Nordmænd tester internet-valg med kodenøgler

6 kommentarer.  Hop til debatten
Nordmænd tester internet-valg med kodenøgler
Illustration: MI Grafik og UkraineToday/Wikicommons.
Indbyggerne i ti norske kommuner får mulighed for at forhåndsstemme til efterårets kommunalvalg via internettet. Systemet er meget sikkert, lyder udmeldingen.
3. august 2011 kl. 13:26
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I ti kommuner i Norge får indbyggerne mulighed for at stemme via internettet før det fysiske valg i september. Grunden til, at elektronisk afstemning i år vil blive testet, er på grund af et politisk ønske om at øge adgangen til valget for vælgerne. Det skriver Teknisk Ukeblad.

Nogle vælgere, herunder handicappede og personer, der er bosat i udlandet, kan have svært ved at komme til valgstederne, lyder argumentet. Og et e-valg giver disse grupper mulighed for at stemme fra sofaen derhjemme.

»Vi vil gerne have, at det norske valg er moderne og fremtidssikret i forhold til vores demokratiske traditioner. Ved at øge tilgængeligheden giver vi flere vælgere mulighed for at stemme. Det er derfor, at Parlamentet har besluttet at prøve at stemme via internettet,« udtaler lokal- og regionalminister Liv Signe.

Ti politiske personer har fået hver sin del af ’kodenøglen’, som skal sikre, at optællingen er rigtig. De ti nøglepersoner skal alle sammen medbringe hver deres del af kode-nøglen, for at man kan se resultatet af den online-brevstemmevalg, der skal afvikles i Norge 12. september.

Sikkerhed er i orden

Oprindeligt skulle Oslo og Drammen også deltage i projektet, men de valgte at trække sig ud af projektet. Årsagen var, at kommunerne frygtede, at vælgere, der stemmer fra hjemmet, kan blive påvirket til at stemme noget bestemt af folk omkring dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ifølge Eline Bjerke, kommunikationsrådgiver Kommunal- og regionaldepartementet, giver afstemningen vælgerne mulighed for at ombestemme sig flere gange og gå tilbage og ændre deres stemme. Det er således kun den sidst afgivne stemme, der er gyldig. Yderligere er sikkerheden i top, mener hun:

»Systemet er konstrueret således, at det ikke er muligt med kendte metoder at manipulere systemet uden at det bliver opdaget. Nye avancerede teknikker, benyttes som supplement til velkendte metoder til at forhindre hacking, og det er blevet gennemført meget grundige tests på at trænge ind i systemet, uden at nogen af dem har formået at sætte systemets funktionalitet i fare,« udtaler hun.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
23. august 2011 kl. 16:50

Det er fint der er gjort en masse for at man ikke kan snyde.

Er der gjort lige så meget for at sikre borgernes privatliv? - Hvordan er det sikret at en given stemme ikke tilbageføres til mig?

5
4. august 2011 kl. 16:27

Er det ikke det man plejer at sige, når man mangler seriøse argumenter.

4
3. august 2011 kl. 16:50

"»Systemet er konstrueret således, at det ikke er muligt med kendte metoder at manipulere systemet uden at det bliver opdaget." Der er ingen der har indrømmet de er istandt til at snyde systemet endny.

Peoblemet er iøvrigt i mindre grad elektronisk stemme afgivning end elektronisk stemme optælling. Det er alt for nemt at "fylde urner" hvis optællingen ligger inden i en blackbox der ikke kan inspiceres af de normale valgopservatører(der typisk hr nul IT forstand).

3
3. august 2011 kl. 16:09

Det er fint at man kan ændre sin stemme - kræver det så en ny nøgle hver gang? Eller kan jeg 'bare' stjæle naboens nøgle og misbruge deres stemme? Uanset hvad så vil jeg ALDRIG stole på et sådant system - ene og alene fordi det ikke er gennemskueligt! System der er idag virker jo netop ved at min stemme afgives i hemmelighed, men samtidig i fuld offentlighed - så det er umuligt for andre at påvirke min stemme og rent faktisk være sikker på at jeg stemmer det de ville have mig til. Lad nu være at løse et problem der ikke er der!

1
3. august 2011 kl. 15:33

Det lyder som det bedste elektronisk valgsystem jeg har hørt om er blevet implementeret.

Jeg synes yderligere at det hører et ordenligt nationalt valgsystem til at det er Open Source. Det er den eneste måde at folket, eller de eksperter de vælger at tro på, kan sikre sig at systemet opfører sig som adviseret.

  • det er også en ganske effektiv måde at lade befolkningen eller andre interesserede finde fejl i systemet.