Nokia lancerer Android-telefon kort før Microsoft-overtagelse

Illustration: Android Logo
De finske mobilproducent Nokia lancerer angiveligt en Android-telefon kort tid før, Microsoft overtager virksomhedens mobilafdeling endeligt.

I et forsøg på at hægte sig på smartphone-krigen lancerer finske Nokia angiveligt en Android-baseret telefon på Mobil World-kongressen i Barcelona den 24. februar.

Det skriver The Wall Street Journal på baggrund af en række interviews, som viser, at Nokia længe har pønset på telefoner med Android-styresystemet.

Den tidligere så store, finske mobilvirksomhed har ellers tidligere kun kørt Windows Phone på sine high-end-telefoner. Og trods tidligere tiders succes med sit eget styresystem Symbian i billigere telefoner på blandt andre det indiske marked, er de gyldne tider nu ovre.

Alene i 2013 havde 93 procent af alle nye smartphones solgt i Indien Android-systemet ombord. Og da Asien også ser ud til at kaste sig over Googles Android-system som aldrig før, har Nokia følt sig nødsaget til også at hoppe med på den vogn.

Også Apples iOS-system er med til at presse Nokia, selvom Apples andel for styresystemer er faldet til 12 procent, mens Windows Phone ligger på 4 procent. Android derimod ligger på 82 procent.

Og hvor Nokia tidligere havde godt fat i de billigere segmenter for telefoner, oversvømmes markedet i dag af Android-modeller, der er langt mere sofistikerede end Nokias ældre teknologi - og tilmed til samme eller lavere pris, skriver The Wall Street Journal.

Tilsyneladende vil Microsoft, som tilbage i september 2013 købte Nokias mobilafdeling for svimlende 40,49 milliarder kroner, tillade, at dele af mobilproduktionen bliver Android-baseret. Android-systemet på de kommende Nokia-telefoner vil dog ikke helt ligne det, man normalt kender fra eksempelvis Samsung, HTC og LG-telefoner.

Blandt andet vil telefonerne ifølge The Wall Street Journal have Nokias korttjeneste ‘Here’ ombord og streamingtjeneste til musik MixRadio. Adgangen til Googles app-butik Google Play vil også blive begrænset. I stedet kan man hente programmer fra Nokias Store. Det skyldes primært, at Android er delt op i to dele: Selve styresystemet i Android Open Source Platform og så Googles tjenester og særlige API'er.

Læs også: Derfor kan Microsoft ikke lave sin egen Android-forgrening

Kæmpehandel

Microsoft er fortsat i gang med at overtage hele Nokias mobilafdelingen. Oveni handlen har Microsoft også købt sig til 8.500 patenter, og Microsoft overtager både Lumia og Asha-varemærkerne. Forventningen er desuden, at Nokia skal gå fra at sælge godt 30 millioner Lumia-telefoner, som tilfældet var i 2013, til 50 millioner i løbet af kort tid.

Selvom Microsoft ikke overtager hele Nokia, så vil Microsoft kunne benytte Nokia-mærket på telefonerne i mindst 10 år. Ud patenterne, som er direkte skrevet ind i købskontrakten, får Microsoft også adgang til de knap 30.000 patenter, som Nokia har inden for eksempelvis mobilnetværk og andre teleteknologier. Dertil har Microsoft også fået del i Nokias patentaftaler med Qualcomm, IBM og Motorola.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Helge Svendsen

Hvor lang tid mon den kommer til at eksistere efter Microsofts overtagelse? Mere eller mindre end 5 minutter?

Ideen med en Android tlf fra Nokia er god, men det skal nødvendigvis ske med Microsofts velsignelse.

Ellers er produktet totalt ligegyldigt, og man vil have support til sin nye smartphone i ganske kort tid.

 • 0
 • 0
Jesper Stein Sandal

Der er godt nok mange misforståelser i den WSJ-artikel, hvor analytikerne gerne har villet fremstille en Nokia Android-telefon i forhold til den narrativ, at Microsofts Windows Phone er en fiasko.

Men en Android-telefon fra Nokia skal ikke nødvendigvis ses som et alternativ til Nokias Windows Phone-telefoner. Hvis der er tale om en low-end telefon, så er den snarere et alternativ til Nokias egen Asha-serie.

Det giver god mening at erstatte Asha med Android, hvis det kan lade sig gøre for Nokia at fremstille en Android-telefon til samme pris som en Asha-telefon. Hvis vi kommer op i samme prisklasse som Lumia 520, så er det ligegyldigt, for en Google-fri Android har ingen særlige fordele frem for Windows Phone på grund af de Google-bundne API'er.

 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Det giver god mening at erstatte Asha med Android, hvis det kan lade sig gøre for Nokia at fremstille en Android-telefon til samme pris som en Asha-telefon.

Konkurrenter vil kunne lave en telefon med fuld Android, incl. Google Play, til en tilsvarende pris. Hvorfor skulle folket foretrække den beskårne udgave, med mindre den kan byde på særlige fordele?

Stort set det eneste argument jeg kan se er at Nokia i en del lande stadig har et brand image, som gør selve navnet "Nokia" til et salgsargument af betydning. Handelen med Microsoft lyder dog som om der er en del begrænsninger i hvordan det finske navn må og kan bruges omkring nye modeller.

 • 0
 • 0
s_ mejlhede

så var det måske ikke nødvendig at sælge til MS.

Ville helt sikkert have købt en Nokia med android, hvis de have haft den samme hardware kvalitet som før.

Er også blevet træt af Samsung, med alt deres crap software, så den sidst nye telefon blev en google Nexus 5, lidt dyr her hjemme, men i udlandet en mellem vare telefon, og den kan alt det jeg har brug for, og lidt til.

Have lige en "gammel" telefon i hånden, for at fjerne Pin kode, på et sim kort. Det er gået tilbage siden den gang :-) Fylder 1/3 del, passer i lommen, holder strøm 14 dage, bedre antenne, gode taster, ....

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

Det er et persistent rygte om Steve Jobs at han fra tid til anden fortalte medarbejdere om falske projekter med individuelle detaljer til den enkelte medarbejder...

Når han så læste hvad en "kilde med gode forbindelser" berettede til WSJ eller andre vidste han hvem der ikke kunne holde munden lukket...

Tror det her er den nye CEO for mikrosoft der tryktester loyaliteten, for hvis det står til troende er det et fuldstændigt sammenbrud i tiltroen til WP internt i Microsoft.

 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Tror det her er den nye CEO for mikrosoft der tryktester loyaliteten, for hvis det står til troende er det et fuldstændigt sammenbrud i tiltroen til WP internt i Microsoft.

Denne runde af rygter startede allerede omkring september 2013, så det kan ikke være den nye CEO, og det peger heller ikke på at være et Microsoft-initiativ.

Om det er et falskt (plantet) rygte er jo så et andet spørgsmål, men det er ikke uplausibelt at Nokia var igang med en plan B, og i så fald er det da påfaldende at Microsoft-købet ikke gjorde nogen forskel.

Om ikke andet kan det måske tolkes som udtryk for frustrationer over at WP ikke engang er kommet op på den US markedsandel som det gamle Windows Mobile stadig havde i 2010 og 2011.

 • 0
 • 0
Bjørn Damborg Froberg

Tjah, jeg har fået min Jolla der erstatter min Nokia N9'er. Har installeret Google Play store på den, så jeg har lidt fleksibilitet indtil app-udbuddet bliver større.. og alt spiller perfekt.. og så kan den snildt holde 4 dage uden at blive ladet op.

 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

For hvorfor kan Windows Phone ikke erstatte Nokia's feature phones når Android kan?

Sådan set kan netop low-end featurephone erstatning siges at være det eneste marked hvor Windows Phone i nogle lande har en vis succes på modeller som Nokia 520.

Jeg vil mene at en Android Nokia slet ikke passer ind i Lumia strategien, andet end måske som "gateway drug", ud fra håbet om at kunne tiltrække nogen med Android (og apps), og senere få dem til at investere i en Lumia når/hvis økosystemet her bliver attraktivt.

 • 0
 • 0
Thomas Tanghus

Jeg vil heller ikke købe en med WP. Måske Elop havde ret, da han talte om "burning platform"; i hvert fald "italesatte" (jeg kan stadig ikke helt forliges med det ord) han forløbet. Nokia havde en golden goose med Meego og N9 som (næsten) alle var enige om var den fedeste telefon længe, men deres indbyrdes opgør mellem forskellige afdelinger gjorde at Meego divisionen blev nedprioriteret. Nu har jeg et eksemplar af den naturlige efterfølger: En Jolla phone med SailfishOS. Hverken firmaet eller eller OSet bliver sikkert the next big thing blandt mainstream brugere, og de har da også nogle kanter, der skal slibes lidt, men jeg er langt mere tilfreds men den allerede end jeg har været ved nogen android telefon jeg har været i nærheden af. Og af rent ideologiske (kald det hvad du vil) årsager vil jeg hverken røre WP eller iOS med en ildtang.

 • 0
 • 0
jonas koch

spørgsmålet er hvor meget support der vil være til sådan en telefon. jeg gætter på det bliver noget ala n9, så medmindre man er fuldstændig skudt med nokia hardware kan den næppe anbefales.

 • 0
 • 0
Thomas Tanghus

Nu er Jolla telefonens hardware jo ikke Nokia. De måtte rent faktisk skifte deres SoC inden for meget kort tid, samtidig med at de skiftede fra X11 til Wayland, så det punkt er temmeligt irrelevant.

Mht. support så er det nok det mest responsive firma over for deres brugere og 3rd party udviklere. Prøv at gå ind på https://together.jolla.com/ og du vil finde mange Jolla udviklere, chefer, or andre Jolla ansatte der. Det samme gælder deres developer mailing list https://lists.sailfishos.org/cgi-bin/mailman/options/devel

Hardwaremæssigt er deres første telefon ikke mange grader over N9 - men den behøver heller ikke at være det, for det kører ganske smooth - også med android applikationer, som jeg desværre bliver nød til at bruge et par stykker af.

Du kan forøvrigt også installere SailfishOS på N9(50) og flere android devices. Ind til videre vist nok kun på Nexus, men det vil ændre sig snart.

 • 0
 • 0
s_ mejlhede

Under alle omstændigheder er det godt med konkurrence, alle de nyeste telefoner konkurrere nu kun på hvem der har flest pixel i kameraet.

Så et andet OS, med mulighed for brug af play er meget velkommen, problemet med de her lidt dyre telefoner, er at mobilselskaberne også skal sælge dem, med tilskud og lån da de ellers er for dyre. Kunne godt have fundet på at købe denne, hvis jeg have været opmærksom på at den var klar til salg, og hvis en af udbyderne have haft den på hylderne.

 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

The Verge pointerer nu at Nokia X er meget langsommere end andre entry-level smartphones. Det er jo tydeligt at de har klippet i specs mange steder, hvilket da også giver mening for at opnå en konkurrencedygtig pris. Jeg får dog en fornemmelse af at de har presset den helt i bund for at det ikke skal være en konkurrent til den lave ende af Lumia. Nokia X risikerer at tabe kunder der dog vil have lidt mere end bunden.

Forhåbentlig kommer den snart på en KitKat baseret AOSP Android, for at få de tilpasninger med som Google har lavet med henblik på low-end hardware.

Nokia X ligner noget der skal holde fast på de kunder som ved udskiftning af udtjente featurephones stadig ser positivt på navnet Nokia. Det er nok også en strategi med muligheder, for det kunne blive en del nemmere end at få konverteret kunder der allerede er startet på en mere fuld Android.

Sjovt at set at det kommer samtidig med at Microsoft langt om længe løser op for de begrænsende krav til Windows Phone hardware, netop også for at få muligheder i det enormt vigtige low-end marked.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere