Nordea advarer danske netbankkunder om trojansk bagdør

En gruppe it-kriminelle har rettet skytset specifikt mod danske netbankbrugere, og det har fået Nordea til at udsende en advarsel og frigive et værktøj til at spore trojaneren.

Nordea i Danmark har lidt usædvanligt valgt at lægge en særlig juleadvarsel ud til de danske netbankbrugere, hvor banken advarer mod en trojansk bagdør, som bruges til at stjæle bankoplysninger fra danske kunder.

Det drejer sig ifølge sikkerhedsfirmaet CSIS om en gruppe af it-kriminelle, der står bag Carberp-trojaneren, som brugeren lokkes til at installere på sin pc, hvorefter programmet kan opsnappe kreditkortoplysninger og netbanktransaktioner.

Gruppen står angiveligt også bag flere kampagner for at rekruttere danske 'muldyr'. Det vil sige personer, som skal fungere som mellemmænd for de kriminelle grupper, når de stjålne oplysninger skal udnyttes.

Muldyret rekrutteres typisk gennem stillingsopslag i reklamer på hjemmesider eller via spam med løfte om at tjene penge ved et let arbejde. Som regel drejer det sig om at overføre penge eller tage imod pakker og videresende dem.

I dette tilfælde oplyser CSIS, at Carberp-gruppen har rekrutteret danske muldyr til at modtage pakke med elektronik, som er købt med stjålne danske betalingskort på nettet.

Nordea har sammen med advarslen til de danske kunder også frigivet et scanningsværktøj, som kan spore Carberp-trojaneren på brugerens pc, men ifølge CSIS kan trojaneren kun fjernes ved at geninstallere systemet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere