Nokias nye Lumia-telefon får 41 megapixel-kamera

9. juli 2013 kl. 12:558
Nokias nye Lumia-telefon får 41 megapixel-kamera
Illustration: Jesper Lund Stocholm.
Nokias nyeste skud på stammen, Lumia 1020, får samme kamera som den sidste Symbian-telefon, Pureview 808. Billedsensoren er på 41 megapixel.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Som rygtebørsen forudsagde har Nokia nu fået klemt det specielle Pureview-kamera med hele 41 megapixel ned i en Lumia-model med Windows Phone.

Microsofts Windows Phone-chef Joe Belfiore har lagt en række billeder taget med Nokias kommende Lumia 1020 ud på sin Flickr-profil, og dermed bekræftet navnet, og at telefonen kan tage billeder med en størrelse op til 41 megapixel. Det skriver The Verge.

Nokia planlægger at lancere telefonen ved et stort event på torsdag, og har allerede teaset med, at telefonen kan tage meget store billeder. Kameraet blev først præsenteret i februar 2012, hvor det blev brugt i telefonen 808 PureView, der var den sidste telefon fra Nokia med det skrottede Symbian-styresystem.

Ligesom med Pureview 808, som var ret buttet omkring kameraet, er Lumia 1020 ikke en let og lille telefon, som man kan se på billederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En billedsensor med mange pixels er ikke nødvendigvis en fordel, men Nokia har valgt en lidt anden strategi end konkurrenterne med Pureview-kameraet. Her bliver de 41 megapixels nemlig som standard kogt ned til 5 eller 8 megapixels, hvilket ifølge anmeldelser af den tidligere Pureview 808 giver en billedkvalitet, ingen andre telefoner kan overgå.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
10. juli 2013 kl. 11:14

Det ér et godt kamera, uden tvivl! 808 tager vanvittig gode billeder, men når så den samtidig er udstyret med et dødt styresystem, så er den samlede løsning stadig uinteressant. med 1020 kravler de så langsomt op ad graven og hænger nu sammen med Windows lige på kanten. Der skal leveres noget som ingen andre producenter af mobiler og tablets kan være med på - skal det være et kamera der får folk til at fravælge IOS for enkelthed og design, eller Android for

7
10. juli 2013 kl. 09:02

Nu har jeg set lidt på billederne fra Belfiore, og det er altså ikke dem alle der er taget med den nye Nokia. Man skal ret langt ned i hans photostream til de billeder som hedder noget med WP_.

3
9. juli 2013 kl. 15:55

Hvornår kommer vi til niveauet over megapixels?

Antal Mpixels er f.eks. ikke særlig nyttigt, hvis resten af det kameraet kan hører til i afdelingen for skod præstationer.

Jeg tænker på:

  • ISO område kameraet kan arbejde i
  • optisk zoom, hvor meget? (digitalt zoom er uinteressant)
  • hvor hurtigt kan et billede tages, ved svagt lys (f.eks. en vinteraften) og ved hvilken ISO?

http://www.exposureguide.com/iso-sensitivity.htm

Er der nogen der kan fortælle mig hvad kameraerne i Nokias smartphones kan præstere?

6
10. juli 2013 kl. 08:58

Hvornår kommer vi til niveauet over megapixels?</p>
<p>Antal Mpixels er f.eks. ikke særlig nyttigt, hvis resten af det kameraet kan hører til i afdelingen for skod præstationer.</p>
<p>Jeg tænker på:</p>
<pre><code>ISO område kameraet kan arbejde i
optisk zoom, hvor meget? (digitalt zoom er uinteressant)
hvor hurtigt kan et billede tages, ved svagt lys (f.eks. en vinteraften) og ved hvilken ISO?
</code></pre>
<p>

Det har du ret i, men Nokias pureview teknologi består ikke kun i at blæse en masse pixels ned på en mikroskopisk billedsensor. De bruger for det første en større billedsensor end alle andre, og det er også derfor telefonerne har den pukkel de har.

For det andet nedskalerer de de 41 mpixel til et 5 eller 8 mpixel billede på en ret smart måde, hvor de fjerner støj. På den måde kan man skyde med meget højere ISO end man normalt kan med et mobilkamera, og kombineret med den meget store blænde (Lumia 920 har en blænde på f/2.0), kan man få nogle ret imponerende aftenbilleder.

Ang. zoom, så kan man bedre end ellers beskære de 41 mpixel og dermed lave digital zoom, men uden den sædvanlige ringe kvalitet. Forvent dog ikke det store zoomspænd.

Hastigheden på, hvor hurtigt et billede kan tages ved svagt lys er også ret god. Når man kan skyde med ISO 800 og samtidig har en max blænde på f.eks. f/2.0, så opnår man også en rimelig lukketid.

4
9. juli 2013 kl. 17:04

Som jeg forstår det, laver den et gennemsnit af de otte omkringliggende pixels - hvis den står på "point and shoot". Du får derfor et billede på omkring 5 megapixel - men en utrolig skarp- og farveægthed.

ISO fra 50 til 1600, men går ikke højere end 800, da jeg synes billederne bliver lidt violette ved højere ISO. Ved 800 er farverne perfekte.

Hvis ikke du har DSLR krav, er dette det bedste valg, ikke mindst pga Xenon flash.

5
9. juli 2013 kl. 18:10

En høj ISO giver mere digital støj. Hvis et fotografi skal optages, når der er meget lidt lys, så skal det optages med en lav ISO. En fysisk lille billedsensor giver også en højere (=dårligere) ISO, end en Full Frame (35 mm) billedsensor, som findes i mange DSLR kameraer.

Hvad flash angår er den ubrugelig over et par meters afstand, fordi objektet ikke bliver belyst godt nok. Kort fortalt så er flashen i en smartphone kun velegnet til portrætfotografi fra kort afstand.


Rigtig godt bliver det når kameraet kan lave et HDR fotografi hurtigt - det kombinerer et underbelyst billede, et normalt belyst billede, og et overbelyst billede til et HDR billede, der står meget skarpt på både de dele der f.eks. er i solskin og de dele som får meget lidt lys - og det er i det samme billede.http://www.stuckincustoms.com/hdr-photography/http://www.stuckincustoms.com/hdr-tutorial/Prøv at kigge på mange af Trey Ratcliff HDR fotografier på http://www.stuckincustoms.com/ - billederne er rigtig flotte.

2
9. juli 2013 kl. 14:47

Har en 808, og det er fuldstændigt utroligt, hvor gode billeder den laver. Har skrottet mit kamera til fordel for min 808. Når 1020 kommer, falder 808 i pris, så skal jeg have en til!

1
9. juli 2013 kl. 14:02

Ja, og i Brugsen kan man købe et stereoanlæg med 400W's højttalere. Men lyder det bedre end end en NAD-forstærker på 2x15W?