Nokia tabte 544 kroner i sekundet

Kriseramte Nokia solgte 4,4 millioner Lumia-telefoner i sidste kvartal og er endt med et nyt rekordunderskud på 17,2 milliarder kroner for hele 2012.

Engang - for ikke så længe siden - var Nokia uden sammenligning den mægtigste mobiltelefonproducent og sad med Symbian også solidt på smartphonemarkedet.

Men i dag kæmper Nokia for at overleve, efter skiftet til Windows Phone som smartphoneplatform, og det netop offentliggjorte regnskab for 2012 viser igen store tab hos Nokia: Underskuddet blev i alt på 17,2 milliarder kroner, mens 2011 til sammenligning gav et minus på 8 milliarder kroner.

Underskuddets størrelse kan illustreres ved, at de 17,2 milliarder kroner svarer til, at Nokia tabte 544 kroner hvert eneste sekund af 2012's 366 dage.

Det gennemsnitlige sekund-tab på 544 kroner er dog mindre end, hvad 1. kvartal af 2012 tydede på. Her lød beregningen nemlig på hele 878 kroner i sekundet.

Læs også: Nokia tabte 878 kroner i sekundet i 1. kvartal

Det er dog ikke dårligt nyt alt sammen, for i sidste kvartal af 2012 fik Nokia faktisk isoleret set forretningen til at løbe rundt, med et overskud på 3,3 milliarder kroner. Julesæsonen og lanceringen af topmodellen Lumia 920 har uden tvivl hjulpet på den udvikling, og spørgsmålet er så, om de gode takter fortsætter i 2013, uden julehandel til at hjælpe på omsætningen.

Salget af smartphones, altså dem med Windows Phone samt de sidste Symbian-modeller, er kun steget en anelse fra tredje til fjerde kvartal i 2012 - fra 6,3 til 6,6 millioner styk. Heraf var 4,4 millioner Windows Phone-telefoner.

I alt solgte Nokia 35 millioner smartphones i hele 2012, hvoraf 18,5 millioner var Symbian-telefoner. Til sammenligning solgte det finske firma for eksempel over 100 millioner Symbian-telefoner i 2010.

Da markedet for smartphones i mellemtiden er eksploderet, er Nokia altså rutsjet fra en markedsandel på smartphones fra 29 procent for to år siden til kun 3 procent nu, målt på seneste kvartal, har teleanalytikeren Tomi Ahonen beregnet.

Og samtidigt har Nokia tabt penge på hver eneste smartphone, der er solgt. Indtægterne var 22 procent lavere end udgifterne i 2012.

De såkaldte ’dumbphones’, altså billigere telefoner, hvor Nokia traditionelt har haft en meget stærk markedsandel, klarer sig væsentligt bedre sammenlignet med smartphone-salget. Nokia solgte i 2012 lige over 300 millioner af disse telefoner. Men sammenlignet med 2011 var det et fald på 12 procent i antal solgte telefoner, og et fald på 21 procent i omsætning. Her bliver Nokia presset af en række kinesiske producenter.

Det er ikke kun mobiltelefon-divisionen, der er under pres hos Nokia. Også divisionen for korttjenester og services måtte indkassere et underskud i 2012, på 2,2 milliarder kroner, mens Nokia-Siemens Networks-divisionen kom ud med et minus på næsten seks milliarder kroner.

Siden Stephen Elop tog over som topchef for Nokia og i februar 2011 lancerede den nye Microsoft-baserede strategi, har Nokia fyret over 20.000 medarbejdere.

Læs hele regnskabet fra Nokia (pdf)

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (36)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Joakim Koed

Siger det lige IGEN.. Smid nu MS på porten og få det styresystem folk vil have. (Ja mange vil have iOS, men dette er ikke muligt, så må de jo vælge Android)

Det jeg synes der er mest synd er at Nokia jo er kendt for virkelig kvalitets hardware, så hvorfor ikke bruge det software folk vil have.

Ved godt de ikke ville få en masse penge af Microsoft uden Win Phone, men hvis de nu kunne sælge 10 gange så mange telefoner?

 • 16
 • 5
#2 Deleted User

Nokia modtager i øvrigt omkring 1,5 milliarder kroner i kvartalet fra Microsoft i 'platform support'-betaling. Men betaler så licens for Windows Phone den anden vej. Ifølge årsregnskabet er aftalen, at de to beløb skal balancere over tid, med mulighed for en lille pengestrøm fra MS til Nokia, samlet set, men at Nokia fremover må forvente at betale mere til MS, end man modtager, fordi balancen indtil videre har været skæv i Nokias favør.

vh.

Jesper, Version2.

 • 17
 • 0
#3 Joakim Koed

Det ændre jo stadig ikke på de ville sælge mange flere telefoner (vil jeg da tro) hvis de valgte Android.

Bare se hvordan Samsung skummer fløden på deres Galaxy serie.. Hvorfor er Nokia ikke med på den vogn?

 • 10
 • 1
#9 Joakim Koed

Det kan man jo ikke 100% sige, da det også kan være en nyhedsværdi etc. i Win8, betyder jo ikke at det betyder overskud fra nu af :)

Men jeg holder STADIG fast i at de ville sælge mange mange flere telefoner ved at hoppe på en vogn der kører, i stedet for at hjælpe MS med at fiske en vogn op fra havet?(kunne ikke lige finde på noget bedre.. :D)

 • 13
 • 0
#10 Martin Bøgelund

Så det eneste kvartal i 2012, hvor Nokia tjente penge, var i det kvartal, hvor de lancerede deres første WP8-telefon - og det mener du støtter idéen om, at de skulle smide WP på porten?

Nu solgte de jo under halvt så mange smartphones det kvartal, som de gjorde samme kvartal året før.

Så lanceringen af WP8 lader ikke til at have gavnet populariteten.

Og underskuddet er mere end fordoblet i 2012 ift 2011 - man kan sige at efterhånden som omstigningen til WP bliver implementeret hos Nokia, så vokser underskuddet.

Så Nokia skal da bare holde fast i WP - så varer det sikkert ikke længe før Google kan købe Nokia uden at komme i problemer med konkurrencemyndigheder, simpelthen fordi Nokia så ikke længere har markedsandele af betydning :-)

 • 13
 • 0
#11 Christian P. Broe Petersen

Og ja - det var kvalitet. Især savner jeg deres kameraer. Men det er no-go for mig at skifte til MS. Jeg vil have et system, hvor firmaerne laver apps til, og Android er ganske fint til det. Hvis dog bare Nokia havde hoppet med på den bølge. Android telefon med PureView kamera - JA TAK!!

Men det sker vel ikke med en MS mand i spidsen. Dog forstår jeg ikke helt hvor aktionærerne er i den her sag? Var det ikke på tide at sætte ham på porten (sådan for et par år siden helst)?

 • 10
 • 1
#12 Jesper Stein Sandal

Det ændre jo stadig ikke på de ville sælge mange flere telefoner (vil jeg da tro) hvis de valgte Android.

Bare se hvordan Samsung skummer fløden på deres Galaxy serie.. Hvorfor er Nokia ikke med på den vogn?

HTC var tidligt med på den vogn, og omsætningen rasler ned. Sony, som også gik med på Android, har vi svært ved at vurdere, fordi de endnu ikke har afleveret et helt årsregnskab, efter Sony overtog Sony-Ericsson, men de foreløbige salgstal har ikke været imponerende i forhold til Samsung, som i praksis er den eneste producent, der scorer kassen på Android (ud over Google). ZTE og Huawei kommer formentligt til at overhale HTC og Sony i løbet af få år.

Windows Phone var det bedste bud på at få nogle produkter hurtigt på markedet (Meego var fint, men Nokia havde endnu færre end Microsoft til at udvikle apps), som var i stand til at skille sig ud fra mængden.

Da Nokia skulle træffe beslutningen var Android lige kommet med Gingerbread (2.3). Det siger måske lidt om de begrænsede visioner i den udgave af Android, at den stadig er den mest udbredte Android-version, og at telefoner med den version ikke kan opgraderes til Android 4.2.

I det mindste har skiftet til Windows Phone frem for at holde fast i Meego formentligt bremset faldet for Nokia tilstrækkeligt til, at de kan lande på kadaveret af RIM, hvis de skulle ramme bunden. RIM, der er på vej med Blackberry OS 10, som også er rigtig fint, men ikke har en chance uden for ærkefans og den offentlige sektor i US og UK. Pudsigt nok havde RIM nok været en mere oplagt partner for Microsoft end Nokia, men så havde vi ikke haft Windows Phone-telefoner i sjove farver. :)

 • 6
 • 4
#13 Martin Bøgelund

Har du gjort dig den ulejlighed at tjekke deres Q4 resultat (endsige, artiklen her), eller mente du ikke, at det var nødvendigt inden du udtalte dig?

Har du gjort dig den ulejlighed at tjekke det samlede underskud for 2012 på 17,2 mia ift 8 mia i 2011? Hvad nytter et "fedt" 4. kvartal - med mere end en halvering af styksalget sammenlignet med året før - hvis underskuddet bare vokser? Så kan 4. kvartal jo være nok så fedt, hvis det ikke dækker tabet for kvartal 1-3?

Eller sætter du din lid til at julesalget i 2012 fortsætter indtil julesalget 2013?

Spillere som Intel, der også har finansielle muskler, er også på vej ind på markedet sammen med Samsung - verdens førende leverandør af Smartphones - om at levere Tizen smartphones. Smartphones med Firefox OS er sendt ud til udviklere. Plus det løse (Ubuntu Phone mv).

Konkurrencen skærpes, Thomas. At sætte sin lid til at overskuddet i Q4 2012 er starten på en trend for Nokia er meget tvivlsomt. Man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig når Microsofts pengetank leverer brændstoffet, men jeg vil mægtig gerne se Q4-salgstal for de andre producenter, og så lige Q1 2013 før jeg vil udtale mig så skråsikkert til WPs fordel som du gør.

Og jeg synes også vi hørte det gennem hele 2012 - "nu sker det fordi nu kom den første WP-Nokia endelig", "Nu sker det, for nu er WP8 lanceret".

Og så - slamdunk - underskud på over 17 milliarder i Nokia i 2012.

 • 10
 • 2
#16 Martin Bøgelund

Hvor mange WP-telefoner blev der solgt i forhold til samme kvartal sidste år?

Det er godt nok en logisk fejlslutning af de helt vilde, du er ude i her.

Jeg tror du skal læse det igen Thomas.

Samlet set har Nokia solgt færre telefoner i Q4 2012 ift Q4 2011. Og det er det Nokia lever af - at sælge telefoner - ikke at sælge WP.

Det er ingen hemmelighed at du er meget mere fokuseret på WP's succes end på Nokias. Men så længe Nokias salg af telefoner falder, efterhånden som omstigningen til WP realiseres, så er der ingen evidens for at WP hjælper på Nokias popularitet - så er der faktisk indicier for det modsatte.

Så ejeren af den logiske fejlslutning er en anden, hvor nødigt du end indrømmer det.

 • 13
 • 1
#17 Martin Bøgelund

Hvilke udtalelser er det liiiiige du refererer til her?

Thomas, det bliver lidt pinligt hvis du ikke engang selv kan stå inde for det du skriver. Bl.a.:

Argumentet lyder herinde ofte på, at folk ikke vil have MS. Det er fordi de ikke ved bedre.

Som før påpeget, så har Nokia hidtil solgt færre og færre telefoner, jo længere de kommer ind i omstigningen til WP.

Der er således flere der fravælger Nokia, efterhånden som Nokias produktportefølje lugter mere og mere af MS.

Så hvem er det lige der ikke ved bedre? Jeg ser endnu ingen evidens - overhovedet - for at Nokia kan bruge WP som trækplaster.

 • 8
 • 1
#18 Jesper Stein Sandal

Men så længe Nokias salg af telefoner falder, efterhånden som omstigningen til WP realiseres, så er der ingen evidens for at WP hjælper på Nokias popularitet - så er der faktisk indicier for det modsatte.

Det er en svær slutning at drage sådan sort/hvidt. I regnskabsåret 2011 trak Symbian-telefonerne stadig salgstallene op (det var på et tidspunkt, hvor de billige Android-telefoner endnu ikke havde ædt hele Nokias gamle smartphone-marked i 1.000-2.500 kroner-segmentet).

Inden man helt afskriver Nokia, så er det værd at bemærke, at deres Asha-serie faktisk ser ud til at holde meget godt stand.

Det korte af det lange er, at Nokias fejl næppe var at vælge Windows Phone, men først så sent at indse, at Meego ikke ville blive moden, før iOS og Android havde sejlet Symbian agterud og fjernet Nokia fra smartphone-købernes radar.

Hvis Nokia skulle have været med på Android, så skulle det have været senest i begyndelsen af 2010. Hvis de havde været lidt smarte, havde de udnyttet erfaringerne og teknologien fra Meego til at fravriste kontrollen med Android fra Google og gøre det til et ægte open source-projekt.

 • 3
 • 1
#21 Peter Hansen

"Og det er det Nokia lever af - at sælge telefoner - ikke at sælge WP."

Martin, du glemmer at tage to meget væsentlige ting ind i dine vurderinger. Et er økosystemperspektivet, et andet er turn-around processen.

I dag handler det ikke kun at sælge telefoner i stort antal, det handler ligeså meget om kvalitet og at være en del af et økosystem. Havde Nokia beholdt Meego-platformen, skulle de kæmpe mod 3 store virksomheder på smartphone-området (Apple, Microsoft, Samsung). Alle sammen virksomheder med flere penge at bruge af og større gennemslagskraft. Apple og Android klarer sig fint og Microsofts har ikke råd til ikke at være på mobilfronten - da mobilen er ekstremt vigtig for hele Microsofts fremtid/produktportefølje. Hvis Nokia nu havde valgt Android ville de dels ikke få tilskud fra Microsoft, ej heller samme eksponering som de får nu. Herudover skulle Nokia bruge en masse penge på softwaretilpasning, at konkurrere mod de 3 store, samt at positionere sig i et marked der er oversvømmet med Android grej. Det vil betyde hård konkurrence og lavere profit for Nokia. Jeg vurderer umiddelbart ikke at en sådan situation vil være særlig holdbar for Nokia på sigt. Virksomheden ville nævnt bliver en spiller i mængden.

Som før påpeget, så har Nokia hidtil solgt færre og færre telefoner, jo længere de kommer ind i omstigningen til WP. Der er således flere der fravælger Nokia, efterhånden som Nokias produktportefølje lugter mere og mere af MS.

Du glemmer her at se på turn-around-processen - det er rendyrket spekulation fra din side at konkludere, at årsagen til fald i antal solgte telefoner skyldes WP. Har du nogen referencer på dette? Den samlede mængde telefoner solgt i Q411 vs Q412 er i øvrig ikke interessant og fortæller intet om hvordan det går virksomheden, ej heller om fremtidsudsigterne. Årsagen er her at det er dyrt at omstille sig, og hvis man er nødt til at bruge af egenkapitalen (til e.g. produktudvikling) kan det nødvendigvis gå ud over bundlinjen.

 • Lige siden Apple kom på markedet med deres første iPhone har Nokia har været bagud på smartphone-området - dvs også før WP blev lukket ind i folden. Den tidligere Nokia CEO (Jorma Ollila) viste ikke tegn på at han kunne konkurrere med iPhone eller havde læst markedet rettidigt - derfor måtte han ud. Det tog desværre Nokia en del år at indse.

Når en virksomheds af Nokias størrelse pludselig skal til at konkurrere med Apple/Samsung og de andre, så lancerer man ikke bare et produkt over natten - det er dyrt og R&D-tungt. Hele organisationen var gennemsyret af at være tung og meget lidt omstillingsparat. Det er Nokia ved at få vendt om på nu (turn-around) - de er bare ikke helt i mål endnu - det kommer nok til at tage 12-14 måneder endnu.

Jeg har endnu ikke set nogle rapporter der fortæller, at kunder fravælger Nokia pga. WP - men det vil jeg da gerne, hvis du kan fremskaffe dem? Microsoft har ikke tænkt sig at give op (de har ikke råd til at gøre), og Nokia er pt. Microsofts stærkeste es på mobilsiden, så Nokia skal nok klare.

Og i øvrigt er der faktisk rigtig mange positive ting ved det "nye Nokia". Udviklingstiden er gået væsentligt ned, der er strammet op, fyret medarbejdere og Nokia kører med mindre overhead end før. Tjek investorernes tillid det seneste års tid. http://finance.yahoo.com/echarts?s=NOK+Interactive#symbol=nok;range=1y;c...;

 • 4
 • 3
#22 Martin Bøgelund

Det er en svær slutning at drage sådan sort/hvidt. I regnskabsåret 2011 trak Symbian-telefonerne stadig salgstallene op (det var på et tidspunkt, hvor de billige Android-telefoner endnu ikke havde ædt hele Nokias gamle smartphone-marked i 1.000-2.500 kroner-segmentet).

Bemærk jeg skriver "indicier" - hvordan du får det til en "sort/hvid påstand" kan jeg slet ikke se.

Smartphone markedet er i vækst - og Nokia styrtdykker. Både i absolut antal, i markedsandele, og i indtjening. Og altså i en periode hvor der skiftes spor til WP. Og selv i dit argument for at Nokia ikke skal afskrives endnu, nævner du deres Asha, som jo netop ikke er en WP.

Jeg har godt lagt mærke til at Microsoft-stoffet fylder en del på Version2 for tiden - og jeg hilser selv Jespers og den anden Ciber-mands forsøg på at snakke WP varm i deres blog-indlæg, velkommen - smartphone markedet er på vej ind i en monopollignende tilstand med Androids dominans, og her ville det være forfriskende hvis MS WP kunne gøre sig bare en smule gældende.

Men et eller andet sted er I på Version2 nødt til at forholde jer til realiteterne, i stedet for at håbe at den endeløse varm-snakning af WP bliver en selvopfyldende profeti, så jeres afhængighed af Microsofts reklamepenge ikke virker så tydelig i den journalistiske linje.

Andre er også faldet får de vilde fantasi-fostre, der måske har deres udspring i Redmond. F.eks. har bl.a. Gartner flere gange skudt over målet med WP: Gartner's iPhone, Android predictions radically revised in a year and a half "Just a year and a half ago, the same firm made similar bold predictions about the smartphone industry that suggested the same dramatic turn around for Microsoft. In fact, the only real similarity between the company's 2009 predictions and its 2011 predictions is the idea that Microsoft would be selling about 68 million phones by 2012, and taking around 12 percent of the smartphone industry."

Gang på gang er det påstået at nu sker det, nu rykker WM/WP.

Jeg synes bare at vi alle må se i øjnene, at WP nu har skuffet så mange gange i forhold til forudsigelserne, at vi må til at se på muligheden for at det er WP - og ikke virkeligheden - der er noget galt med.

 • 9
 • 3
#25 Peter Hansen

... at vi må til at se på muligheden for at det er WP - og ikke virkeligheden - der er noget galt med.

Nej, det vil jeg ikke give dig ret i. Du lægger WP til grund for Nokias faldende markedsandele, indtjening mv. Det samme gør Tomi A. I glemmer bare, at Nokia var i store vanskeligheder før WP kom til. Man kan ikke heraf udlede at WP er skyld i at Nokia stadigvæk er ved at komme til hægterne. Store virksomheder er sjældent særligt hurtige til at omstille sig - det samme gælder for Nokia. Du kan ikke vide om Nokia ville have klaret sig bedre med Android. Hvis WP virkelig var så ødelæggende / værdiforringende et produkt du gør det til, så er det da en smule underligt at Microsoft kan blive ved med at licensere systemet til diverse mobilproducenter.

Jeg ved ikke om du kender Apples historie fra omkring midt 80'erne til midt 90'erne - men der var Apple i nogenlunde samme situation som Nokia er nu. Der skreg diverse folk også at Apple måtte være "sindssyge", og at "starte fra nul" var forkert, "bliv ved det gamle" osv osv. Steve Jobs blev som bekendt også sendt på porten. Stor ballade dengang. I dag har piben fået en anden lyd.

Såå....

 • 4
 • 2
#26 Morten K. Thomsen

... så jeres afhængighed af Microsofts reklamepenge ikke virker så tydelig i den journalistiske linje.

Første punkt i Version2's etiske regler begynder således: Journalistikken på Version2.dk er uafhængig af politiske partier, organisationer, økonomiske interesser og enkeltpersoner, og der må ikke kunne rejses tvivl om den redaktionelle uafhængighed. Uafhængigheden er en forudsætning for troværdigheden i alle mediehusets aktiviteter.

Der er ingen annoncører, som bestemmer, hvad vi skriver.

Vh Morten, redaktør.

 • 7
 • 0
#27 Martin Kofoed

Gang på gang er det påstået at nu sker det, nu rykker WM/WP.

"2013 will be the year of Windows on the phone".

Lyder det bekendt? ;)

Man skal passe på med forudsigelser. For mange, mange år siden håbede jeg også på den med linux på desktoppen. Næste år sker det! Nu er man bare lidt ligeglad, for dels har linux på desktoppen været hverdag de sidste 10 år, og dels er linux massivt til stede alle andre steder. Nåja, og så er desktoppen vist død eller noget ... Sådan kan det gå.

 • 2
 • 0
#28 Deleted User

Microsoft har ikke tænkt sig at give op (de har ikke råd til at gøre), og Nokia er pt. Microsofts stærkeste es på mobilsiden, så Nokia skal nok klare.

Man kan ligesåvel hævde, at vi kan nå der til hvor Microsoft ikke har råd til andet end at give op. Det giver ingen mening at smide gode penge efter dårlige, bare fordi man er gået i gang.

Microsoft har nok mindre ærekærhed end vi går og tror. I det øjeblik de mister troen på succes, så slagter de projektet. Der er grænser for hvor mange penge, de vil hælde i et hul, hvis de begynder at tro, at skuden aldrig vender.

I den forbindelse batter 4 millioner solgte WP-smartphones ikke meget, når Apple i samme periode sælger 47 mio. og Samsung i hvet fald lige så mange.

De fleste gør den fejl at sammenligne Q4 med Q3. Det korrekte er at sammenligne med Q4 året før, da man derved kommer uden om de naturligge sæsonudsving.

Nokias omsætning på smartphones faldt med 55% sammenlignet med 4. kvartal 2011. Antallet af solgte smartphones faldt med 66% i samme periode. Man skal vist være optimist for at kunne se det fantastiske i det.

Nokia faldt 79% i Kina - verdens nye vækstmarked, hvor Apple vokser over 100%. Dette er nok en af de vigtigste ting man bør bide mærke i. Nokia ser ud til at få lige så dårligt fat i Kina, som de i sin tid gjorde i USA.

Nokia falder 39% i Europa, deres hjemmebane.

Det eneste sted Nokia vokser er i Nordamerika. Her er de gået fra 500.000 til 700.000 solgte enheder. Det reder dem næppe

Der er ingen tvivl om, at salget af WP-telefoner vil stige, men det næppe nogensinde de højder Nokia har været vant til, og stadig ser ud til at have næsen rettet mod. Nokia bør omstille sig på, at de fremover vil være en nichespiller på markedet. Gør de det, kan de nok godt ende med at få en helt god forretning.

 • 5
 • 0
#30 Thorvald Johannes Pedersen

Jeg synes det ville være stærkt hvis Nokia holdt fast ved Windows Phone og Symbian, indtil Windows Phone slår igennem. Jeg tror ikke at "folk vil have" Android, som sådan. Det er fordi Windows Phone endnu er for nyt og anderledes og folk har ikke opdaget hvor lækkert det er. Desuden skal Nokia ikke kun satse på Lumia og smartphones - men de skal også satse på de lidt mere gammeldags typer, med tastatur, symbian - evt. også Windows Phone, samt "tastatur+touch" hybriderne. De skal satse lidt mere på de ting også. Jeg har i efteråret 2012 købt en Nokia X3-02.5 og den skifter jeg ikke før den ikke kan mere. Dét er en lækker telefon. Mere af den slags Nokia! Stå fast! Det er ikke alle der vil have smartphone og det er de færreste der egentligt har behov for en smartphone - det er noget man burde gøre sig klart. Mange køber kun en smartphone, fordi det er "mode", ikke fordi de egentligt har noget at bruge det til.

 • 2
 • 0
#31 Svend Eriksen

Jeg er ikke helt sikker på at det vil være en gevinst for Nokia at lave Androidtelefoner.

Der er mange som laver en sammenkobling mellem at Android er en succes, så derfor må det også blive en succes for Nokia at lave telefoner med Android. Man må bare huske på, at det ikke er ret mange som tjener penge på at lave Androidtelefoner. Faktisk tror jeg kun det er Samsung i øjeblikket. HTC styrtbløder, og Sony ser heller ikke ud til at tjene noget særligt.

Hvis Nokia lavede en Androidtelefon, ville de blive nødt til at ansætte flere folk til at udvikle - både til hardware, men også software. Og derudover ville de skulle markedsføre to meget forskellige slags telefoner, for ikke at snakke om at tilskuddet fra Microsoft ville ryge.

 • 2
 • 3
#32 Thomas Løcke

Det er mig en gåde hvorfor Nokia ikke har både Android og WP på deres Lumia linie. De kunne såmænd sælge Lumia telefoner med en barebones "Nexus" Android, så der ikke skulle bruges så meget tid på at udvikle softwaren.

Jeg personligt ville da meget gerne købe sådan en telefon, og jeg kan ved den søde grød ikke greje hvorfor Nokia ikke vil lade det være op til deres egne kunder om de vil køre med det ene eller andet OS på deres sikkert glimrende telefon.

Det ville da være vældig cool hvis jeg kunne sidde med min Lumia Android ved siden af min kammerat med hans Lumia WP. Ren nerdgasm og Nokia kunne få fingrene i flere kunder. Win/Win.

Men det er nok at håbe på for meget.

 • 8
 • 0
#33 Deleted User

Hvordan kommer du frem til den konklusion?

Og hvordan kommer du frem til, at jeg sammenligner med dumbphones i 90'erne?

I 2010 solgte Nokia over 100 mio. telefoner med Symbian, det er det jeg sammenligner med. Siden slagtede Nokia Symbian, og i 2012 har de højest solgt 10 mio. Wp-telefoner. Det er den pointe i ofte glemmer. WP er Nokias afløser for Symbian, men formår ikke at løfte arven.

 • 3
 • 0
#34 Christian Nobel

Jeg ved ikke om du kender Apples historie fra omkring midt 80'erne til midt 90'erne - men der var Apple i nogenlunde samme situation som Nokia er nu. Der skreg diverse folk også at Apple måtte være "sindssyge", og at "starte fra nul" var forkert, "bliv ved det gamle" osv osv. Steve Jobs blev som bekendt også sendt på porten. Stor ballade dengang. I dag har piben fået en anden lyd.

Ahr, du kan vist ikke lige helt sammenligne.

Men hvis vi skal lege lidt med din sammenligning, så er det der kommer tættest på nok at sammenligne den skade Elop har gjort med den skade Scullye gjorde.

Og hvis Nokia skal genopstå på samme måde, så er de også nødt til at redefinere sig selv og selv have magten over hvad de laver - og den mulighed mistede de da de, i stedet for virkelig at give den en skalle, smed MeeGo ud med badevandet.

 • 1
 • 0
#36 Jacob Nordfalk

I det øjeblik de mister troen på succes, så slagter de projektet. Der er grænser for hvor mange penge, de vil hælde i et hul, hvis de begynder at tro, at skuden aldrig vender.

Har du Bing?

Dit udsagn forudsætter at MS er et selskab som alle andre, men det er de ikke; de har en fast 'skat' på stort set alle nyproducerede PC'er. Deudover har hundredevis af millioner af brugere der sidder godt fast på deres platform. MS havde gennem 90'erne og 00'erne rimeligt godt held med at forpurre de andre platforme og de fleste initiativer til platformsuafhængige applikationer. De bøder de er blevet idømt i den forbindelse er pebernødder mod den indtjening de har og kan se frem til.

Så selvfølgelig holder MS ikke op, de har lige så mange penge de vælger at trække ud af Windowsbrugerne, for MS' stategi er lykkedes og der er for mange programmer der kun kører på Windows. Således kan de prissætte som de vil og dermed financiere urentable projekter lige så længe de gider.

Ærgerligt, for jeg hører til den gruppe der gerne ville have en Nokia-telefon, men jeg vil ikke have Windows på den.

Og det er der åbenbart en del andre der også ville, i hvert fald i det her forum.

 • 10
 • 1
#37 Peter Hansen

Ahr, du kan vist ikke lige helt sammenligne.

Nej, ikke helt men så alligevel. Begge virksomheder har næsten skrabet bunden - Apple var længere nede end Nokia indtil videre har været. Microsoft postede en lille 1 mia. dkk i Apple på det tidspunkt for at redde dem.

Og hvis Nokia skal genopstå på samme måde, så er de også nødt til at redefinere sig selv og selv have magten over hvad de laver

Tja, man kan jo argumentere for at de har valgt en anden strategi end tidligere, så på den måde har Nokia allerede redefineret sig selv. Hvis Nokia havde beholdt MeeGo skulle de kæmpe mod iOS, Android, WP. De to første OS'er sad pænt på markedsandelene dengang og gør det stadigvæk i dag. Uanset hvad har Microsoft altid haft flere finansielle muskler end Nokia - så et valg af MeeGo var tabt på forhånd (uanset om MeeGo er en lækker platform eller ej). Elop sagde på et tidspunkt at det i dag ikke handler om styresystemer, men om økosystemer. Her var både iOS, Android langt foran ved beslutning (dengang ved den brændende plaform). WP var på et meget tidlig stadie dengang, men med lidt hurtig forecast ud i fremtiden, kunne Nokia hurtigt se at det ikke var værd at konkurrere mod Microsoft i den henseende. Det tror jeg er en klog beslutning.

Microsoft er skam villig til at trække det tunge læs - det har de gjort før, fx med Xbox (vs. PS, Nintendo osv).

 • 0
 • 0
#39 Christian Nobel

Microsoft postede en lille 1 mia. dkk i Apple på det tidspunkt for at redde dem.

Det er så en urban myte at Microsoft "reddede" Apple.

Microsoft "reddede" ikke Apple, men det er korrekt at de investerede 125 millioner $ i Apple som indgik som part af Jobs genopretten af Apple.

Dette var en del af en aftale Jobs og Gates indgik, da Apple ikke selv lavede kontorprogrammer, og derfor gerne ville (fortsætte) med Office til Mac, og MS på den anden side så store fordele i at kunne sælge Office til Mac - og commitmentet var at MS skulle investere i Apple.

Aftalen var forretningsmæssig fordel for begge parter, hvori indgik det at MS ville få eksklusivitet fsva. Office, samt Explorer ville blive default browser på Mac. Endvidere ville man også lave våbenhvile fsva. Apple store patentportefølje som de kunne bruge mod MS.

Og iøvrigt var det en rigtig god forretning for både MS og Apple, hvilket både Gates og Jobs udmærket var klar over.

 • 4
 • 0
#40 Anonym

Det er så en urban myte at Microsoft "reddede" Apple.

Microsoft "reddede" ikke Apple, men det er korrekt at de investerede 125 millioner $ i Apple som indgik som part af Jobs genopretten af Apple.

Det kan meget vel være at det ikke var pengene alene der var med til at redde Apple i sin tid, men den PR værdi der lå i at platformen ikke ville blive afskåret fra at have Office pakken, som jo for mange er det overskyggende krav for valget af OS, har haft en meget stor betydning.

Havde Microsoft ikke gjort som man gjorde, så tror jeg ikke at det havde set helt så lyst ud for Apple i den efterfølgende periode.

Situationen med Nokia er nok lidt anderledes - der har man tidligere haft nærmest markedsdominans til i dag at sidde med featurephones og Windows mobiler, som ikke ret mange viser interesse i (jeg håber at interessen kommer for den platform, det er bedst når der er konkurrence på et marked, og både Apple og Android kunne godt trænge til lidt modstand)

 • 1
 • 0
#41 Christian Nobel

den PR værdi der lå i at platformen ikke ville blive afskåret fra at have Office pakken, som jo for mange er det overskyggende krav for valget af OS, har haft en meget stor betydning.

Nu taler vi altså om 1997, og der så verden lidt anderledes ud, hvorfor valget af OS (hvilket ikke er så relevant fsva Mac, da det er en færdig pakke) ikke helt var låst til Office på samme måde som i dag, ligesom WordPerfect jo også var ret store på det tidspunkt.

Men Jobs mente helt klart at Office var et godt produkt, og at Apple ikke selv ville lave et kontorprogram.

Samtidig var hans forhold til både Lotus og IBM temmelig anspændt, så derfor var Office uhyre interessant for Apple - men Apple var også ret interessant for MS, da de frygtelig gerne ville møve sig ind hos Apple, og de havde ingen lyst til en for begge parter opslidende patentkrig.

 • 1
 • 0
#42 Jarle Knudsen

Og iøvrigt var det en rigtig god forretning for både MS og Apple, hvilket både Gates og Jobs udmærket var klar.

Vi skal også huske at det var i 1997. Uden Apple kunne Microsoft ikke opretholde illusion af konkurrence og hermed ville de stå med ægte monopol (ikke de facto eller markedsdominerende stilling)... som de forsøgte at undvige på det tidspunkt pga. verserende monopolretssag.

 • 4
 • 0
#43 Mathias Holm

Personligt mener jeg at Nokia pt. er en synkende skude ikke fordi de har valgt WP men fordi de er alt for længe om at omstille sig.. De har stor tilknytning til Microsoft da de holder dem i live, men dette behøver ikke være en hæmsko som det er for dem nu. Hvis de kørte deres forretning ordentligt ville IOS og Android ikke være et problem. Nokia har et rigtigt godt og dyrt brand, hvis de begynde at sælge det i stedet for at sælge microsoft, ville de efter min overbevisning klart stå bedre. Derudover skal det siges at Nokia virker som en højrøvet virksomhed der ikke lytter til dem der skal købe deres produkter. Derudover skal det siges at det for mig virker som om de slet ikke drager nytte af deres tætte samarbejde med Microsoft hvilket i mine øjne er katastrofalt. WP8 er et relativt nyt system og der er plads til mange forbedringer, så der burde sættes ind der fra microsoft´s side og ikke fra Nokias. Men Nokia har en helt unik mulighed for at hjælpe med at forme WP, hvilket kan give dem en konkurrence mæssig fordel. Når alt dette er sagt tror jeg ikke at det vil være en særlig god ide for nokia at gå over til Android, da det vil så tvivl om nokia´s mission på markedet, samtidig med at det vil blive dyrt med alt den omstilling, uden at de reelt vil kunne komme til at sælge noget i omstillings perioden, og den periode uden støtte fra microsoft vil ruinere Nokia fuldstændigt. Hvad jeg her prøver at sige er at hvis Nokia virkelig hørte på kunderne ville de ikke være så ilde stedt

 • 0
 • 0
#44 Finn Christensen

Og iøvrigt var det en rigtig god forretning for både MS og Apple, hvilket både Gates og Jobs udmærket var klar.

Ja, i stedet for at de brugte kræfterne på at slås mod hinanden (ufred er dårligt for handlen), så er de med tiden også blevet næsten 'ægtefæller' i adfærd.

Og deres start i sin tid og deres ens manglende evne til egen opfindsomhed er tilsvarende ens. Begge finder, fusker sig til eller køber noget ude i byen og retter/lapper det til deres egen verden.

Begge monopolagtige dominante, og begge mener at handel af stumper på et konsummarked absolut kræver læssevis af banditter i habitter.

 • 1
 • 1
#45 Jarle Knudsen

Nokias. Men Nokia har en helt unik mulighed for at hjælpe med at forme WP, hvilket kan give dem en konkurrence mæssig fordel.

Tja... Der var tale om differentiere sig med WP fra iPhone og specielt Android, men når jeg kigger på så ligner samtlige WP hinanden til forveksling med de Duplo-farver og monokromatiske klinker ... lige meget om de kommer fra Nokia, HTC eller nogen helt tredje.

Hvor er den differentiering hen? Hvor er fordelen, spørg jeg?

 • 5
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere