Nokia i frit fald: Derfor gik det galt

Nokias aktiekurs styrtdykker, så det tidligere så dominerende firma nu er mindre værd end Skype. Ansvaret for den historiske nedtur ligger hos direktør Elop og Microsoft, mener en analytiker, der peger på en perlerække af fejl.

Det var ikke et Nokia i krise, som Stephen Elop overtog, da han i september 2010 skiftede fra en direktørstilling hos Microsoft til posten som topchef i Nokia. Til gengæld er Nokia endt i et dybt, dybt hul nu, efter Elops beslutning om at skifte til Windows Phone og droppe Symbian og Meego.

Faktisk har Elops fremfærd i Nokia været så katastrofal, at han uden tvivl er den værste topchef i hele erhvervshistorien.

Sådan lyder det fra teleanalytiker Tomi Ahonen, der er kendt for en polemisk tone, men ikke desto mindre har fået ret i mange tidligere forudsigelser om Nokias fremtid.

Læs også: Analytiker: Stephen Elop ødelægger Nokia med vanvittige beslutninger

Han er finne, har en fortid som direktør hos Nokia i salgsdivisionen, og har fra sin analytiker-base i Hong Kong ikke sparet på sin kritik af Stephen Elops gerninger siden skiftet til Windows Phone. Men nu står det så galt til, at det er et mirakel, at ingen har grebet ind og fjernet ham fra posten, mener analytikeren, der kommer med sit bud på, hvordan det gik galt, i et rekordlangt blogindlæg på 29.000 ord.

Først lidt om, hvor galt det står til hos den finske industrikæmpe.

Tirsdag faldt Nokias aktiekurs endnu et hak, og er dermed i løbet af en uge faldet med 14 procent fra et allerede lavt niveau, skriver Wall Street Journal. Med en aktiekurs på 1,44 euro nu er Nokia tilbage på samme niveau som i 1995, før mobilrevolutionen overhovedet var i gang. Det giver en samlet værdi for Nokia som helhed på bare 41 milliarder kroner, hvilket til sammenligning er mindre end hvad Microsoft betalte for Skype, og det halve af Apples overskud - pr. kvartal.

Alle store rating-bureauer har afskrevet Nokia-aktien som ’junk’, underskuddet i 1. kvartal var på 6,9 milliarder kroner, med en forventning om endnu større tab resten af året, og salget af de nye Lumia-telefoner med Windows Phone går mildt sagt sløvt, trods et rekordstort milliardbudget til markedsføring. Siden strategiskiftet i begyndelsen af 2011 er antallet af solgte Nokia-smartphones mere end halveret, og siden april 2011 er markedsandelen faldet fra 24 procent til 8 procent.

Læs også: Nokia tabte 878 kroner i sekundet i 1. kvartal

I det meget grundige blogindlæg fra Tomi Ahonen opstiller han 19 grunde til, at det er gået galt - efter en tur forbi den finske vinterkrig mod Sovjet.

Da Stephen Elop udsendte det nu berømte memo om en brændende platform, man måtte forlade, var det en stor fed løgn, at Nokia var i dyb krise, argumenterer analytikeren. Faktisk havde Nokia på det tidspunkt en markedsandel inden for smartphones, der større end Apples og Samsungs - tilsammen. Og hele biksen gav faktisk et solidt overskud. Smartphone-divisionen gav alene et overskud på over 3,5 milliarder kroner i sidste kvartal af 2010.

Først da Elop med sit memo fik råbt ud til hele verden, hvor dårlige Symbian-produkterne var, og at Nokia derfor skiftede til Windows Phone, gik det galt for salget hos Nokia. For på det tidspunkt var der ikke nogle Windows-telefoner at sælge. De kom først mere end et halvt år efter, og den forhastede lancering gjorde heller ikke noget godt for kvaliteten af disse telefoner, mener finnen.

Andre gigantiske fejl fra Elops hånd var at gemme Nokia N9 med Meego af vejen og kun sælge den på små markeder, selvom telefonen fik en fin modtagelse hos anmelderne. I stedet for at udnytte successen og holde liv i Meego, som Nokia tidligere havde udset som fremtidens mobilplatform, valgte Elop også at skrotte Meego fuldstændigt, for ikke at have konkurrenter til Windows-telefonerne, vurderer Tomi Ahonen.

En efterfølger til N9, nemlig N950 med fysisk tastatur, var klar til produktion og salg, men kom aldrig på markedet, kun i et meget begrænset antal til udviklere, raser den finske analytiker.

Historien gentog sig med Meltemi, et andet Nokia-styresystem, der var beregnet til de billige telefoner, som en afløser for den klassiske S40-platform. Meltemi blev aflivet, uden nogen reel afløser, da Windows Phone ikke er egnet til de helt billige modeller, vurderer Tomi Ahonen.

Nokias helt store styrke lå ikke på de vestlige markeder, men i hele Asien, Sydamerika og Afrika. Her havde Nokia et godt forhold til de store teleselskaber, som var opbygget gennem mange år. Modsat de amerikanske selskaber var Nokia kendt for at tilpasse telefonerne til lokale sprog og ønsker.

Men både China Mobile - et teleselskab med otte procent af verdens befolkning som kunder - og det toneangivende japanske NTT-Docomo blev i praksis droppet som tætte partnere, da Nokia med et slag sendte Symbian og Meego på pension. En gestus, der bestemt ikke blev godt modtaget i de asiatiske selskaber, skriver Tomi Ahonen.

Alene det at satse kun på Microsoft er i sig selv en satsning, for efter Microsoft købte Skype, og på grund af selskabets tidligere fremfærd, er amerikanerne ikke populære i den globale telebranche. Det var en af grundene til - sammen med kundeforvirring over at Nokia-telefoner nu pludseligt var noget helt andet - at Nokia blev udsat for et globalt boykot hos telebutikkerne og teleselskaberne, skriver Tomi Ahonen.

Det blev bestemt ikke bedre af, at Microsoft med Windows Phone 8 ændrede så meget på hardwarekravene, at ingen af de Lumia-telefoner, som Nokia sælger nu, vil kunne blive opgraderet.

Samlet set har Stephen Elop med sine beslutninger bragt et markedsdominerende, succesfuldt og overskudsgivende firma på fallittens rand, totalt overhalet af konkurrenterne, på bare 20 måneder, skriver Tomi Ahonen, som kræver hans afgang - endnu engang.

Læs hele hans meget lange og til tider fabulerende analyse.

Læs også vurdering fra analytikere, da Nokia skulle lancere den første Windows-telefon i slutningen af oktober 2011:

Læs også: Eksperter: Nokias kæmpe-sats på Windows Phone vil lykkes

Læs også: Nu skal Nokias svære valg af styresystem til eksamen

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (90)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#7 Michael Nielsen

Jeg tror kun MS afhængige kan se fornuften i det.

At tage en platform Noika's symbian, osv, som faktisk solgte ok, var ved at være lidt bagefter, og havde ikke rigtig noget på smart phone fronten, og smide det hele væk, og satse 100% på en ubevist platform, uden hardware, eller telefoner klar, er da som at tage en RGP (rocket propelled grenade), og skyde sig selv i foden.

Men som jeg forstår overtog Microsoft ledelsen af Nokia, en totalt igennem microsoft mand, som er vant til at agere på et markedet hvor de har monopol, og bare skal holde andre ude, for at bibeholde dominansen. Tror han kan bruge de samme monopol tricks på et nyt markede hvor de ikke har nogen reel tilstedeværelse.

The mind boggles.

 • 16
 • 3
#8 Johannes Aagaard

Elop var som bekendt ansat i MS i et par år frem til ansættelsen i Nokia. Og MS har med deres Surface-tablet lige demonstreret, at markedet for firmaets eget hardware-brand skal udbygges - og i den skærpede konkurrence fra iOS og Android ligger det i kortene, at MS nødvendigvis må have deres egen produktion af smartphones.

Og hvorfor egentlig købe Nokia til overpris?

 • 16
 • 0
#10 Morten Andersen

Er enig i at Elop ikke håndterede det smart... men når det er sagt, så mener jeg Nokia var bagud, idet de ikke så det store skift mod smartphones selv i virksomheder. Jeg har svært ved at forestille mig at hvis Elop IKKE havde skrevet denne note, så var virksomhederne kørt videre med non-smartphones baseret på Symbian. Så jeg tror noten har acceleret processen på et uheldigt tidspunkt - hvad jo også kan være galt nok - men jeg tror den underliggende problemstilling var tilstede uanset hvad, så nedgangen var nok kommet noget forsinket.

Den helt store fejl var efter min mening ikke "burning platform" noten men i stedet at satse på Microsoft frem for Android. Der er ikke plads til 3 store SDK'er - det er alt for dyrt at udvikle apps til så mange platforme, især når det lægger op til vidt forskellige programmeringssprog (Java, Obj-C og plain C/C++). Nokia skulle have satset på Android eller på et andet o/s med et kompatibilitetslag for Android (som Meego havde).

 • 9
 • 1
#11 Bjørn Damborg Froberg

Nu har jeg både haft en Android, en iOS og Meego telefon i hånden. Arbejdstelefonen er Android, iOS enheden har jeg haft til låns kort men Meego bruger jeg fortsat fast. Det er vitterligt det mest intuitive system jeg til dags dato har set. Jeg håber virkelig at Meego udbryderne kan få vind under projektet igen, for det er virkelig værd at bevare.

 • 10
 • 0
#16 Jimmy Frydkær Dürr

Hjemme hos os har vi talt om Nokias "ægteskab" med MS som noget, der kun kan resultere i en tragisk skilsmisse. Det kunne kun gå galt, lige som alt andet MS nu om dage. Firmaer, som lever i middelalderen har det med at bruge de metoder, der hører deres tid til. Nu har MS så svunget køllen over Nokia. Men mit bud er, at smider Nokia Elop på porten nu, og går i gang med at søge investorer, kan noget af det engang så store selskab reddes. Men det er sikkert nok for sent, når det kommer til stykket.

Nej. Lad os få ALT Microsoft så langt ud af vores verdensdel som muligt. Og gerne i går.

 • 6
 • 10
#20 Jimmy Frydkær Dürr

Med risiko for at den uoplyste MS fanatiker som stemte 3310 ned også hæfter et MS minus på ryggen af mig kan jeg kun støtte udsagnet om 3310 fuldt ud. Jeg har altid haft Nokia-telefoner (mobil), men det sluttede da MS lagde deres klamme klør på Nokia og gennemtvang Windhowsa 7 som OS. Heck - Win 7 har aldrig hørt hjemme på en telefon, endsige en tab, Pc eller server. Men lad os starte en indsamling til en kost, som kan transportere Elop lidt syd for grænsen. Her kan han jo læse Sun Tse for heksene fremover.

 • 6
 • 9
#22 Michael Lykke

Har du overvejet at folk nedstemmer dine indlæg fordi du for det første spammer tråden med utallige indlæg hvoraf de fleste ikke indeholder nogle relle argumenter eller noget fornuftigt man kan forholde sig til. Det er ikke andet end galle du lukker ud og kommentarer som "Jeg skrev til Elop at han var en nar den 8/2/2011" er svære at tage seriøst! Og inden du nu bruger mere tid på at forsøge at tage credit for at forudsige hele Nokia fadæsen så er vi op til flere som fremkom med den udtalelse få timer efter annonceringen om skiftet til Windows.

 • 25
 • 2
#25 Jesper Stein Sandal

Kunne det ikke være interessant at se, hvad der er sket for de andre store smartphone-producenter præ-iPhone?

Hvis man fokuserer mindre på Stephen Elop og mere på Nokia som omstillingstræg dominerende leverandør, så giver det mening uden konspirationsteorier.

Hvilke store smartphones var der i 2007?

Nokia Symbian RIM Blackberry Palm Pre

Det er ikke dem, folk ligger i telt i en uge for at købe længere. I stedet er de overhalet af især Samsung, som de sidste 10 år er gået fra lavprisproducent til verdens største elektronikfirma.

Og det er ikke første gang, nogen får problemer på mobilmarkedet. Mobilafdelingen af Ericsson overlevede kun gennem fusion med Sony, Motorolas mobilafdeling er solgt til Google, Siemens fremstiller ikke længere mobiltelefoner. Det var de største spillere på mobilmarkedet ud over Nokia for bare et årti siden.

Siden da er det begyndt at gå endnu stærkere på mobilmarkedet, og derfor vil det også gå hurtigere ned ad bakke, når det går galt, og man eksempelvis kommer et halvt år bagud med et nyt produkt.

Hvad kunne Nokia have gjort i stedet for Windows Phone 7?

En Lumia 800 med Android havde bare været endnu en telefon i Android-bunken. Det var måske lykkedes i kraft af Nokia-brandet, men Nokia havde haft svært ved først at skulle omstille sig, og derefter tage føringen på et marked, som HTC og Samsung allerede var gået all-in på.

Meego var måske fint, men Nokia stod alene og skulle selv have pumpet penge i at få udviklere til at lave apps.

Nokia kunne måske have allieret sig med HP om Palm OS?

Eller med Amazon om at lave deres egen fork af Android?

WP7 var helt sikkert et sats, og timingen var elendig fra Nokia-ledelsens side, men jeg tror ikke, man bare kan sige, at det var gået bedre ved at satse helhjertet på Meego. På mange måder var det klogt at vælge en partner, som ville betale en millard om året i støtte og dertil et ukendt beløb på at få udviklere i sving.

Jeg tror, Nokias problemer skal findes helt tilbage før Elop satte sig i direktørstolen. Nokia var for længe om at tage iPhone seriøst og overså derefter truslen fra billige Android-telefoner mod Nokias feature-phones.

Elop tog en chance med en partner, han kendte. Det er svært at pege på, hvilken samarbejdspartner, der havde været bedre, men jeg tror ikke, Nokia kunne have indhentet det tabte alene. Det er dog ikke for sent (især takket være de mange dårlige Android-telefoner på markedet og at Apple ser ud til at være gået lidt i stå, og at Windows Phone faktisk er et godt smartphone-styresystem, som i version 8 ser endnu bedre ud).

 • 12
 • 6
#26 Thomas Løcke

Hvad kunne Nokia have gjort i stedet for Windows Phone 7?

En Lumia 800 med Android havde bare været endnu en telefon i Android-bunken. Det var måske lykkedes i kraft af Nokia-brandet, men Nokia havde haft svært ved først at skulle omstille sig, og derefter tage føringen på et marked, som HTC og Samsung allerede var gået all-in på.

Lumia er så tilpas anderledes end alle de andre telefoner på markedet, at jeg godt tror at Nokia kunne have fået et lille hit med den, hvis den havde kørt Android.

Det vigtige er ikke om det er "endnu en telefon i Android-bunken", det vigtige er om Nokia ville have solgt flere Lumia telefoner hvis de havde kørt Android.

Til det tror jeg kun at man kan svare én ting: Det ville de sandsynligvis.

Ligenu sælger Lumia ligeså godt som 3-stjernet spegepølse på en fancy vinbar i indre København.

Man behøver ikke være nummer et for at have succes, men man skal dog have en eller anden form for overskud, hvilket Nokia bestemt havde inden Elop og satsningen på det lunke Windows Phone.

Personligt ville jeg have købt en (flere!) Lumia med vanilla Android, og jeg er ret sikker på at jeg ikke er alene. Nokia havde ikke engang behøvet at "skinne" Android - bare smid vanilla på og sørg for at holde den opdateret med seneste version, og vupti så har du en Nexus med fedt design! :o)

 • 16
 • 1
#29 Lars Bjerregaard

Kunne det ikke være interessant at se, hvad der er sket for de andre store smartphone-producenter præ-iPhone (snip)...

Jesper, har du læst hele det (lange) blogindlæg? Manden argumenterer særdeles seriøst, for de styrker Nokia havde. Den dag i dag sukker folk efter dog bare at kunne købe en N9, eller de andre enheder Elop afskrev. Det virker som om du bare repeterer "burning platform" memo'et...

 • 15
 • 0
#31 Michael Lykke

Klap i - Jeg ved mere om Nokia end de fleste fjolser. Ved du hvorfor?

Hvad med du gør os en tjeneste og holder kæft hvis du ikke har noget brugbart at bidrage med! Jeg er fuldstændig ligeglad om du har været ansat hos Nokia eller er Elop selv... Dine indlæg indeholder intet der kan bruges til at føre en interessant diskution eller på anden måde bidrager til tråden. Du ævler løs om absolut intet andet end dit voldsomme had til Elop og ikke alene kan det ikke bruges til noget, der er også decideret pinligt.

 • 15
 • 3
#32 Michael Lykke

@Jesper - Ingen tvivl om at du har ret i din betragtning om Nokia som en sovende kæmpe der har svært ved at omstille sig og følge med. Ligeledes er det også rigtigt at Android bare ville være en telefon i bunken, men Android solgte væsentligt bedre på det tidspunkt end Windows Phone(CE) nogensinde har gjort så allerede her vælger man en partner som er lige så meget i krise som Nokia selv.

Dermed ikke sagt at Android er/var det rette valg - Bare at det umiddelbart ser ud til at ville være et bedre valg.

Problemerne ligger ikke kun i valget af Microsoft men også hvordan man gjorde det. Man besluttede at skrotte alt andet og satse på Windows før man overhovedet kunne præsentere en eneste telefon. Det havde givet langt bedre mening at man havde ventet til man havde nogle solide telefoner på plads før man lavede den overgang.

Tingene kan ændre sig hurtigt men Nokia har én eneste chance tilbage for at vende skuden og hvis de skal formå at udnytte den så skal det ikke være med Elop bag roret. Elop er simpelthen alt for meget en Microsoft leder der er indsat i biksen og hans handlinger indikere at han er mere loyal over for Microsoft end for den virksomhed han burde lede.

 • 7
 • 1
#34 Michael Lykke

alle deres nuværende telefoner kan ikke bruges til windows phone 8. Hvilket ikke ligefrem styrker salget.

Lige præcis det faktum at folk der har købt en få måneder gammel Nokia topmodel og ikke kan forvente Windows 8 til den er en katastrofe for hele platformen. Der er ingen der gider investere 4-5000 kr for en telefon for at den er software-mæssigt forældet få måneder senere - Det får kunderne til at miste enhver tillid til produktet og Nokia.

 • 18
 • 0
#35 Martin Bøgelund

Klap i - Jeg ved mere om Nokia end de fleste fjolser. Ved du hvorfor?

Nej, fortæl hvorfor.

Og fortæl samtidig hvad du mener når du siger "Nokia"; er det forretningen, produkterne, eller noget tredje?

Hvis man kigger på strategier, markedssituation, alliancer, forretningsudvikling osv. er der ikke rigtig noget man kan sætte en finger på i Elops styring af Nokia.

Det siger sig selv, at når Tomi skal bruge 29.000 ord i forsøget på at overbevise læseren om at Elop er en dårlig CEO, så har han en meget tynd case til at begynde med. Elops tiltag kan sagtens forsvares ganske enkelt med 5-10 sætninger. Læg dertil at du er nødt til at bande, svovle og ty til name-calling for at få dit budskab igennem - hvis du ikke engang kan argumentere sobert for dine påstande, så har du bare ingen case - så enkelt er det.

Hvis man derimod kigger på at et angiveligt fantastisk produkt i form af MeeGo er blevet droppet, så kan jeg da ikke afvise, at det er berettiget at den ene eller anden softwareingeniør bander og svovler over det.

Men måske var det kernen i Nokias problemer; teknologifiksering fremfor markedsorientering?

 • 10
 • 12
#36 Michael Lykke

Det siger sig selv, at når Tomi skal bruge 29.000 ord i forsøget på at overbevise læseren om at Elop er en dårlig CEO, så har han en meget tynd case til at begynde med.

Det er nok det tyndeste "argument" jeg længe har set. Det er umuligt at konkludere noget som helst baseret på længden af indlægget. Det kan lige så vel være at han bare er yderst grundigt og opridser hele situationen fra Elop trådte til og til i dag.

Elops tiltag kan sagtens forsvares ganske enkelt med 5-10 sætninger

Så synes jeg du skal gøre det fordi langt de fleste af os har nemlig meget svært ved at kunne forsvare de valg og beslutninger han har taget. Så hvis du mener at der er baggrund for hans beslutninger så er det yderst interessant i forhold til debatten.

 • 13
 • 1
#40 Per Kofod

Ja Nokia var bagud på smartphone markedet, De var på vej med Meego, som alletiders smartphone OS; men de var sent ude.

Elop udtalte, at de ville ikke lave android telefoner, for så var de bare en ud af mange, der leverede telefoner med android.

Så i stedet for at være en ud af mange med et OS der havde 48% af markedet, valgte Elop at være en ud af mange med et OS der havde 2% af markedet.

At satse på windows phone OS, som den eneste platform var rent vanvid.

 • 8
 • 2
#41 Deleted User

Men har Nokia ikke en bestyrelse som har mulighed for at sige pænt farvel hvis de ikke er tilfredse med hans arbejde?

Jeg må indrømme at Nokia har en kæmpe udfordring med at komme på fode igen, men som jeg ser det er det langt fra umuligt. Og havde Nokia ikke skiftet hest til WP og Microsoft er det ikke sikkert at verden havde set bedre ud for Nokia.

Jeg og flere i min omgangskreds, begyndte først at overveje Nokia efter de skiftede til WP. At Nokia og Microsoft har lavet et gigantisk selvmål ved ikke at opdatere deres eksisterende modeller til WP 8 når det kommer, er så en anden sag.

Jeg har kun lige skimmet Tomi’s artikel, men jeg giver ikke fem flade øre for hans analyse, efter har læst REASON 6. Det er jo hovedrystende forkert og alene derfor bør man ikke ta’ ham seriøst.

 • 3
 • 10
#42 Per Kofod

En Lumia 800 med Android havde bare været endnu en telefon i Android-bunken

Ja så i stedet for at være en ud af bunken på 48% af markedet, valgte man at være en ud af bunken på 2% af markedet. Ja bla-a både HTC og Samsung laver også windows phones.

 • 5
 • 0
#43 Martin Bøgelund

Det er nok det tyndeste "argument" jeg længe har set. Det er umuligt at konkludere noget som helst baseret på længden af indlægget. Det kan lige så vel være at han bare er yderst grundigt og opridser hele situationen fra Elop trådte til og til i dag.

Måler du længden af indlægget op mod det han rent faktisk bruger de 29.000 ord på, vil du se hvor meget skønlitteratur og overtalelse han rent rent faktisk er ude i, frem for at overbevise via faktuel information.

Hele den skønlitterære indledning går kun ud på at kunne kalde Elop en stor taber, og ikke at argumentere ud fra handlingerne, situationen omkring det, og den effekt der er. En stor del af de 29.000 ord er retorisk sniksnak. Hvorfor bruger han så mange kræfter på at overtale frem for at overbevise?

 • 2
 • 8
#44 Lars Madsen

Jeg kan ikke helt forstå alle dem påstår at Nokia skulle have haft det rigtigt godt iden Elop, og at ikke havde noget at have sin brænden platform i.

Hvis man kigger på Nokias aktier i tiden inden, så er de faldet fra ca 27€ ultimo 2007 til lige over 7€ på de laveste i 2009.

Det er dog også klart at Elop ikke har magtet at ændre noget som helst.

 • 2
 • 1
#46 Michael Lykke

En stor del af de 29.000 ord er retorisk sniksnak. Hvorfor bruger han så mange kræfter på at overtale frem for at overbevise?

Overtale, overbevise - Same same, but not really different.

Ingen tvivl om at han har gang i noget af en tirade men der gemmer sig mere end bare et par enkelte pointer hvor han har fuldstændig ret i det han siger. Retorisk snik snak eller ej så er der mange pointer og i sidste ende har han ret... Elop er en skandale af en leder og har taget en lang række beslutninger som er direkte skyld i den enorme krise Nokia befinder sig i.

 • 6
 • 0
#48 Jesper Poulsen

Siden da er det begyndt at gå endnu stærkere på mobilmarkedet, og derfor vil det også gå hurtigere ned ad bakke, når det går galt, og man eksempelvis kommer et halvt år bagud med et nyt produkt.

Nokia var kun bagud på smartphone-markedet. Mobilmarkedet er andet end smartphones. Havde Nokia tænkt sig om (og haft en mere kompetent topchef), så havde man set hvilken vej markedet blæste i retning af og valgt denne - uden at sable de små/billige telefoner.

Nu er Nokia bagud på alt... :-(

 • 4
 • 0
#49 Jesper Poulsen

Hvad med du gør os en tjeneste og holder kæft hvis du ikke har noget brugbart at bidrage med!

Jeg finder det nu meget brugbart. Det afspejler nemlig de interne frustrationer der opstår i kølvandet på dårlig virksomhedsledelse. Og det er jo netop det der har kuldsejlet Nokia - dårlig virksomhedsledelse.

Til Henrik Lundquist: Jeg er bange for, at der er en stressperiode under opsejling eller allerede udbrudt hos dig. Stress er invaliderende hvis det ikke håndteres meget akut. Jeg har set dygtige folk droppe permanent ud af arbejdsmarkedet som følge af stress. God vind fremover.

 • 3
 • 0
#50 Jarle Knudsen

Nokia ligner mere og mere ny Sendo for hver dag der går. Men det skal man regne med hvis man indgår en "partnerskabsaftale" med sin fjende (Symbian vs. WP)... endnu hyre ham til sin toppost.

Tillykke med femtiden Nokia (tilbage til gummistøvler?) ;O)

 • 1
 • 1
#53 Jens Henriksen

Og hvorfor egentlig købe Nokia til overpris?

Det er præcis min tanke: Nokia har ansat en trojansk MS hest. Hvordan kan bestyrelsen tillade det og se passivt til mens "det finske mirakel" køres direkte ned og forberedes til at billigst muligt at udskifte Nokia brandet med en rolle som MS Hardware afdeling?

Mon ikke vi vil se et aggressivt købstilbu fra MS så snart aktionærerne er mørbankede?

Uanset om det er planlagt, er det sørgeligt at iagttage.

 • 1
 • 0
#54 Martin Bøgelund

Så synes jeg du skal gøre det fordi langt de fleste af os har nemlig meget svært ved at kunne forsvare de valg og beslutninger han har taget. Så hvis du mener at der er baggrund for hans beslutninger så er det yderst interessant i forhold til debatten.

Langt hen ad vejen hænger Tomi sin hat på den grafik der også er gengivet her i artiklen: En pædagogisk linje der viser hvor Elop blev CEO, samt angivelse af hvor den påståede Elop-effekt sætter ind få måneder efter.

Se så på denne figur fra Wikipedia: 1) Bemærk den raketstart som Android får i Q1 2010 (måneder før Elop bliver Nokia CEO), og som fortsætter med raketfart indtil Q4 2011 hvor den klinger lidt af. 2) Bemærk hvordan de klassiske (gamle) markedsaktører - Symbian, RIM, og Windows Mobile alle oplever en lille stigning, og derefter et knæk i Q4 2010 - tidspunktet for den såkaldte Elop-effekt. 3) Bemærk at de nye game-changers - Android og iOS, og til en vis grad Bada - ikke får samme knæk, men vokser videre. Disse systemer er nyere, og derfor fra starten tilpasset de nye vilkår for markedet for smartphones.

Pop-quiz: Er det så også Elop-effekten der knækker RIM og Win Mobile, udover Symbian? Disse kurver udviser jo samme adfærd.

Nej, vel.

Symbian, RIM og Win Mobile rammes af den præcis samme effekt, nemlig Android, og dette ekspress-tog har buldret imod dem fra et tidspunkt flere måneder før Elop blev ansat! Og iOS har i lang tid sat disse systemers kluntethed i perspektiv, og skummet fløden af smartphone-markedet.

Nokias bestyrelse kunne med andre ord kigge på trenden for Android i Q2-3 2010, ekstrapolere sig til at Symbians kurve rammes omkring Q4 2010, og se den var rivende gal. Ny strategi kræver ny ledelse, og Elop ansættes.

"Elop-effekt"... Jaja, tro det hvis I vil - Han blev hyret ind til at vende den direkte kurs mod afgrunden med Symbian og MeeGo.

Og prøv lige at spotte Maemo/Moblin/MeeGo på figuren - borte pist - skulle det være redningen? I det mindste har Win Mobile og Win Phone deres egne kurver. Lægger man markedsføringsbidraget fra MS oven i, bliver vægtskålen med Windows Phone den der vejer tungest for Nokia.

 • Markedet ville noget andet end det Nokia kunne levere med Symbian og MeeGo, jvf iOS' og især Androids vækst.
 • MeeGo var desuden det samme som en forlovelse med Intel, hvor resten af markedet havde indset fordelene ved ARM overfor Intel.
 • Hvis Symbian var så perfekt og fremtidsorienteret som Tomi prøver at fremføre, hvorfor så overhovedet arbejde med MeeGo?
 • Selv Intel har droppet MeeGo - det blev overhalet indenom af alt andet.
 • iOS havde længe vokset støt, og Android-markedet eksploderede bare i Q2 2010 - det var der platformen begyndte at brænde for Nokia, måneder før Elop overhovedet kom ind i Nokia.
 • Nokia er et stærkt brand, og Microsoft Windows er et stærkt brand.
 • Nokia havde slet ikke kapaciteten til at drifte og udvikle både Symbian og MeeGo i samme tempo som Android, iOS og Windows Phone bliver udviklet - for at holde omkostningerne nede var de nødt til at satse udelukkende på hardware-siden.
 • Og for at få hele Nokia-skuden vendt, var det nødvendigt at råbe sandheden ud om Nokias selvbedrag - "platformen brænder" var et nødvendigt wake-up call som skulle lægge grunden for at fundamentalt strategiskifte, ikke noget som Elop bildte sig selv ind.

Så Elop har gjort det nødvendige, og ikke (nødvendigvis) det forkerte.

 • 2
 • 7
#55 Jakob Damkjær

Som om de ikke laver 54265256 forskellige modeller.

Lumia 800 er en af de få telefoner der levere more Wood behind each arrow. At de relaucher winphone med version 8 er uheldigt men det vil bringe flere udviklere til platformen så på sigt giver det mening.

Alle der mener at det er en totalt no go har ikke fulgt med i historien so far. Hvor mange android telefoner er ikke blevet solgt som aldrig har fået en update eller en ny telefon med en ny version af android er kommet lige efter.

Så længe at den investering i software ikke forsvinder eller udviklere skal genskabe appen fra basis vil effekten være begrænset fra udvikler siden.

Med 7.8 versionen levere de et overlap af funktioner så dem der køber en Lumia idag vil kunne få en rimelig brugbarhed (ihvertfald sammenlignet med androids orphan phone problemstilling og faktisk også iPhone da 7.8 vs 8 problem stillingen kan sidestilles med at nogen funktioner ikke virker på tidligere generationer af hardware).

Der hvor det bliver lidt uldent er hvor nemt det er for udviklere at lave programer der også køre på wp7.8 hvis de benytter de muligheder der er i wp8 softwaren. Men eftersom det ikke er et problem på android så kan det ikke være et problem på wp8...

Så det er nemt at spå men generelt er der 3 der tjener penge mén derfor vil det stadig være selvmord at lave en HP... Dvs starte på en strategi og så stige af hesten midt i vadestedet uden at ha en ny hest at stige over på... Og android har vist sig ikke at være noget det er andre end HTC OG Samsung Kan tjene penge på at lave... Så hvorfor er det en sikker havn for Nokia ? WP er i det mindste et friskt pust og med wp8 kan Microsoft tilbyde en App og game udvikler tradition fra xbox live og windows developers der er ret udviklet...

 • 1
 • 4
#57 Michael Thomsen

Gad vide hvornår der kommer et nyt "burning platform" memo fra Elop, for der er da mere ild i platformen end nogensinde.

Det behøver han slet ikke, Microsoft har lige gjort det for ham idet de har annonceret, at Windows Phone 7 enheder ikke kan opgraderes til Windows Phone 8. Gæt selv hvor mange Nokia Windows Phone enheder, der bliver langet over disken indtil 8'eren bliver klar.

@Martin Bøgelund: Windows Mobile døde fordi Microsoft annoncerede, at de ikke ville supporter platformen længere. Når det er en død platform er der altså ingen, som gider købe. Det er samme grund til, at Symbian nu er døende.

RIM er en anden historie. De har ikke kunnet følge (hurtigt nok) med udviklingen, ligesom Palm.

Der er ingen grund til, at Nokia's Symbian platform (selvom den er forældet på berøringsfølsomme skærme) skulle miste så mange markedsdele som den har gjort på Androids bekostning. Husk på, at smartphone markedet har set eksponentiel vækst de sidste par år, hvor Symbian er styrtdykket.

 • 1
 • 0
#58 Martin Bøgelund

@Martin Bøgelund: Windows Mobile døde fordi Microsoft annoncerede, at de ikke ville supporter platformen længere. Når det er en død platform er der altså ingen, som gider købe. Det er samme grund til, at Symbian nu er døende.

RIM er en anden historie. De har ikke kunnet følge (hurtigt nok) med udviklingen, ligesom Palm.

Der er ingen grund til, at Nokia's Symbian platform (selvom den er forældet på berøringsfølsomme skærme) skulle miste så mange markedsdele som den har gjort på Androids bekostning. Husk på, at smartphone markedet har set eksponentiel vækst de sidste par år, hvor Symbian er styrtdykket.

Windows Mobile-kurven udviser samme adfærd som Symbian- og RIM-kurverne, derfor tog jeg den med. Sammenholdt med Androids eksplosive vækst, var det evident at "de gamle" mobil-OS'er ikke leverede det, som markedet ønskede: - MeeGo var ikke færdigt, og havde ikke det som markedet fandt i Android - i hvert fald ikke i tilstrækkelig grad til at skabe hype nok og holde den i kog indtil Nokia kunne levere en MeeGo-enhed. - Symbian havde ikke det som markedet fandt i Android - hvis det havde, ville Symbian-smartphones have taget det spring i Q1-Q2 2010 som Android gjorde. Kan vi blive enige om at Androids lift-off i Q1 2010 ikke skyldes Elop? - RIM havde ikke det som markedet fandt i Android - derfor begyndte RIM vist at arbejde i at få Android Market på deres Blackberry-enheder. - Win Mobile havde ikke det som markedet fandt i Android, og svaret fra MS var Win Phone.

Summa summarum: Symbian, RIM, og Win Mobile skvulpede videre i samme mønster for herefter at falde, rent salgsmæssigt, mens Android røg til vejrs. De "gamle" manglede alle sammen det, som Android havde, og derfor ligner deres salgskurver hinanden, og derfor reagerede Nokia, RIM og MS på hver deres måde for at imødegå dette.

Nokias reaktion var, så vidt jeg kan se, at hente Elop ind som dirigent for et markant strategiskifte, når det nu var så let at extrapolere Androids salgstal til en overhaling af Symbian i Q4 2010 - derfor er det helt skævt at give ham skylden for Symbians knækkede salgskurve.

 • 1
 • 6
#61 Jens Henriksen

Kan vi blive enige om at Androids lift-off i Q1 2010 ikke skyldes Elop?

Der er jeg helt enig med dig. Nokias forudsigelige død (eller koma) er bare ikke knyttet til smartphone-markedet alene. Nokia sad tungt på en række lukrative, men knap så iPhone relaterede markeder fx i Kina. Dødskysset til Noia er derfor ikke at Elop satser 100% på Windows til smartphones markedet, men at han satser 100% på Windows full stop. Der er marked for hundreder af millioner solgte enheder baseret på langt mere ydmyg HW/SW end det vi forventer af en iPhone/Android og netop her havde Nokia en unik markedsposition.

 • 6
 • 0
#62 Jesper Poulsen

Hvor mange android telefoner er ikke blevet solgt som aldrig har fået en update eller en ny telefon med en ny version af android er kommet lige efter.

De fleste Android-telefoner kan du sagtens smide en nyere Android på - det er så bare ikke en version der er understøttet af hardwareproducenten.

Sony Ericssson X10 Mini Pro med ICS: http://www.youtube.com/watch?v=JOZKJlsx7qk

Den telefon kommer der ikke ICS til, iflg. Sony Mobile (altså ikke en Sony Mobile-udgave af ICS).

WP7-telefoner får aldrig WP8.

Det stunt Microsoft laver, svarer til, at der kommer en ny iPhone med en ny version af iOS, med nye app-muligheder og som iPhone 4S ikke kan få (overhovedet). Hvordan vil det mon påvirke salget af iPhone 4S?

 • 1
 • 0
#63 Deleted User

WP7-telefoner får aldrig WP8.

Det stunt Microsoft laver, svarer til, at der kommer en ny iPhone med en ny version af iOS, med nye app-muligheder og som iPhone 4S ikke kan få (overhovedet). Hvordan vil det mon påvirke salget af iPhone 4S?

Det er så ikke helt korrekt.

WP 7.5 får en opdatering til WP 7.8 som indeholder de tilføjelser der giver mening for telefoner der ikke har de nye hardware funktioner som der bliver introduceret med den nye bølge WP 8 mobiler.

Det er lidt det samme Apple gør med IOS opdateringer til ældre modeller som får et subset af funktioner som de nye modeller. Forskeller er bare at Apple bruger samme versions nummer til nye og gamle modeller.

 • 1
 • 1
#65 Deleted User

Jo. WP7-telefoner får aldrig WP8.

Nej det er korrekt. men du skriver som om at gamle iPhone's får en opdatering til IOS 5 (hvor versions nummeret ikke bare er et medie stunt)

På det område er Microsoft og Apple lige slemme :( men dog kun marginalt dårligere end Google/Android.

 • 1
 • 0
#66 Thorbjørn Andersen

@Martin Bøgelund

Jeg er på kanten til at miste respekten for dig! Den figur du viser - viser i høj grad Elop effekten!! Symbians salg var ikke ved at gå amok nedad! (Som er det billede som Elop ellers har givet). Rigtigt iOS, Googles Android m.fl var en smule på vej frem målt i markedsandele... Men hvad er Nokias situation NU ???

Nokia havde nogle problemer - men hvad gør man så? Går all in på et mobil system, der ligger og roder med en markedsandel på 1%? Det lyder som russisk roulette med 5 patroner af 6 mulige - og hvor den sidste mulighed ikke engang lover større succes ...

Nokia havde MeeGo på vej. Egentligt et glimrende produkt, som Der Spiegel rent faktisk anbefalede at man kørte til et nabo-land og købte (da den ikke blev solgt i Tyskland).... Samtidig kan Nokias Symbian apps ikke porteres til WP ... og Nokias liv lægger pludselig i hænderne på MS. MS kan tage den pris, som de vil have for WP fra Nokia. Kender du til Ultimatum game? (http://en.wikipedia.org/wiki/Ultimatum_game) Faktisk kommer 'spillet' Nokia er i med MS nærmere til at ligne diktator-game!

Selv hvis WP med Nokia bliver en succes er det ikke sikkert at Nokia vil tjene gode penge på det! - og selv HVIS deres strategi ikke var helt forkert (og MS er så flinke at lade Nokia få penge), er den stadig helt forkert udført. Du kan jo prøve at søge på Osborne og Ratner effekt. At tale dårligt om egne produkter - og blive henvise til fremtidige produkter (også nu her med WP8 der gør WP svær at sælge, da Lumia WP7 ikke kan opgraderes).

Elop har på alle tænkelige måder været en katastrofe. På lidt over 1.5 år har han tabt næsten 85% af firmaets værdi - og det var vel at mærke efter at firmaet allerede havde tabt 2/3 af deres værdi de sidste to år (og han var udset til at bringe firmaet på ret kurs (=forrige niveau?). Hvis du tror det vil ske, kan du jo passende købe nogle Nokia aktier ... (da der så ligger en mulig gevinst på næsten 1800%. Jeg vil gerne gratulere på forhånd ...)

Markedet ville noget andet end det Nokia kunne levere med Symbian og MeeGo, Latterlig påstand. Elop dræbte MeeGo ved at hindre salg - hæmme udviklingen og sige at det ikke havde en fremtid uanset hvor godt det solgte. (Lyder det smart på dig?)

MeeGo var desuden det samme som en forlovelse med Intel Men kørte stadig fint på ARM. N9 er en ARM-CPU. Så kunne Elop også sige 'tak' til Intel, så man ved at man ikke skal prøve at samarbejde med dem. Måske derfor ville Intel heller ikke køre nogle retssager om manglende salg i USA og Tyskland.

Hvis Symbian var så perfekt og fremtidsorienteret som Tomi ... Symbian havde efter alt at dømme stadig solgt langt mere end WP nu. Samtidig kunne man udvikle til Symbian og MeeGo samtidig. Nu lod Nokia bare deres Symbian kunder i stikken.

Selv Intel har droppet MeeGo .... Det kan man måske undre sig over ... men det er svært når den ene i en to-mands kajak holder op med at ro. Samtidig har WP hele tiden været hestelængder bagud - og det synes du var en god idé at satse på ...

Nokia er et stærkt brand, og Microsoft Windows er et stærkt brand. Nokia havde allerede et stærkt brand og WP havde markedsandele, der på alle måder skreg til at man ikke satsede 100% på det!

Nokia havde slet ikke kapaciteten til at drifte og udvikle både Symbian og MeeGo Sludder! Nokia havde et alt for stort ledelsesmæssigt bureaukrati, der i nogen grad hindrede den nødvendige innovation på Symbian.

platformen brænder" var et nødvendigt wake-up call Internt kunne man måske lufte den slags. Udadtil er det det rene idioti! Ratner+Osborne effekt i en - lavet af en Trojan.

Så Elop har gjort det nødvendige Jeg kan simpelthen ikke tage dig seriøst! Jeg mangler ord til folk, når folk på den måde har drukket af natpotten. Hvis de daværende Nokias aktionære kunne se resultatet nu, ville Elop ALDRIG have været i nærheden af nogen-som-helst job hos dem. (Det skulle lige være som toilet-børste ...)

 • 10
 • 2
#72 Jakob Damkjær

WP 7.5 får en opdatering til WP 7.8 som indeholder de tilføjelser der giver mening for telefoner der ikke har de nye hardware funktioner som der bliver introduceret med den nye bølge WP 8 mobiler.

Så det Apple og Google gør er ikke noget der påvirker deres salg voldsomt (nok fordi telefonerne er fine og selv om der er mange der godt kan li den nye version er den "gamle" stadig rigtig god og ihvertfald mht Apple er man sikker på at opdateringen af softwaren er tilgængelig fra den dag den udgives) men for Microsoft er det en katastrofe...

Microsoft skulle dog ha taget en side fra Apples bog og kaldt WP7.8 WP8*

 • Nogle funktionaliteter vil ikke være tilgængelige på ældre telefoner.

fx. er der en nogle apps på iOS der snart kræver iOS 5.x

Når WP8 kommer vil det dog være lidt moot for der kommer nye telefoner der og så skal der bare renses ud i lagrene og så vil den effekt være lig nul og derefter vil WP telefoner ha nogle ret fede features for de features der er i WP8 er faktisk ret nice og med et influx af alle deres xbox spil udvilkere og alle de andre windows udviklere der er der ude vil App udvalget i app storen eksplodere og formentlig (gennem WPs smarte hubstruktur) vil den historiske fordel (og med historisk mener jeg 3-4 års app udvikling og udgivelser) snart være udjævnet og jeg vil ikke sætte penge på at WP8 ikke opnår en popularitet der ikke er en afrundings afdelingen...

 • 0
 • 1
#74 Thorbjørn Andersen

@Jakob Damkjær

og derefter vil WP telefoner ha nogle ret fede features Ok, dvs at du regner med at købe en WP8 .... eller?

@Henrik Lundquist Jeg er ikke uenig med dig og faktisk tror jeg at du med din Nokia-fortid kan give et godt indblik i nogle ting, men prøv at lade være med

a) Skrive adskillige indlæg i træk (max to hvis man glemte noget). Det virker forstyrrende når der kommer en række indlæg hvor 4 af 5 indlæg er fra dig.

b) Gentage de samme ting - ofte blot krydret med ord som NAR, KLOVN mm. Det giver ingen mening at blive ved med blot at skrive negative skældsord om ham.

PS: Til de, der har givet mig -1 til mit forrige indlæg - påpeg gerne hvor jeg skulle tage fejl....

 • 4
 • 1
#76 Deleted User

Det er så uendeligt ligegyldigt hvad der foregår inde i maven på Nokia. Hvad mere vigtigt er; er at jeg ser flere og flere folk, der render rundt med en Lumia 800 eller 900. Min overbo, min niece, et par stykker af mine venner, tilfældige folk på gaden og i toget.

Specielt ser jeg nu flere kvinder have en Lumia og når de først får købt sådan en telefon og får vist veninderne den, så går det fremad. Jeg har en tro på at det nok skal lykkes Nokia at vende supertankeren. F*ck aktiekursen. Det vigtigste er at indtjeningen er nogenlunde stabil - hvilken jeg dog ikke kan udtale mig helt om.

Angående manglende sw-opdatering til WP8, så er det da forholdsvis ligegyldigt om den bliver opdateret. Det er de fleste non-techies da ligeglad med? Bare den til stadighed virker med de forskellige services og forbliver smart, kan afspille musik og tage billeder. Så bliver der købt en WP8-baseret telefon (Nokia Lumia 810 anyone? :D ) om et par år, når vedkommende alligevel skifter telefon igen.

Eneste anke jeg har omkring min Lumia 800 er faktisk batteritiden. Ja, den er fuldt opdateret 8773 - min diagnostics app siger 1324mah eller hvad det hedder i fully chargeable-delen, så batteriet er stadig "sundt" ifølge app'en. Alligevel holder den kun 1 dag til 1½ :( Måske er det fordi jeg bruger den for meget. Jeg kunne skrive en roman om hvordan jeg bruger den, but that's not the issue here.

Eneste fejl jeg synes Elop virkelig gjorde, var at annoncere partnerskabet aaaalt for lang tid før der var produkter klar til markedet.

Realiteten for mig er; jeg er glad for min telefon. Jeg er ikke så ked af at jeg ikke kan få WP8 på den da jeg allerede ved at jeg VIL have den nye model når den kommer.(Ligesom iSheeps).

 • 1
 • 6
#77 Jarle Knudsen

Det er så uendeligt ligegyldigt hvad der foregår inde i maven på Nokia. Hvad mere vigtigt er; er at jeg ser flere og flere folk, der render rundt med en Lumia 800 eller 900. Min overbo, min niece, et par stykker af mine venner, tilfældige folk på gaden og i toget.

Efter at have kigget godt og grundigt omkring kan jeg ikke genkende det du skriver. Jeg ser derimod flere og flere folk der render rundt med en iPhone eller Samsung (evt Sony). Lumia har jeg stadig tilgode at se der ude.

 • 6
 • 1
#78 Jarnis Bertelsen

Jeg tror det er rigtigt at de fleste ikke er en skid interreseret i hvilken version af OS der er på telefonen. Tilgengæld vil de være skuffede og sure, hvis den fede app deres venner anbefaler dem ikke kan køre på deres telefon, specielt hvis den er næsten ny. En smartphone, der ikke kan få nye apps er ikke rigtig smart...

 • 3
 • 0
#80 Martin Bøgelund

Den figur du viser - viser i høj grad Elop effekten!! Symbians salg var ikke ved at gå amok nedad! (Som er det billede som Elop ellers har givet). Rigtigt iOS, Googles Android m.fl var en smule på vej frem målt i markedsandele... Men hvad er Nokias situation NU ???

Kig på Nokias og RIM's aktiekurser fra marts 2010 til sommeren 2010 (NYSE:NOK, NYSE:RIMM). Det var her Androids eksplosive vækst blev evident, og begge selskaberne faldt omkring 30% i det tidsrum. Før Elop blev ansat. Desuden er tendensen for de 2 selskabers kurser den samme. De blev jo også ramt af det samme, nemlig Android.

Da Elop udsendte sit "brændende platform"-memo i februar 2011, havde Android-salget allerede overhalet Symbian-salget, og som bare var en konsekvens af den raketstart som Android tog i Q1-Q2 2010, før Elop blev ansat i Nokia.

Android var fjenden, Elop var budbringeren - og nu bliver der "skudt" godt og grundigt efter Elop.

Nokia kunne ikke levere Maemo/MeeGo-enheder i samme tempo som Android-enheder blev sendt ud på markedet - hvor mange Maemo/MeeGo-enheder blev det til siden 2005? 5-6 strykker? Der kommer flere Android-modeller ud på et enkelt år.

Og hvad så hvis N9 havde solgt godt, og efterfølgeren solgte godt året efter? 1 model om året, skulle det holde Android stangen?

Og Symbian. De kan stadig købes, de sælger bare ikke - og de er ellers prissat lavt nok (så lavt at profitabiliteten lider under det). Samsung og Sony Ericsson har, så vidt jeg kan Google, også Symbian-telefoner til salg. Hvorfor sælger de ikke helt vildt, når nu Symbian er lykken? Er det også Elops skyld?

Symbian ligger i et pris-segment under Android, men Android telefoner kan laves mindst lige så billigt som en Symbian ditto pga konkurrence og stort volumen. Der er næsten ingen profit i Symbian, og derfor kunne Nokia ikke vedblive med at binde kapital i produktion af millioner af Symbian mobiler, og sende løn efter Symbian-udviklere, uden udsigt til mærkbar profit.

Havde Elop fortsat Maemo/MeeGo ørkenvandringen, og holdt krampagtigt fast i Symbian trods dets manglende konkurrenceevne og profitabilitet overfor Android, kunne det sagtens have set værre ud.

Man kan være nok så begejstret for MeeGo og Symbian, Android fik en raketstart i Q1-Q2 2010, måneder før Elop kom til Nokia, og da han udsendte "brændende platform"-memoet, var salget af Android-enheder allerede nået forbi Symbians ditto - som en naturlig konsekvens af Androids raketstart længe før.

Jeg ser langt større evidens for at Android (og til dels iPhone) gravede det hul som Nokia faldt i. Android står altså ikke for 50% af smartphone-salget, udelukkende fordi Elop har gjort det dårligt - sådan et salg opnår Android kun fordi det er det bedste bud på hvad markedet ønsker.

PS. Udsagn som "miste respekten for dig", "sludder" og "latterlig påstand" hører ikke hjemme i en sober debat. Har du argumenter, så nøjs med at skrive dem. Har du ingen, så undlad hellere at skrive, frem for at sænke debatniveauet med den slags hadsk retorik. Tak.

 • 2
 • 1
#81 Deleted User

Efter at have kigget godt og grundigt omkring kan jeg ikke genkende det du skriver. Jeg ser derimod flere og flere folk der render rundt med en iPhone eller Samsung (evt Sony). Lumia har jeg stadig tilgode at se der ude.

Jeg taler om et interval på flere uger, ikke minutter ;) Jeg ved godt Lumia har en lav markedsandel og at der stadig vil gå lang tid før Lumia bliver mere udbredt, men jeg er stadig i den naive tro at det vil ske.

 • 0
 • 0
#82 Michael Lykke

Men jeg gentager gerne:

Henrik, jeg tror som vi er flere der er enige med en del af dine holdninger/pointer men de drukner fuldstændig i dine rabiate indlæg hvor du sidder og råber op om narren elop...EFLOP eller hvad du nu kalder ham. Skru ned for retorikken og forhold dig til fakta og argumenter - Så bliver det langt nemmere og mere interessant at føre en dialog.

 • 1
 • 0
#83 Michael Lykke

er at jeg ser flere og flere folk, der render rundt med en Lumia 800 eller 900.

Jeg har endnu ikke set en eneste Lumia telefon "in the wild" med undtagelse af hvis man har været en tur på GOTO eller lign. konference. Den eneste "in the wild" Lumia jeg er stødt på er den min chef har købt efter jeg havde snakket med ham om det. Lumia er stort set ikke eksisterende i den virkelige verden... Selv i USA skulle der eftersigende kun være solgt ca. 330.000 hvilket.

 • 1
 • 1
#84 Michael Lykke

F*ck aktiekursen. Det vigtigste er at indtjeningen er nogenlunde stabil

Beklager, men sådan fungere økonomi altså ikke. En faldene aktiekurs er et KÆMPE problem og ikke kun fordi det fjerner kapital fra virksomheden.

Angående manglende sw-opdatering til WP8, så er det da forholdsvis ligegyldigt om den bliver opdateret. Det er de fleste non-techies da ligeglad med?

Nej det er absolut ikke ligegyldigt. Det betød ikke voldsomt meget på gamle feature phones som ikke kunne meget andet end at ringe og SMS'e men for en smartphone har det en enorm betydning og det ved en del af de almindelige forbrugere også. Det betyder en hel del for markedet hvis der bliver lanceret en masse nyt og smart som så pludselig ikke virker på ens telefon. Husk også på at apps der benytter disse funktioner ikke vil kunne installeres på en gammel telefon... Det betyder at brugerne vil opleve flere og flere situationer hvor de ikke kan installere apps på deres telefoner og det er noget der i høj grad kan påvirke salget. Opdateringer er uhyr vigtige.

Eneste fejl jeg synes Elop virkelig gjorde, var at annoncere partnerskabet aaaalt for lang tid før der var produkter klar til markedet.

Du har selvfølgelig ret til din mening, men du tager fejl. Antallet af fejl han har begået er enormt og der er tale om den ene katastrofale beslutning efter den anden. Det værste er at en lang række af dem er så bizarre at det virker som om de kun er valgt fordi han er Microsoft mand.

(Ligesom iSheeps).

Og det fik du synliggjort at det handler mere om religion end det handler om fakta og en fornuftig diskution. Ikke at det overrasker efter at have læst resten af dine søgte argumenter for hvordan aktierkurser, opdateringer osv. er lige gyldigt.

 • 1
 • 3
#85 Michael Lykke

Og Symbian. De kan stadig købes, de sælger bare ikke

Beklager, men jeg må være enig med andre der siger du virkelig ikke har det fjerneste kendskab til hvad du udtaler dig om. Alene den ene lille sætning udviser en voldsom manglende kendskab til mobilbranchen og dens tilstand. Ligeledes dine tåbelige argumenter om at én N9 skulle være løsningen... Så vidt jeg kan se så er der intet der forhindrede Nokia i ikke at lave 10 forskellige Meego modeller præcis på samme måde som de kan lave 10 forskellige WP eller Android modeller. Du griber efter strå og har ikke sat dig ind i tingene.

 • 1
 • 3
#89 Martin Bøgelund

Beklager, men jeg må være enig med andre der siger du virkelig ikke har det fjerneste kendskab til hvad du udtaler dig om. Alene den ene lille sætning udviser en voldsom manglende kendskab til mobilbranchen og dens tilstand.

Venligst begrund denne påstand.

Du bad mig i sin tid argumentere for mine påstande, og du har intet sted selv leveret debatværdig modspil til mine udsagn. Blot prikket lidt til semantik, og det er - helt ærligt - temmelig tyndt af en der selv kræver argumenter.

For et eksempel på en Symbian-mobil der kan købes, se her: http://www.elgiganten.dk/product/mobil-gps/mobil-uden-abonnement/NOK500B...

Så kom med det - hvad var det du ikke forstod i mit indlæg, jeg uddyber og debatterer det gerne.

 • 0
 • 0
#91 Thorbjørn Andersen

@Martin. Jeg vil prøve at (for)blive saglig, men så ønsker jeg også et sagligt svar, hvor vi holder os til emnet - og hvor debatten ikke bare reduceret til påstande. Aktuelt har du ikke forholdt dig specielt meget til det saglige, der også var i mit forrige indlæg.

F.eks. (a) MeeGo var desuden det samme som en forlovelse med Intel, hvor resten af markedet havde indset fordelene ved ARM overfor Intel.

Måske ok at du forbigår en enkelt fejltagelse, men da du forbigår meget, vil jeg alligevel gerne høre om vi ikke er enige om at N9 kører med ARM ... og at du ikke havde belæg for at komme med din forrige Intel-kritik?

Nu fortsætter jeg så med at bruge bogstaver så vi kan holde os til et sporet.

(b) Nu ved jeg ikke om du kendte til Ultimatum Game, men typisk kan man lave meget skæve fordelinger af profit. Problemet for Nokia er at MS bestemmer (prisen på WP7). Hvordan undgår Nokia dette spil med MS? (Det er så selvfølgelig kun relevant såfremt WP skulle blive en succes..)

(c) Og hvad så hvis N9 havde solgt godt, og efterfølgeren solgte godt året efter? 1 model om året, skulle det holde Android stangen?

Hvem siger kun en model om året? Jeg har netop fremhævet at MeeGo i LANGT højere grad end WP kan køre på forskelligt hardware [d]. Der kunne altså laves flere low end og high end. (Lumia 900 er jo ikke meget forskellig fra Lumia 800) Kan vi blive enige om at din kritik af MeeGo på dette punkt rammer WP (og Elop) langt hårdere ?

Med highend MeeGo kunne man måske endda tjene mere pr enhed (som Apple gør - når det solgte antal var under pres fra Andriod). Det kan man ikke så godt med WP, da MS har tradition for at betale andre producenter for at putte på deres smart-phones. [d]

(d) Havde Elop fortsat Maemo/MeeGo ørkenvandringen, og holdt krampagtigt fast i Symbian trods dets manglende konkurrenceevne og profitabilitet overfor Android, kunne det sagtens have set værre ud.

Jeg kunne også sige hvis Nokia havde satset på MeeGo var aktiekursen mindst 10-doblet. Det havde banket Android af banen!

Fælles for disse udsagn er at det er spekulation, som ikke matematisk/logisk kan tilbagevises. Tilgengæld har jeg MEGET svært ved at se hvad du har den påstand i. Kan vi blive enige om at N9 sandsynligvis solgte bedre end Lumia det første halve år efter Lumias lancering (og trods voldsom reklame for Lumia) ? [d]

Derudover har jeg fremhævet at MeeGo fx blev anbefalet af Der Spiegel.

Måske kan vi også blive enige om at den mest objektive parameter at måle på er aktie-kursen og den siger at Elop har beholdt 1/6 af værdien på et 1.5 år. Om salget var begyndt at falde før er helt ligegyldigt. Du kan være sikker på at aktie-analytikerne (og dermed de store aktionærer) har indregnet det i kursen.

(e) Hvorfor sælger de ikke helt vildt, når nu Symbian er lykken? Er det også Elops skyld?

Faktisk er svaret det oplagte Ja. Der er tale om Ratner effekt. (Som jeg nævnte i sidste indlæg. Læste du om den?) Effekten går ud på at hvis du fortæller kunder at dit produkt er lort vil det påvirke dine kunders købelyst til det. Samtidig har han fyret de udviklere, der skulle vedligeholde det. (Jeg har jeg en ven, som aldrig vil købe Nokia igen pga mangel på Symbian support ved produktfejl). Hvis MeeGo havde været fremtiden for Nokia, så kunne Symbian også få nye Nokia Qt apps. Men prisen og det manglende salg af Symbian afspejler på alle måder Elops behandling af Symbian.

sådan et salg opnår Android kun fordi det er det bedste bud på hvad markedet ønsker. (f) Både og. Det er altid svært at komme ind på markedet. Nu fik Google succes med Android, men at tage 5 skridt ned af trappen gør det ikke lettere at komme op. Hvis vi betragter markedet, så havde det nærmest forkastet WP (som havde ca samme andel som Linux på desktoppen). Hvorfor skulle de så omfavne det bare fordi der stod Nokia på telefonen?

Det er naturligvis muligt at det kan ændre sig, men kampen vil være (næsten?) lige så hård som hvis Google prøvede på at bekæmpe Windows og Mac på desktoppen med Linux i hånden.

Nu synes jeg, at jeg har været særdeles saglig. Så må vi se, hvad du kommer med.

vh Thorbjørn

Et par gange har jeg noteret et [d]. Det betyder at en simpel søgning på nettet kan dokumentere dette. Kan du ikke finde det skal jeg nok være behjælpelig.

PS: (g) Er vi enige om at Elop også gentagne gange har ramt Nokia med Osborne effekt?

^Rettet lidt til efterfølgende

 • 3
 • 1
#92 Martin Bøgelund

Jeg vil prøve at (for)blive saglig, men så ønsker jeg også et sagligt svar, hvor vi holder os til emnet - og hvor debatten ikke bare reduceret til påstande. Aktuelt har du ikke forholdt dig specielt meget til det saglige, der også var i mit forrige indlæg.

Du kan takke din egen, temmelig grove tone for at jeg mister lysten til at forsøge saglig, dybdegående debat med dig. Jeg synes det er fint at du viser vilje til noget mere sagligt, men hvis jeg skal bringe noget saglig bredde ind i debatten, så skal jeg også have fornemmelsen af at folk gider lytte - og det gør folk med bodega-tonen generelt ikke, de vil bare af med en masse galde, og det vil jeg ikke stå som modtager af. Og så føler jeg mig ikke forpligtet til at læse eller svare.

F.eks. (a) MeeGo var desuden det samme som en forlovelse med Intel, hvor resten af markedet havde indset fordelene ved ARM overfor Intel.

Måske ok at du forbigår en enkelt fejltagelse, men da du forbigår meget, vil jeg alligevel gerne høre om vi ikke er enige om at N9 kører med ARM ... og at du ikke havde belæg for at komme med din forrige Intel-kritik?

Jeg skrev "forlovelse" og ikke "ægteskab" af netop denne grund. Intel satsede ikke på MeeGo for hyggens skyld - Nokia kunne sagtens lave milliarder af MeeGo-mobiler uden nogensinde at skifte til Intel, men indgår man en aftale med Intel om at udvikle MeeGo, siger det sig selv at Intel vil forlade samarbejdet hvis der aldrig kommer mobiler med Intel-processorer ud af det, og dermed lægge hele udviklingsbyrden over på Nokia.

Derfor "forlovelse" - et sted ude i pipeline ville Nokia være nød til at træffe et valg om "ægteskab" med Intel, eller et eventuelt farvel til Intel i MeeGo.

Nu fortsætter jeg så med at bruge bogstaver så vi kan holde os til et sporet.

(b) Nu ved jeg ikke om du kendte til Ultimatum Game, men typisk kan man lave meget skæve fordelinger af profit. Problemet for Nokia er at MS bestemmer (prisen på WP7). Hvordan undgår Nokia dette spil med MS? (Det er så selvfølgelig kun relevant såfremt WP skulle blive en succes..)

Jeg forsvarer ikke samarbejdet med Microsoft som sådan - jeg forsvarer strategiskiftet væk fra Symbian og MeeGo.

Microsoft-vejen er smal og stenet for Nokia, men MeeGo+Symbian virkede som en decideret blindgyde.

(c) Og hvad så hvis N9 havde solgt godt, og efterfølgeren solgte godt året efter? 1 model om året, skulle det holde Android stangen?

Hvem siger kun en model om året? Jeg har netop fremhævet at MeeGo i LANGT højere grad end WP kan køre på forskelligt hardware [d]. Der kunne altså laves flere low end og high end. (Lumia 900 er jo ikke meget forskellig fra Lumia 800) Kan vi blive enige om at din kritik af MeeGo på dette punkt rammer WP (og Elop) langt hårdere ?

Som sagt var det rent empirisk set ikke lykkedes Nokia at sende meget mere ud end ca 1 Linux-baseret mobil pr år. Det er fakta der bør danne grundlag for saglig debat. Påstanden om at Nokia kunne producere flere MeeGo-enheder pr år er en fugl på taget; du kan have en holdning til det, jeg kan have én, vi kan slå hinanden i hovedet med disse holdninger, men påvise rigtigheden af det vi mener kan vi ikke.

Empirien siger ca 1 Linux-baseret Nokia-model pr år. Du skal være velkommen til at arbejde med kontrafaktiske fremtidsscenarier, men jeg melder mig ud af den form for diskussion.

Forskellen over til Lumia er netop outsourcingen af OS - Nokia kan bedre styre omkostningerne ved at købe et OS eksternt, af et dedikeret og stort softwarehus, såsom Microsoft. Helt i tråd med outsourcingen af Symbian til Accenture.

Med highend MeeGo kunne man måske endda tjene mere pr enhed (som Apple gør - når det solgte antal var under pres fra Andriod). Det kan man ikke så godt med WP, da MS har tradition for at betale andre producenter for at putte på deres smart-phones. [d]

Antagelsen om mulig stor MeeGo-indtjening er en fugl på taget. Påstanden om at Nokia ikke kan tjene så godt på en WP-mobil forstår jeg ikke; har du adgang til Nokias enhedsomkostninger (inkl. WP-licens) synes jeg du skal poste dem her. Som CEO har Elop og bestyrelsen adgang til disse tal og mange flere, så hvis du mener du kan træffe en bedre beslutning end dem, må du have adgang til informationer som de ikke har - disse informationer vil jeg ligeledes bede dig om at dele med mig her på debatten.

(d) Havde Elop fortsat Maemo/MeeGo ørkenvandringen, og holdt krampagtigt fast i Symbian trods dets manglende konkurrenceevne og profitabilitet overfor Android, kunne det sagtens have set værre ud.

Jeg kunne også sige hvis Nokia havde satset på MeeGo var aktiekursen mindst 10-doblet. Det havde banket Android af banen!

Præcis min pointe! At kalde Elop for verdens dårligste CEO nogensinde er jo netop bygget på antagelsen om at det var gået meget bedre i en alternativ virkelighed hvor Symbian/MeeGo-vejen var fulgt.

Tomi kalder Elop en dårlig CEO baseret på spekulation om en alternativ rosenrød fremtid. Er det så ikke lige så berettiget at kalde ham en OK CEO, baseret på spekulation om en kulsort alternativ virkelighed?

Jeg giver Elop benefit of the doubt - andre ønsker heksejagt baseret på imaginære scenarier.

Vælg selv hvad du synes er mest sobert i en debat.

Fælles for disse udsagn er at det er spekulation, som ikke matematisk/logisk kan tilbagevises. Tilgengæld har jeg MEGET svært ved at se hvad du har den påstand i. Kan vi blive enige om at N9 sandsynligvis solgte bedre end Lumia det første halve år efter Lumias lancering (og trods voldsom reklame for Lumia) ? [d]

Jeg bliver mere og mere glad for at se hvor enige vi er! Jo - den ene spekulation er lige så god som den anden. Hvorfor tillægger folk så den ene spekulation mere værdi end den anden?

Derudover har jeg fremhævet at MeeGo fx blev anbefalet af Der Spiegel.

Verden er fuld af legendariske produkter, som lovprises af feinschmeckere. Og alligevel udgår de af produktion. Det handler nemlig om omkostningerne ved at lave et produkt, kontra prisen markedet vil betale for det.

Hvis du har faktuelle contribution margins for MeeGo bedes du poste dem her: Uanset hvor fantatisk Spiegel synes MeeGo er, skal Nokia tjene på MeeGo-enheder for at kunne retfærdiggøre produktion og salg af dem.

De der har adgang til tallene vurderede at de ikke kunne tjene nok på dem - hvad ved du som de ikke ved?

Måske kan vi også blive enige om at den mest objektive parameter at måle på er aktie-kursen og den siger at Elop har beholdt 1/6 af værdien på et 1.5 år. Om salget var begyndt at falde før er helt ligegyldigt. Du kan være sikker på at aktie-analytikerne (og dermed de store aktionærer) har indregnet det i kursen.

Som jeg før har henvist til, var der et sammenfald mellem en stor stigning i salget af Android-enheder, og et aktiekursfald i både Nokia og RIM - før Elop kom til Nokia.

Elop kom ind på et tidspunkt hvor Androids fremmarch var evident, og "brændende platform"-memoet fremkom omkring tispunktet hvor salget af Android-enheder overhalede salget af Symbian ditto.

Salgstallene fortalte sandheden om Nokias brændende platform, Elop gentog den blot. Hvis du har så stor tillid til aktiemarkedet, så spørg dig selv om hvorvidt aktieanalytikerne var skarpe nok til at se Androids dramatiske salgsvækst, som startede før Elop kom til Nokia.

Og de andre mobilproducenter var allerede godt i gang med at tage deres æg ud af Symbian-kurven, og lægge dem i Android-, WP-, og Bada-kurvene, da Elop kom til.

Og flugten fra Symbian var allerede så småt begyndt året før Elop kom til Nokia. Nokia havde altså mulighed for at se skriften på væggen allerede året før de hentede Elop.

Nokias reaktion på flugten fra Symbian kom alt for sent, og derfor måtte Elop hive så hårdt i nødbremsen, da han jo kom så sent ind i forløbet.

Nokia havde i årevis ladet deres forspring glide af hænderne, Apple viste med deres iPhone hvor langt der var mellem Nokias produkter og markedets ønsker, og Android satte sidste stød ind ved at tage de segmenter der prismæssigt lå under iPhone.

Elop blev hentet ind kl. 5 minutter i tolv, og så får han hele skylden for flere års Tornerosesøvn i Nokia. Det er den historie Symbian-flugten, og Android-salget fortæller.

(e) Hvorfor sælger de ikke helt vildt, når nu Symbian er lykken? Er det også Elops skyld?

Faktisk er svaret det oplagte Ja. Der er tale om Ratner effekt. (Som jeg nævnte i sidste indlæg. Læste du om den?) Effekten går ud på at hvis du fortæller kunder at dit produkt er lort vil det påvirke dine kunders købelyst til det. Samtidig har han fyret de udviklere, der skulle vedligeholde det. (Jeg har jeg en ven, som aldrig vil købe Nokia igen pga mangel på Symbian support ved produktfejl). Hvis MeeGo havde været fremtiden for Nokia, så kunne Symbian også få nye Nokia Qt apps. Men prisen og det manglende salg af Symbian afspejler på alle måder Elops behandling af Symbian.

Som jeg lige sagde - alle de øvrige mobil-producenter havde allerede kølnet deres forhold til Symbian, og Elops memo om den brændende platform kom samtidig med at Android-salget passerede Symbian salget.

Elop havde ikke andet valg end at trække hårdt i nødbremsen, og det vil altid medføre at folk trimler uskønt rundt i toget, men Androids evidente, tsunamiagtige fremmarch ville ramme Nokia-toget uanset hvad - havde Nokia reageret rettidigt, kunne de have meldt blødere ud end "brændende platform".

sådan et salg opnår Android kun fordi det er det bedste bud på hvad markedet ønsker. (f) Både og. Det er altid svært at komme ind på markedet. Nu fik Google succes med Android, men at tage 5 skridt ned af trappen gør det ikke lettere at komme op. Hvis vi betragter markedet, så havde det nærmest forkastet WP (som havde ca samme andel som Linux på desktoppen). Hvorfor skulle de så omfavne det bare fordi der stod Nokia på telefonen?

Som sagt forsvarer jeg ikke specielt skiftet til WP. Alle andre forlod Symbian. Ingen andre ringede til Intel for at samle MeeGo-handsken op, som Nokia smed. Androids fremmarch og popularitet var tydelig i salgstallene. Symbian lignede ikke svaret på Nokias kommende udfordringer med Android. MeeGo lignede heller ikke svaret, og indtil det eventuelt skulle ske, er det en fugl på taget og ren spekulation at påstå andet.

Det store markedsføringsbidrag fra Ms har jo nok været vigtigt - omstruktureringen ville kræve dækning af omkostninger i omstillingsperioden - jeg mener jeg har læst at Nokia havde forhandlet med Google, men at Google ikke ville give Nokia særbehandling, ligesom den Microsoft gav.

Det er naturligvis muligt at det kan ændre sig, men kampen vil være (næsten?) lige så hård som hvis Google prøvede på at bekæmpe Windows og Mac på desktoppen med Linux i hånden.

Ja. Nokias situation krævede øjensynligt en desperat handling.

Nu synes jeg, at jeg har været særdeles saglig. Så må vi se, hvad du kommer med.

vh Thorbjørn

Et par gange har jeg noteret et [d]. Det betyder at en simpel søgning på nettet kan dokumentere dette. Kan du ikke finde det skal jeg nok være behjælpelig.

PS: (g) Er vi enige om at Elop også gentagne gange har ramt Nokia med Osborne effekt?

^Rettet lidt til efterfølgende

Mht Osborne effekt, så er det ikke ideelt at Nokia har skullet melde ud at der kommer et bedre produkt om nogle måneder, og derved stiller de nuværende produkter i et dårligere lys. Man kan se udmeldingen som noget der er adresseret til nervøse investorer, som godt ved at alle andre er flygtet fra Symbian. Symbian pegede lige lukt ind i fortiden, WP-produkter peger trods alt ind i fremtiden.

Igen vil jeg påstå at Elops handlinger er mere styret af hvor store udfordringer Nokia stod overfor og hvor sent bestyrelsen valgte at skifte strategi og CEO, end af decideret idioti og konspirationsteoretisk snak om at MS har plantet en trojaner. Elops ansættelse er Nokia-bestyrelsens ansvar - munder det ud i et tæt samarbejde med MS, er det sandsynligvis et scenarie bestyrelsen har overvejet i tiden op til ansættelsen af Elop.

Bestyrelsen ansætter ikke en MS-topchef som CEO, for derefter at falde ned af bar overraskelse, fordi han skifter Nokia over på WP.

Hvis nogen skal bebrejdes strategiskiftet, mener jeg derfor det er bestyrelsen - de reagerede alt for sent på Androids fremmarch og faneflugten fra Symbian, og deres sene reaktion i form af Elops ansættelse lugter jo langt væk af, at de allerede selv havde et skift til WP i tankerne.

 • 1
 • 2
#93 Thorbjørn Andersen

at Intel vil forlade samarbejdet hvis der aldrig kommer mobiler med Intel-processorer ud af det

Selvfølgelig. Ligesom AMD også hoppede i båden - og ville hoppe ud, såfremt der ikke kom en AMD tlf. Men pointen er at bl.a. Intel og AMD så et perspektiv i MeeGo.

Microsoft-vejen er smal og stenet for Nokia, men MeeGo+Symbian virkede som en decideret blindgyde. MeeGo var stort set færdig og skulle alligevel udgives, så hvorfor ikke give den forsøget?

Som sagt var det rent empirisk set ikke lykkedes Nokia at sende meget mere ud end ca 1 Linux-baseret mobil pr år. Jeg er enig i at man brugte mange (spildte) kræfter på Symbian og samtidig på MeeGo, der var den 'rene' Qt platform. Nu var man faktisk ved et stort delmål, og kunne måske passende sætte nye. Det var et af de steder, hvor Nokia burde (og IMO kunne) forbedre sig.

I øvrigt bør du bemærke at Nokia blandt andet i Q4 2010 ved Symbian også var ramt af en Osborne effekt. Folk ventede på MeeGo! At aflive produktet samtidig med at man putter det på hylden er og bliver i min verden vanvid.

Nokia kan bedre styre omkostningerne ved at købe et OS eksternt, af et dedikeret og stort softwarehus Nokia var på det tidspunkt allerede store - og det er ikke billigt at fyre. Men ja. Nokia er blevet underleverandør af HW til MS, hvor der ligger et kontor i Finland - og fakbrikker ude i verden.

Antagelsen om mulig stor MeeGo-indtjening er en fugl på taget. Vi var vel enige om at den slags var spekulation? Måske kunne det have banket Android. Det er meget få, der mener, at det ville være gået Nokia dårligere end nu. Du er en blandt meget få. Måske kunne du tage fejl af situationen ...? Derudover fremhæver jeg igen blot at MeeGo solgte bedre selv efter WP blev lanceret endda selvom Elop gentagne gange snakkede negativt om det, og forklarede at uanset hvor stor en succes det blev var det sidst MeeGo. Dermed kunne meget faktisk tyde på at du ikke har ret i, at MeeGo strategien ville være en ren 'ørkenvandring'/katastrofe på samme måde som den nuværende situation er.

Påstanden om at Nokia ikke kan tjene så godt på en WP-mobil forstår jeg ikke Nu gælder aftalen i 5 år (hvor 2 år er gået) og her er prisen nok fast herefter kan MS bestemme prisen overfor Nokia (Ultimatum game) - medmindre man tror, at Nokia vil vende skuden endnu en gang og hoppe på Android.

i en alternativ virkelighed hvor Symbian/MeeGo-vejen var fulgt.

At MeeGo i starten sælger bedre end WP trods de betingelser, som man har givet MeeGo siger en hel del.

Jeg giver Elop benefit of the doubt

Det gør jeg så ikke - for han er en Trojan, der tjener MS mere end Nokia.

Hvis du har faktuelle contribution margins for MeeGo

Det har jeg selvfølgelig ikke, men når man direkte holder telefonen tilbage i Tyskalnd og USA giver det slet ikke mening og snakke om det her. MeeGo MÅTTE ikke få en chance selvom man måske kunne have tjent gode penge på det.

Som jeg før har henvist til, var der et sammenfald mellem en stor stigning i salget af Android-enheder, og et aktiekursfald i både Nokia og RIM - før Elop kom til Nokia.

Faktisk er dette delvist forklaret med Osborne effekt. Folk ventede på MeeGo.

Nokia havde i årevis ladet deres forspring glide af hænderne

Jeg er ikke uenig i at deres forsping langsomt var forsvundet. Tilgengæld gjorde Elop det at han skød Nokia i foden (eller hovedet) ved at hive så hårdt i nødbremsen.

Elop havde ikke andet valg end at trække hårdt i nødbremsen Igen jo. Det havde han - og selv hvis der skulle trækkes i den - så skulle det gøres på en anden måde.

Hvis du har så stor tillid til aktiemarkedet, så spørg dig selv om hvorvidt aktieanalytikerne var skarpe nok til at se Androids dramatiske salgsvækst,

Man kan ikke altid spå om fremtiden, men som "ren spekulation" vil jeg nævne, at det i min verden er naivt at tro at Symbian ville være faldet som en sten uden Elops 'hjælp'. Samtidig kan du på dine egne figurer se, at selvom Symbian ligger stabilt - så falder Nokias aktiekurs på baggrund af at de taber markedsandele. Her går kursen ned med 2/3 - så man er på sin vis forbedret på at der er problemer. At Nokias samlede salg nu efter Elops 'nødbremse' falder voldsomt - og at frikende Elop og bestyrelsenss valg af WP er i min verden meget ukritisk flinkt.

Bestyrelsen ansætter ikke en MS-topchef som CEO, for derefter at falde ned af bar overraskelse, fordi han skifter Nokia over på WP.

Nej, måske ikke, men Elop er en Trojan - og bestyrelsen fyldt med fjolser. Jeg arbejder i firma X. Vil du ansætte mig og få mig til at lave en aftale med mine forrige kolleger og nuværende venner? Hvis jeg nu giver dem alt hvad de peger på, så kan jeg jo altid vende tilbage til en mulig forfremmelse hos dem. Derudover blev Elop fuldstændig revset af aktie-analytikere over hans ordvalg omkring Symbian. (Han har selv efterfølgende erkendt, at det har påvirket salget - selvom du står ham så meget bi, at du ikke tror det)

Problemet er at han så gentager en sådan 'fejl' med MeeGo (hvor det slipper ud fra Nokia at det var 'ustabilt' - som det mig bekendt ikke er) og at det uanset hvor godt det sælger ikke har en fremtid (og stop for at den må sælges i Tyskland og USA). Sådanne udmeldinger er ikke forretning, nødbremse eller noget som helst. Det er ren og skær intern sabotage af Nokia - hvor Elop viser at han primært varetager MS' interesser. Han ville ikke risikere at N9 blev en succes. Så kan vi til evighed diskutere hvad et sats på N9 ville have medført. Dog er det helt uacceptabel adfærd for en CEO at hindre salg af egne produkter. At bestyrelsen ser gennem fingre med det vidner blot om deres egen inkompetence.

 • 4
 • 1
#94 Martin Bøgelund

Nej, måske ikke, men Elop er en Trojan - og bestyrelsen fyldt med fjolser.

Hvis Elop vitterligt er en trojan, og bestyrelsen er nogle fjolser, må du nødvendigvis erkende at Elop er dygtig (til at være en trojan), og at bestyrelsen må have været fjolser hele tiden (det er jo ikke noget man bliver natten over).

Var bestyrelsen så også nogle fjolser da de godkendte MeeGo-samarbejdet med Intel? Var de også nogle fjolser dengang da alle andre mobilproducenter bekendtgjorde deres skifte over til Android, uden at Nokia tog konsekvensen og gjorde det samme?

Og er dommen som "dårlig CEO" ikke malplaceret på Elop, når du mener at han udfylder sin egentlige funktion som "trojan" til noget nær perfektion?

Og alle udsagnene omkring hvor godt et salg MeeGo kunne have fået, er jo komplet ligegyldige, når du ikke ved hvad de tjente (mistede?) på enhederne. Hvis profitten pr MeeGo-enhed var lille eller endog negativ (service og garanti-forpligtelser indregnet), så kan man ikke kalde Elop en trojaner fordi han begrænsede salget - så er han rent faktisk økonomisk ansvarlig når han gør det. Så påstanden om at begrænsning af N9-salget var en dårlig beslutning, ser jeg ikke som noget der kan få luft under vingerne, medmindre du kan fremskaffe tal for profitmarginer på MeeGo-enheder. Med så massivt et antal Android-enheder på markedet, sættes der en skarp max-pris på konkurrerende enheder uden Android - en pris der sagtens kan betyde at Nokia sætter penge til for hver enkelt solgt enhed.

Igen og igen ser jeg det gentaget at MeeGo/N9 var fantastisk, og kunne have solgt godt. Fint! En antagelse jeg sagtens kan acceptere som mulighed. Men ingen Elop-kritikere har lyst til at tale om den fulde sandhed, inklusive hvad Nokia kunne tjene pr solgt enhed. Medmindre man forestiller sig at Nokia kan leve af at miste penge hver gang der sælges en MeeGo-enhed, så har man kun leveret et halvt argument, når man påstår at MeeGo kunne redde Nokia vha stort salg, uden at se på (manglende) profit.

For min skyld kan vi antage at MeeGo-enheder kunne sælges i milliardstore styktal, og at N9-køerne foran butikkerne var 10 gange længere end iPhone-køerne, og at Nokia kunne få folk til at betale 15999kr pr styk. Hvis omkostningen for Nokia pr MeeGo-enhed var 16000kr, så ville det stadig være en dårlig forretning for Nokia, som enhver ansvarlig CEO ville skulle gøre noget ved.

Forherligelsen af MeeGo er og bliver et et-benet argument for Elops påståede rolle som trojan, når profitten på MeeGo ikke tages med i argumentationen. Og dette et-benede argument falder pladask, igen og igen, hvis ikke der er nogle der snart kommer med nogle profittal for MeeGo.

Er du efterhånden med på at omkostningssiden - som du indrømmer ikke at kende til - er en afgørende faktor for hvorvidt MeeGo var en god business case for Nokia? Og at det samme gør sig gældende for Symbian iøvrigt; Hvis salgsprisen for Symbian-enheder er presset ned under et profitabelt niveau af Androids tilstedeværelse, er Elop så en trojan når han dropper en uprofitabel produktlinje? Eller er han økonomisk ansvarlig?

 • 2
 • 2
#95 Thorbjørn Andersen

Hvis Elop vitterligt er en trojan, og bestyrelsen er nogle fjolser, må du nødvendigvis erkende at Elop er dygtig (til at være en trojan), og at bestyrelsen må have været fjolser hele tiden (det er jo ikke noget man bliver natten over).

Erkendt. Faktisk er jeg helt enig med en Nokia-udvikler fra Qt-labs. "Either he is trojan or the worst CEO in modern history". Personligt tror jeg at Elop er en (glimrende) trojan, for jeg tror oprigtigt ikke på at han kunne gøre det så elendigt ved et tilfælde. Så bestyrtelsen er fjolserne (og problemet er at aktionærerne ofte ikke kan og vil styre dem - de er bare valgt). I stedet sælger aktionærerne bare aktierne ud - og lader idiotiet stå til.

Dermed siger jeg ikke at Elop gør alt for at ødelægge Nokia, men hans fokus er blot at gøre det så godt for MS som muligt. Da han trådte til tænkte jeg, at hvis MS og Nokia lavede en aftale, måtte den være meget god for Nokia, for ellers ville folk da pege fingre og bestyrrelsen gribe ind overfor ham. Dog skete det præcis det modsatte. Den aftale, som kom, havde jeg netop meget svært ved at finde lyspunkter for Nokia i. (Der var lidt småpenge i cash. Det var vidst det hele.) Så i min verden varetager Elop åbenlyst MS interesser - og slipper afsted med det. Alt udvikling Nokia (eventuelt) laver i .NET kan jo ikke flyttes til en ny platform. (Bl.a. derfor har Nokia det svært hvis MS i fremtiden spiller Ultimatum Game)

Hvis profitten pr MeeGo-enhed var lille eller endog negativ (service og garanti-forpligtelser indregnet), så kan man ikke kalde Elop en trojaner fordi han begrænsede salget

Nu er jeg da ikke helt uenig, men lad mig spørge: Når du vil erstatte karrusellen (MeeGo) med en gynge (WP?), fordi karrusellen MÅSKE ikke kan tjene sig selv hjem - vil du så bare smide karrusellen ud eller lade den tjene sig hjem så godt som det er muligt? Nokia kan jo ikke kan fyre udviklere 5 år tilbage i tiden og kræve deres løn igen. Så de har allerede haft 98% af udgifterne i forbindelse med MeeGo. Så medmindre Nokia sælger deres MeeGo HW med tab (som næsten er den samme som Lumia med samme pris) - er MeeGo salg penge ned i lommen modsat WP, hvor MS vil have penge pr solgt enhed. Derfor er det fuldstændig hovedløst (eller trojansk) at bremse salgene selv i bestemt lande og at lave Ratner på det.

Enhver dygtig CEO ville (naturligvis) have givet produktet MeeGo en chance - og lave evaluering efterfølgende fremfor blot at smide 100 vis af mandeårs arbejde ud. Samtidig kunne man jo i al stilhed arbejde på en Nokia WP eller en Nokia Android, så en plan B hurtigt kunne effektures - og komme med andet end en paper (Osborne) launch. Hele Elops strategi har været at lave et paper-launch og derudover sikre at MeeGo ikke blev en succes.

Jeg benægter hverken, at der ikke var krævet omorganiseringer, fyringer eller at det kunne blive med et system udefra og neddrosling af Nokias udvikling. Tilgengæld har kun MS (ikke bestemt ikke Nokia) gavn af den (delvist) stoppede MeeGo. Måske var det et krav fra MS - men de er kommet ufatteligt nemt igennem med deres krav. Elop har næppe seriøst forklaret dem at f.eks. Android også var en mulighed, men hvorfor skulle han også det?

Hvis det går helt galt kan han jo bare komme hjem til en federe løn hos MS. Hvis at tjene penge var mit eneste mål, ville jeg i hans sted gøre helt det samme (og grine hele vejen hen til banken :) )

Slutteligt vil jeg ikke bruge hele min (families) sommerferie på denne debat, men jeg vil lige gå tilbage til den med miste respekt, for på sin formulerede jeg mig i min irritation nok ikke helt ordentligt. For faktisk plejer dine indlæg ofte at afspejle mine holdninger og indløse en +1. (Dog ikke i denne tråd). Men god sommer. Jeg skal nok læse et eventuelt svar - men vil kun svare kort (og måske populistisk :))

 • 3
 • 0
#96 Jakob Damkjær

Ok, dvs at du regner med at købe en WP8 .... eller?

Jeg vil gå så langt at de virker intersante og har et solidt nyt forsøg på en ny interface design i Metro.

Hvis de får et solid infux fra windowa spil industrien, integration med xbox via "second screen" og et infux fra windows udvikler industrien så har de i min opfattelse en rimelig chance for at opnå en bredere udbredelse specielt i virksomheds IT industrien. Hvis man kan vælge microsoft og så bare købe en ny version af enheds management softwaren istedet for at skulle ha en løsning som understøtter iOS og android dimser så bliver det segment noget af et slagsfelt hvor microsoft har alt at tabe og rigtig god kundekontakt gennem partnere.

Så et nyt interface med interessante features også for spil integration og god understøttelse af office dokument redigering bygget ind i OSet og sharepoint integration... gode features og de lumia telefoner jeg har haft i hænderne virker gode og snappy interface med pænt design af telefonen.

Spørgsmålet er om prisen bliver rigtig og om de kan få udviklerene om bord. Men det vil kun tiden vise.

 • 0
 • 0
#97 Casper Thomsen

Vi har fjernet indlæg i denne tråd. Jeg må henstille til saglig argumentation og undladelse af aggressiv eller truende tone. Yderligere indlæg, der overskrider disse retningslinjer, vil blive fjernet.

Mvh Casper, Version2

 • 2
 • 0
#98 Martin Bøgelund

For faktisk plejer dine indlæg ofte at afspejle mine holdninger og indløse en +1. (Dog ikke i denne tråd).

Helt i orden, gem dine +'er til dem der fortjener dem :-) Jeg har blot gentaget hvad analytikere påpegede som nødvendige fokuspunkter for Elop, før han satte sig i chefstolen.

Da Elop blev præsenteret som kommende CEO for Nokia i september 2010, var der en del analyser der udpegede de udfordringer han skulle tage hånd om. Jeg har udvalgt 3.

CRN, 10 september 2010. Nokias aktiekurs var allerede begyndt turen sydpå længe inden Elop kom til, som konsekvens af de åbenlyse udfordringer Nokia stod overfor med iPhone og især Android:

 1. Winning Back Wall Street. Nokia's stock price fell 13 percent April 22 after the company missed first-quarter earnings expectations and it's down more than 32 percent in all since the spring. Given the company's declining market share in the smart phone market, Wall Street is going to have to see some better operational results before it fully believes in the company again. Elop may face having to reduce internal costs dramatically to become more profitable to investors.

Guardian, 10 september 2010. Stort salg og markedsandele er ikke nok - hvis Nokia ikke kan hive profit ud af sit salg, så gør de noget forkert, set som virksomhed. Og profitten var faldende før Elop:

Nokia's revenue and profit trends point to its key problem: commoditisation. Analysis of the troubled mobile company's financial results shows that its principal problem is that though it is selling more phones, the profit and price it gets are falling

PCWorld.com, 13 september 2010 En masse brudte løfter om snarlige MeeGo produkter. Der skulle gøres noget ved at der bare ikke blev leveret på MeeGo-løfterne - Nokia tjente ikke penge på at sælge snak om en fugl på taget. (Også Symbian får én på hatten i denne analyse, men lad os nøjes med MeeGo):

Then there's Meego, the more exciting of Nokia's operating system endeavors. The joint project of Intel and Nokia was announced in February, and promises to be an adaptable OS for smartphones, tablets, and netbooks. We're now in the second half of 2010, when the first Meego devices were supposed to appear, and no product announcements are in sight. A major Meego milestone is supposedly going to happen by year-end, according to The Nokia Blog, but it's not clear whether we'll see an actual Meego device in 2010.

Dette er blot 3 eksempler på hvad analytikere mente Elop skulle kigge på, skrevet før han satte sig i chef-stolen. Han har adresseret præcis disse problemer, som var evidente før han trådte til.

Med andre ord er det ikke fair at beskylde Elop for at skabe de problemer i Nokia, som var udprægede før han kom til (manglende profit og faldende aktiekurser), og at beskylde ham for at være trojaner fordi han afvikler et produkt (MeeGo) der havde alt for svært ved at komme ud over rampen, sammenlignet med Android og iOS.

Hvis man kan beskylde Elop for noget, er det at reagere forudsigeligt og ordinært, i og med problemerne han markerede som fokuspunkter var blevet udpeget af andre på forhånd.

 • 1
 • 1
#99 Thorbjørn Andersen

@Jakob Jeg ville ellers tro at det var svært at få dig fra iOS ;)

WP har et stadig nogle børnesygdomme - og selvom der er 100.000 apps - er der stadig en række spændende apps som iPhone og Andoid har men ikke findes til WP. Det kan være de er på vej.... hvem ved. Tilgengæld kan man med Nokias Qt efterhånden lave udvikling til både iPhone og Android (og i øvrigt også den døende Symbian). Og hvorfor lavet det samme arbejde flere gange ... så Nokias egen teknologi kan være med til at dræbe dem .. men selvfølgelig har MS .NET - og deres marketing og specielle apps på WP tror jeg nok skal drive det lidt frem - måske over 10% ... men om det så sker før Nokia er gået ned er jeg mere i tvivl om ...

@Martin Igen, jeg siger ikke Nokia ikke havde udfordringer! Så jeg står stadig helt ved mit indlæg ovenfor hvad en fornuftig CEO ville gøre. Tilgengæld - såfremt Elop ikke skulle være en Trojan er hans (mulige) timing elendig. MeeGo er jo ude over rampen. Elop satte bare ild til det inden det kom ud .... Det giver stadig ingen mening!

Og hvis han ikke skulle beskyldes for at være Trojan så skulle han lade være med at opføre sig som en ;). Jeg kan ikke finde et punkt hvor han har vægtet Nokias ve og vel over MS. Havde han valgt Android havde jeg stadig ment han var en amatør, men i det mindste kunne jeg da ikke beskylde ham for et kasket problem. Tilgengæld dummede bestyrelsen sig allerede da de ansatte ham. Hvorfor i alverden ansætte en person, der oplagt kan have habilitetsproblemer?

 • 0
 • 0
#100 Martin Bøgelund

Hvorfor i alverden ansætte en person, der oplagt kan have habilitetsproblemer?

Jeg har allerede antydet svaret - for at være trojaner, skal Elop være sat ind i Nokia af Microsoft, uden at bestyrelsen kunne se at han ville køre en WP-dagsorden.

Allerede 23 september 2010 - Elop startede kun 2 dage før - sivede der rygter ud om at Nokia ville overveje et skifte til WP:

According to a trusted source, Nokia is now likely to use Windows Phone 7 as an additional platform for its phones. Also, Nokia’s board has given new ex-Microsoft CEO Stephen Elop the green light to change the company’s strategy if needed, a source familiar with these matters said. This new mandate includes decisions on OS strategy or alliances.

Hvis planerne om WP i Nokia allerede kunne sive på det tidspunkt, var de smedet et godt stykke tid før Elop satte sig i chefstolen. For mig ser det derfor nærmere ud som at Nokias bestyrelse selv havde planlagt at Nokia skulle køre WP, allerede før Elop blev hyret.

Og når bestyrelsen nu havde planlagt dette, bliver det mange gange nemmere at forstå hvorfor de hyrede Elop - han skulle gennemføre dette markante strategiskifte på vegne af bestyrelsen. Mange var overraskede over valget af Elop, men i lyset af en allerede fastlagt bestyrelsesbeslutning om at tage WP ind, virker det nærmest logisk at knytte tætte bånd til Microsoft ved at hyre Elop.

Da Google hyrede Microsoftdirektører, eksploderede Steve Ballmer, og sagde han ville "dræbe Google".

Få måneder efter Nokia hyrede Elop, var der varme håndtryk mellem Ballmer og Elop, og en kæmpecheck til Nokia fra MS.

Ballmer, Nokias bestyrelse, samt Elop var helt klare på hvad Elops ansættelse skulle bruges til fra dag 1, det er jeg slet ikke i tvivl om.

Uden fjendskab mellem MS og Nokia, er der ikke meget "trojaner" over Elop. Det er nærmere to nabostammer, der indgår en alliance, og cementerer den ved at gifte den ene høvdings søn, med den anden høvdings datter.

Så Elop er nok ikke "trojaner" - han har nærmere indgået arrangeret ægteskab med chefstolen i Nokia, formodentlig som konsekvens af en på forhånd indgået pagt mellem Ballmer og Nokias bestyrelse.

Vil man skyde på nogen for Nokias skifte til WP, bør man nok nærmere rette al skytset mod Nokias (daværende) bestyrelse - som en loyal kaptajn tager Elop dog gerne alt det FLAK man sender mod ham i stedet for mod bestyrelsen, for at beskytte sin bestyrelse - for han ved at han har dem i ryggen på de beslutninger han tager. Det er jo i bund og grund deres beslutninger.

 • 1
 • 1
#101 Nicolai Larsen

Det er mange år siden jeg forudsagde Nokia's nedtur. Det startede faktisk med at jeg købte en Nokia mobiltelefon med mp3 afspiller, hvilket den gang glædede mig og mp3 afspillere havde været på markedet længe. Alligevel lykkedes det ikke Nokia at lave en mp3 afspiller der fungerede, og bare det faktum at man ikke kunne lave en playliste (den afspillede ALLE mp3 filer eller ingen, inkl. ringetoner) var dybt til grin. Senere, da Nokia var under hård konkurrence, udtalte en ledende medarbejder fra Nokia, at til trods for de allerede udgivede Nokia smartphones ville den næste Nokia smartphone blive en ægte smartphone. Hvad var deres tidligere smartphones så? Nokia har været for dårlige til at udvikle hvad forbrugeren vil have, med mindre man var asiat eller symbian udvikler. At Nokia overhovedet forestillede sig, at der var penge i symbian forstår jeg ikke. Jeg har selv haft "high-end" Nokia telefoner og har også kodet i symbian. Folk vil have én enhed til at styre det hele, - kalender, mail, sms, websurf, musik, smart, stort display, NEMT osv, og på ingen af de områder har Nokia været hurtige eller førende, når vi snakker om anvendelige udgaver.

Nokia har været døende længe, pånær på murstens-mobilmarkedet (og vi ved alle at det ikke er der profitten skabes).

 • 1
 • 0
#103 Thorbjørn Andersen

Jeg har allerede antydet svaret - for at være trojaner, skal Elop være sat ind i Nokia af Microsoft, uden at bestyrelsen kunne se at han ville køre en WP-dagsorden.

Det mener jeg ikke er rigtigt. Grunden til jeg mener at Elop er en Trojan er ikke "bare" hans valg af WP, men måden han har ageret på. Alt han gør gavner MS - og noget af det skader direkte Nokia. At han måske er 'installeret' af bestyrelsesmedlemmer synes jeg ikke ændrer på meget.

Det som primært er gået galt er ikke at man laver en Nokia WP. Det der går galt er: * Ingen Qt på WP ( => ingen vej tilbage til andre systemer som Android) * Nokia skal betale for WP (modsat andre producenter) * De sjove negative udtalelser om egne produkter (som man ønsker at sælge? - især inden man har et WP produkt - og man har de andre systemer) * Så har man helt fejlvurderet hvor lidt Nokia WP vil sælge (men det er så ikke (kun) Elops skyld)

Og når bestyrelsen nu havde planlagt dette, bliver det mange gange nemmere at forstå hvorfor de hyrede Elop

I min verden forstår jeg det stadig ikke. Hvis MS er valgt under alle omstændigheder er det selvfølgelig svært at forhandle - men under alle omstændigheder kan jeg ikke se hvorfor han som ex chef i MS skulle være godt stillet til at forhandle betingelser med sine venner fra MS....

Angående de ovennævnte fejl ved jeg ikke hvad bestyrelsen har sagt god for, men han er da ikke blevet fyret. (Og du kan godt have ret i at bestyrelsen havde truffet WP beslutningen. Ellers er det svært at se at man kan blive i chefstolen når man på så kort tid har tabt 5/6 af firmaets værdi.) Tilgengæld vil jeg gerne undgå at blive beskyldt for kun at skyde mod Elop og frikende bestyrelsen. De ansvarlige i bestyrelsen burde (som Elop) fyres med det samme - og måske burde man undersøge om nogle af dem har habilitetsproblemer (store aktieposter hos MS).

Tilgengæld er det jo aktionærnes problem, men det er slet ikke let. Hvordan kan man som lille aktionær fyre nogen. Tilgengæld siger jeg ikke det samme som Tomi. Jeg ved ikke hvad man skal gøre i den aktuelle situation.... at skifte kurs igen vil virke underligt - men det er ikke sikkert at Nokia kan træde vande indtil at WP begynder at sælge ...

 • 0
 • 0
#104 Alexander Færøy

Ingen Qt på WP ( => ingen vej tilbage til andre systemer som Android)

Helt ærligt. But why?

Lad os nu flytte vores fokus lidt væk fra det inædte had til Micrsoft, som visse personer åbenbart har og være en smule realistiske: Hvorfor skulle man fra Microsofts side ønske at få Qt ind som et helt nyt udviklingsmiljø til ens ikke-sælgende platform, når man dårligt har "apps" i sin "app store" med deres .net udviklingsmiljø, som var tilgængeligt på det tidspunkt hvor kontrakten mellem Nokia og Microsoft blev lavet.

Skulle Nokia til at have en Nokia store ved siden af Microsofts app store? Skulle de apps der var i den så kun virke på Nokia telefoner med WP? Hvor meget mere memory skulle man smide efter enhederne, hvis vi både skulle have et .net runtime loadet ved siden af Qt, osv. osv. osv.

(Og som altid med den her slags debatter: Jeg er ansat hos Nokia som Qt/WebKit hacker.)

 • 0
 • 0
#105 Thorbjørn Andersen

Hvorfor skulle man fra Microsofts side ønske at få Qt ind som et helt nyt udviklingsmiljø til ens ikke-sælgende platform

Jeg er enig i at det ikke Microsofts interesse. Tilgengæld er det Nokias interesse, dels fordi de hurtigere kunne få flere apps - og såfremt der skulle komme overskud - vil Nokia nok gerne undgå at spille et meget uheldigt Ultimatum Game med Microsoft (der via WP prisen kan dele eventuel profit skævt. Her er det en hjælp at deres WP apps ville kunne flyttes til et nyt system). Selvfølgelig er Nokias andet alternativ at lukke for al udvikling. Det ved jeg ikke om er en del af planen, men i givet fald bliver hele Nokias værdi navnet 'Nokia' (der efterhånden ikke er meget værd).

Så jeg konstaterer blot, at MS har fået alt i den aftale som de pegede på, og det er svært at forestille sig, at man ikke havde fået langt bedre muligheder med Android. (Også ud fra princippet - 'if you can't beat them join them ...' - fremfor at satse på et hold, der gjorde det meget dårligere end en selv)

Dermed ville jeg nænve at problemet ikke kun er WP - men hele Nokias gøren og laden i forbindelse med skiftet. Dermed vil jeg ikke frikende Elop selvom bestyrelsen sandsynligvis er 'skyldig' i selve WP-satset. (Selvom bestyrelsen er dog i sidste ende jo altid er ansvarlig, da de har placeret Elop i chefstolen og ladet ham sidde trods hans vanvittige (eller trojanske) udtalelser ...)

 • 0
 • 0
#106 Martin Bøgelund

Det mener jeg ikke er rigtigt. Grunden til jeg mener at Elop er en Trojan er ikke "bare" hans valg af WP, men måden han har ageret på. Alt han gør gavner MS - og noget af det skader direkte Nokia. At han måske er 'installeret' af bestyrelsesmedlemmer synes jeg ikke ændrer på meget.

Her kan vi sagtens blive enige om at være uenige.

At en aftale indgået med Microsoft gavner Microsoft, beviser ikke rigtigt noget - aftaler af den slags skal jo altid være til gensidig fordel, og det er helt naturligt at MS har fået ting ind i aftalen som på sigt kan gavne deres forretning. Microsoft er ikke et socialkontor for mobilproducenter, ligesom Google og Apple heller ikke er det.

Og at det skulle skade Nokia er måske lidt unuanceret at sige. Nokia havde et problem med vigende profit, så at fortsætte med samme strategi ville kun skade Nokia og gavne Nokias konkurrenter. Nokia stod altså til at lide skade hvis de intet gjorde, så hvis Elop gør noget så Nokia lider mindre skade end de ellers ville have gjort, har Elop jo forbedret Nokias situation, selvom de måtte lide en form for skade ved det. Derfor ser jeg det som højst spekulativt at kalde Elop trojaner ud fra sammenligning med et opdigtet, muligt fremtidsscenarie, hvor profitten lige pludselig steg efter mange års faldende tendens.

Microsoft annullerede en hel del af den økonomiske usikkerhed omkring skiftet - Nokia fik 1 mia dollars for at kunne gennemføre skiftet, og skulle kun betale MS i tilfælde af at det gik godt, og Nokia solgte telefoner med WP. Hvis man alligevel står og skal skifte, er det altså en temmelig sweet deal - og det antyder også at Nokia slet ikke havde de økonomiske kræfter til at omstrukturere hurtigt.

En 2-, 3- eller 4-strenget strategi, hvor man udover at satse på WP også skulle satse på Symbian, måske MeeGo, og eventuelt Android som back-out-plan, ville kræve mange flere ressourcer end et clean cut hvor man forlod alt det man ikke tjente nok på, og gik all in på WP.

At Elop går ud og undsiger Nokias gamle produktlinje, før den nye med WP er klar, er selvfølgelig destruktivt, men hvad var alternativet?

En flerstrenget strategi ville efterlade investorer i tvivl om hvad Nokia egentlig ville og om Elop havde handlekraft til at rette op få selskabet, og kunderne ville også kunne blive ramt af signalforvirring; der er hele aspektet med at jeg kan blive vild med MeeGo - blot for at opleve det bliver droppet om et år, og jeg så skal til at blive dus med WP alligevel. Og bare prissætningen vil blive et problem - står jeg i butikken med 3 sammenlignelige Nokiaer - en Symbian en MeeGo og en WP - hvordan skal Nokia så prissætte dem for at jeg køber den som Nokia tjener mest på - vil de ikke bare presse prisen ned på den mest profitable, fordi Nokia i den situation er sin egen konkurrent? Eller skulle Nokia prissætte dem så enhedsprofitten blev den samme, og derved bede butikkerne om at brænde inde med MeeGo- og Symbian-varianterne til den høje pris? 3-dobbelte omkostninger til mobil-operativsystemer for at dække et enkelt segment? Glem det! Og hvad skal grossisterne bestille hjem - risikerer de at stå tilbage ned 2/3 af lageret, fordi kunderne (alligevel) valgte WP-versionen?

Igen ignoreres omkostningerne fuldstændigt for at få Symbian og MeeGo til at ligne fornuftige produkter for Nokia - men høje omkostninger ift prisen var netop Nokias probem inden Elop kom til! Forestiller Elop-kritikere sig helt ærligt at Nokia kunne få større enhedsprofit på Symbian- og MeeGo-modeller ved selv at introducere endnu en konkurrent til dem i form af en WP-model? Selvfølgelig måtte Elop straks lukke de lidet profitable Symbian- og MeeGo-linjer ned, når han introducerede en WP-produktlinje.

Alene det at WP kom ind i varmen, var et stærkt signal om at noget andet ville skulle smides ud - så kunne Elop lige så godt sige det som investorerne og mange af kunderne selv kunne regne ud; MeeGo og Symbian-modellerne var der måske ikke så meget fremtid i hos Nokia - Med Elop som CEO ville de sikkert blive behandlet som stedbørn i et grumt eventyr. Så meget desto mere på grund af manglende profit.

 • 2
 • 2
#107 Jens Rasmussen

Paa et af de foregaaende link til http://dominiescommunicate.wordpress.com/ staar at salget af N8 gik godt, og at der blev tjent penge paa den. Derfor er der grund til at tro at ogsaa N9 ville saelge godt.

Citat fra en kommentar paa ovenstaaende blog:

At the same time Nokia has taken a back seat in the Nordic smart phone market. The booming sale of smartphones came at the expense of less startling Nokia models, he told the Finnish daily newspaper Kauppalehti that. Nokia’s N8 smartphone, however, sold well immediately after launch. “Almost all the smartphones we sell nowadays are Apple and Android – Nokia phones just don’t sell,” Fredrik Rudberg said. “The N8 sold very well right after the launch in Sweden and Norway, but Nokia does not have other smart phones in the highest price range”.

De havde ogsaa en N950, der var ved at vaere klar...

Du glemmer lidt at ved at vaelge WP og droppe Symbian havde/har Nokia ikke noget at saelge paa low end-markedet mere. WP koerer ikke paa low-end telefoner. Der kunne Nokia i stedet blive ved med at bruge Symbian indtil MeeGo ogsaa kunne bruges her.

 • 2
 • 0
#112 Thorbjørn Andersen

@Martin sætte med samme strategi ville kun skade Nokia og gavne Nokias konkurrenter. Nokia stod altså til at lide skade hvis de intet gjorde, så hvis Elop gør noget så Nokia lider mindre skade end de ellers ville have gjort, har Elop jo forbedret Nokias situation, selvom de måtte lide en form for skade ved det.

Her kan jeg ikke være mere uenig. Selvfølgelig kunne du før Elop henvise til mange, der havde 47 holdninger til hvordan man skulle gribe situationen an i Nokia. Dog kender jeg nok max. et par håndfulde, der efterfølgende vil sige, at Elop har gjort det rigtige (eller godt). Heriblandt en bestyrelsesformand hos Nokia, Elop selv, dig og så nogle trofaste Windows fans.

ALT peget på at det ikke blot ville være bedre - men langt bedre - at have fortsat med N9. (Og eventuelt lavet skiftet efterfølgende - men man kunne selvfølgelig have forberedt sig i stilhed). Analytikere har revset Elop for hans opførsel (burning platform + dødsdommen over MeeGo) - men hvis du vil mene at Elop blot gjort det rigtige så må du jo mene det, selvom du tilsidesætter udsagnene fra en flere aktie-analytikere ... samtidig aktiekursen er den mest objektive parameter at måle på. Et øjebliksbillede af hvordan det går i virksomheden. Nu har Elop smidt 5/6 af en i forvejen lav kurs. Hvor dårligt skulle det gå før du havde ment at det ikke var smart?

Det blev mine sidste ord i den tråd. Jeg ønsker dig en god sommer :)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere