Nokia lægger løkken om halsen på Symbian

Nokia har netop overtaget de resterende 52 procent af aktierne i Symbian, der udvikler styresystemer til mobiltelefoner.

Det er begyndelsen på enden for Symbian, der udvikler styresystemer til mobiltelefoner. Det er i hvert fald vurderingen fra mobilanalytiker John Strand, der ikke har meget til overs for meddelelsen om, at samtidig med Nokias overtagelse af Symbian vil selskabet indlede et tæt platformssamarbejde med en række af de store mobilspillere.

»Det er festtalen. I realiteten er der tale om at Nokia vil slagte Symbian. I fremtiden vil Nokia satse på deres egne styresystemer S40 og S60 og så Linux. Nokia ved, at der er behov for at kunne differentiere sig, så alle mobiltelefoner ikke ligner hinanden, så derfor vil de satse på deres egne platforme,« siger John Strand til Version2.dk.

Ifølge John Strand har det hele tiden ligget i kortene, at Symbian vil komme til at blive en del af Nokia ? blandt andet har hele fundamentet for Symbian-samarbejdet, der blandt andet også omfatter Ericsson, gang på gang er blevet amputeret, og i dag udelukkende er den inderste kerne, som Symbian udvikler.

»Nokia har set, hvordan Microsoft har haft held med at dominere markedet for pc'er, hvor der på 90 procent af alle pc'er ligger Microsofts styresystem. Og Nokia sælger 430 millioner mobiltelefoner om året, så de vil sørge for at være den mest attraktive platform for andres applikationer,« siger John Strand.

Han peger på, at Nokia for nyligt har afsluttet opkøbet af Trolltech, der netop udvikler applikationsinterfaces til mobiltelefoner.

»Med Trolltech har Nokia den platform, der skal til for at få andres applikationer til at køre på Nokias telefoner, så de ønsker at opnå samme position i mobilverdenen, som Microsoft har haft succes med inden for pc-verdenen,« siger John Strand.

Han betegner præsentationen af de øvrige aktører i det kommende Symbian-samarbejde som en skinmanøvre, der blot skal få Nokia til at fremstå pænere i omverdenen.

»Nokia har lært, at det er nødvendigt at sige, at man er åbne og arbejder på en fælles platform, men realiteten er at de vil dominere markedet.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Ove Andersen

Nu kender jeg ikke John Strand direkte, men har læst om ham før.. Noget med han bl.a. mener at blogging er for tabere, der ikke kan komme i avisen..

Må nok indrømme jeg ikke er helt sikker på han har ret (Han mente også iPhone ikke ville blive en succes af forskellige årsager). Nokia er nok snarere blot nødt til at samle et stærkt hold for at konkurrere med fremtidige store platforme som Windows Mobile, Symbian, Android og OpenMoko.

Hans hjemmeside kan ses på www.strandconsult.dk og umiddelbart syntes jeg ikke det giver ham mere troværdighed som kilde til en kritik som denne.. Måske han bare gerne vil i avisen? :P Men der står da mange sjove ting derpå :)

  • 0
  • 0
Jonas B. Nielsen

Jeg skimmede lige Version2's nyhedsbrev, hvorefter at jeg checkede nyhederne hos Wired.

Jeg blev lidt forundret over Version2's overskrift om samme, da jeg i samme nyhed hos Wired kunne spore lidt mere begejstring.

http://www.wired.com/gadgets/wireless/news/2008/06/mobile_apps

At Nokia skulle smide noget væk som har 60% af verdensmarkedet synes hovedløst og derfor er ekspert udtalelsen i mine øjne ubrugelig.

Wired skriver at bevæggrunden nok nærmere er at åbenhed er et krav fra brugerne af mobile platforme og en række andre ting, men at Nokia skulle aflive Symbian synes at være ren spekulation og nonsens.

Version2 burde måske referere mere end en ekspert når der er tale om så radikale meninger om et emne. Da vi nu synes at diskutere fremstillingen fra en ekspert og hans bevækgrund frem for hvad det egentlig er at Nokia har gjort og hvad det betyder på sigt.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize