Nordea går live med API til bankdata

20. december 2017 kl. 05:155
Nordea går live med API til bankdata
Illustration: FreedomTumZ/Bigstock.
De nordiske storbanker har taget første skridt mod open banking, der fra næste år bliver lovpligtig.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nordea og Danske Bank har udviklet API’er, der gør startups og andre banker i stand til at tilbyde nye applikationer over på storbankernes data.

Mens Danske Banks API fortsat er i en beta-version, gik Nordea i sidste uge live og koblede dermed API’et til bankens produktionssystem.

I løbet af efteråret har Nordea arbejdet sammen med over 1.000 eksterne udviklere, som har testet og givet feedback på de åbne API’er og tilknyttede services, oplyser banken i en meddelelse.

Nu er banken så gået ind i en pilotperiode, hvor udvalgte tredjepartsudbydere vil bygge applikationer oven på API’erne og sammen med pilotkunder teste, om Open Banking-løsningen fungerer som den skal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pilotdataene er foreløbig begrænset til Nordeas finske kunder, men vil følge banken snart blive udvidet til at omfatte kunderne i de andre nordiske lande.

I Danske Bank kan man på nuværende tidspunkt skrive sig op til tidlig adgang til API’et. Det havde 366 personer gjort i slutningen af november.

Med API'et kan eksterne dels tilgå kundedata og dels initiere betalinger på Nordeas kunders vegne.

Fundamental ændring

API-udviklingen er et krav i den nye banklovgivning, der træder i kraft til januar. Det såkaldte PSD2-direktiv fra EU forpligter banker til at lade andre virksomheder tilgå bankdata på kunders vegne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reglerne gør det fx muligt for tech-virksomheder at lave data-tjenester over dit forbrug ved at hente data direkte fra banken.

»Den nye PSD2-lovgivning vil fundamentalt ændre banksektoren. Det er ikke noget forbigående. Bankvirksomhed bliver anderledes fra 2018, hvor bankerne skal give tredjepartsudbydere adgang til at tilbyde services til kontohavere,« udtaler Erik Zingmark, co-head for Transaction Banking i Nordea, i en meddelelse.

Direktivet giver også nye muligheder til bankerne selv, der får nye muligheder for at bede kunder om samtykke til nye datatjenester.

Louise Fjord, der er seniorkonsulent i brancheorganisationen Finans Danmark, har tidligere forklaret til Version2, at bankerne oplever stor efterspørgsel på produkter, der fx giver kunder bedre overblik over økonomien.

»Andre muligheder kunne være automatisk indberetning til skatte­myndigheder, når du donerer til velgørenhed, eller mere målrettede tilbud på baggrund af dit forbrug – så jeg f.eks. kan få at vide, om jeg betaler mere for min internet­forbindelse, end andre i min kommune gør,« forklarede konsulenten.

EU lader ikke banker slippe

EU-Kommissionen beviste i oktober, at unionen ikke vil lade banker ignorere de nye data-regler.

Ifølge Financial Times udførte myndigheder razziaer i både Holland og Polen, som en del af en indsats mod banker, der angiveligt har afvist fintechs ellers legitime adgang til brugerdata.

Skulle mistanken holde stik, vil der ifølge kommissionen være tale om ulovlig karteldannelse og misbrug af markedsposition.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
17. januar 2018 kl. 15:55

Det fremgår ikke særlig tydeligt om jeg kan melde mig ud af denne nye ordning, hvis jeg ikke ønsker at samtlige samarbejdspartnere hos Nordea skal kunne tilgå alt mit bankdata.

Det er ikke sådan det fungerer. PSD2 pålægger banker at videregive dine betalingskontooplysninger til en anden udbyder, hvis du udtrykkeligt har givet samtykke til denne udbyder.

Og persondataforordningen gælder stadig, når vi når så langt.

4
21. december 2017 kl. 15:27

Jeg bemærker at de bruger IBM API Connect, og derfor at alt bankinformation trukket via denne service bevæger sig gennem IBM's sky i USA, hvor der bliver lavet automatisk data analytics.

Findes der ikke regler imod sådan noget?

3
21. december 2017 kl. 15:17

Det fremgår ikke særlig tydeligt om jeg kan melde mig ud af denne nye ordning, hvis jeg ikke ønsker at samtlige samarbejdspartnere hos Nordea skal kunne tilgå alt mit bankdata.

Det mangler bare at API koden har en bøf et sted, og så kan alle og enhver trække alle bankinformationer ud af systemet.

2
20. december 2017 kl. 21:44

Ligner den der illustration fra Nordea ikke en Glooper ?

1
20. december 2017 kl. 19:08

Håber at det betyder døden for NETs PBS monopol og deres ekstremt dyre betalinger....