Nokia: Vores Windows-netbook får 12 timers batterilevetid

24. august 2009 kl. 13:5214
Mobil-giganten Nokia står bag ny netbook, som angiveligt kan køre i 12 timer på en opladning. Vægten er 1,25 kg, processoren hedder Atom og maskinen kommer med Wi-fi, 3G og GPS.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nokia kan nogle tricks med mobiltelefoners batterilevetid. Om det er de kneb, som ligger bag Nokias indtræden på netbook-markedet vides ikke, men i hvert fald kan det finske firma løfte sløret for en ny netbook-pc med Windows, som skulle klare 12 timer på en opladning.

Bortset fra den lange batterilevetid ser Nokias netbook ud som de fleste andre, når det handler om specifikationer. Processoren hedder Intel Atom, og pc'en er udstyret med Wi-fi, 3G-modem og GPS. Skærmen er 10 tommer, vægten er 1,25 kg og maskinen er pakket ind i et aluminiumsstel. Tykkelsen er lidt over 2 cm.

Den nye bærbare kommer også med en HDMI-port til HD-video out, webcam, Bluetooth og SD-kortlæser.

Det vides ikke hvilken version af Windows, som maskinen kommer med. Indtil videre har det været Windows XP, som benyttes af producenterne, på trods af, at styresystemet officielt er gået på pension.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyheden om Nokias indtræden på netboook-markedet kommer kun kort tid efter, at Microsoft og Nokia offentliggjorde en partnerskabsaftale, der blandt andet åbnede for at få Microsofts Office-pakke på Nokias Symbian-baserede telefoner.

Yderligere information, detaljerede specifikationer, hvornår netbook'en kommer på markedet samt pris vil blive offentliggjort på konferencen Nokia World den 2. september.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
24. august 2009 kl. 14:31

Det lyder blot som et kopi-produkt. Jeg havde nok håbet på noget lidt andet (Maemo, OMAP, osv).

1
24. august 2009 kl. 14:28

Det er nogenlunde velkendt, at Atom med Intel's standard chipset ikke kan afspille HD video, ikke engang i 720p opløsning. Og med Nvidias ION chipset kan jeg ikke forestille mig 12 timers batteritid, så enten kan den ikke afspille HD video (til trods for HD-ready display og HDMI port), eller den bruger et helt tredje chipset.

Det er selvfølgelig også muligt, at det er en fejloplysning, at den bruger Atom, men det samme står i alle de omtaler, jeg har set, så det ville være mærkeligt.

3
24. august 2009 kl. 14:51

Jeg testede en Lenovo S12 for nyligt, og den klarede 720p fint.

12 timers batterilevetid tvivler jeg dog lidt på... Nogle af Nokias telefon-topmodeller har jo allerede problemer med at klare et døgn...

4
24. august 2009 kl. 15:03

Jeg testede en Lenovo S12 for nyligt, og den klarede 720p fint.

S12 bruger netop Nvidias ION chipset. Batteritiden for S12 med et 6-cellebatteri er angivet som 6 timer, så jeg tvivler på, at Nokia kan klare 12 timer med samme chipset -- et meget større batteri passer skidt i en mindre netbook (10" mod S12's 12").

5
24. august 2009 kl. 20:14

Det er nok en fejl fra version2. Jeg tror der er tale om snapdragon.

7
24. august 2009 kl. 23:51

Næppe, da der specifikt nævnes Windåse.

Herudover er det grotesk at alle medier er våde i bukserne over at Nokia åbenbart vil introducere hvad der allerede findes et hav af.

Tænk at få så meget reklame på en dag, for så lidt.

/Christian

8
25. august 2009 kl. 09:00

Næppe, da der specifikt nævnes Windåse.

Der kommer ARM-baserede netbooks med Windows CE, så en uspecificeret Windows version udelukker ikke ARM. Men alle de omtaler, jeg har set, nævner Atom som processor. Synd og skam.

9
25. august 2009 kl. 10:22

Der kommer ARM-baserede netbooks med Windows CE, så en uspecificeret Windows version udelukker ikke ARM. Men alle de omtaler, jeg har set, nævner Atom som processor. Synd og skam.

Hvis noget ville være synd og skam ville det da være Windows CE... på en netbook!

Håber, det bliver Windows 7.

10
25. august 2009 kl. 11:34

Jeg tror sådan en lille laptop ville være dejlig at have linux på. Jeg har selv HP 2133 gen1, med via C7 og den er ved at være moden til pension.

13
25. august 2009 kl. 13:36

Det kunne godt forklare muligheden for HD playback og længere batteritid, så den vil jeg godt købe.

Men så tror jeg ikke på en pris under 5000dkr (indregnet overpris for bundne 3G-abonnementer). Dette skyldes dels, at Pine Trail bliver dyrere (til at begynde med) end et normalt Atom chipset, og dels at specifikationerne går udover det, som Microsoft tillader for den minimale version af Win7, så der skal betales mere for Windows, end i f.eks. de nuværende XP-baserede netbook.

14
3. september 2009 kl. 10:00

Nokia har nu annonceret prisen: 575 Euro. Med dansk moms bliver det rundt regnet 5400 Kr.

Det er ret meget for en netbook, selv om den har betydeligt bedre specifikationer end de fleste.

6
24. august 2009 kl. 22:26

De kan vel ikke mene, at man skal købe en netbook med Windows XP nu? Hvor længe regner de med, at computeren kan holde, før den går i stykker - mere end to år, ikke? Jeg forstår ikke disse nye computere, der sælges med et gammelt (snart oldgammelt) styresystem... det er jo helt hen i vejret at købe sådan en. Jeg skulle også vare mig for at købe sådan en med opdateringslicens - det kommer da til at give så meget besvær, forbistringer og driver-problemer...