Nordkoreas totalitære tablet er en propaganda-platform - men kan også spille Angry Birds

Tyske forskere giver sjældent indblik i Nordkoreas lukkede tablet, der tager screenshot hver gang man åbner en app

Det er småt med informationer, der slipper ud af det lukkede diktatur, der er Nordkorea. Ikke desto mindre bliver omverdenen gradvist klogere på landets it-brug.

I september kom det for eksempel frem, at landet har 28 hjemmesider på det nationale domæne .kp.

I slutningen af 2015 fik to tyske forskere et kig ind i Nordkoreas egen Linux-udgave RedStar OS.

Læs også: Læk: Nordkorea har i alt 28 hjemmesider

Samme hold forskere har gennem en Sydkoreansk NGO fået fingre i landets Android-tablet kaldet Woolim og delte for nyligt deres indblik i enheden på hacking-festivalen Chaos Communication Congress.

Det skriver Motherboard.

Woolims hardware er produceret af kinesiske Hoozo. Men efterfølgende har Nordkorea taget både wifi- og bluetooth-komponenterne ud og lagt landets egen software ind.

Læs også: Et kig under kølerhjelmen på Nordkoreas egen Linux-udgave RedStar OS

Det er formentlig kun højtstående Nordkoreanere, der har råd til enheden, som er designet til at begrænse udbredelsen af ulovlig elektronik og samtidig fungere som propaganda-platform.

Foruden PDF'er, der fortæller hvordan enheden bruges, rummer tablet'en diverse pro-Nordkoreanske tekster, ordbøger til fransk, russisk og kinesisk samt adgang til nationalt tv og Nordkoreas internet - formentlig med de føromtalte 28 hjemmesider.

Tabletten har også en app, der - lidt ironisk - skal lære børn at bruge et tastatur samt lettere modificerede udgaver af spil som Angry Birds, fortæller den tyske forsker Florian Grunow.

Læs også: Nordkorea mistænkt for at hacke banker for mere end 101 millioner dollar

Men der slutter legen også. Tablen accepterer ikke filer, der ikke bærer den korrekte kryptografiske signatur.

»Dette gælder for alle filer; selv for HTML og tekst-filer,« forklarer Grunow.

Medmindre en fil er genereret af tablet'en selv eller er signeret af regeringen, kan den ikke åbnes.

Læs også: Nordkorea anklaget for årelang opbygning af massivt cyberangreb mod Sydkorea

»For en normal bruger i DPRK vil jeg sige, at det er nærmest umuligt at komme uden om signatur-algoritmen,« vurderer Grunow.

Skulle det dog ske, holder Woolim nøje opsyn med, hvad brugere foretager sig på enheden. Hver gang man åbner en app, tager tablet'en et screenshot. Brugeren kan se billederne, men ikke slette dem, beretter Grunow.

»Det er en klar besked: Vi ser, hvad du laver her.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Peter Jensen

'Vores' staveplader, overvågningstjenester og politikere er ikke en pind bedre. Man kan ikke installere sin helt egen kode og alt hvad man installerer, bruger og kommunikerer til/fra stavepladen bliver overvåget af producenten, masser af 3. parter, teleselskabet, staten - og alt sammen bliver ført af firmaernes og politikernes hænder.

  • 4
  • 2
#2 Ivo Santos

Skal man forbedre konkurrencen og gøre noget ved folkets ret til privatliv, så bør bør mobile enheder være mindst lige så åbne som pc'er traditionelt har været. Derudover kunne man kræve at hardware producenterne stille generel dokumentation til rådighed for udvikler således at udvikler at alternative operativ systemer kan designe deres egen driver.

Jeg gætter på at hverken Google eller Apple har interesse i sådan et krav da det sikkert vil ødelægge deres reklame forretning på længere sigt.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere