Nokias Here-bil skyder med laser og fotograferer vejskilte i København

2. juli 2014 kl. 14:254
Nokias Here-bil skyder med laser og fotograferer vejskilte i København
Illustration: Nokia Here.
I disse dage kan man i København spotte en grå bil fra Nokias korttjeneste, som til forveksling ligner Googles røde Street View-biler.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvad laver en grå stationcar, udstyret med en mast fyldt med kameraer, i Københavns gader i disse dage? Bilen, som til forveksling ligner Googles røde Street View-biler, tilhører Nokias kortfirma Here, som et klistermærke på siden også gør opmærksom på, og blev spottet af en Version2-journalist i det indre København tirsdag.

Nokias bil er imidlertid ikke i København for at tage billeder i gadeplan til Here-korttjenesten. Det gør bilens kameraer også, men billederne skal primært bruges til andre formål, oplyser Nokias Here-afdeling til Version2.

Kameraerne tager ganske vist billeder af facaderne, og i flere byer, heriblandt Helsinki og London, har Nokia allerede gjort en Street View-lignende funktion tilgængelig.

Men billederne skal også bruges til at identificere bygninger, ligesom vejskilte også bliver genkendt. Samtidig er bilerne udstyret med Lidar, hvor en laser scanner bygninger og andre objekter langs vejen, som bagefter kan omsættes til en 3D-model. Det bliver brugt til funktioner som 3D-visning i GPS til biler og augmented reality i Heres egne smartphone-applikationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Nokia har Here, som tidligere hed NavTeq, brugt biler til at kortlægge vejene præcist i næsten 30 år, og firmaet kører jævnligt vejnettet tyndt for at sikre, at kortene er opdaterede.

Den nyeste udgave af Heres biler indsamler cirka 700.000 3D-datapunkter pr. sekund, og i løbet af en dag genereres der 140 gigabyte data til brug for korttjenesten. Det bliver brugt til at opbygge en nøjagtig model af eksempelvis København, hvor fotos fra bilens kameraer spiller en vigtig rolle.

De digitale fotos kan også analyseres, så navne på butikker bliver genkendt og eventuelt kan kobles sammen med andre data, som brugerne af korttjenesten kan søge på.

Sådan ser en kameravogn fra Here normalt ud. I København bruger Nokia dog en anden model, en grå stationcar med et hvidt klistermærke på siden.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
2. juli 2014 kl. 14:52

Så Googles SteetView bil på Strandboulevarden i KBH forleden. Der skal snart trængselsreguleres med alle de korttjenester :)

1
2. juli 2014 kl. 14:45

Det er en VW Touran der er tale om :)

4
3. juli 2014 kl. 13:47

Bilen på billedet er en VW Golf ....