Nordjyder vil skære halvdelen af datacenterets køleregning

Danske Asetek er på vej på med vandkøling til amerikansk supercomputer. Ordren kan være gennembrud for vandkøling i datacenteret.
Illustration: Morten K. Thomsen

Der bliver hamret og svejset, og CNC-fræseren sprøjter spåner ud til alle sider. Ovre i hjørnet står en robot, der skiller og samler to konnektorer i en uendelighed for at teste holdbarheden

Udviklingsdirektør i nordjyske Asetek Ole Madsen viser rundt i produktionshallen og forklarer, at travlheden skyldes, at man om kort tid skal levere vandkøling til en helt ny supercomputer fra Cray.

»Vi er i fuld gang med den første ordre til Cray, der skal levere en supercomputer til Missisippi State University. Vores løsning er i første omgang meget rettet mod HPC (High Performance Computing, red.), og Mississippi får en clusterløsning, hvor det er bygget ind fra starten af,« siger Ole Madsen til Version2.

Cray oplyser, at Aseteks vandkøling i supercomputeren giver en energibesparelse på 300 procent i forhold til traditionel luftkøling.

Ole Madsen, Asetek. Illustration: Morten K. Thomsen

Så langt vil Ole Madsen, ikke strække sig, men han vil godt garantere, at vandkøling kan reducere køleomkostningerne med mere end 50 procent. Samtidig peger han på, at traditionel luftkøling ofte betyder, at rackskabene ikke kan fyldes helt op, og at den traditionelle indretning med hot aisle og cold aisle fylder uforholdsmæssigt meget.

»Vi kan øge densiteten i datacenteret med alt fra en faktor 2,5 til en faktor 5. Et rackskab bliver i dag typisk kun fyldt halvt op, før man får problemer med at fjerne varmen,« siger Ole Madsen til Version2.

Se billederne: Her er fremtidens datacenter-køling

Så hvis vandkøling er så fantastisk, hvorfor er alle datacentre og supercomputere ikke udstyret med pumper og slanger i stedet for heat sinks og blæsere?

NNIT's datacenterspecialist Mads Claus Henriksen fortæller, at vandkøling er voldsomt interessant, men at der er flere årsager til, at det ikke er den primære køleteknologi i NNIT's datacentre.

»Som udgangspunkt er det kritisk at have vand tæt på elektriciteten, hvis noget skulle springe læk. Det er der en concern omkring. Og så er luft stadig standardmediet til at fjerne varme i datacentre, så det vil blive svært at implementere i heterogene miljøer,« siger Mads Claus Henriksen til Version2.

Læs også: Her er hemmelighederne bag NNIT's nye datacenter

Om bekymringen for en læk, når man fører vandslanger helt ind på CPU'en i serveren ligefrem kan være en showstopper, afhænger ifølge Mads Claus Henriksen af flere ting.

»Det kommer an på, hvilket miljø vi taler om, og tid er også en faktor. Jeg forudser at det er den rigtige vej at gå rent teknisk, men der er en lang modning, før det bliver mainstream. Med den renewal-rate, der er på hardware, kan der nemt gå fem-otte år, før det er lige så almindeligt som luftkøling,« siger Mads Claus Henriksen.

Ole Madsen har dog svar på rede hånd:

»Vi ved godt, det er et paradigmeskifte at overbevise CIO'erne om, at de skal have vand så tæt på serveren. De bliver typisk målt på oppetider, ikke på hvor meget strøm de sparer. Men når nu løsningen er sikker, kan man jo lige så godt tage besparelsen med,« siger Ole Madsen til Version2 og fortsætter:

»Du ser aldrig noget vand. Vi leverer det fyldt og færdigt, slangerne skal bare klikkes fast. Konnektorererne er drypfri og kan på- og afmonteres, uden at der kommer vand nogen steder.« lyder det fra Ole Madsen, der sætter trumf på med avancerede leak detection systemer, der kan indarbejdes i bundkortet, så systemet automatisk alarmerer og lukker ned, hvis det usandsynlige skulle ske.

Alligevel er det ikke lige op over med at få indført vandkøling i NNIT's datacentre.

Læs også: Størrelse er ikke alt: NNIT's topsikre sky fylder en kvart kvadratmeter

»Vandkøling er bestemt på radaren, men ikke i pipeline. Det er altid svært at være de første, der skifter til ny teknologi, men til HPC eller en stor, privat sky vil vandkøling helt sikkert være interessant,« siger Mads Claus Henriksen til Version2.

Version2 var inviteret til Aalborg af BrainsBusiness-netværket.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Claus Jacobsen

Jo det er rent faktisk en nyhed (ok. asetek har nu arbejdet på det her i temmelig lang tid, og selve nyheden med ordren fra Cray er heller ikke ny. Men der er himmelråbende forskel i arkitektur på en BlueGene og en standard x86 server som det her henvender sig til. (primært) APC har med begrænset held og flere andre har også forsøgt sig med vandkøling igennem rigtigt mange år, men det har aldrig vundet indpas på grund af den lille detalje at der indtil nu ikke har været et modulariseret system, hvor man let kan udskifte elementer. Det er lige præcis det Asetek har løst. i en HPC eller et rigtigt stort Cluster er maintenance uhyre vigtig og det har indtil nu været enormt besværligt at håndtere vandkølede pizzaboxe på grund af de manglende muligheder for at tage en server ud til rep. Med Aseteks løsning så har du slanger med drypfri ender (vistnok endda patenteret globalt hvis jeg ikke tager fejl) (forestil dig din normale haveslange bare uden nogen som helst form for dryppen og masser af intelligens i systemets overvågningsmodul.) kan anbefale lidt video http://asetek.com/data-center/technology/how-liquid-cooling-works.aspx

Noget andet er - der er ingen der køber en bluegene via en webshop - og derfor vil den aldrig være en hyldevare (sådan set definitionen af en hyldevare at det skal kunne købes i en butik og tages ned fra enten en virtuel eller fysisk hylde!) - deres Express udgave betyder sådan set bare at løsningen er standardiseret så meget at racks er fyldt op og kabler isat når de dukker op, så det eneste man skal gøre er at koble strøm, vand etc til og så er den klar. (vil æde min hat på man sågar kan få sit favorit OS installeret på forhånd også, så man også er fri for at lave deployment på serverne når de kommer - eller hypervisor afhængig af hvad de skal bruges til)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere