Nokia sælger Qt og 125 ansatte

Nokia har solgt sit Qt-framework til det finske softwarefirma Digia, der i forvejen har fået outsourcet udviklingen. 125 medarbejdere følger med salget.

Nokia sælger ud. Denne gang drejer det sig om deres afdeling Qt Development Frameworks, som giver mulighed for at udvikle apps med et framework, der virker på flere platforme herunder Nokias Symbian, Nokia N9 og Windows Phone. Det skriver thenextweb.com.

Køberen er finske Digia, som er et voksende softwarefirma med hovedsæde i Helsinki og en afdeling i Californien. Nokia er presset på pengepungen efter enorme tab på markedet for smartphones, hvor den finske mobilgigant endnu ikke for alvor er slået igennem. Derfor skal der frigives ressourcer, og her var Qt et oplagt valg.

Nokia har de seneste år måttet fyre 10.000 ansatte som del i firmaets slankekur, der skal ruste den finske mobilproducent til kampen mod Samsung, Apple og Google. Nu satser Nokia i stedet på samarbejdet med Micorosoft om deres Windows Phone og Lumia-telefonerne .

Medarbejder flyttes

I forlængelse af salget overfører Nokia 125 ansatte fra Qt-afdelingen til Digia. De kommer både fra Oslo og Berlin. Digia har allerede annonceret femte udgave af Qt frameworket, kaldet Qt5, som forventes at blive brugt af op mod 450.000 udviklere på verdensplan. Frameworket bygger på open source, og store navne som HP og Google har benyttet elementer af Qt til deres brugeroplevelser.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Martin Schlander

Qt Development Frameworks, som giver mulighed for at udvikle apps med et framework, der virker på flere platforme herunder Nokias Symbian, Nokia N9 og Windows Phone

Hvorfor fremhæve de mindst relevante platforme? (bortset fra N9 selvf. >:-) Hovedplatformene er Linux, MS Windows og Mac OSX - men også QNX, WebOS og til dels Android er understøttet - og tilsyneladende i fremtiden også iOS og MS Windows 8

 • 2
 • 0
Thorbjørn Andersen

Der er usandt at man kan bruge Qt til Windows Phone.

Nej. Der er snak og overvejelser om man kan (og vil) bringe Qt til WP8. Men i første omgang vil Digia fokusere på Andriod og iOS.

Før man træffer beslutningen kan man jo så se om Nokia overlevede deres vanvittige WP stunt ... og får ført platformen frem ...

 • 2
 • 1
Venligst Slet Min Bruger

Jeg hæfter mig ved at Digia vil arbejde på understøttelse af Android, iOS og Windows 8 (WinRT håber jeg). Hvis de realiserer den plan får vi et kanon API med cross-patform understøttelse på de mest relevante mobile platforme. Fantastisk nyhed! :-)

Er det ikke lidt det samme Phonegap har gang i? Udvikl én gang og kør på mange platforme?

Problemet med det, som jeg ser det, er vel, at man ikke får ens app til at passe ind i det "look" og "feel", de forskellige platforme har.

Men måske man kan komme udenom det her - det skal jeg ikke kunne sige.

Fordi hver gang version2 nævner et ligegyldigt MS produkt, får de en bannerreklame.

Og hver gang der kommer latterlige konspirationsteorier ud af dine hænder, dræber Gud en killing.

 • 2
 • 1
Martin Schlander

Er det ikke lidt det samme Phonegap har gang i? Udvikl én gang og kør på mange platforme?

Problemet med det, som jeg ser det, er vel, at man ikke får ens app til at passe ind i det "look" og "feel", de forskellige platforme har.

Men måske man kan komme udenom det her - det skal jeg ikke kunne sige.

Qt-applikationer fremstår fuldstændigt native - i hvert fald på Linux, OSX og MS Windows. Du kan jo prøve at kigge på VLC, Skype eller Google Earth, eller andre Qt-programmer du måtte have installeret, og se om du finder nogen nævneværdige problemer med Look & Feel ;-)

På de mobile platforme kan det godt være der kræves en smule mere tilpasning.

 • 3
 • 0
Alexander Færøy

iOS support er bare svær, da mange moderne Qt applikationer også benytter sig af QML eller WebKit, som begge afhænger af at man må shippe en compiler med i programmet før det kan køre rigtig hurtigt :-(

At lave "Qt C++ Widget"-style programmer til touchscreen devices er ikke særlig sjovt.

En mulighed kunne være at man oversatte det kode, der kræver en JavaScript motor under runtime, til noget maskinkode inden man sendte programmet til review i Apple's AppStore.

Man mister selvfølgelig visse sprogfeatures hvis man går i krig med den slags.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere