Nordea lukkede it-konsulents særdeles aktive Bitcoin-konto: Nu lægger han sag an

4. december 2017 kl. 11:555
Nordea lukkede it-konsulents særdeles aktive Bitcoin-konto: Nu lægger han sag an
Illustration: Fotonen/Bigstock.
Norsk politiefterforskningsenhed for organiseret kriminalitet vurderer, at en af Norges største bitcoinvekselerer er blevet brugt af kriminelle. Han sagsøger Nordea for at lukke konto.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Norske Sturle Sunde har købt og solgt bitcoins i mange år og har tjent og har tjent over en million kroner på dette. Han er dermed en af Norges største vekselerere af bitcoins, viser en oversigt fra den norske politiefterforskningsenhed Kripos.

Ifølge Nordea har der i år været op til 1.400 transaktioner om måneden gennem hans konto, som alle har med køb og salg af bitcoin at gøre, skriver Dagens Næringsliv ifølge Digi.no.

I efteråret afsluttede banken kundeforholdet på grund af risiko for hvidvask og terrorfinansiering. Sunde har nu sagsøgt Nordea med krav om, at banken genåbner hans konto.

Ifølge banken, som henviser til efterforskning udført af Kripos, er han blevet brugt som vekselerer i transaktioner mellem kriminelle ved køb af narkotika. Banken henviser også til oplysninger fra politiet om, at han ikke kræver, at hans bitcoinkunder skal bevise deres identitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er politiets arbejde at efterforske, om der sker noget kriminelt. Det er ikke mit arbejde at finde ud af, om folk køber narkotika eller ej,« mener han.

Sunde siger, at han ikke var klar over, at han blev brugt som mellemmand af narkokriminelle, før han blev kontaktet af Kripos om forholdet. Han er heller ikke særlig begejstret over at have vekslet bitcoins for kriminelle.

»Det bryder jeg mig virkelig ikke om, og jeg kan ikke lide, at folk gør det. Der har spredt sig en myte om, at bitcoin er anonymt, men det er det ikke. Hvis du har tænkt dig, at du vil skjule en overførsel, er bitcoin en meget dum måde at gøre det på. Så kan du lige så godt sende kontanter med posten,« siger han.

Denne artikel blev først publiceret på digi.no.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
5. december 2017 kl. 12:21

Det er muligt at få debetkort som er forbundet med en wallet.

2
4. december 2017 kl. 14:56

Det lyder som om man har kunnet købe Bitcoins af ham eller sælge dem for penge. I det meste af Europa er der regler om, at hvis du køber for mere end det givent beløb skal du identificere dig for at undgå hvidvask. Når man har sådan en gut der køber/sælger uden ID, har det været en smal sag at bruge ham til at vaske sorte penge hvide og lade ham tage skraldet.

Det er altså en almindelig bankkonto der er lukket.

Kører man 100% Bitcoin kunne det ikke lade sig gøre.

1
4. december 2017 kl. 14:34

Var bitcoin ikke netop uafhængig af det etablerer pengesystem, for af undgå noget som det her ?