Dobbelt it-fejl banede vej for kæmpe datatab på Nordfyn: Ingen backup og usunde diske blev spejlet

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Harddiskfejl og manglende backup af de nordfynske skolers fælles drev betyder, at elever og lærere har mistet alt fra opgaver til undervisningsmateriale.

I Nordfyns Kommune må 3.400 elever og 400 lærere kigge langt efter deres digitalt lagrede noter, elevplaner, karakterer, eksamensopgaver og undervisningsmateriale.

Et it-svigt betyder, at alle filer lagret på skolernes drev er forsvundet, har flere medier omtalt, bl.a. DR.

»Der er sket det, der ikke måtte ske. Det er rigtig trist og ærgerligt,« lyder det fra Ejner Jensen, direktør for Børn og Unge i Nordfyns Kommune, til Version 2.

Ejner Jensen fortæller, at han endnu ikke er helt klar over præcis, hvad der er sket. Ifølge ham ligger de harddiske, som lagrer eleverne og lærernes data, sædvanligvis og spejler hinanden, så det ikke er noget problem at udskifte en harddisk, hvis en af dem bryder sammen – det er gået fint tidligere.

»Men denne gang ser det ud til, at der kort før, en harddisk er brudt sammen, er opstået en fejl, som har betydet, at det er de usunde diske, der er blevet spejlet,« siger Ejner Jensen.

Læs også: Bjerge af data gør deduplikering nødvendig - men giver problemer i skyen

Ingen backup af filer

Sædvanligvis ville dette være et mindre problem, da data blot ville kunne genskabes fra en backup.

»Sådan en er der så ikke, viser det sig. Det er selvfølgelig en stor fejl, og hvordan det kan ske, er et spørgsmål, jeg også er nødt til at stille. Men det skyldes en beslutning, som er truffet for nogle år tilbage, før jeg kom til,« fortæller Ejner Jensen.

Ifølge Ejner Jensen er han og Nordfyns Kommunes it-folk i tæt dialog med PWC omkring mulighederne for at genskabe den tabte data:

»Vi har filerne et eller andet sted, men uden adresser, så vi ved ikke, hvem der ejer hvad.«

Han håber ikke, at datatabet får betydning for den forestående eksamenstid, men er klar over, at det er kritisk for de elever, som har mistet noter og opgaver.

»Jeg håber, at de kan få hjælp ude på skolerne, så de med personalets og kammeraternes hjælp kan forfølge de dataspor, der findes i form af filer sendt til hinanden med videre. Og så lægger vi os i selen for at få data ud af det her rod,« slutter Ejner Jensen.

Læs også: Bibliotekarer: »Det, der tog 20 minutter i vores gamle system, bruger vi nu en hel formiddag på«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (62)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Stefan Andersen

Gentag efter mig: Raid is not Back Up. Gerne 100 skrevet på en kridttavle.

 • Menneskelig fejl (bruger sletter en fil eller administrator wiper et helt træ)
 • Filkorruption
 • Fysiske skader (f.eks. vand på SAN'et - eller nogen bumper til diskene fysisk)
 • Virus
 • Bit Locker malware (har vi set i flere offentlige instanser i dag)
 • Hardware fejl i controlleren så fejl bliver replikeret (måske sket i denne sag?)
 • Fejl i filsystemet
 • Lokale katastrofe (f.eks. brand)

I et tidsvarende setup benytter jeg selv: - Raid for redundans (og hastighed) af storage - Snapshot af volumes for nemmere backup og migrations - Online diske til lokal backup for at fange brugerfejl, vira og softwarefejl - Offsite online - for at sikre med lokale katastrofer

Recovery time fra total-nedsmeltning i virksomheden tager det ikke længere tid en at finde et par nye maskiner og hente offsite storage for at boote de virtuelle servere igen - er estimeret til en dag med en håndfuld fysiske maskiner og 30 virtuelle instances.

Og det setup muligt at bygge allerede for mindre virksomheder med lidt viden. Ikke noget der ligger udenfor rækkevidde af en profesionel it-afdeling.

 • 0
 • 0
Cristian Ambæk

Husker du så også at teste dine backups i form af en Disastor Recovery?

Overskriften syntes jeg er rimelig misvisende da det ikke er et datalæk men datatab så vidt jeg forstår artiklen.

Hvorfor er der ikke nogle fra IT-afdelingen der har gjort Ejner Jensen opmærksom på at man ikke har haft en backup politik?

 • 0
 • 0
Bent Jensen

Måske at spare backup væk, også håbe det går.

Men hvis elever og lærer er bare 10% så mistroisk som jeg over data i skyen på hardiske, eller bare et eller andet sted. Så har de formodeligt taget en backup af deres egen data med hjem på en USB, telefon, tablet bærbar .

Bruger selv google drev, til ikke det helt private, hvor jeg lige gemmer både der og lokalt når der er noget jeg gerne vil beholde.

 • 0
 • 0
Mikkel Planck

Den manglende backup skyldes en beslutning truffet før jeg blev ansat --> det faktum at jeg ikke har gjort noget ved problemet i løbet af min ansættelse, er ikke relevant, og ikke mit ansvar - suk!

 • 0
 • 0
Søren Koch

Enig...

Som sagt så mange gange på nettet:

Du har ikke backup før du også tester restore, indtil da har du kun noget dyrt hardware og muligvis et stykke papir med en regning....

Personligt gør jeg det at jeg en gang imellem logge ind på en af vores produktionsmaskiner og renamer en 'semi random' gammel fil som ikke bruges nu (vi taler om dataopsamlingssystemer her, ikke nas el lign) og så restorer original og kører diff bagefter. Så ved jeg at backuppen virker (forudsat at diff giver det rigtige svar selvfølgelig....)

 • 0
 • 0
Jn Madsen

RAID =! Backup

Da jeg skulle lave min egen lille hygge-8 Tera hjemme server,- der læste jeg da lidt på lektien. Jeg er ren amatør til sådan noget.

Var lige ved at købe Western Digital "Green" diske til RAID,- men læste nogle artikler om, at den interne SW på diskene manglede selv-test. Så RAID med dem virker ikke, disken siger ikke den har sektor fejl,- så spejlingen gør ondt værre. Hvis den anden disk står af,- så tror man data er på en disk der ikke ved den har sektorfejl.

Så jeg købte WD "Red" diske, der fungerer SW.

Denne historie mindede mig lige om den finte.

 • 0
 • 0
Mogens Hansen

Den manglende backup skyldes en beslutning truffet før jeg blev ansat --> det faktum at jeg ikke har gjort noget ved problemet i løbet af min ansættelse, er ikke relevant, og ikke mit ansvar - suk!

Slap nu af.

Manden er direktør, jeg håber sandelig ikke, han hverken har eller spilder sin tid med at checke backuprutiner. Hvis ikke han har folk til at gøre det, så er problemet et helt andet sted.

Og så siger han intet om, at ansvaret ikke er hans. Dén tolkning må du selv stå for.

 • 0
 • 0
Mikkel Planck

Omvendt kan man også have den holdning, at direktøren burde have sikret sig at folkene havde styr på det - en simpel audit kunne også have gjort tricket.

Hvis man virkeligt skal helt ned i materien, så er han ansvarlig for de folk som han har uddelegeret ansvaret til - ergo mener jeg ikke at han kan frasige sig sit ansvar.

 • 0
 • 0
Mogens Hansen

Omvendt kan man også have den holdning, at direktøren burde have sikret sig at folkene havde styr på det - en simpel audit kunne også have gjort tricket.

Manden er direktør for "børn og unge" forvaltningen. Skal vi ikke med det samme anklage hele børne-unge udvalget i Kommunen for ikke at have fulgt op på om deres direktør har auditeret sin IT chef for at checke at han har sagt til sine medarbejdere, at de skal sørge for backup? Og lad os ikke glemmer at inddrage Borgmesteren, som jo sidder med det endelige ansvar!

Hvis man virkeligt skal helt ned i materien, så er han ansvarlig for de folk som han har uddelegeret ansvaret til - ergo mener jeg ikke at han kan frasige sig sit ansvar.

Hvorfor bliver du ved med at fremture med den påstand? Der er ingen steder manden siger at han ikke har ansvar. Dine kommentarer nærmer sig injurier.

 • 0
 • 0
Lars Dangvard Jensen

Og når pege fingre og ansvarsfralæggelse er overstået, så overvej en ZFS-baseret storageløsning, f.eks. TrueNAS (baseret på FreeBSD). Ingen raid fejl, eller korruption osv. Og stream snapshots ud af huset. Ovenikøbet en meget budgetvenlig løsning...

 • 0
 • 0
Mikkel Planck

Så din påstand er at en subjektiv holdning er at sidestille med injurier ?

Hvorvidt du er enig eller ej, så jeg da fastslå at han med 100% sikkert ikke tager ansvaret for den manglende backup. Tilbage er så at fastslå om direktøren for forvaltningen rent faktisk sidder med ansvaret, eller om det skal placeres et andet sted. I den virksomhed jeg er direktør for, er det ultimativt mig der har ansvaret for mine folk, og for de opgaver vi udfører for vores kunder er udført korrekt. Jeg har aldrig været ansat i en offentlig forvaltning, så derfor skal jeg ikke kunne fastslå om det er kutyme at direktøren ikke sidder med ansvaret - såfremt det forholder sig således, så er der bestemt noget at arbejde i forhold til ledelse. Måske det forklarer hvorfor mange offentlige projekter ender i en blindgyde af overskredne budgetter, manglende funktionalitet og tidsfrister der er langt overskredet ( eller manglende backup). Problemet er måske i virkeligheden, at ingen har ansvaret ( eller at alle har ansvaret = ingen har ansvaret)!

 • 0
 • 0
Dave Pencroof

Hallo Planck Når man er Direktør er det tvingende nødvendigt at have en overordnet distance til butikken, for hvis man konstant checker alt så signalere man at man ingen tillid har til sine medarbejdere samtidigt med at direktøren dybt inde sandsynligvis også tænker at "det kan jeg gøre bedre selv" og er reelt ikke direktør materiale ! Jeg følger dig ret langt, med at når man har ansvaret er der også deri indbygget at man (overordnet) er "in the loop" videnssøgende samt "up to date" inde for sit ansvarsområde ! Det er også muligt at Ejner Jensen er netop det (igen overordnet) og har snuset rundt i flere sammenhænge uden at finde noget og så måske draget en forhastet konklusion ! Helt umiddelbart ved vi ikke hvor længe Ejner Jensen har været direktør i denne sammenhæng og er derfor heller ikke her i stand til at vurdere hvor godt inde i systemet han kan være (endnu en gang overordnet) ! Så ja han har ansvaret, VI ved meget lidt i denne sammenhæng (datanedbrud af endnu ukendte årsager desværre VILDT SURT) og kan derfor IKKE tillade os at springe ud i de store forkromede konklusioner ! Prioriteter: Find ud af hvorfor (alt inkl) Få systemet op igen (implementer evt manglende procedure) Find optimalt backup system pris/ydelse (formoder der er begrænsede øko ressourcer) Implementer fundne løsning ASAP Kik på om der er mulige tiltag at igangsætte som kan minimere denne og måske andre fremtidige problematikker (med øje for budgettet)

 • 0
 • 0
Deleted User

Er vel ikke bare noget for skolen.

Elev og lærere burde vel Også have en backup og ikke bare stole på at data ligger eet sted.

Noget så simpelt som at gemme på skolens drev OG en USB pen er åbenbart også svigtet for elever og lærere.

 • 0
 • 0
Dave Pencroof

Elev og lærere burde vel Også have en backup og ikke bare stole på at data ligger eet sted.

Noget så simpelt som at gemme på skolens drev OG en USB pen er åbenbart også svigtet for elever og lærere.

Ikke helt rigtigt ! Jeg så i tv-avisen at der er elever der tager usb-backups dog ikke alle ! It undervisning er IKKE på skemaet mm selve skolen vil have det og derfor lever de fleste i lykkelig uvidenhed med gråd og tænders gnistel til følge når det går galt fordi vi mennesker altid springer over hvor gærdet er lavest OG det offentlige som er udviklingsmæssigt bagud tilmed har begrænsede øko ressourcer ! fejl vil ske !

 • 0
 • 0
Brian Hansen

Var lige ved at købe Western Digital "Green" diske til RAID,- men læste nogle artikler om, at den interne SW på diskene manglede selv-test.

De har også overdrevent tendens til at parkere hovedet, det er faktisk den typiske årsag til de dør :) Når det så er sagt, har jeg faktisk green diske i hjemmeserveren pt. Men bruge dem til vigtige data kunne jeg aldrig drømme om. Hitachi næste gang.

 • 0
 • 0
Brian Funk

Når skolerne/kommunen melder ud at det er det sikreste sted at opbevare data, har man som lærer/elev ingen grund til ikke at stole på at IT afdelingen tager regelmæssig backup. Jeg har selv været lærer på folkeskoler i en anden kommune, hvor beskeden var den samme. Jeg tror jeg var en af de få, som selv tog backup. En USB stick er jo heller ikke det sikreste medie til backup...

 • 0
 • 0
Jens loggo
 • 0
 • 0
Povl H. Pedersen

Det rigtige er backup, og så eventuelt et rigtigt filsystem som ZFS, så man hurtigt kan genskabe tidligere versioner fra snapshots. Men snapshots er heller ikke backup, men hurtig restore.

Backup er efter min definition en eller flere kopier et andet sted, og skal være tilgængelig når alle dele af maskinen er brændt.

 • 0
 • 0
Jens Jönsson

Tid til at kontakte Ibas og krydse fingrene ;)

Hm....

IBAS plejer at kunne udrette mirakler, men lige frem en HD der er overskrevet med korrupte data ? Så er det vel et spørgsmål om man kan få noget ud af de korrupte data. (Når RAID går i gang med at genskabe er det vel >hele< disken der skrives til)

Det ærgerlige er også at mange desværre ikke forstår forskellen på backup og kopiering. Tjenester som f.eks. DropBox er IKKE backup. Det er kopiering af data. Med rigtig backup kan du genskabe flere revisioner af data, sådan at du kan få fat på filen, hvor du lige fik slettet den vigtige paragraf i kontrakten på 1 milliard, selvom det så kræver at du skal 3 uger tilbage...

 • 0
 • 0
Jens Jönsson

De har også overdrevent tendens til at parkere hovedet, det er faktisk den typiske årsag til de dør :) Når det så er sagt, har jeg faktisk green diske i hjemmeserveren pt. Men bruge dem til vigtige data kunne jeg aldrig drømme om. Hitachi næste gang.

Jeg er faktisk positivt overrasket over diskene. Har dem kørende på femte år i et system m/RAID6. Ikke en eneste disk er stået af og jeg har slet ikke oplevet nogle af de (mange) problematikker der har været skrevet om, med dem.

Har taget en masse forholdsregler og i dag er der ikke gemt data af betydning. De kører fint derudaf, dog ikke med fart på ;-)

 • 0
 • 0
Lars Dangvard Jensen

Der bliver omtalt fejl i spejling, usunde diske osv. Undgå hardware raid, ZFS er god til at opdage fejl proaktivt, f.eks. silent data corruption i aldrende storage- og backupsystemer. Det i kombination med at ZFS kan streame snapshots ud af huset som en backup gør det ret nemt at etablere (og billigt). Og jeg kommenterer ikke på den manglende backup, det gør andre flittigt :-)

 • 0
 • 0
Erik Jensen

Jeg har alle mine private billeder og film liggende på min NAS der kører RAID 5 også. Det er en hel del data i RAW billeder, film fra video kameraer og master filer i Apple Prores video formatet med resultatet. Men fordi jeg kører RAID betyder det jo ikke at jeg har backup, så kører backup ud på USB diske og for at være sikker, kører der også automatisk backup til Crashplan. Det er 2,5TB data og det tog lidt tid at lave en baseline med min 40/10 linie, men det er også kun til det tilfælde at de primære data er væk, samt den lokale USB backup.

(og jeg laver et par gange om året en restore af udvalgte dele og sammenligner)

 • 0
 • 0
Jacob Rasmussen

Var lige ved at købe Western Digital "Green" diske til RAID,- men læste nogle artikler om, at den interne SW på diskene manglede selv-test. Så RAID med dem virker ikke, disken siger ikke den har sektor fejl,- så spejlingen gør ondt værre. Hvis den anden disk står af,- så tror man data er på en disk der ikke ved den har sektorfejl.

Så jeg købte WD "Red" diske, der fungerer SW.

Min hjemmeserver kører også med 3 at disse 'Green' diske, den 4. er dog skiftet til en 'Red'.

Spørgsmålet er om det har mere eller mindre at sige, hvis man kører Raid-5 eller Raid-z?

Der burde en sektor fejl vel blive opdaget, da checksum blokken bliver beregnet i software, og derefter skrevet til den 4. disk. Når data læses ud igen, opdages det at der er fejl på sektoren.

Undgå hardware raid, ZFS er god til at opdage fejl proaktivt, f.eks. silent data corruption i aldrende storage- og backupsystemer. Det i kombination med at ZFS kan streame snapshots ud af huset som en backup gør det ret nemt at etablere (og billigt).

ZFS Send and Recieve er en god måde at etablere offsite backup af snapshots. Det er nok ikke helt så sikkert som Bånd der er fjernet fra drevet, men det burde dog beskytte imod en 'rm -fr /', specielt fordi remote hosten jo aldrig er direkte 'monteret' på selve data serveren. Alt hvad der kræves er en SSH port til remoten.

Hvis hovedserveren brænder / går i stykker / bliver stjålet, har man alle data frem til seneste overførte snapshot på backup serveren offsite, og hvis man ryger i data corruption / virus / cryptolocker / hærværk, så har offsite serveren snapshots tilbage i tiden. Såfremt de lokale snapshots er intakte, kan man selvfølgelig bruge dem i stedet.

 • 0
 • 0
Mogens Hansen

Så din påstand er at en subjektiv holdning er at sidestille med injurier ?

Du skriver eksplicit, at han mener han er fritaget for ansvar og foregiver, at det er en objektivt fakta.

Hvorvidt du er enig eller ej, så jeg da fastslå at han med 100% sikkert ikke tager ansvaret for den manglende backup.

Nej, det kan du ikke. Der er ikke ét eneste sted i artiklen, han siger, hvad du påstår, han siger.[/quote]

I den virksomhed jeg er direktør for, er det ultimativt mig der har ansvaret for mine folk, og for de opgaver vi udfører ...

Jeg vil gerne lige sikre mig, vi er på samme side her: Du angiver på din LinkedIn side, at du er både CTO og CIO for Structure It (jeg antager, det er samme Mikkel Planck der er tale om?) og nu er du også direktør? Du må godt nok have travlt. Og så måske ikke. Structure IT havde sidste år en omsætning syd for 800k DKK. Hvor mange "ansatte" mon du har?

Jeg har aldrig været ansat i en offentlig forvaltning, så derfor skal jeg ikke kunne fastslå om det er kutyme at direktøren ikke sidder med ansvaret - såfremt det forholder sig således, så er der bestemt noget at arbejde i forhold til ledelse.

Din ledelseserfaring helt generelt er vist ikke noget, nogen behøver at misunde. Lad os bare holde "offentlig" ud af det. Det er fint nok, du kommer med velovervejet kritik af en andens handlinger. Men når du smykker dig selv med titler der ligger langt ud over din reelle erfaring og samtidig sviner en mand der har et budget- og personaleansvar der ligger ca. 500x over det. du selv står for, så klinger det temmelig hult.

 • 0
 • 0
Jn Madsen

Vil bare lige pointere, at dette stadig ikke kan betragtes som nogen form for backup. Sletter du en fil, bliver den jo også slettet på de diske, som spejler den.

Helt enig,- RAID er vel bare at betragte som "live"-data robusthed. Men den der luskede fejl med at disken ikke selv ved den har døde sektorer, og har smidt data på lossepladsen. Det kan man godt brænde nallerne på. Skidt ide at lave sådan noget.

Korriger mig, hvis jeg tager fejl, er ZFS ikke kun en beskyttelse mod dårlige sektorer? ZFS redder ikke noget, hvis en hel disk brænder af,- eller hva? Så man er skånet for tab af mindre datamængder,- man får kun de store øretæver (hvis man ikke har backup)?

 • 0
 • 0
Jn Madsen

Der burde en sektor fejl vel blive opdaget, da checksum blokken bliver beregnet i software, og derefter skrevet til den 4. disk. Når data læses ud igen, opdages det at der er fejl på sektoren.

Helt ærlig,- du kan bilde mig alt ind :) Jeg er netværkværksmand, og er håbløs amatør med de ting. Jeg kan huske jeg læste om det, da jeg ville lave en Linux server med en masse plads. Så fandt jeg den artikel der advarede om WD Green til RAID,- fandt forfatteren på Youtube. En eller anden proff der arbejdede med de ting for en af de store leverandører. Jeg fattede nada af hvad han sagde :) ... men købte WD Red, som han sagde var fine.

 • 0
 • 0
Mikkel Planck

Inden du lavet en Google-søgning og kaster alle mulige konklusioner op Mogens, så overvej lige hvad det er dufinder frem til - prøv derefter at forholde dig til information du finder, og sæt dig ind i den information - det er faktuelt forkert det du skriver :-)

 • 0
 • 0
Mikkel Planck

Jeg er af princip ikke interesseret i snakke om sådanne ting på et offentligt forum, hvor justits og karma hænger løst, så dette bliver sidste input fra mig i denne omgang.

Tilsyneladende har du fundet en omsætning for Structure it på CVR - problemet er bare at virksomheden ikke oplyser omsætning, men udelukkende bruttofortjeneste, som er en anden størrelse - dette kan udledes hvis man læser årsrapporten som kan hentes samme sted - det tager naturligvis lidt længere at sætte sig ind i, men så får man også svaret på hvad det er man sidder med mellem hænderne.

God weekend til jer alle :-)

 • 0
 • 0
Mogens Hansen

Jeg er af princip ikke interesseret i snakke om sådanne ting på et offentligt forum, hvor justits og karma hænger løst

Ja, undskyld jeg siger det, men det bekræftede du jo så rigeligt selv med (hvad jeg opfatter som) dine ulødige udfald mod Ejner Jensen.

Tilsyneladende har du fundet en omsætning for Structure it på CVR - problemet er bare at virksomheden ikke oplyser omsætning, men udelukkende bruttofortjeneste, som er en anden størrelse

Tjooo... jeg hæftede mig nu mest ved personaleomkostninger på ca 767.000,-. Da jeg åbenbart har svært ved at tyde tallene kan du jo gøre det let for alle læserne ved at svare på, hvor mange folk (eller ca. årsværk) det er, du som Direktør/CIO/CTO bestyrer. Så har de andre debattører en chance for at vurdere lødigheden i det, vi begge har skrevet.

 • 0
 • 0
Anders Vind Ebbesen

Problemet med WD Green og linux-baserede NAS-løsninger er, at diskene i udgangspunktet parkerer hovederne efter 8(!) sekunders inaktivitet for at spare strøm. Omvendt så poller mange linux-baserede NASer hvert 15. eller 30. sekund, hvormed diskene starter igen. Og så stopper igen efter 8 sekunder. Og så starter igen efter 7 eller 22 sekunder. Og så stopper igen... Osv. (Windows har ifølge WD undladt at polle så tit for at skåne diskene).

Du kan checke S.M.A.R.T. stats på dine diske og kig på load_cycle_count. Folk har oplevet mere end 100.000 start og stop på under 6 måneder. Og når diskene er designet til max. at kunne klare 300.000 i deres levetid, såeh...

Problemet kan fikses med WDIDLE3.exe, hvor man kan ændre diskenes "hviletid". Men hvis man allerede har problemet, så er ens diske ret hårdt medtaget, hvis de har kørt i en længere periode.

 • 0
 • 0
Jens Jönsson

DropBox gemmes de sidste 30 dages versioner... Andre gemmer de sidste X antal versioner.

Jeg kan simpelthen ikke finde noget om revision eller genskabelse af data jeg har slettet i DropBox.

Kan du hjælpe ? (For det ville da være en kraftig forbedring af den gratis DropBox jeg kører med)

På min konto på http://www.dropbox.com får jeg følgende melding:

"You don’t have any recently deleted files"

Men jeg har ellers slettet en del ifbm. oprydning ?!?!?!

 • 0
 • 0
Bo Zachariasen

Kan du hjælpe ?

På free (Bacis).

Genskabe slettede filer: Ved klik på "Deleted Files" på din http://www.dropbox.com (menuen i venstre side) listes de filer der er slettet de sidste 30 dage. Den sidste på min liste er fra den 28.3.

Nederst i fillisten står der: Deleted files are stored up to 30 days. Want to start keeping them for a year? Choose Extended Version History when you upgrade to Dropbox Pro.

Du kan også genskabe slettede filer ved at naviger til den folder hvor filen var og klikke på skraldespanden øverst ved siden af søgefeltet. Slettede filer vises nu i grå skriftfarve.

Finder du ingen filer er det nok fordi der er gået mere end 30 dage. Ellers prøv med anden browser. Denne tidsfrist gælder også for tidligere versioner:

Genskabe tidligere versioner af filer: Naviger til den folder hvor filen er. Højreklik på filen og klik på Previous version.

Det ser ikke ud til at disse funktioner kan slås fra i setting.

 • 0
 • 0
Bjarne Nielsen

Det er korrekt men det skyldes noget lovgivningsarbejde som ikke er udført.

...og med god grund, må jeg tilføje (du vil bl.a. kunne se hvorfor, hvis du læser nogle af de mange gode replikker i debatten til den artikel, som du selv henviser til - lad mig her fremhæve Ole Tanges som altid velformulerede indlæg).

Jeg vil lade Datatilsynet om selv redegøre for deres tanker desangående, men jeg skal gerne redegøre for mine:

 1. Kryptering er skrøbeligt. Selvom teorien måtte være sund, så kan der gå så utroligt mange ting katastrofalt galt i praksis, selv hvis ikke man er endog meget omhyggelig.
 2. Det er i praksis umuligt at se forskel på god kryptering og ubrugeligt bras (i hvertfald ikke før der er for sent, og så er det som bekendt for sent at lukke stalddøren).
 3. Som vi så af debatten med Politiet/CSC og snakken om det usikre i at dele virtualiseret hardware, så kan der (måske) argumenteres for at RACF kan konfigureres sikkert, men det er uendeligt meget nemmere at ræsonnere om tilstrækkelig adskillelse, hvis systemerne er fysisk adskilt.

Så (også) her holder jeg med Datatilsynet - de har (igen) fat i den lange ende; og lad for <indsæt tilbedelsesværdigt objekt efter eget valg her>'s skyld ikke ugennemtænkt lovgivning lave om på det!

 • 0
 • 0
Bent Jensen

Ville påpeje hvorfor at personrelateret ting ikke høre til i denne debat, hvad manden har lavet før eller nu synes jeg ikke har noget med bidragene til debaten at gøre. Hvem der startet er også ligegyldigt. Hvis hans firma eller job var vigtigt, så ville han vel selv skrive det, "som ansat i samme komunne i 10 år, eller arbejde for skolen." Hvis vi talte om et produkt eller sag, hvor vedkommen ikke omtaler han er part, konkurant, arbejder for, eller på anden måde er involveret i sagen, så synes jeg gabestokken er i orden.

Eller når vi taler om (host) Har stadigt ikke fundet ud af om han er syg eller har en anden diagnose. Hvis ikke så er der meget tom luft. Men han er ikke ved os mere. (her på V2)

Men synes at det er i orden at tage også faglige personlige ting med ind i dette, men grunden og tingene skal hænge sammen. Så du kunne godt have skrive om en person at hans firma ikke minder om en stor organitation, hvorfor han så kan udtale sig skråsikkert om det offenlige og ledelse der. Men synes ikke du bør drage indtjening ind, det har intet med sagen at gøre, men ligner mere en usympatisk forsøg på karektermord. Noget der ikke klæder debatten. Er også selv hård i tonnen, men prøver at ramme boldten, manden kan så få en tur med en gang i mellem.

PS. Hvis du var ham, hvordan går det med den konen.

 • 0
 • 0
Mogens Hansen

Hej Mikkel,

Du har stadigvæk ikke læst den - har du?

Jeg antager, du henviser til Årsrapporten på CVR. Jeg tror nok jeg har læst den flere gange nu, men din kommentar gør mig i tvivl om, hvorvidt det er samme dokument vi taler om. Jeg vil gerne endnu en gang sige undskyld, hvis jeg har draget de forkerte konklusioner. Som sagt er det jeg egentlig spørger til, hvor mange medarbejdere du som direktør har erfaring med at administrere. Dét synes jeg er en relevant oplysning, når du selv sammenligner dine egne evner som direktør med Ejner Jensens ditto. Så, Mikkel, hvor mange medarbejdere er der tale om? Og når du har svaret på det spørgsmål: Synes du selv, det er sammenligneligt med en person der har ansvaret for måske 400+ medarbejdere?

 • 0
 • 0
Mogens Hansen

Hej Bent,

Jeg har svært ved at følge de første mange sætninger du skriver, men vil gerne svare på følgende:

Men synes ikke du bør drage indtjening ind, det har intet med sagen at gøre, men ligner mere en usympatisk forsøg på karektermord.

Jeg er enig i, at det er begrænset hvad der kan konkluderes ud fra indtjening, mener dog godt at det kan bruges som en indikation af firmaets størrelse. Når en person fremstiller sig selv som direktør, pryder sig med flere CxO titler og bruger det til at tale ned til en anden direktør som har ansvar for adskillige hundrede mennesker, så er den faktiske erfaring relevant til at bedømme lødigheden af disse udsagn. Hvis du deltager i debatter og vil have folk til at tro at du har en speciel indsigt fordi du er f.eks. datalog, advokat eller revisor, så skal du ikke blive forbavset over, at nogen på et tidspunkt beder dig fremlægge eksamensbeviserne.

Er også selv hård i tonnen, men prøver at ramme boldten, manden kan så få en tur med en gang i mellem. PS. Hvis du var ham, hvordan går det med den konen.

Jeg håber du selv kan se ironien i, at de to udsagn står så tæt på hinanden.

Ca. 3 sekunders research på Google burde kunne gøre dig klogere på sandsynligheden for at jeg er "ham". Og så kan du spørge dig selv, om du mener at du er gået efter manden eller bolden.

 • 0
 • 0
Gert Madsen

Det er korrekt men det skyldes noget lovgivningsarbejde som ikke er udført.

Eller også handler det om at den kryptering, som anses som sikker i dag, næppe er særlig sikker om 10 år. Til gengæld er informationen om at man har haft smitsom lever-HIV-ebola stadig følsomt til den tid.

Hvis kryptering skal anses som sikker, så skal den kunne beholde sin sikkerhed evigt. Eller lad os bare sige: i 100 år.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere