Nokia presset før Microsoft-aftale: Meego var en katastrofe

Mens Nokia forhandlede med Google og Microsoft ved årsskiftet, blev det klart, at Meego var ubrugeligt. Nokia kunne kun få tre Meego-telefoner klar inden 2014.

Vejen frem for Nokia ville være at satse alt på Meego, eller at skifte til Android eller Windows Phone 7. Det var slagplanen for Nokia-direktør Stephen Elop, da han ved årsskiftet tog til USA for at forhandle med Google og Microsoft, men undervejs i forløbet kom der dystert nyt.

Styresystemet Meego var langt fra klar til brug, og realistisk set kunne Nokia kun få tre Meego-telefoner på gaden inden 2014, med det nuværende tempo.

Sådan lyder det fra Stephen Elop selv i en artikel i Business Insider, som grundigt kaster lys over Nokias interne spekulationer og kampe før partnerskabet med Microsoft blev valgt.

Den 4. januar i år stod det klart, at Meego ikke var et brugbart alternativ til Symbian, som i forvejen var afskrevet som en løsning på Nokias stærkt faldende markedsandel for smartphones. Det lave tempo og de mange bugs i styresystemet dumpede Meego.

Nokias chefudvikler Kai Oistämö er i dag stadig tæt på tårer, når han skal fortælle om den dag, beskriver artiklen, for det var et afgørende vendepunkt for det finske firma, der i årevis ikke havde set realiteterne i øjnene.

»Det var virkeligt et 'oh shit'-øjeblik, og meget, meget smertefuldt at erkende, hvor vi var. Meego havde været firmaets kollektive håb, og nu havde vi nået den konklusion, at kejseren ikke havde noget tøj på. Det var ikke rart,« siger Kai Oistämö til Business Insider.

Læs også: Fremtiden for Meego: Fjernsyn, biler og tavlecomputere

Samtidigt efterlod det Stephen Elop med dårligere kort i forhandlingerne med Microsoft og Google, når Nokia ikke selv havde et fornuftigt alternativ. Tilbage var nu kun Windows Phone og Android.

Mødet med Google var ikke ret frugtbart. Nokia kunne ikke få et eneste krav igennem om særbehandling, selvom firmaet er verdens største mobil-producent og har et stærkt globalt forhandlernet.

Hos Microsoft var tonen meget anderledes, for her stod man selv med ryggen mod muren, mens Android tromlede derudaf. Interessen for at producere telefoner med Windows Phone 7 var lav, og kundernes interesse for at købe var endnu lavere.

Kun en måned før Stephen Elop havde lovet aktionærerne at have en plan parat for Nokias fremtid, fik han lagt hovedlinjerne i aftalen med Microsoft.

Det skete den 10. januar i London, hvor han fik lovning på, at Nokia kunne tilføje egne funktioner til Windows Phone, at mobilplatformen ville bruge Nokias korttjeneste, og at Microsoft ville give Nokia et milliardbeløb i 'markedsføringstilskud', hvis Nokia satsede på Windows Phone.

Læs også: Nokia: Vi er ikke ved at blive købt af Microsoft

Tre uger senere holdt Stephen Elop tale for medarbejderne, hvor den kritiske situation i Nokia blev sammenlignet med en brændende boreplatform. Nokia var nødt til at kaste sig ud i det mørke, dybe vand for at overleve, lød beskeden. Og den 11. februar blev partnerskabet med Microsoft annonceret.

Overgangsfasen mellem Symbian og Windows Phone har dog givet Nokia nye, alvorlige problemer. Nokia satser på at have telefoner klar til julesalget med Windows Phone, men salget af de Symbian-baserede telefoner er faldet hurtigere end forventet.

Sammen med hårdere konkurrence på de billige telefoner i Asien end ventet måtte Nokia for nyligt meddele, at økonomien for første kvartal 2011 så skidt ud, og alle forventninger for hele 2011 måtte revideres.

Meego opstod som en kombination af Nokias Maemo og Intels Moblin og er baseret på Linux. Nokia har ikke afskrevet Meego helt, men vil bruge styresystemet til 'eksperimenter', mens Intel har mange planer for Meego.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Flemming Frandsen

Det er klart at Nokia ikke selv havde et system der kunne redde dem og at de havde brug for at skifte kurs, men det kan godt ende med at blive katastrofalt for dem at de har annonceret den næste version så lang tid før de har et produkt, for hvor mange tør investere i Symbian nu?

Det er lidt underligt at Nokia valgte Google fra, blot fordi Google ikke ville være med til at behandle alle deres eksisterende kunder dårligere, hvad i alverden havde Nokia forestillet sig?

 • 0
 • 0
#2 Anders Hessellund Jensen

Mødet med Google var ikke ret frugtbart. Nokia kunne ikke få et eneste krav igennem om særbehandling, selvom firmaet er verdens største mobil-producent og har et stærkt globalt forhandlernet.

Det er da en arrogant holdning at Nokia skulle fortjene særbehandling i forhold til de andre Android-producenter.

 • 0
 • 0
#3 Torben Mogensen Blogger

Symbian var/er et ret robust system, som "kun" manglede/mangler en moderne brugerflade til touchtelefoner.

Nokias manglende succes med deres halvhjertede og fragmenterede forsøg på at lave en sådan burde ikke i sig selv være nok til helt at droppe Symbian som smartphone OS. I stedet burde de have hyret nogle gode UI-designere og startet forfra på et nyt UI ovenpå Symbiankernen.

Nokia er (eller var) bestemt store nok til at gennemføre et sådant projekt og har/havde nok markedsandel til at gøre det til en succes, hvorimod Samsung nok ikke er store nok til at gøre Bada til en succes, og Microsoft måske (indenfor televerdenen) heller ikke til at gøre WP7 til en stor spiller.

 • 0
 • 0
#4 Thorbjørn Andersen

[I]I stedet burde de have hyret nogle gode UI-designere og startet forfra på et nyt UI ovenpå Symbiankernen.[/I]

Der var allerede folk i Nokia, der ville kunne (og sikkert prøvede at) løse opgaven. Problemet var det enorme bureaukrati, som Nokia havde ...

Med ~10 led fra udvikler til CEO, havde mindst en leder allerede trykket på 'for meget ændret/farlig ændring - vi satser på det (gamle) "sikre" '-knappen ...

 • 2
 • 0
#5 Magnus Jørgensen

Hvor mange købere er der til en Nokia telefon med WP7 når WP8 er lige for døren? De skal godt nok sætte prisen lavt for at trække kunder til og der er jo stadig ikke ret mange aps til Windows phone. Det project tror jeg ikke bliver noget Nokia tjener penge på med det samme, hvilket er endnu et søm i Kisten.

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Problemet med Symbian var at operativ-systemet slet ikke havde det nødvendige øko-system der var nødvendigt for at skabe et "there's an app for that" miljø.

Symbian manglede i høj grad udviklingsværktøjer og muligheder som vi tager for givet på Android/iOS/WP7.

Derudover så har Microsoft jo allerede bevist at WP7 er et fantastisk system, med alt der er nødvendigt for at skabe en successfuld platform fra deres side.

Resten er op til hardwarproducenterne og reklame.

 • 0
 • 0
#8 Carsten Olsen

Jeg har hørt fra pålidelige kilder, at Meego var et godt (endda et bedre) alternativ til Android 15-nov til 31 dec (2010), disse kilder har selv prøvet at stå med et Device i handen der kørte Meego. (Og de var tilfredse med hvad de så, men det var ikke perfekt, men det har jeg aldrig hørt om noget ny teknik der er 6 måneder før markeds-introduktionen)

Google havde glædet sig til lidt værdig modstand.Men det er klart at Nokia ikke kan få særbehandling. Men alt dette er Elops egen udlægning af forløbet, men det er ikke rigtigt at Meego var så dårligt.

 • 1
 • 0
#9 Rune Petersen

helt enig.

Det er da helder ikke et særligt godt argument at "Styresystemet Meego var langt fra klar til brug, og realistisk set kunne Nokia kun få tre Meego-telefoner på gaden inden 2014"

Hvad var N900 ikke? den er da yderst kompetent, bortset fra den resistive touch. Den blev lanceret i 2009. Der skulle nok havde været smidt nogle ressourcer efter meego/meemo lidt tidligere og i det hele taget :-/

Det er da næsten bevist at det ikke var god strategi at lancere ca. 50 mobil telefoner om året. og det går meget godt for apples ene tlf om året. ikke at Nokia kun skulle lave en om året, da det også er en god forretning at sælge mobiler til resten af verden. og ikke kun smartphones til I-landene.

er ing.dk også købt af Elop?

 • 0
 • 0
#11 Peter Jespersen

Symbian er absolut et kapabelt mobilt styresystem - måske oven-i-købet det skarpeste på markedet. Men håndteringen af det de sidste 4-5 år har været vægelsindet og bizar.

Ikke mindst det at man foretager en hovedrenovering - uden at røre brugergrænsefladen, der for et årti siden var top-of-the-line i forretningssegmentet. Ligeledes er det min opfattelse at dette arbejde i en vis grad har snuppet ressourcer der ellers skulle have været allokeret til MeeGo Handset UX udviklingen.

Jeg er stadig overbevist om at de så rigtigt da de gik igang med den store Qt-udvidelse - framework og et SDK der kan samle udviklingen af multiplatform programmer til Maemo, MeeGo (IVI, NetBook, Tablet, Handset, indlejrede), Symbian, Linux desktop, Windows desktop, MacOS Desktop og Android (Sidstnævnte i KDE regi) i en pakke og et samlet community, der kunne rummme alt lige fra KDE udviklere og til MacOS udviklere. Et community der allerede har en betragtelig størrelse.

Ligeledes er jeg sikker på at involveringen i MeeGo projektet var rigtigt - skabelsen af en distribution til Netbooks, tablets, håndsæt og indlejrede systemer.

Desværre fik dette ganske tydeligt aldrig fuld opbakning internt.

Meget modigt, visionært og med en FLOSS bagkant.

Den daglige styring af disse aktiviteter har dog været yderst kritisabel - der sagtens kan forklares med en lang kommandovej.

MHT MeeGo, så er det en kompleks størrelse, der i de fleste varianter består af Moblin + et grafisk Qt miljø. Den eneste undtagelse er NetBook UX, der er en nogenlunde ren Moblin og dermed gør kraftig brug af Clutter og dermed GTK+.

Ifølge Elops udmeldinger ryger MeeGo ud af døren, lige så snart de har fået smidt et (sandsynligvis) Harmatten håndset på gaden. Det lyder som noget de i en eller anden grad har forpligtet sig til.

Jeg har så hørt noget om at LG sandsynligvis overtager dele af Nokias engagement i Handset UX (de burde rent logisk også være interesseret i Tablet UX) - samt at Samsung ligeledes har vist interesse (Ja, da har alt andet i stalden - så hvorfor ikke).

Lige nu kigger jeg ned på min N900, der er bootet op i den seneste trunk af MeeGo 1.2 N900 Developer Edition. Selvom det kører fra et T-Flash kort, så er det rent faktisk brugbart og N900 er ikke ligefrem den hurtigste kniv i skuffen. Som openSUSE bruger synes jeg yderligere at det er ret fedt at man har valgt at benytte zypper pakkehåndteringen.

 • 0
 • 0
#12 Steen Larsen

Elendig strategi, execution og product management! Et par spørgsmål:

1) Execution. Hvis de virkelig vil være Windows only, hvorfor så ikke bare starte med at udvikle nogle Windows phones UDEN at annoncere døden af alle deres eksisterende platforme? Glimrende måde at stoppe alt salg i 2011! Dumt!

2) Hvorfor kan Nokia ikke producere både Windows og Android telefoner som f.eks. HTC?

3) Hvorfor satse ALT på en high risk platform som Windows Phone!? Hvis det flopper (igen!) er alt tabt.

Efter min mening skulle de have valgt en multiplatform strategi eller Android. Android er meget mere udbredt og passer meget bedre til Nokia's "linux kultur". De ville også have haft store muligheder for at tilbyde Nokia added value på Android platformen. HTC har haft stor success med deres valude add som f.eks. Sense.

Nu kan jeg kun ærge mig over at jeg ikke shortede Nokia dengang de annoncerede dette idioti.

RIP

Mvh Steen

 • 1
 • 0
#13 Martin Kofoed

Enig, hvis der er den mindste tankevirksomhed bag Elops udmeldinger, så kan det næsten kun være orkestreret fra et andet sted end Nokia. Det kommer nemt til at lyde konspiratorisk, men det ER da besynderligt, at vi ser et hæderkronet firma gå all-in på en højrisiko-teknologi fra den spritnye CEO's tidligere arbejdsgiver. Jeg kan i hvert fald ikke lade være med at tænke på, hvad Nokias bestyrelse i disse dage tænker om det brilliante i dels ansættelsen af Elop, og efterfølgende hans håndtering af butikken.

Tiden vil vise, om dette i virkeligheden er Ballmers værk. I så fald er han mere genial, end jeg havde troet.

 • 1
 • 0
#14 Martin Bøgelund

Steen Larsen:

1) Execution. Hvis de virkelig vil være Windows only, hvorfor så ikke bare starte med at udvikle nogle Windows phones UDEN at annoncere døden af alle deres eksisterende platforme? Glimrende måde at stoppe alt salg i 2011! Dumt!

Tidpunktet for en strategisk tilbagetrækning var forpasset. Eneste overlevelsesmulighed var panikagtig flugt.

"Platformen brænder!" "OK jeg pakker lige tandbørsten og ringer efter en helikopter."

... Nej, vel?

MS har hårdt brug for vind i sejlene til WP7, så mon ikke "markedsføringsbidraget" blev gjort afhængig af... markedsføring... af WP7 alene, og ikke noget halvhjertet med Symbian her, MeeGo der, og WP7 for vekselpengene?

At et kendt mærke som Nokia går "all in" på WP7 er et stærkt signal, som er meget værd for MS - og hvis det virker, er det også lukrativt for Nokia.

2) Hvorfor kan Nokia ikke producere både Windows og Android telefoner som f.eks. HTC?

Se 1).

Desuden var Google ikke til sinds at efterkomme Nokias ønsker om særbehandling - jvf. artiklen.

HTC kan og vil gøre det fordi de er sultne og på vej op - Nokia er... tja, døm selv... de har vist toppet, og prøver bare at bremse deres fald.

3) Hvorfor satse ALT på en high risk platform som Windows Phone!? Hvis det flopper (igen!) er alt tabt.

Hvad er det, der er high risk ved WP7-strategien? Ballmer er villig til at smide milliarder efter Nokia, og Nokia skal ikke sende penge den anden vej, medmindre de rent faktisk begynder at sælge telefoner.

Det er godt nok kun en redningskrans, men en redningskrans er trods alt mindre risikofyldt end... ingen redningskrans...?

 • 0
 • 0
#15 Steen Larsen

Hvad er det, der er high risk ved WP7-strategien? Ballmer er villig til at smide milliarder efter Nokia, og Nokia skal ikke sende penge den anden vej, medmindre de rent faktisk begynder at sælge telefoner.

Jeg synes det er yderst high risk at satse alt på en virksomhed og platform som allerede er floppet een gang. (jeg husker Windows Mobile 6.5)

Samtidig ser det heller ikke ud til at WP7 sælger godt og det er velkendt at WP7 stadig mangler en hel masse funktionalitet.

Nokia har været kendt for at have rigtig god hardware men middelmådig software. Derfor synes jeg at Nokia + Android ville have været en fantastisk kombination. Jeg tror de havde kunnet sælge en hel masse telefoner som nemt ville være mere værd end 1M$ fra Microsoft.

Jeg forstår slet ikke hvorfor Nokia havde brug for særbehandling fra Google. Med deres brand, gode hardware, egen intellectual property og udviklingsresourcer kunne de nemt have produceret en unik Android baseret value proposition. USP så det batter!! Nu har de istedetfor rullet deres brand i skidtet! Alle mine venner med Nokia telefoner har fornyligt (efter lang tids venten) opgraderet til Android eller iPhone.

Mvh Steen

 • 0
 • 0
#16 Lars Bjerregaard

Jeg forstår slet ikke hvorfor Nokia havde brug for særbehandling fra Google. Med deres brand, gode hardware, egen intellectual property og udviklingsresourcer kunne de nemt have produceret en unik Android baseret value proposition. USP så det batter!! Nu har de istedetfor rullet deres brand i skidtet! Alle mine venner med Nokia telefoner har fornyligt (efter lang tids venten) opgraderet til Android

Det er også hvad jeg undrer mig over. Tror stadigt at Nokia hardware + Android software kunne være en killer-combination.

 • 0
 • 0
#17 Martin Bøgelund

Steen Larsen:

Jeg synes det er yderst high risk at satse alt på en virksomhed og platform som allerede er floppet een gang. (jeg husker Windows Mobile 6.5)

Samtidig ser det heller ikke ud til at WP7 sælger godt og det er velkendt at WP7 stadig mangler en hel masse funktionalitet.

Jeg kan ikke erklære mig uenig i det reelle i dine åbegrundelser for at kalde det high risk.

Men husk det er Microsoft vi taler om - eller måske rettere: Glem det er Microsoft vi taler om!

Her på Version2 er der en tendens til at alting bliver stigmatiseret som ondt eller forkert når MS står bag - og nogle gange direkte dumt eller endda sindssygt når Ballmer står bag. Det er den del man nok skal glemme.

Det man så skal huske er at MS er meget [i]committed[/i] til mobilmarkedet, jvf deres konstante forsøg på at komme ind - og at de kan putte store summer bag ethvert commitment de har. De er f.eks. kommet fra intet til en 2-cifret markedsandel på spilkonsolmarkedet. Duopolet med Nintendo og Sony var meget hårdt at kæmpe imod - Sega knækkede ned på det, men ikke desto mindre lykkedes det for MS at komme ind og bide sig fast. Det var ikke nemt. Det var ikke gratis. Men det lykkedes.

Vi kan se at MS har taget tilløb til mobilmarkedet mange gange, for blot at lande fladt på maven, og få en blodtud. Men hvis det er rigtigt at man lærer af sine fejl, er MS nok nogle af de klogeste på mobilmarkedet :-) og derfor må det være begrænset hvor mange fejl de kan begå fremover.

WP7 er desuden et konkret produkt, og ikke vapour-ware. Nokia kan rent faktisk undersøge og evaluere på det - det gør det meget mindre risikabelt end f.eks. Android var i starten.

Jeg ville da heller ikke fælde tårer over det, hvis MS fik prygl på et marked - deres innovationsbegrænsende jerngreb om desktop OS markedet gør dem fortjent til det. Derfra, og så til at ignorere alle de ting der taler for at MS-Nokia alliancen kunne blive en succes, er der dog et stykke vej.

IBM talte også ned om Windows NT, og fremhævede hvor meget bedre OS/2 var. Og de havde sikkert ret i hver enkelt detalje i deres begrundelse for at MS ville fejle. Det er bare oftest i krisetider, og modgang, at virksomheder formår at finde ind til kernen af det netop de gør bedre end alle andre, og bruge det til at kvase alle de dårlige odds og overraske markedet.

Apple var også afskrevet som en ubetydende virksomhed engang - mange var allerede i gang med at tage mål til deres kiste, og bestille søm til at hamre låget i.

Og da Android blev præsenteret... "Ha! iPhone har taget markedet med storm, Android er umodent, og Linux' historie er ikke fyldt med med succeshistorier om begejstrede købere i konsum-markedet!" Osv.

Derfor mener jeg det er en stor fejl at afskrive Nokia og WP7 på forhånd. Hvis Google og Apple har blot en smule forstand, begår de ikke fejlen at afskrive MS på mobilmarkedet, men analyserer tværtimod hvert eneste lille skridt der bliver taget i Redmond, for ikke at blive løbet over ende.

MS og Nokia er pt underdogs i dette spil - forvent derfor at de kun kan overraske positivt.

 • 1
 • 0
#18 Deleted User

Agree. Kender et par udviklere fra Nokia´s dev.team (Sydhavnen), som havde stiftet bekendskab med Meego og hos begge var udmeldingen: Outstanding - simpelthen bare klasse - endelig noget der rykkede! Såe, lad ny de nye udviklere prøve kræfter - det bliver spændende at se.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere