Nokia tabte 544 kroner i sekundet

24. januar 2013 kl. 13:5736
Nokia tabte 544 kroner i sekundet
Illustration: Henrik Nordstrøm Mortensen.
Kriseramte Nokia solgte 4,4 millioner Lumia-telefoner i sidste kvartal og er endt med et nyt rekordunderskud på 17,2 milliarder kroner for hele 2012.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Engang - for ikke så længe siden - var Nokia uden sammenligning den mægtigste mobiltelefonproducent og sad med Symbian også solidt på smartphonemarkedet.

Men i dag kæmper Nokia for at overleve, efter skiftet til Windows Phone som smartphoneplatform, og det netop offentliggjorte regnskab for 2012 viser igen store tab hos Nokia: Underskuddet blev i alt på 17,2 milliarder kroner, mens 2011 til sammenligning gav et minus på 8 milliarder kroner.

Underskuddets størrelse kan illustreres ved, at de 17,2 milliarder kroner svarer til, at Nokia tabte 544 kroner hvert eneste sekund af 2012's 366 dage.

Det gennemsnitlige sekund-tab på 544 kroner er dog mindre end, hvad 1. kvartal af 2012 tydede på. Her lød beregningen nemlig på hele 878 kroner i sekundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog ikke dårligt nyt alt sammen, for i sidste kvartal af 2012 fik Nokia faktisk isoleret set forretningen til at løbe rundt, med et overskud på 3,3 milliarder kroner. Julesæsonen og lanceringen af topmodellen Lumia 920 har uden tvivl hjulpet på den udvikling, og spørgsmålet er så, om de gode takter fortsætter i 2013, uden julehandel til at hjælpe på omsætningen.

Salget af smartphones, altså dem med Windows Phone samt de sidste Symbian-modeller, er kun steget en anelse fra tredje til fjerde kvartal i 2012 - fra 6,3 til 6,6 millioner styk. Heraf var 4,4 millioner Windows Phone-telefoner.

I alt solgte Nokia 35 millioner smartphones i hele 2012, hvoraf 18,5 millioner var Symbian-telefoner. Til sammenligning solgte det finske firma for eksempel over 100 millioner Symbian-telefoner i 2010.

Da markedet for smartphones i mellemtiden er eksploderet, er Nokia altså rutsjet fra en markedsandel på smartphones fra 29 procent for to år siden til kun 3 procent nu, målt på seneste kvartal, har teleanalytikeren Tomi Ahonen beregnet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og samtidigt har Nokia tabt penge på hver eneste smartphone, der er solgt. Indtægterne var 22 procent lavere end udgifterne i 2012.

De såkaldte ’dumbphones’, altså billigere telefoner, hvor Nokia traditionelt har haft en meget stærk markedsandel, klarer sig væsentligt bedre sammenlignet med smartphone-salget. Nokia solgte i 2012 lige over 300 millioner af disse telefoner. Men sammenlignet med 2011 var det et fald på 12 procent i antal solgte telefoner, og et fald på 21 procent i omsætning. Her bliver Nokia presset af en række kinesiske producenter.

Det er ikke kun mobiltelefon-divisionen, der er under pres hos Nokia. Også divisionen for korttjenester og services måtte indkassere et underskud i 2012, på 2,2 milliarder kroner, mens Nokia-Siemens Networks-divisionen kom ud med et minus på næsten seks milliarder kroner.

Siden Stephen Elop tog over som topchef for Nokia og i februar 2011 lancerede den nye Microsoft-baserede strategi, har Nokia fyret over 20.000 medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele regnskabet fra Nokia (pdf)

36 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
43
26. januar 2013 kl. 00:44

Personligt mener jeg at Nokia pt. er en synkende skude ikke fordi de har valgt WP men fordi de er alt for længe om at omstille sig.. De har stor tilknytning til Microsoft da de holder dem i live, men dette behøver ikke være en hæmsko som det er for dem nu. Hvis de kørte deres forretning ordentligt ville IOS og Android ikke være et problem. Nokia har et rigtigt godt og dyrt brand, hvis de begynde at sælge det i stedet for at sælge microsoft, ville de efter min overbevisning klart stå bedre. Derudover skal det siges at Nokia virker som en højrøvet virksomhed der ikke lytter til dem der skal købe deres produkter. Derudover skal det siges at det for mig virker som om de slet ikke drager nytte af deres tætte samarbejde med Microsoft hvilket i mine øjne er katastrofalt. WP8 er et relativt nyt system og der er plads til mange forbedringer, så der burde sættes ind der fra microsoft´s side og ikke fra Nokias. Men Nokia har en helt unik mulighed for at hjælpe med at forme WP, hvilket kan give dem en konkurrence mæssig fordel. Når alt dette er sagt tror jeg ikke at det vil være en særlig god ide for nokia at gå over til Android, da det vil så tvivl om nokia´s mission på markedet, samtidig med at det vil blive dyrt med alt den omstilling, uden at de reelt vil kunne komme til at sælge noget i omstillings perioden, og den periode uden støtte fra microsoft vil ruinere Nokia fuldstændigt. Hvad jeg her prøver at sige er at hvis Nokia virkelig hørte på kunderne ville de ikke være så ilde stedt

45
26. januar 2013 kl. 08:10

Nokias. Men Nokia har en helt unik mulighed for at hjælpe med at forme WP, hvilket kan give dem en konkurrence mæssig fordel.

Tja... Der var tale om differentiere sig med WP fra iPhone og specielt Android, men når jeg kigger på så ligner samtlige WP hinanden til forveksling med de Duplo-farver og monokromatiske klinker ... lige meget om de kommer fra Nokia, HTC eller nogen helt tredje.

Hvor er den differentiering hen? Hvor er fordelen, spørg jeg?

32
25. januar 2013 kl. 10:14

Det er mig en gåde hvorfor Nokia ikke har både Android og WP på deres Lumia linie. De kunne såmænd sælge Lumia telefoner med en barebones "Nexus" Android, så der ikke skulle bruges så meget tid på at udvikle softwaren.

Jeg personligt ville da meget gerne købe sådan en telefon, og jeg kan ved den søde grød ikke greje hvorfor Nokia ikke vil lade det være op til deres egne kunder om de vil køre med det ene eller andet OS på deres sikkert glimrende telefon.

Det ville da være vældig cool hvis jeg kunne sidde med min Lumia Android ved siden af min kammerat med hans Lumia WP. Ren nerdgasm og Nokia kunne få fingrene i flere kunder. Win/Win.

Men det er nok at håbe på for meget.

31
25. januar 2013 kl. 10:04

Jeg er ikke helt sikker på at det vil være en gevinst for Nokia at lave Androidtelefoner.

Der er mange som laver en sammenkobling mellem at Android er en succes, så derfor må det også blive en succes for Nokia at lave telefoner med Android. Man må bare huske på, at det ikke er ret mange som tjener penge på at lave Androidtelefoner. Faktisk tror jeg kun det er Samsung i øjeblikket. HTC styrtbløder, og Sony ser heller ikke ud til at tjene noget særligt.

Hvis Nokia lavede en Androidtelefon, ville de blive nødt til at ansætte flere folk til at udvikle - både til hardware, men også software. Og derudover ville de skulle markedsføre to meget forskellige slags telefoner, for ikke at snakke om at tilskuddet fra Microsoft ville ryge.

30
25. januar 2013 kl. 09:48

Jeg synes det ville være stærkt hvis Nokia holdt fast ved Windows Phone og Symbian, indtil Windows Phone slår igennem. Jeg tror ikke at "folk vil have" Android, som sådan. Det er fordi Windows Phone endnu er for nyt og anderledes og folk har ikke opdaget hvor lækkert det er. Desuden skal Nokia ikke kun satse på Lumia og smartphones - men de skal også satse på de lidt mere gammeldags typer, med tastatur, symbian - evt. også Windows Phone, samt "tastatur+touch" hybriderne. De skal satse lidt mere på de ting også. Jeg har i efteråret 2012 købt en Nokia X3-02.5 og den skifter jeg ikke før den ikke kan mere. Dét er en lækker telefon. Mere af den slags Nokia! Stå fast! Det er ikke alle der vil have smartphone og det er de færreste der egentligt har behov for en smartphone - det er noget man burde gøre sig klart. Mange køber kun en smartphone, fordi det er "mode", ikke fordi de egentligt har noget at bruge det til.

11
24. januar 2013 kl. 15:47

Og ja - det var kvalitet. Især savner jeg deres kameraer. Men det er no-go for mig at skifte til MS. Jeg vil have et system, hvor firmaerne laver apps til, og Android er ganske fint til det. Hvis dog bare Nokia havde hoppet med på den bølge. Android telefon med PureView kamera - JA TAK!!

Men det sker vel ikke med en MS mand i spidsen. Dog forstår jeg ikke helt hvor aktionærerne er i den her sag? Var det ikke på tide at sætte ham på porten (sådan for et par år siden helst)?

1
24. januar 2013 kl. 15:06

Siger det lige IGEN.. Smid nu MS på porten og få det styresystem folk vil have. (Ja mange vil have iOS, men dette er ikke muligt, så må de jo vælge Android)

Det jeg synes der er mest synd er at Nokia jo er kendt for virkelig kvalitets hardware, så hvorfor ikke bruge det software folk vil have.

Ved godt de ikke ville få en masse penge af Microsoft uden Win Phone, men hvis de nu kunne sælge 10 gange så mange telefoner?

6
24. januar 2013 kl. 15:32

Så det eneste kvartal i 2012, hvor Nokia tjente penge, var i det kvartal, hvor de lancerede deres første WP8-telefon - og det mener du støtter idéen om, at de skulle smide WP på porten?

10
24. januar 2013 kl. 15:46

Så det eneste kvartal i 2012, hvor Nokia tjente penge, var i det kvartal, hvor de lancerede deres første WP8-telefon - og det mener du støtter idéen om, at de skulle smide WP på porten?

Nu solgte de jo under halvt så mange smartphones det kvartal, som de gjorde samme kvartal året før.

Så lanceringen af WP8 lader ikke til at have gavnet populariteten.

Og underskuddet er mere end fordoblet i 2012 ift 2011 - man kan sige at efterhånden som omstigningen til WP bliver implementeret hos Nokia, så vokser underskuddet.

Så Nokia skal da bare holde fast i WP - så varer det sikkert ikke længe før Google kan købe Nokia uden at komme i problemer med konkurrencemyndigheder, simpelthen fordi Nokia så ikke længere har markedsandele af betydning :-)

9
24. januar 2013 kl. 15:36

Det kan man jo ikke 100% sige, da det også kan være en nyhedsværdi etc. i Win8, betyder jo ikke at det betyder overskud fra nu af :)

Men jeg holder STADIG fast i at de ville sælge mange mange flere telefoner ved at hoppe på en vogn der kører, i stedet for at hjælpe MS med at fiske en vogn op fra havet?(kunne ikke lige finde på noget bedre.. :D)

2
24. januar 2013 kl. 15:14

Nokia modtager i øvrigt omkring 1,5 milliarder kroner i kvartalet fra Microsoft i 'platform support'-betaling. Men betaler så licens for Windows Phone den anden vej. Ifølge årsregnskabet er aftalen, at de to beløb skal balancere over tid, med mulighed for en lille pengestrøm fra MS til Nokia, samlet set, men at Nokia fremover må forvente at betale mere til MS, end man modtager, fordi balancen indtil videre har været skæv i Nokias favør.

vh.

Jesper, Version2.

3
24. januar 2013 kl. 15:16

Det ændre jo stadig ikke på de ville sælge mange flere telefoner (vil jeg da tro) hvis de valgte Android.

Bare se hvordan Samsung skummer fløden på deres Galaxy serie.. Hvorfor er Nokia ikke med på den vogn?

12
24. januar 2013 kl. 15:52

Det ændre jo stadig ikke på de ville sælge mange flere telefoner (vil jeg da tro) hvis de valgte Android.</p>
<p>Bare se hvordan Samsung skummer fløden på deres Galaxy serie.. Hvorfor er Nokia ikke med på den vogn?

HTC var tidligt med på den vogn, og omsætningen rasler ned. Sony, som også gik med på Android, har vi svært ved at vurdere, fordi de endnu ikke har afleveret et helt årsregnskab, efter Sony overtog Sony-Ericsson, men de foreløbige salgstal har ikke været imponerende i forhold til Samsung, som i praksis er den eneste producent, der scorer kassen på Android (ud over Google). ZTE og Huawei kommer formentligt til at overhale HTC og Sony i løbet af få år.

Windows Phone var det bedste bud på at få nogle produkter hurtigt på markedet (Meego var fint, men Nokia havde endnu færre end Microsoft til at udvikle apps), som var i stand til at skille sig ud fra mængden.

Da Nokia skulle træffe beslutningen var Android lige kommet med Gingerbread (2.3). Det siger måske lidt om de begrænsede visioner i den udgave af Android, at den stadig er den mest udbredte Android-version, og at telefoner med den version ikke kan opgraderes til Android 4.2.

I det mindste har skiftet til Windows Phone frem for at holde fast i Meego formentligt bremset faldet for Nokia tilstrækkeligt til, at de kan lande på kadaveret af RIM, hvis de skulle ramme bunden. RIM, der er på vej med Blackberry OS 10, som også er rigtig fint, men ikke har en chance uden for ærkefans og den offentlige sektor i US og UK. Pudsigt nok havde RIM nok været en mere oplagt partner for Microsoft end Nokia, men så havde vi ikke haft Windows Phone-telefoner i sjove farver. :)