Hvis du går rundt med en lille data-entusiast i maven, hvad angår luftkvaliteten i dit hjem, så kan der være godt nyt på vej.
Den norske teknologivirksomhed Airthings laver et produkt kaldet Wave. Det er en slags smart home-dims, der udover at måle luftfugtighed og temperatur i hjemmet også kan måle niveauet af den kræftfremkaldende luftart radon.
Airthings vil i sagens natur gerne markedsføre produktet og har i den forbindelse tilbudt Version2 et interview med CTO i Airthings Erlend Bolle. Det har vi sagt ja til i håbet om, at det kan blive til en artikel, der kan give et lille indblik i den teknik og de overvejelser, der kan ligge bag tilblivelsen af sådan et smart home-produkt.
En kollega har tidligere afprøvet Wave-dimsen og videregivet nogle betragtninger i den forbindelse. Han savnede flere opkoblingsmuligheder end bluetooth.
Den nuværende Wave fungerer via bluetooth og en app på telefonen. Som nogle vil vide, er bluetooth-til- og frakoblinger ikke altid videre gnidningsfrie. Derudover betyder bluetooth, at telefonen i udgangspunktet skal være i nærheden af dimsen, for at sensor-data bliver overført.
IFTTT
Så altså ikke noget med at sidde på kontoret og følge lidt med i radon-niveauet, eller hvad man nu kunne have lyst til. Og derudover savnede kollegaen også en API eller en IFTTT-integration.
Til dem, der ikke lige måtte vide, hvad IFTTT er, så står det for If This Then That. Det er en webtjeneste, der kan binde forskellige andre tjenester sammen på kryds og tværs. Det har denne skribent eksempelvis benyttet sig af til at få Amazons Echo Dot til at føje ting til en indkøbsseddel i Google Sheets.
Fra kollegaen afprøvede produktet, og til Version2 taler med Erlend Bolle, så har Wave faktisk fået flere IFTTT-værktøjer. I den mere kulørte ende er der en funktion, der gør hjemmets eventuelle Philips Hue-lamper røde, når radon-niveauet er faretruende højt.
En anden - mere praktisk anvendelig - IFTTT-funktion kan sende en mail, når radon-niveauet er for højt. Igen er det en forudsætning, at Wave er i nærheden af en telefon.
Og så er der den manglende API. Altså et interface, så gør det selv-folket kan integrere deres egne løsninger op mod produktet og hive data ud efter behag. En API er på vej, fortæller CTO i Airthings Erlend Bolle.
»Vi er ved at frigive den til nogle test-kunder. Vi vil være sikre på, at den faktisk fungerer, før vi lancerer den. Den virker som sådan nu; den bliver frigivet indenfor nærmeste fremtid,« fortæller han.
I første omgang bliver der tale om et REST-lignende API, hvor et kald eksempelvis kan se ud som følger:
/me/devices/{serialNumber}/segments/latest/samples
Et udsnit af retursvaret - forkortet af pladshensyn - kunne så se således ud, oplyser Airthings i en opfølgende mail:
{ "segmentId": "191e916d-d8be-11e7-b600-12a078e64e8a" "room": "Room", "location": "Location", "lat": 80, "lng": 80, "lastRecord": "2018-02-24T19:20:48", "segmentStart": "2018-02-14T21:18:58", "nextPageStart": "2018-03-24T19:20:49", "moreDataAvailable": true, "offsets": [ [ 333, 3933, 7533 ], [ 300, 600, 900 ] ], .....
Og der er givetvis et publikum til et åbent API. I hvert fald fortæller Erlend Bolle, at et blogindlæg fra februar-måned hos AirThings om integration med lommecomputeren Raspberry Pi i forhold til aflæsning af sensor-data, var et af de mest læste indlæg nogensinde hos virksomheden.
Hub på vej
Mens den nuværende løsning altså kun kommunikerer via bluetooth, så er virksomheden også på vej med en hub og en anden enhed kaldet Wave Plus. Begge enheder skulle være tilgængelige i Danmark til juni.
Wave Plus kommer til at kunne måle flere ting i forhold til luftkvalitet, blandt andet ilt-indhold. Derudover kan den koble sig til hub'en via en protokol, som AirThings omtaler som smartlink.
Hubben fungerer på linje med lignende produkter til eksempelvis Philips Hue og Sonos, hvor smart-ting kobler sig til hub’en, som er forbundet via ethernet til hjemmenetværket. Og derfra er de så tilgængelige for eksempelvis mobiltelefonen og - alt afhængig af løsning og opsætning - også udenfor hjemmet via internetforbindelsen.
Hubben kommer både til at understøtte kommunikation via bluetooth, som altså er den teknologi, den nuværende Wave anvender, og så kan den også kommunikere ved frekvensen 868 MHz og smartlink.
Kommunikationen i dette frekvensområde er mere langtrækkende end bluetooth. Og så skulle smartlink ifølge Erlend Bolle også være mere energieffektiv sammenlignet med bluetooth. Ifølge ham er forklaringen, at bluetooth jævnligt udsender et signal for at se, om der er enheder, der skal kommunikeres med; det gør smartlink-løsningen ikke.
I praksis betyder det, at enheder, der er koblet på hub'en via bluetooth, har en batterilevetid under to år, mens enheder, der anvender smartlink, skulle kunne klare tæt på tre år.
Styresystem
Hub'en kommer til at køre på styresystemet FreeRTOS.
»Det er en microcontroller-baseret hub, som kører FreeRTOS, som er meget mere light-weight end en fuld Linux-maskine. Det er det samme på Philips Hue,« siger Erlend Bolle.
Ifølge Wikipedias artikel om systemet består kernen af tre c-filer.
I forhold til, hvorfor småt er godt i denne sammenhæng, så forklarer Erlend Bolle, at det gør det muligt at spare på de hardware-ressourcer, der ligger i hub'en.
Det er i øvrigt også meningen, at den skal modtage softwareopdateringer. Opdateringer til smart-produkter er væsentlige, ikke bare i forhold til ny funktionalitet og bug-fiksning, men også i forhold til at lukke de sikkerhedshuller, der har det med at dukke op før eller siden.
I en opfølgende mail forklarer Airthings mere om opdateringsproceduren. Planen er, at hub'en selv skal tjekke for nye opdateringer på en server via en TLS-krypteret forbindelse. Og skulle der være en opdatering, så vil det image, enheden henter, være ECC-signeret, så en hacker altså ikke sådan lige skulle kunne narre enheden til at installere ondsindet firmware.
Sensorer
Sensorerne, altså Wave og Wave Plus, kan også opdateres. De kører dog ikke et styresystem som sådan, men deres eget embeddede software-system, forklarer Erlend Bolle.
»De kører et simplere system på en måde.«
Og logikken i enhederne er i Erlend Bolles eksempler da også ret simpel. Det er sådan noget som 'hvis CO2-niveau har en anden værdi end sidst, så send værdi til radio-link'. Eller 'sender til hub, hub væk, genopret forbindelse til hub'.
Softwaren i sensorerne er ikke skrevet helt fra grunden.
»Vi bruger nogle standard-biblioteker, men de skal integreres, og vi har haft behov for at lave vores egne tweaks til dem.«
Som det fremgår, er hub'en fra Airthings ikke videre ombejlet til at starte med, hvor kun få produkter kommunikerer med den. Airthings har dog en ambition om at udvide sortimentet med et nyt produkt om året, der også kan tale med hub'en. De vil ikke sige, hvad der er på tegnebrættet.