Nordea lukkede it-konsulents særdeles aktive Bitcoin-konto: Nu lægger han sag an

Illustration: Fotonen/Bigstock
Norsk politiefterforskningsenhed for organiseret kriminalitet vurderer, at en af Norges største bitcoinvekselerer er blevet brugt af kriminelle. Han sagsøger Nordea for at lukke konto.

Norske Sturle Sunde har købt og solgt bitcoins i mange år og har tjent og har tjent over en million kroner på dette. Han er dermed en af Norges største vekselerere af bitcoins, viser en oversigt fra den norske politiefterforskningsenhed Kripos.

Ifølge Nordea har der i år været op til 1.400 transaktioner om måneden gennem hans konto, som alle har med køb og salg af bitcoin at gøre, skriver Dagens Næringsliv ifølge Digi.no.

I efteråret afsluttede banken kundeforholdet på grund af risiko for hvidvask og terrorfinansiering. Sunde har nu sagsøgt Nordea med krav om, at banken genåbner hans konto.

Ifølge banken, som henviser til efterforskning udført af Kripos, er han blevet brugt som vekselerer i transaktioner mellem kriminelle ved køb af narkotika. Banken henviser også til oplysninger fra politiet om, at han ikke kræver, at hans bitcoinkunder skal bevise deres identitet.

»Det er politiets arbejde at efterforske, om der sker noget kriminelt. Det er ikke mit arbejde at finde ud af, om folk køber narkotika eller ej,« mener han.

Sunde siger, at han ikke var klar over, at han blev brugt som mellemmand af narkokriminelle, før han blev kontaktet af Kripos om forholdet. Han er heller ikke særlig begejstret over at have vekslet bitcoins for kriminelle.

»Det bryder jeg mig virkelig ikke om, og jeg kan ikke lide, at folk gør det. Der har spredt sig en myte om, at bitcoin er anonymt, men det er det ikke. Hvis du har tænkt dig, at du vil skjule en overførsel, er bitcoin en meget dum måde at gøre det på. Så kan du lige så godt sende kontanter med posten,« siger han.

Denne artikel blev først publiceret på digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Simon Mikkelsen

Det lyder som om man har kunnet købe Bitcoins af ham eller sælge dem for penge. I det meste af Europa er der regler om, at hvis du køber for mere end det givent beløb skal du identificere dig for at undgå hvidvask. Når man har sådan en gut der køber/sælger uden ID, har det været en smal sag at bruge ham til at vaske sorte penge hvide og lade ham tage skraldet.

Det er altså en almindelig bankkonto der er lukket.

Kører man 100% Bitcoin kunne det ikke lade sig gøre.

  • 5
  • 0
#4 Kim Henriksen
  • 1
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere