Nordea lukkede it-konsulents særdeles aktive Bitcoin-konto: Nu lægger han sag an
Norske Sturle Sunde har købt og solgt bitcoins i mange år og har tjent og har tjent over en million kroner på dette. Han er dermed en af Norges største vekselerere af bitcoins, viser en oversigt fra den norske politiefterforskningsenhed Kripos.
Ifølge Nordea har der i år været op til 1.400 transaktioner om måneden gennem hans konto, som alle har med køb og salg af bitcoin at gøre, skriver Dagens Næringsliv ifølge Digi.no.
I efteråret afsluttede banken kundeforholdet på grund af risiko for hvidvask og terrorfinansiering. Sunde har nu sagsøgt Nordea med krav om, at banken genåbner hans konto.
Ifølge banken, som henviser til efterforskning udført af Kripos, er han blevet brugt som vekselerer i transaktioner mellem kriminelle ved køb af narkotika. Banken henviser også til oplysninger fra politiet om, at han ikke kræver, at hans bitcoinkunder skal bevise deres identitet.
»Det er politiets arbejde at efterforske, om der sker noget kriminelt. Det er ikke mit arbejde at finde ud af, om folk køber narkotika eller ej,« mener han.
Sunde siger, at han ikke var klar over, at han blev brugt som mellemmand af narkokriminelle, før han blev kontaktet af Kripos om forholdet. Han er heller ikke særlig begejstret over at have vekslet bitcoins for kriminelle.
»Det bryder jeg mig virkelig ikke om, og jeg kan ikke lide, at folk gør det. Der har spredt sig en myte om, at bitcoin er anonymt, men det er det ikke. Hvis du har tænkt dig, at du vil skjule en overførsel, er bitcoin en meget dum måde at gøre det på. Så kan du lige så godt sende kontanter med posten,« siger han.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.