaver udarbejdet i et regneark.

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

Jeg beklager men jeg finder det ånsvagt at skoler og gymnasier forventer at forældrene skal beskrive alternativernene, og selv finde ud af det.

Skolernen og gymnasierne ved hvad der er krævet (da de kender opgaverne), og det kan ikke koste meget, eller tage lang tid at undersøge om opgaven kan løses med andre programmer, og så skrive at det er nok at eleven har XXX...

Det er kun underviserne, eller dem der laver opgaverne der kan vurdere om der er et specifikt krav om et specifikt produkt - som jeg vil mene betyder at der er noget galt med undervisningen, hvis de går så specifikt på produkter.

men må de overhovedet dette uden at det går ud over deres rabatter?

Jeg har oplevet lign. ting da min kæreste læste til SOSU medhjælper (ca 18 måneder siden), det var et krav fra undervisnings stedet at hun skulle bruge Microsoft Office, intet andet var akcepteret, samt indlevering af opgaver kun virkede på IE.

Men hvordan kan der være noget IT som er så specifikt at en SOSU medhjælper (en ikke IT job), skal anskaffe sig MSO ?

Jeg kiggede på alle opgaverne, der skulle laves via MSO, og samtlige opgaver kunne være klares fint via Wordpad, som ikke kan skrive .doc formater.

Min kæreste udførte hele hendes studier med kun open office, fordi jeg overbeviste hende om at det virkede.
Hun oplevede ikke nogen væsentligt problemer ud over IT infrastrukturen hos skolen som var så specifikt MS at kun IE kunne interface med det, og så kun specifikke versione af IE.

Jeg beklager men jeg er træt af det dovenskab der er i staten, det er ultra lidt der kræver at man bruger MSO, men man gider bare ikke sørge for at teste om MSO er nødvendigt, og end ikke fortælle forældrene om at der er gratis alternativer, det forventes at de selv finder ud af det - en umulighed for nogen som måske endda knapt ved hvordan man tænder for en computer.

MHT at havde råd til MSO og software, en gammel brugt computer kan nemt anskaffes for samme pris som MSO (ca 700dkr), men chancen for at den kan køre VISTA eller MSO er tvivlsomt, men sådan en maskine med linux installeret, er perfekt brugbart til undervisnings materiale, og er vanvittig billigt.

Mange virksomheder har maskiner som de skrotter, som nemt kunne omdannes til billige undervisnings maskiner, men da de som regl har coproprate licenses på dem skal et ny operativsystem anskaffes, og MS sælger kun Vista. Feks PC for Kids i Australien, loaded windows 3.1 på gamle maskiner til fattige familier for at hjælpe deres børn gennem skolen, MS forlangte at de skulle købe ny licenser, kun XP kunne købes, som ingen af disse gamle maskiner kunne køre med. Jeg hørte aldrig hvad sagen endte med, kun at det voldte store problemer.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Michael,

Jeg beklager men jeg finder det ånsvagt at skoler og gymnasier forventer at forældrene skal beskrive alternativernene, og selv finde ud af det.

Det er jeg helt enig med dig i - men faktum er desværre, at verden ikke ser ud som vi ønsker det.

Det springende punkt bliver derfor: hvad skal vi gøre ved det [i]nu[/i] ?

Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor de forargede og indignerede forældre ikke sætter sig for at hjælpe de stakkels skoler og andre forældre - i stedet for at bruge tid på at diskutere herinde. Jeg ser det lidt som Version2s udgave af "Facebook slacktivism", hvor man gerne vil sætte sig til tasterne og udgyde sin galde over dette eller hint problem, for det er så dejligt nemt og uden konsekvens ... "relief is just a click away". Men samtidig kunne man ikke drømme om at røre en finger ved rent faktisk at bidrage til at løse problemet for "det kan jo ikke være rimeligt, at ...".

Jeg synes sgu, at det er sølle ...

Tænk på hvis man lavede et netværk som "natteravnene" over hele landet bestående af folk, der kunne tage ud til en skole og levere kompetent viden til forældre og lignende. Det ville da være pisse fedt og sikkert noget, som forældre og skoler ville tage imod med kyshånd. De repræsentanter fr askoler og lignende, vi har hørt herinde i artikler og debatter har jo netop ytret ønske om forandring - men har måske ikke kunnet løfte opgaven selv.

http://en.wikipedia.org/wiki/Slacktivism

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Det er jeg helt enig med dig i - men faktum er desværre, at verden ikke ser ud som vi ønsker det.

Meget enig.

Også fordi at sige at det bør skolerne + gymnasierne bare havde styr på, er efter min mening også at anskue problemet langt mere simpelt end det egentligt er.

Den situation vi er i p.t. er vel at der ikke findes nogen i den her verden der har et præcist overblik over hvilke interoperabilitetsproblemer der er mellem kombinationer af samtlige forskellige officepakker i forskellige versioner. (selv hvis vi definerer forskellige som de 5 mest benyttede). Jeg har i hvert fald ikke set det. Og producenterne hjælper os jo indtil videre heller ikke meget men ynder at give os upræcise beskeder som "Hvis du gemmer i dette format vil der muligvis være formattering og indhold der ikke bliver gemt..."

Så derfor tror jeg også mere på wiki tankegangen eller lignende hvor at der kan indrapporteres positiv/negativ liste over hvor at inter-operabiliteten er fin og hvor at der er mangler. Forhåbentligt et arbejde man kunne få de enkelte producenter af kontorpakker til at deltage aktivt i. Og forøvrigt et arbejde som jo ikke kun skulle være til gavn for skoler og gymnasier.

 • 0
 • 0
Jørgen Henningsen

Tænk på hvis man lavede et netværk som "natteravnene" over hele landet bestående af folk, der kunne tage ud til en skole og levere kompetent viden til forældre og lignende. Det ville da være pisse fedt og sikkert noget, som forældre og skoler ville tage imod med kyshånd.

Jeg er sikker på at de er ligeglade... også med kompetent viden. De hyrer da bare eet eller andet konsuletfirma til at ordne det så billigt som muligt. Konsulent firmaet får % af MS og så ved vi godt hvor det ender...

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

Den situation vi er i p.t. er vel at der ikke findes nogen i den her verden der har et præcist overblik over hvilke interoperabilitetsproblemer der er mellem kombinationer af samtlige forskellige officepakker i forskellige versioner. (selv hvis vi definerer forskellige som de 5 mest benyttede). Jeg har i hvert fald ikke set det. Og producenterne hjælper os jo indtil videre heller ikke meget men ynder at give os upræcise beskeder som "Hvis du gemmer i dette format vil der muligvis være formattering og indhold der ikke bliver gemt..."

Det tossede er at, der er ingen der reelt fatter at der ikke er et problem.

Interoperability i skolerne er faktisk total irrelevant, da der ikke er noget historisk der skal konverteres.

En elev får en opgave der skal løses, de inlevere i .odt, .doc, eller .docx Læreren har de relevante applikationer installeret, i det her tilfælde, MSO, og Open Office, evt. flere.

Læren kan vurdere opgaven i programmet, som var brugt til at lave opgaven i. Det bør være ret irrelevant om det er MSO eller Open office der åbner sig for at vise opgaven, man kan sige det samme med powerpoint, og præsentation, excel eller regnark. Evalueringen af opgaven afhænger jo ikke af programmet!.

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

angående at gøre noget aktuelt, jeg har tilbudt skoler at hjælpe dem med inførselen af alternative teknologier, m.v. men mine sælger gener virker hvis ikke.. Jeg har enddog kontaktet skoler for at tilbyde en evaluering om det kan betale sig, svaret - licenserne er betalt til 2010, så vi gider ikke kigge på det.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

En elev får en opgave der skal løses, de inlevere i .odt, .doc, eller .docx Læreren har de relevante applikationer installeret, i det her tilfælde, MSO, og Open Office, evt. flere.

Det er selvfølgelig også en mulighed men i praksis vil det jo så kræve at lærerne har rigtig mange forskellige kontorpakker samt operativsystemer installeret. Tidligere test har jo vist at MS Office 2007 på Windows/Mac ikke er 100% interoperable, KOffice har så vidt jeg ved ikke releaset en version der kan køre under Windows endnu, Apple IWork virker kun under MacOS o.s.v. Dertil kommer så at MS Office 2003/2007 har forskelligheder, OOo 2.4/3.0 har forskelligheder m.v.

Jeg tror at det uddannelses- + driftsmæssigt vil blive ret dyrt på grund af de mange forskellige kontorpakker + operativsystemer. Men selvfølgelig er det ikke umuligt.

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

Du har jo allerede sagt at det nuværde system ikke kan lade sig at gøre

Det er selvfølgelig også en mulighed men i praksis vil det jo så kræve at lærerne har rigtig mange forskellige kontorpakker samt operativsystemer installeret. Tidligere test har jo vist at MS Office 2007 på Windows/Mac ikke er 100% interoperable, KOffice har så vidt jeg ved ikke releaset en version der kan køre under Windows endnu, Apple IWork virker kun under MacOS o.s.v. Dertil kommer så at MS Office 2003/2007 har forskelligheder, OOo 2.4/3.0 har forskelligheder m.v.

Med andre ord, hvis eleverne ikke køber den sidste nye version af word og der med den sidste nye version af windows, kan de ikke indlevere deres opgave, de må jo være konklusionen af den udtalese du lavede her.

I praktisk vil det være nok med MSO, og Open Office, da man har en købe mulighed og en gratis alternativ. Koffice kan gemme i .odf, som jeg husker det, som kan læses af Open Office. Muligvis en konverterings issue.

Men pointen er med 2 office pakker - MSO og Open Office (eller andre alternativer, men OO er nu den mest gængse) har man muligheden for at sige til eleverne.

Vi anbefaler
MSO 7 eller Open Office 3, men ellers, skal opgaver indleveres i .doc, .docx, .odf, eller .odt.

Så har forældrene der har råd valget til at købe MSO, dem der ikke har råd, kan anskaffe, eller få udleveret en skive med Open Office 3.

Det er en minimalist fremgangs måde som levere muligheder for folk at spare hvis de ønsker det, eller bruge penge hvis de ønsker det. Der er intet i verden der stoppen en elev for at anskaffe Open Office, fortrækker det KOffice, står det dem frit for at lave opgaven i KOffice og så lige checkke det ser ok ud i Open office mig bekendt køre Open office på alle gængse platforme, hvorfor det er et oplagt valg. Det samme kan ikke siges med Open Office og så lige checkke det på MSO (du skal betale for dette).

Alle vinder hvis man bare specificere en betalings system (eg MSO), og et gratis system (eg Open office, men vil du havde KOffice, fint nok med mig, bare folk ikke tvinges til at købe noget der i bund og grund er unødvendig).

Pointen er at forældre har et valg, betal 700+dkr for at købe en program pakke, til dit barn, eller spar 700+kr, og vide at dit barn ikke er værre stillet, end de forældre der har penge at forbrænde.

Det må da være det vigtigest.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere