Nokia lukker udviklingsafdeling i Danmark - 1000 udviklere fyres

Nokia nedlægger den store udviklingsafdeling i København med tusind danske Nokia-medarbejdere. Lukningen sker inden udgangen af 2012.

Tusind danske ingeniører og udviklere hos Nokia står uden job i løbet af 2012.

Nokia har besluttet at nedlægge hele udviklingsafdelingen i København, som et led i de store besparelser, firmaet har annonceret for udviklingsafdelingerne, efter partnerskabet med Microsoft blev indgået i februar.

Det oplyser Nokia via en pressemeddelelse.

Læs også: Skæbnedag for danske Nokia-ansatte: Nu falder dommen

Alle de 950 ansatte vil blive overflødige, via gradvise nedskæringer indtil udgangen af 2012. Alle er dog sikret løn indtil udgangen af 2011, skriver firmaet.

Nedskæringerne i Skandinavien og England skal føre til besparelser på 7,5 milliarder kroner i 2013, i forhold til udviklingsomkostningerne i 2010.

Afdelingen i København var ellers spået gode chancer i den store, internationale spareplan, da man her mest arbejder med styresystemerne til billige telefoner, som ikke bliver direkte berørt af samarbejdet med Microsoft.

Men i sidste ende valgte Nokia-ledelsen altså helt at nedlægge den københavnske udviklingsafdeling.

Nokia beholder en salgsorganisation i København.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (30)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Peter Siegumfeldt

Det er godt nok skidt. Jeg føler virkelig med alle de medarbejdere. Det er ikke godt for det fag område i kbh. Det bliver da heller ikke nemt og komme ud fra DTU og skulle konkurrere med alle de folk der nu skal have nyt job!

 • 0
 • 0
HvorforFandenKanMan IkkeSletteSinProfil

Inden du begynder at kalde folk for retarderede, så prøv selv at benytte de små grå til en afveksling.

Peter Sommer brokker sig nok naturligt over overskriften med "BREAKING" i. Hvorfor pokker bruge det udtrådte engelske ord i en dansk overskrift?

Alternativt, hvorfor ikke skrive
"SONDERMELDUNG: Nokia lukker udviklingsafdeling...."

Det er da lige så plat. Og NEJ man lyder ikke klogere eller smartere eller mere hip ved at kopiere engelske udtryk... (Og nej, at skrive "lol" får dig heller ikke til at lyde væsentligt smartere).

Til nyheden: Det er godt nok trist. Jeg håber, de fleste kommer i arbejde igen hurtigt... også selvom det ser ret gråt ud for tiden på markedet...

 • 0
 • 0
Jan Wiberg

Off-topic: jeg nævner i flæng fra nyhedsboksen til højre: ERP, hacker, touchskærm.

Menneskets sprog er uformelle og dynamiske. Det er ret normalt at nye ord kommer til, og "breaking" er i normal brug inden for den danske presse-verden. Det kan I så acceptere, eller sætte jer til at tude sammen med de andre greybeards i Dansk Sprognævn.

On-topic:
Ja, det er et meget hårdt slag for den skandinaviske tele og IT verden. Jeg har begrænset føling på den københavnske puls lige pt, men jeg troede faktisk job-markedet var i bedring?

Jeg så også at Accenture overtager en masse udvikling fra Nokia. Det kom som en meget stor overraskelse idet at jeg ikke anede at Accenture havde den ringeste form for viden om mobil udvikling, men sådan kan man jo blive klogere. Jeg tror der kommer til at være mange, mange tusinde erfarne udviklere på jagt efter job inden for det næste år.

 • 0
 • 0
alex kjær nielsen

Stor medfølelse herfra til de berørte medarbejdere.
Og husk så på, hvordan hele mastodonten startede op i Sydhavnen; nemlig ved at købe/overtage hele mobil-udviklingsafdelingen fra Philips, der ikke kunne få økonomien til at spille. Derefter var der mange gode år. Lad os håbe at Accenture kan gentage den øvelse.
God vind til jer alle.

Og bemærk: det hele er skrevet på Dansk :-)

 • 0
 • 0
Martin Eskildsen

Jeg har selv prøvet det der med at en dansk udviklingsorganisation bliver skåret væk når det går moderkoncernen skidt; det var med Intel i 2001.

Jeg var godt nok temmelig gnaven i et stykke tid derefter, men efter nogle måneder kunne man se at livet gik fint videre for både mig selv og kollegerne. Folk fik jobs i andre virksomheder, nogle startede op, (nogle gik ned igen) og langt de fleste af os kom vist OK igennem forløbet.

Pøj-pøj med de næste måneder!

 • 0
 • 0
Knud Høgh Knudsen

Ja, det er en kedelig meddelelse for de mange ansatte.
Det er OGSÅ en katastrofe for Danmark, at udvikling i stor stil flyttes væk fra vort industrielle miljø. Dette er blot en af mange nedlæggelser af arbejdspladser, som er resultatet af et alt for højt omkostningsniveau i Danmark (læs belastning af overførselsindkomster, efterløn osv).
Trist at det politiske miljø ikke er i stand til at se konsekvenserne.

 • 0
 • 0
Michael Thomsen

Hvis fyringen af ca 1000 medarbejdere kan spare Nokia for 7,5 mia. kr, så er det godtnok dyre i drift. Selv hvis man regner de 3000 som flyttes over til Accenture med (og formentligt fejlagtigt antager, at der ikke er nogen tilbagekøbsordning), så må hver medarbejder koste knap 2 mil/år. Det lyder vanvittigt dyrt.

 • 0
 • 0
Peter Jespersen

Dette har intet med omkostningsniveauet at gøre. Nokia skraber simpelthen al softwareudvikling fra, for det skal MS stå for - MS har betalt for en hardware leverandør - that's it.

Men jeg vil give folk ret - det er et spark i nødderne på udviklingen. Spørgsmålet er så hvor meget det går ud over det fremtidige Qt.

 • 0
 • 0
alex kjær nielsen

Og jeg formoder at du her snakker om virksomhedsbeskatning?
Præcis det argument er jo genstand for mange argumenter for/imod; Der er jo også mange firmaer i DK, der "låner" penge af sit moderselskab i et udenlands skattely og derefter afbetaler til ågerrenter. Dermed flyttes pengene besindigt og helt lovligt væk fra betaling til skattefar og til moderselskabets pengetank og så kan vi andre, inkl. Nokia i Sydhavnen få lov at betale istedet???
Det er bare ikke sort & hvidt det hele.

 • 0
 • 0
HvorforFandenKanMan IkkeSletteSinProfil

Til Jan Wiberg:
Forskellen på de eksempler, du kommer med, og "Breaking" er, at der ikke findes gode danske ord for "hacker" eller "touch screen", som åbenbart er blevet til "touchskærm". Med tiden vil der komme gode danske ord for disse ting, eller fordanskede ord baseret på de engelske. Det er ganske fint. Lige som "computer" er blevet en del af hverdagssproget.

Dog må man protestere, når man erstatter ordet "nyhed" med "breaking news". Det er stort set det samme. At så pressen mener, at en "nyhed" kan vare i flere dage, og man så må forstærke udtrykket med "breaking", når det rent faktisk er en nyhed, må de ligge og rode med.

Jeg protesterer mod dét, at man tror, at det er finere eller smartere at sige en god gammel dansk ting med et engelsk ord. Hvorfor er man ikke "bestyrer" eller "leder" længere, men "manager"? Og det begreb kan man så strække så meget, at selv kassepersonalet hos McDonalds er "managere".

Og hvorfor er de fleste højskoler blevet omdøbt til "university college"? Er det smartere? Det lyder lidt universitets-agtigt, så går man jo nææsten på uni. Men når man bare siger det på engelsk, så behøver der ikke være substans eller vægt bag ordene. Så kan alle være "manager".

Først pumper man det kunstigt op ved at bruge smarte engelske ord, og så går luften helt af ballonen, når der ikke er noget substans bag det.

Bemærkede du i øvrigt, at denne nyhed var "breaking" i næsten 3 timer?

 • 0
 • 0
Anders Poulsen

MHT de engelske ord: Hver gang man i radioen hører noget om "CBS - Handelshøjskolen i København" (for de nøjes ALDRIG med blot at sige CBS) så tænker jeg at det er et ret dårligt navn, når man er tvunget til at fortælle hvad det dækker over hver eneste gang.

 • 0
 • 0
Jesper Louis Andersen

Det er OGSÅ en katastrofe for Danmark, at udvikling i stor stil flyttes væk fra vort industrielle miljø. Dette er blot en af mange nedlæggelser af arbejdspladser, som er resultatet af et alt for højt omkostningsniveau i Danmark (læs belastning af overførselsindkomster, efterløn osv).

Det er lidt dobbelt. Man må forvente at en god del af 1000 Nokiaansatte var ret kompetente og de vil nu søge job i andre virksomheder. På den måde kan man godt ende i en situation hvor det styrker på lang sigt.

1000 udviklere og hardwarefolk forekommer mig dig at være temmeligt mange når man ser på hvad det er som skal leveres. Jeg er muligvis naiv, men jeg tror man kunne have klaret sig med langt færre.

 • 0
 • 0
Niels Brown Marker-Villumsen

Du har ret i at de ansatte hos Nokia nok skal finde et job. Problemet er i mine øjne mere de nyuddannede indenfor IT og elektro som får endnu sværere ved at finde et arbejde. på den korte sigt. De risikerer i værste fald at ryge udenfor arbejdsmarkedet, hvilket således vil være spild af statens penge på uddannelse af folk. I sandhed et problem.

 • 0
 • 0
Thorbjørn Andersen

Nu kan man desværre ikke svare på v2s bragte nyhed:

http://elektronikbranchen.dk/nyhed/tidligere-nokia-chef-katastrofe-nokia...

Men meget af svaret er det samme som svaret til:

[I]Dette er blot en af mange nedlæggelser af arbejdspladser, som er resultatet af et alt for højt omkostningsniveau i Danmark (læs belastning af overførselsindkomster, efterløn osv).[/I]

Nokia var i en form for krise. De tabte markedsandele og kunne heller ikke holde til at bruge 7 gange så meget på udvikling som Apple. Der skulle skæres ned. At det bliver så drastisk skyldes Elops (vanvittige) strategi, der handler om at dræbe Symbian helt og satse (eller forære) hele butikken på (/til) MS. (Dermed er Nokia nærmest i kommet i en pludselig dødskamp)

Med Elops strategi om at Symbian skal væk så hurgtig som muligt, er det naturligt, at den danske udviklingsafdeling, der laver Symbian-udvikling, rammes hårdest.

Angående omkostningerne i DK. De skyldes jo i høj grad lønniveauet. Her kan de folk, der ser (og råber op) om 'problemet' jo passende starte med at gå forrest og sikre at deres egen løn ikke ligger over 100 kr i timen ...

Hvis nogen skule have bemærket det, er det i øvrigt ofte direktører, der samtidig holder lønfest, som igen og igen kommer med brok om de høje omkostninger ...

http://finans.tv2.dk/nyheder/article.php/chefers-l%C3%B8n-steget-otte-ga...

Derudover er det fint at snakke om afskaffelse af efterløn. Aktuelt er arbejdsmarkedet dog desværre ved at tabe en generation af nyuddannede på gulvet (og det er noget svært at se hvordan en her og nu efterlønnens afskaffelse pludselig vil hjælpe her!). Det eneste det kan give er en smule løn-trykkeri (så kan vi vende tilbage til chefernes lønfest). Det virker dobbeltmoralsk og klamt at man chefer får i pose og sæk mens de snakker om at andre skal ned i løn.

De fleste personer, der ønsker gennemgribende økonomiske er rige (der selv vil have mere) - og samtidig ønsker et samfund, der minder om ulandslignende lande eller USA (der økonomisk er tæt på bankeråt! En økonomi, der overhovedet ikke er sammenlignelig med DKs).

Under alle omstændigheder er situationen dog trist - især for de fyrede medarbejdere :(

 • 0
 • 0
Michael Thomsen

Flere end 1000. Og dermed duer dit regnestykke ikke.
I andre medier nævnes 4.000. Men man kan vel ikke kræve at en artikel indeholder alt tilgængelig information?

4000 giver stadigvæk en årlig udgift på 1,875 mil dkr / udvikler. Det synes jeg fortsat lyder højt..

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

4000 giver stadigvæk en årlig udgift på 1,875 mil dkr / udvikler. Det synes jeg fortsat lyder højt.

Det burde nu ikke overraske, omkostningerne ved at havde en medarbejder ligger på mellem 1.5-3x deres løn (kommer an på forretnings området, og job), og da en velbetalt, veluddannet udviklere vil i Danmark ligge på 400-500k/året (30-40k/måneden) området, langt højere for specialister, så snakker du snakker i området af omkostninger på et minimum af ca 600k - 1 million, og endda helt op til 1.5 million for at havde en medarbejder ansat.

Beløbet dækker jo over efter uddannelse, Human resource, computer, infrastruktur, strøm, varme, borde, udstyr, Software licenser, m.v.

så 1.8 million er ikke urealistisk, men dog på den høje side.

Man skal huske at omkostningerne ved at havde en ansat, er ikke KUN deres løn som er høj i bla Danmark, men også alt det andet, for at medarbejderen kan udføre deres arbejde.

 • 0
 • 0
Rene Nejsum

Disclaimer: Jeg har ikke haft en Nokia telefon i mange år, de sidste fire har været en iPhone. Jeg kender intet til interne forhold hos Nokia.

Jeg er dog 100% enig med Nokia's nye CEO Stephen Elop i hans berømte memo fra Feb, hvor han bla. skriver: The first iPhone shipped in 2007, and we still don't have a product that is close to their experience.

Jeg antager at det der sker hos Nokia i Kbh, er det der sker med udviklingsafdelinger, der ikke kan levere produkter der kan sælges. Nokia har ikke andre end sig selv og egen selvfedhed at takke for situationen. Ja, det er trist at lukke en stor arbejdsplads, for den trækker så meget med sig, men hvis man ikke kan løbe når man er blevet stor, kommer der nogen der kan løbe fra én.

I en artikel andetsteds på version2, fremhæves Nokia 3210 og 3310, som noget af det bedste der kom ud af Nokia i København: De to telefoner er fra 1999 og 2000, det er mere end 10 år siden Nokia Kbh havde success!

Det er derfor på tide at rejse sig fra lauerbærerne, tørrer lagkagen af mundvigene, finde løbeskoene fra 90'erne frem igen og komme videre...

Jeg ser allerede nu for mig en skov af nye små firmaer, der til en meget mindre løn, men meget mere gejst innovere og udvikler nye services og produkter. Ud fra idéer, som de måske endda har siddet med i Nokia uden at kunne få dem ud af døren.

Op af og fremad, drenge og piger...

 • 0
 • 0
Mads Gorm Larsen

Ifølge IAK er ledigheden for ingeniører i marts måned 3.4 procent - http://iak.dk/Nyheder/2011/0426_statistik.aspx - det svarer til under 2500 ingeniører, og i følge tv-avisen drejer det sig om 800 ingeniører som er blevet fyret. Teoretisk kunne man altså ende med maks. 3300 ledige ingeniører, og en arbejdsløshed på ca. 4.7 procent. Men heldigvis er ledigheden blandt ingeniører faldende, og de skal jo lige fyrres hen over 2012, så det er slet ikke sikkert vi når der op.

Vil jeg mene - men jeg kan tage fejl? Mon ikke der kommer nogle indlæg om dette fra IAK og IDA.

Spøgemålet er hvad har politikkerne gjort for at holde på en virksomhed som Nokia, og hvad kunne de gøre bedre?

Så er jeg meget enig med Rene - Nokia har sovet i timen.

Mvh
Mads Gorm
http://madsgormlarsen.dk/2011/...B8s/

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere