Norddjurs valgte blandet virtualiseringsmiljø trods advarsler

It-udfordringen: Citrix eller VMware? Norddjurs Kommune skulle finde en ny løsning til servervirtualisering, og endte efter grundige test med en løsning, der gik imod konsulenternes anbefalinger.

Serverrummet i Norddjurs Kommune står over for en opgradering, men hvilken platform skal det baseres på? Det spørgsmål stod Carsten Povlsen i spidsen for at undersøge, og selvom kommunen bruger Citrix til at afvikle applikationer, blev Citrix Xenserver vraget til fordel for VMware Websphere på grund af dårlig ydelse.

Projektet startede før sommerferien med indkøb af hardware til test, og efter sommeren er der blevet testet løs.

Hvad går projektet ud på?

»Vi skulle finde den rigtige virtualiseringsplatform for Norddjurs Kommune. Vi bruger VMware til servervirtualisering i forvejen, en gammel ESX version 3, og nu skal vi skridtet videre. Vi har afvejet minusser og plusser ved de nye løsninger fra VMware og Citrix ved at tage vores nuværende setup og afprøve det med de to produkter på en testserver.

Nu har vi valgt VMware, og så skrotter vi vores testmiljø og bygger et lukket miljø op fra bunden, helt forfra. Vi skal købe ny hardware for at skifte, og det har vi først budget til næste år. Men vi har vores testserver, og vi har softwaren på plads til at køre måske 100 brugere på den nye løsning. Så lukker vi folk ind efterhånden.«

Hvad er målet med projektet?

»Vi kører her i kommunen næsten alle applikationer gennem en Citrix publish applications-løsning, undtaget nogle få, fordi de ikke kan sammen med den lidt ældre version, vi bruger. Men udgangspunktet er at køre alle applikationer centralt gennem Citrix. Vi er kun ni ansatte i kommunens it-afdeling, og har 1400 brugere, så vi kører det så centraliseret som muligt.

Den Citrix-løsning kører i dag på almindelige, fysiske servere, men vi vil gerne virtualisere det hele. Så vi skulle finde den virtualiseringsplatform, der fungerede bedst med vores Citrix-løsning til applikationerne.«

Hvad er din rolle i projektet?

»Jeg er tovholder på afprøvningen. Jeg sidder med kommunens it-drift, sammen med to andre, og er it-teknisk ansvarlig.«

Hvilken teknologi indgår i projektet?

»Vi bruger i øjeblikket VMware ESX 3.02 på serverne og Citrix Enterprise 4.0 til applikationerne. Vi har testet VMware Vsphere 4.0 og Citrix Xenserver 5.5, og så skifter vi til en nyere Citrix Xenapp 5.0 med deres provisioning teknologi.

Samtidigt opgraderer vi til Windows Server 2008. Men vi har ikke overvejet at teste Microsofts Hyper-V, som kommer med Windows Server. I vores verden er Windows Hyper-V det samme produkt som Citrix, sådan opfatter vi det i hvert fald. Og nu har vi dømt Xenserver ude og har derfor også på forhånd dømt Microsofts Hyper-V ude.«

Hvilke problemer stødte I på undervejs?

»Vi fandt ud af, at vi skal skifte vores hardware-platform, uanset hvilken af de to løsninger, vi vælger. Vores nuværende setup er ikke godt nok.

Og så viste vores test, at Citrix Xenserver ikke fordeler resurserne godt nok. Den er for låst, så den kan ikke dele memory på tværs, og den performer dårligt, når man booter mange ting på en gang.

Så jeg er helt overbevist om, at VMwares platform er det helt rigtige valg for os. Og den er utrolig stabil. Der skal meget til, før den går i knæ.«

Hvilke råd kan du give videre til andre?

»Man skal virkelig teste og teste og teste. Vi har brugt lang tid på både at diskutere og teste, for når man først kommer i gang, er det ikke noget, man lige skifter ud.

Og så er det også kun ens egne erfaringer, der kan afgøre sagen. De råd, vi fik fra konsulenthuse, inden vi gik i gang, var, at det var noget skidt at køre Citrix oven på VMware. Men der var aldrig nogen, der kunne forklare, hvorfor man ikke skulle kunne det.

Vi overvejede faktisk inden vores egen test, om vi skulle køre med to forskellige platforme til servervirtualisering, fordi konsulenterne sagde, det ikke ville passe sammen. Men så skulle vi have to produkter, og det ville vi i bund og grund helst ikke, når vi er så lille en it-afdeling. Så er man tvunget til at 'keep it simple'.«

It-udfordringen er en serie på Version2, der hver uge dykker ned i et projekt fra den danske it-hverdag.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Rene Madsen

Og så er det også kun ens egne erfaringer, der kan afgøre sagen. De råd, vi fik fra konsulenthuse, inden vi gik i gang, var, at det var noget skidt at køre Citrix oven på VMware. Men der var aldrig nogen, der kunne forklare, hvorfor man ikke skulle kunne det.

Lige præcis derfor skal man ikke stole for meget på et konsulenthus, hvis de ikke kan fortælle, hvorfor en alternativ løsning er en dårlig løsning...

Så er man tvunget til at ’keep it simple’.«

Det bør man altid have for øje, hvis der ikke er gode argumenter for at gøre det besværligt... Så staten burde være tvunget til "keep it simple", hvilket ikke er lig med at man ikke kan få avanceret funktionalitet.

  • 0
  • 0
#2 Morten Strårup

Og så er det også kun ens egne erfaringer, der kan afgøre sagen. De råd, vi fik fra konsulenthuse, inden vi gik i gang, var, at det var noget skidt at køre Citrix oven på VMware. Men der var aldrig nogen, der kunne forklare, hvorfor man ikke skulle kunne det.

Kombinationen af Windows 2000, Citrix 4.0 og VMware 3.x giver en elendig performance, typisk kan serveren kun bære 20 procent af de brugere den kan hvis den kører direkte på hardwaren. Artiklen giver ikke noget indtryk af at det er noget de har set, så problemet må være væk, men det kunne jo være det gamle problem der stadig spøger mellem konsulenterne.

  • 0
  • 0
#3 Deleted User

Interesant artikel og erfaringer, som jeg gerne vil supplere - da der bestemt er en grund til at "konsulenter" eller andre med erfaringer på disse produkter kan være tilbageholdne.

Nu kommer jeg fra et konsulenthus (Systemtech) som har erfaring med bl.a. VMware og Citrix en årrække tilbage. Vi har erfaring med Citrix siden version 1.x og Vmware siden version 2.x og har en flok konsulenter med mange erfaringer og højt certificeret.

Det afgørende om du kan køre Citrix ovenpå f.eks. VMware afhænger 100% af din generalle belastning, altså hvor tung Citrix brugerne er og dit ønske om performance. Dette er i høj grad afgørende af de applikationer der afvikles under Citrix (eller TS)

Vi har for flere kunder samt i adskellige interne tests kørt Citrix på VMware (3.x samt den nyeste 4.x) og det kan godt lade sig gøre, men det er helt naturligt generalt en anden performance end hvis det kører direkte på jernet. Brugeroplevelserne her er "realtime" på en helt anden måde end f.eks. en virtuel DC eller DNS server.

Den seneste POC vi lavede sammen med kunde endte vi med at der faktisk kun kunne være max 10 brugere pr. virtuelle Citrix server også selvom vi gav dem højeste prioteter, dedikerede ressourcer osv. Vi havde også både VMware og Citrix inde over dette og der kunne ikke trækkes mere performance ud! I dette tilfælde var det en enkelt applikation som bare ikke performede når den kørte virtuelt - desværre var det kundens vigtigste applikation. Så istedet for 20-30 virtuelle maskiner blev denne løsning 6 kraftige dedikerede fysiske servere, som vi optimerede og derefter virkelig performede. I VMware har vi så en kopi af de samme servere til test, nyudvikling osv.

Vi har masser af Citrix kørende på en virtuel platform, men man kan ikke regne med at de altid bare "performer" når de er virtuelle.

Så jeg er enig i kommentarer om test, test, test - vi vil jo alle gerne have så meget som muligt virtuelt - men det vigtigste er slutbrugerens oplevelse, fejler denne har vi fejlet som konsulenthus.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere