Nokias redningstelefon med Windows får slatten modtagelse

Der er ikke voldsom interesse for Nokias første Windows-telefon Lumia 800. Og Nokia kan heller ikke levere ret mange telefoner inden jul.

Den vigtigste telefon for Nokia i mange år, Nokia Lumia 800, bliver ikke båret frem på en bølge af interesse efter lanceringen.

Faktisk er der stadig omkring dobbelt så mange Google-søgninger efter forgængeren Nokia N8 med det dødsdømte styresystem Symbian, og den slags tegn får nu en analytiker til at se pessimistisk på hele Nokias projekt med at skifte til Windows Phone-platformen. Det skriver Forbes.com.

Ifølge analytikeren Pierre Ferragu fra Bernstein Research er Nokias første Windows-telefon for dyr på et telefonmarked, der bugner med fristende tilbud fra andre de andre lejre, og så der endnu ikke kommet gang i Windows Phone-miljøet, et år efter styresystemet blev lanceret.

Når Nokia N8, der ikke var nogen stor succes for Nokia og solgte dårligt, stadig er dobbelt så interessant som den nye Lumia 800, som Nokia sætter alle kræfter ind på at sælge, ser det ikke godt ud for den nye telefon, vurderer han, med hjælp fra værktøjet Google Trends.

Her kan man i øvrigt også selv sammenligne hypen omkring Nokia Lumia 800, målt i antal Google-søgninger, med andre telefoner. For eksempel ligger Nokia N9, der er Nokias første og sidste Meego-telefon og som slet ikke er lanceret på de store markeder, på samme niveau som den nye Lumia 800.

Hvad der heller ikke ser godt ud er Nokias mulighed for at producere nok Lumia-telefoner, hvis nu køberne faktisk gerne vil lægge den under juletræet. En analytiker fra firmaet Pacific Crest vurderer, at der højst kan producers én million telefoner inden jul. Omvendt vurderer han også, at salget bliver begrænset, nemlig kun 500.000 solgte Lumia 800-telefoner i hele sidste kvartal af 2011.

Lumia 800 lanceres i Danmark til januar, men er nu i butikkerne i seks udvalgte, store lande.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Svend Eriksen

Hvad med at man kiggede på, hvordan telefonen sælger, i stedet for, hvordan en eller anden gut tror den vil sælge?

Lumia 800 har ligget i top på Vodaphone UK siden lanceringen - kun overgået af iPhone 4S. I Frankrigs Phonehouse melder de om at Lumia 800 har den højeste forudbestilling nogensinde.

 • 3
 • 5
Venligst Slet Min Bruger

Hej Jesper,

Ville det ikke være en ide at opdatere artiklen i så fald?

Som Bo skriver, så er Lumia i top både i UK og i Holland hos de store operatører og i Frankrig hos Phonehouse.

Det svarer vel i princippet til, at den lå i toppen herhjemme hos TDC, Telia eller Elgiganten (sådan firkantet sagt).

At man baserer en artikel på en artikel, der har det fra en analyst, der har baseret det på Google-søgninger virker mig en kende useriøst.

 • 1
 • 2
Jakob Damkjær

Analytikere det åbentlyst ikke ved hvad der er hammer eller hoved på den hammer der i folkemunde kaldes logik ikke bør tages seriøst...

Kort analyse... Der kan kun produceres 1 mil telefoner inden jul... Så der er mangel... Derfor vil kun halvdelen blive solgt... Kun en lettere anstrengt analyse... At winphone kun har 40000 apps er et problem er sjovt for det er flere end android havde på samme tidspunkt efter starten på det OS... Til sidst prisen... Hvis man ser på prisen i markedet og mener at noget er prissat for højt når det ikke sælger hvorfor kan man så få android tablets til en pris der minder om ellers er højere en iPad ? I USA vurdere NPD at der samlet er solgt 1,2 milioner ikke iPad tablets i år (dvs faktiske salg til kunder). Mens hvis man antager at 40% af iPads i år er solgt i USA bliver det til 10 milioner... (nr 2 er HPs touchpad til 99 $) hvorfor er der så ingen der kommer med en fin analyse der vurdere at ikke iPad tabsne er meget for dyre og skal ha prisen barberet ?

Og helt præcis hvad er det analytikeren sammenligner lumina 800 med ? Et aggregat af salget af samtlige android smartphones ? Som er et fuldstændigt irrelevant scope mht til at vurdere prisen på en enkelt vare... Det der burde sammenlignes luminas pris / salg er det faktiske enkelte modeller fra andre top tier telefon producenter...

Sidst jeg checkede var det bedst at vente med at vurdere prisen på en vare til efter den er kommet på markedet og man får faktiske empiriske salgstal på hvor godt den sælger...

https://www.npd.com/wps/portal/npd/us/news/pressreleases/pr_111122b

 • 0
 • 6
Venligst Slet Min Bruger

Sidst jeg checkede var det bedst at vente med at vurdere prisen på en vare til efter den er kommet på markedet og man får faktiske empiriske salgstal på hvor godt den sælger...

Det er da sjovere at basere det på tilfældige analytikere, der måske/måske ikke ved hvad de snakker om :)

I øvrigt, så er man galt på den, hvis man gik og forventede, at Lumia 800 ville blive en succes på størrelse med iPhonen eller Galaxy S-serien.

 • 1
 • 2
Niels J. Hansen

Men ærligt talt en relancering af en telefon med - lad os sige - diskutabelt design, med et nyt middelmådigt OS, i et marked fyldt med bedre og billigere alternativer. Det kan vel ikke overraske at nogen vil drage den konklusion - tidligt javel - at Nokia ikke klarer at komme ind i hype cirklen med denne model.

Personligt har jeg ikke 40.000 appl. endsige noget ønske om at få det, men 12 GB fri det er altså alt for lidt (min 6 årige søn har mere på hans iPod touch) og flere andre specifikationer er ligeså middelmådige.

For mig at se er der dømt ommer, men personligt er jeg nu ligeglad. Jeg håber stadig det aldrig lykkes for Microsoft at komme ind og dominere her også. Helt forfriskende ikke at skulle være underlagt det regime for en gangs skyld.

 • 10
 • 4
Venligst Slet Min Bruger

Men ærligt talt en relancering af en telefon med - lad os sige - diskutabelt design, med et nyt middelmådigt OS, i et marked fyldt med bedre og billigere alternativer. Det kan vel ikke overraske at nogen vil drage den konklusion - tidligt javel - at Nokia ikke klarer at komme ind i hype cirklen med denne model.

Design er heldigvis en smagssag. Jeg kan ikke komme i tanke om nogle telefoner, der er på højde med Lumia 800 i design. Eller jo - Nokia N9 :) HTC's telefoner siger mig intet, iPhonen er jeg træt af at se på og Samsungs er ofte bare en firkantet sort kasse.

Men ellers er jeg da nogenlunde enig. MS skal helst ikke dominere mobilmarkedet. De er bedst under pres, og konkurrence er ikke skidt for nogen.

 • 5
 • 2
Jakob Damkjær

"I øvrigt, så er man galt på den, hvis man gik og forventede, at Lumia 800 ville blive en succes på størrelse med iPhonen eller Galaxy S-serien."

Oh is that so ?

"Its first Windows Phone is ranked at Vodafone UK and at KPN in the Netherlands as second for popularity only to the 16GB iPhone 4S, beating out every Android phone. "

http://iphone.macnn.com/fullarticles/11/11/24/nokia.sees.early.positive....

Ja det er begrænsede markeder men UK er ikke det mindste markede i eu...

"diskutabelt design, med et nyt middelmådigt OS, i et marked fyldt med bedre og billigere alternativer."

Det er en statement du må gøre lidt mere for at underbygge... For WP7.5 virker i de fleste anmelderes øjne som en solid entry med inovative features god bizz integration og nokias kort og navigation tjeneste er top tier.. Det kan siges at wp7 økosystemet er lidt begrænset men det er noget extensible hubs featuren gør til et mindre problem en det er på andre nye platforme.

Men som den vise man i historien om drengen der fik en hest sagde "we will see..."

 • 2
 • 4
alex kjær nielsen

@Bo.
Det er da elementært, my dear Watson - religionskrig og overfladiske journalister.
Gang på gang høvles Nokia igennem en usaglig sammenligning med andre.
Hvor mange journalister har rent faktisk haft en N8 med Symbian og alle opdateringer og afprøvet alle de tekniske detaljer og funktioner, der gør f. eks denne tlf. til en tlf. fuldt på højde med et Æble/Android?
Næh, man ser navnet Symbian og så er det oldnordisk og ikke fungerende.
Lad os nu få nogle ordentlige og saglige undersøgelser istedet for journalisternes evendelige overskriftshunger.
Jeg vil dog medgive, at Nokia har været selvfede i mange henseender, men det bør ikke legitimere italesatte universielle u/sandheder omkring Nokias produkter.

 • 1
 • 4
Venligst Slet Min Bruger

Man kan nu ikke aflæse nogen særlig penetration i UK endnu. For så vidt man kan regne med statcounter for November 2011:

Nej, det er nok også for meget at forlange. :)

Model 800 skulle være plaget at store batteri problemer. Nokia har selv meldt ud, at man har to opdateringer undervejs, som skulle forsøge at afhjælpe fejlen.

Det minder jo næsten om Apple, ikke sandt? Så mangler vi bare at Nokia får problemer med antennen, problemer med at telefonen er skrøbelig, et OS med et oldnordisk udseende og så er de helt oppe på niveau med Apple!

This changes everything.

 • 0
 • 4
Nicholas Colding
Thomas

Jeg tror nu jeg venter lidt, til de kommer med en mere velafprøvede pakkeløsning, uden alt for mange bugs. Der er jo tale om en relativ uafprøvet vare... Syntes nu heller ikke, deres brugerflade er noget særligt at snakke om.

 • 1
 • 0
Venligst Slet Min Bruger
 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

Man kan nu ikke aflæse nogen særlig penetration i UK endnu. For så vidt man kan regne med statcounter for November 2011:

Prøv at tælle på fingrene... Der er en del milioner smartphone løs i UK så selv om Lumina 800 sælger som varme kager med mælk så vil der gå lang lang tid før man vil ku se det på de samlede counters.

Desuden så giver den statscounter ingen mening da den kun viser agreagater af OSerne... den giver ingen information om hvor mange telefoner der bliver solgt af hver model... og da fx samsung har over 40 modeller så skal lumina ikke sælge specielt mange før den er en relativ succes for modellen.

Et godt spørgsmål er så om Nokia vil vælge at slå ind på den vej som der ledte dem til afgrundens rand sidst (dvs. 23094823904823094 modeller med resulterende support, logistik og produktions mareridt)... eller om de vil følge iPhone vejen (dvs. færre modeller der kan produceres i millionvis med stordrifts fordele i alle trin af produktion og support).

 • 1
 • 6
Palle Simonsen

@Jakob
Hvis man f.eks. lever af at udvikle apps, giver statcounter rigtig god mening, da man umiddelbart kan se, hvilke OS man skal satse / ikke satse på, i de regioner, man vil sælge i.

Jeg ville være blevet meget overrasket, hvis man havde kunnet aflæse det trods alt relativt lille salg, der har været af Lumina på statcounter, så der lå en lille provokation/bate i udsagnet ;)

 • 2
 • 1
Jan Mortensen

@Palle
Netop, man må forholde sig til at telefonen kun har været i slutbrugernes hænder siden sidste uge. Modtog f.eks først min Lumia 800 Torsdag morgen.
Jeg må straks gå i gang med at surfe samtlige større sites i UK, D, F og DK så det er synligt på statcounter for denne måned... ironi kan være anvendt

Som .Net udvikler må jeg også sige at det er nemt at lave apps og tingene er lige til at gå til med Visual Studio.

 • 1
 • 0
Thorbjørn Andersen

Jeg må straks gå i gang med at surfe samtlige større sites i UK, D, F og DK

Det ændrer ikke på den aktuelle markedsandel - og selvom mange Windowsfans som dig og Bo nu har købt en Nokia Lumia så må vi afvente nogle officielle tal før man ved noget om hvor stort salget er ...

Som .Net udvikler må jeg også sige at det er nemt at lave apps og tingene er lige til at gå til med Visual Studio.

Det ændrer bare ikke rigtig på, at aktuelt så har WP ikke noget stor markedsandel - og selvom der er mange Apps, er der mange, der kun går efter Android og iPhone - og paradoksalt nok vil man snart kunne programmere både iOS og Android med Nokias Qt ... (hvilket kun vil gøre det sværere for WP).

Selvom du jubler kan .NET på din Nokia kan det (heldigvis ikke) blive på samme måde indenfor mobiltelefoner når markedsandelen af andre systemer end Windows er så stor.

 • 4
 • 0
Jakob Damkjær

Selvfølgeligt men intet enkelt produkt vil ku opnå målbar penetration på en uge... På et markede med så stor volumen som smartphones... Så at man ikke kan se lumina 800 på statscounteren siger absolut intet om succes eller fail for den model... Derfor er din oprindelige "og nu lidt fakta" kommentar ikke et bait det er bare ikke faktuelt... Specielt da statscounteren ikke kan dele op på hardware model...

Så der

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere