Nordiske it-chefer blæser på grøn it

Norden halter bagefter, når det gælder om at prioritere miljøhensyn i forbindelse med it-indkøb, viser ny undersøgelse.

For en gangs skyld halter de nordiske lande gevaldigt efter, når det gælder en måling af it-anvendelsen. Og miljøevangelisten Al Gore må nok hellere kigge forbi de nordiske breddegrader en ekstra gang, hvis skandinavernes indstilling til anvendelsen af grøn it skal ændres.

Af en ny undersøgelse, som analysefirmaet Vanson Bourne har udarbejdet for softwareselskabet Bea fremgår det, at kun 29 procent af de nordiske it-chefer er parate til at reducere energiforbruget i it-afdelingen. Mest bekymrede for naturen er de i Holland, hvor 47 procent af it-cheferne melder ud, at de vil reducere deres energiforbrug. Det skriver Børsen.

»Billedet passer fint på Danmark. Danske virksomheder mangler stadig et gennembrud for grøn IT. Der har i debatten været megen snak, men få konkrete eksempler på, hvordan man gør sin IT grønnere. Det handler jo ikke kun om at redde verden, men også om sund og effektiv IT-drift,« siger Jørn Jacobsen, adm. direktør for BEA Systems Danmark til avisen.

53 procent af it-cheferne oplyser, at det først og fremmest er omkostningerne ved grøn it, der er i vejen for det miljørigtige indkøb. Lidt under en fjerdedel oplyser, at de ikke ved tilstrækkeligt om nye teknologier, og kun 16 procent af it-cheferne kender de konkrete produkter.

Men ingen gider betale

Den manglende grønne interesse er også noteret i verdens største it-selskab, HP, hvor direktør Henrik Sinnbeck til Børsen Klima siger:

»Det er en lidt underlig situation. Alle har holdninger, men ingen vil betale, hvad det koster. Når det gælder økologisk mad, betaler folk gerne mere, men ikke når det gælder elektronik.«

HP overvejer nu at indlede et samarbejde med Elsparefonden, og eventuelt sælge en el-spareskinne sammen med it-udstyret.

Undersøgelsen er gennemført i januar måned i år og omfatter over 400 it-chefer i 11 europæiske lande - herunder også Danmark.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Michael Deichmann

Det er sjovt at se Microsoft, IBM, HP og engang også Dell skiftes til at blive udråbt som "verdens største IT-selskab". Ofte stammer oplysningerne fra firmaernes egne pressemateriale og der kan de jo selv vælge målestokken. MS er vel stadig det største software selskab, HP måske for tiden den største Server leverandør (her kæmper IBM og HP hårdt om førertrøjen), men taler man om IT selskaber må man vel tælle alle disciplinerne med - Hardware, Software og Services og der er IBM vel stadig de største?

  • 0
  • 0
#2 Jan Ferré Jensen

Vil gerne! Må ikke!

De meget store indkøb, der sker i den offentlige forvaltning, er bundet af forskellige indkøbsaftaler. På statens område laver finansministeriet miniudbud blandt nogle leverandører - og ministerier og institutioner har ingen indflydelse på om det er grønne miljørigtige maskiner eller små sorte miljøsvin, der bliver leveret. Tilsvarende er der jo SKI-aftaler, der typisk laves for nogle år af gangen. Her hjælper det ikke, hvis en ny pc-fabrik finder på en spændende grøn model - den kan ikke blive leveret på SKI-aftaler til kommuner, regioner eller andre.

Så - uanset om viljen måtte være dér, så er det altså kun muligt at vælge mellem model standard, større eller superbruger - hvilket mærke, der kommer til at stå på skrivebordet, det har den enkelte institution ikke indflydelse på.

  • 0
  • 0
#3 Peder Mikkelsen

Normalt når man indkøber it-udstyr er det ikke fordi man vil være med på den sidste nye it-mode, f.eks. fordi hardwareservicekontrakten er udløbet og efterhånden er blevet dyrere at forlænge fremfor at købe nyt udstyr.

En anden årsag til køb af nyt udstyr er at man har fået nye behov og skal bruge flere servere eller mere lagerplads.

Når man køber nye servere får man normalt også kraftigere og mere effektive maskiner, som i de fleste tilfælde vil have en mere effektiv strømforsyning og som det seneste med fler-kerne processorer hvor de enkelte kerner slukker og tænder for sig selv efter behov.

Hvis man beregner den grønne effekt ved at lade være med at udskifte sin hardware til grøn hardware, vil det nok vise sig at være en dårlig ide at skifte udstyr når nogle virksomheder laver grønne kampagner.

Jeg har i det ovennævnte ikke tænkt på pcerne på arbejdspladserne, men kun på serverne i serverrummet (det meste it-udstyr går i standby og bruger minimalt strøm med mindre man ændrer på standardopsætningen).

Jeg kan nok ikke helt forstå vinklen på artiklen, hvad er det for nogle konkrete ting Bea Systems og HP vil have at folk skal gøre? (bortset fra at købe nye grønne produkter fra dem)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere