Nokia udvikler nyt styresystem til billige telefoner

De billigste Nokia-telefoner skal fremover bruge et nyt styresystem, Meltemi, i stedet for den kendte Series 40-platform. Windows Phone 7 er for dyrt og for krævende til de billige modeller.

Nokias billige telefoner vil droppe det gode gamle Series 40-styresystem og skifte til det nye, Linux-baserede Meltemi, som Nokia også selv vil udvikle.

Sådan lyder solide rygter fra de sædvanligvis velunderrettede medier Wall Street Journal og Boy Genius Report, mens Nokia ikke officielt har bekræftet, at et nyt styresystem er på vej.

Series 40, eller bare S40, har været motoren i en stor del af Nokias modeller i mange år, med den københavnske udviklingsafdeling som et af knudepunkterne for videreudviklingen af S40. Men efter partnerskabet med Microsoft om brugen af Windows Phone 7 blev indgået, skulle Nokia skære ned og valgte blandt andet at lukke hele det tusind mand store udviklingscenter i Danmark.

Forklaringen kan være, at Meltemi var undervejs, og at S40 derfor snart ryger på pension.

Meltemi, der er opkaldt efter en græsk vind, skal give flere smartphone-lignende muligheder på de billige modeller, som der er et stort, men ikke så lukrativt marked for på verdensplan.

Selvom S40 med tiden var blevet udviklet til at kunne mange tricks, er der tilsyneladende brug for en ny start for at give brugerne så avancerede funktioner som muligt, uden at stille for store krav til hardwaren.

Windows Phone 7, som Nokia fremover vil satse på til alle andre telefoner end de billige modeller, stiller både krav til hardwaren, som de billigste telefoner ikke kan leve op til, og koster Nokia en licens til Microsoft pr. solgt telefon.

Også Samsung har udviklet eget styresystem, der skal give smartphone-muligheder i den lave ende af markedet, under navnet Bada.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Benni Bennetsen

hvorfor holdte de så ikke fast i meego, den skulle da efter sigende også kunne køre på biler, så den må da være minimalsk som udgangspunkt og dermed kunne køre på små enheder..? De kan jo ikke starte forfra konstant, og forvente at udviklerne også synes det er sjovt..

 • 11
 • 0
#2 Michael Lykke

Man må seriøst undre sig over hvad der foregår hos Nokia.... Først satser man hele forretningen på en platform der ikke er særlig populær eller har vækst og derefter skrotter man så 10+ års arbejde til fordel for at starte helt fra bunden igen...!

 • 11
 • 1
#5 Tidligere Bruger

S60 (Symbian) skulle aldrig have overtaget rollen fra S40. Hvordan kunne Nokia den gang forsvare at gå over til en langsommere og mere ustabil platform?

Beslutningen om en ny, hurtig platform skulle have været taget for over 5 år siden og Symbian skulle have været aflivet i idefasen. Folk med bare lidt omløb i hovedet burde kunne se, at "opgraderingen" fra f.eks. 6230 (S40) til 6230i (S60) fik en ellers udmærket telefon til at blive yderst sløv. Jeg husker navigationen i 6230 som øjeblikkelig, hvor man i 6230i kunne vente op imod 2 sekunder på respons - suk.

Hvornår lærer softwareudviklere at stærkere hardware ikke skal sløses væk af dårligt systemdesign? - man undres :-)

 • 2
 • 0
#7 Michael Peters

De har bare mistet pusten til de unge løver, og hører slet ikke brølet, når de igen overhales.

Men held og lykke - det ville faktisk være rart, hvis et Nordisk firma som Nokia, igen kunne komme op i front.

Jeg tror dog ikke det bliver sådan. Man ser ofte hæderkronede virksomheder vokse sig fast i en form for selvglæde - lidt som B&O der stormede frem engang, og nu ikke helt ved, hvilket et ben de skal stå på, selvom de egentlig har en række muligheder, som de ikke ser for bare af "træer".

Det er lidt underligt, at sådanne virksomheder slet ikke lytter, til alle de venlige tilråb, der kommer fra kulisserne.

 • 1
 • 0
#10 Ove Andersen

De gamle S40 modeller sælger da stadigt rigtig godt. I 2010 var en S40 den næst mest solgte telefon, kun overgået af iPhone 4 [1]. S40 er da smart fordi: -De er simple og folk kender menuer og styresystem -De er billige og holder ganske godt strøm. -De må også være billige at fremstille

Jeg kender flere personer (gerne 50+) der sværger til de gamle Nokia, fordi dem har de altid haft og dem kan de finde ud af. Så det virker fjollet at droppe S40, men de har vel deres markedsanalyser bag sig??

[1] http://www.getgek.com/mobile-phone/top-5-best-cell-phone-sales-list-in-2...

 • 0
 • 0
#11 Michael Peters

Du har fuldstændig ret Ove og heldigvis for det, da vi i Danmark har leverancer til Nokia. Problemet er Smartphone markedet til de unge - altså morgendagens beslutningstagere. Der finder du ikke mange Nokia telefoner.

På det marked kom de i 2010 ind på en 5 plads - men det er som Business telefon og altså ikke det lukrative "unge" marked, der er med til at sætte morgendagens standarter for mobiltelefoner og dermed også hvordan fremtidens sammensmeltning mellem Telefoni/Tablet/PC bliver.

Jeg vil egentlig slet ikke kritiserer Nokia, for det er faktisk mit håb at de finder ud af en løsning, for det vil alt andet lige være en fordel for Danmark, at der er en Nordisk virksomhed med i front for dette vigtige marked.

 • 0
 • 0
#12 Tidligere Bruger

Til dels enig - S40 er den bedste mobilplatform nogensinde!

Jeg tror bare, Nokia har dømt det ude, fordi det er for svært at vedligeholde. Valget har nok været mellem en storstilet refaktorering eller at starte på ny med moderne principper som multitasking og måske en mere driver-baseret tilgang til tingene.

I mine øjne er Nokia den bedste leverandør af hardware. Der er en højere kvalitetskontrol af deres telefoner (man skal ikke kun leve op til mindstekrav fra NAPRD og GCF - man skal have en god margin til disse). Hvor det halter hos Nokia, er det på softwaresiden - specielt har S60 udmærket sig ved at gå helt væk fra de embedded principper i S40, som gør denne platform så fantastisk.

Hvis Nokia mener, de med S40 er kommet fra langt fra en generel platform, ønsker jeg dem held og lykke med at lave en ny low-level platform, og glæder mig til at kunne få fingrene i et nyt device med dette.

 • 0
 • 0
#14 Morten W. Jørgensen

Hvor godt systemet er 'bag facaden' ved jeg ikke, men det lyder jo på dig, som om det er ganske glimrende.

Min erfaring med Symbian var at det var et foraeldet styresystem der bestod af lap paa lap paa lap og det var mildest talt elendigt at udvikle til sammenlignet med, f.eks. Android. Samtidig var signeringsprocessen besvaerlig og dyr.

Alt i alt synes jeg Symbian var som en gammel hund der blev kunstigt holdt i live af gentagne dyrlaegebersog fordi ejeren ikke kunne se andet end hans gamle glade hvalp. De fleste besoegende kunne kun se en gammel, syg, halt, blind hund med inkontinens der skulle aflives saa hurtigt som muligt.

Jeg ved ikke hvad Nokia hitter paa, men det kan kun blive bedre end Symbian.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere