Nokia tabte 878 kroner i sekundet i 1. kvartal

20. april 2012 kl. 08:0220
Omstillingen til Windows Phone-styresystemet går mindre glat end forventet hos Nokia, som fik et gigantunderskud på 6,9 milliarder kroner i årets første kvartal.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da Nokia i februar 2011 annoncerede, at man ville droppe Meego og Symbian og i stedet skifte til Windows Phone, var der ikke tvivl om, at de kommende år ville blive hårde for firmaet, som i mange år var helt dominerende globalt på mobilmarkedet.

Men det er gået værre, end Nokia selv forventede.

En omsætning på 55 milliarder kroner rakte til et underskud på 6,9 milliarder kroner i første kvartal af 2012 Det skriver nyhedsbureauet AP.

De 6,9 milliarder kroner svarer til, at Nokia tabte 878 kroner hvert sekund i årets første tre måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til sammenligning havde Nokia i samme kvartal sidste år en omsætning på 77 milliarder kroner og et overskud på 2,5 milliarder kroner, og det var altså i de måneder, hvor udfasningen af Symbian blev offentligt kendt.

Nokias salg af smartphones er siden da mere end halveret, ned til en omsætning på 12 milliarder kroner. Det omfatter både Windows Phone-modeller og de sidste baseret på Symbian, inden dette styresystem bliver lagt endeligt i graven.

I efteråret 2011 kunne Nokia præsentere de første Windows Phone-modeller, som nåede at komme til salg inden jul i mange lande. Men på trods af massive reklamekampagner har det altså ikke været nok til at få smartphone-salget til at løfte sig igen. Der blev solgt to millioner Windows Phone-telefoner, ud af i de alt 12 millioner smartphones, som Nokia solgte i årets første tre måneder.

Ifølge analytikeren Neil Mawston er Nokias andel af det samlede salg af smartphones faldet til otte procent globalt, mens firmaet målt på alle mobiltelefoner ligger på 22 procent af det globale salg. I 2008 stod der Nokia på 40 procent af alle mobiltelefoner solgt globalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden skiftet til Windows Phone blev annonceret, er aktiekursen for Nokia-aktien, der i forvejen ikke lå højt sammenlignet med tidligere, blevet halveret. I kølvandet på det skuffende regnskab har Nokia fyret salgsdirektøren Colin Giles.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
22. april 2012 kl. 19:56

Jeg har lige købt en Nokia-telefon for første gang i cirka seks år! Man kan jo sørme få en fin telefon for kr. 149,- i Electric City. Symbian lever! ;)

12
20. april 2012 kl. 13:03

Tja - hvad havde man forventet - hele produktkataloget bliver fra dag til dag smidt i skraldespanden. Men fordi at der et et hul til det første Redmond baserede produkt kan være klart - er man tvunget til at sælge fra skraldespanden.

Det blev der rent faktisk ikke lagt skjul på.

Samtidig med at sælgerne desperat forsøger at sælge på gadeplan - bliver Elop transmitteret globalt - mens han gør alt for at underminere dette og erklære de eksisterende produkter for døde. Det har sin virkning på resten af organisationen - ligesom de 6-8-10.000-... fyringer sender et signal igennem medierne. Farcen med N9 har bestemt ikke gjort det bedre - hvor man har signaleret at man måske, måske ikke har villet sælge.

Der er basalt set ikke noget galt med Symbian - basissystemet er måske endnu mere kapabelt end MeeGo. Problemet er dog at man tilsyneladende forsøgte at lancere det nye Symbian i flere trin. Som man kan se med de nyeste opdateringer, var UI'en ved at være der - der manglede lige det sidste.

13
20. april 2012 kl. 13:13

Jeg har altid brugt Nokia telefoner og jeg synes personligt at MeeGo er et ganske gevaldigt step-up fra Symbian - også Anna og Belle. :)

8
20. april 2012 kl. 10:55

Hvordan forholder Nokia sig selv til problemet? - og har de en realistisk plan for at komme tilbage på sporet?

7
20. april 2012 kl. 10:42

Man må forstå hr. Elops motiver. En masse ingeniører som taler et uforståeligt sprog har lavet noget teknisk. Hr. Elops første opgave må følgelig være at internationalisere virksomheden. Nokia er nu international. Det kan da godt være at den går rabundus, men det gør det i alle fald som en internatonal virksomhed. Og f.ø.: undskyld at dette indlæg ikke er på engelsk.

4
20. april 2012 kl. 10:27

.. der vil benægte at Elop er en trojaner?

Takket være Elop blev barnet (MeeGo) skyllet ud med badevandet - hvor er det dog trist.

3
20. april 2012 kl. 10:22

Journalist elev: "jeg kan ikke finde på noget at skrive om hr. redaktør :-( Redaktør: "Nåmen så tag en lommeregner, find divisionstasten og find så nogle tal fra det virkelige liv som du kan gange og dividere indtil de gi'r en sindsygt catchy overskrift; du ved - sådan á lá så mange frozen margaritas kunne man lave af det isbjerg som Titanic stødte på" Journalist elev: " ØØØØRJ hvor smart - hvor er du klog hr. redaktør" (...)

5
20. april 2012 kl. 10:29

Tomas, hvis du havde fulgt lidt med i de udmeldinger der er kommet de seneste dage, og prøvet at observere investorernes flugt fra Nokia, så ville det nok gå op for dig at Nokia fra at have været i krise, nu er i dyb, dyb, dyb krise.

14
20. april 2012 kl. 13:35

Det var den "Ramasjang-agtige" overskrift - der i øvrigt ville begejstre min 9 årige søn - jeg refererede til. Nokia har vist sunget sin dødssang i flere år per nuværende, men at investorerne nu begynder at reagere på dette, kan naturligvis være en nyhed i sig selv! Men der var måske et par journalist-elever der blev lige så begejstrede over overskriften som min søn ville blive...og som så følte sig stødt på lakridserne ;-)

1
20. april 2012 kl. 08:37

I kølvandet på det skuffende regnskab har Nokia fyret salgsdirektøren Colin Giles.

Man skulle måske i stedet fyre sabotøren Elop... det er trods alt hans ledelse som har ændret et mindre problem til en katastrofe.

2
20. april 2012 kl. 09:40

Man behøver kun se på udviklingen siden Elop tog over versus nu.

Flere MeeGo devices, tak, det styresystem er sgu godt skruet sammen!