Det var ikke et Nokia i krise, som Stephen Elop overtog, da han i september 2010 skiftede fra en direktørstilling hos Microsoft til posten som topchef i Nokia. Til gengæld er Nokia endt i et dybt, dybt hul nu, efter Elops beslutning om at skifte til Windows Phone og droppe Symbian og Meego.
Faktisk har Elops fremfærd i Nokia været så katastrofal, at han uden tvivl er den værste topchef i hele erhvervshistorien.
Sådan lyder det fra teleanalytiker Tomi Ahonen, der er kendt for en polemisk tone, men ikke desto mindre har fået ret i mange tidligere forudsigelser om Nokias fremtid.
Han er finne, har en fortid som direktør hos Nokia i salgsdivisionen, og har fra sin analytiker-base i Hong Kong ikke sparet på sin kritik af Stephen Elops gerninger siden skiftet til Windows Phone. Men nu står det så galt til, at det er et mirakel, at ingen har grebet ind og fjernet ham fra posten, mener analytikeren, der kommer med sit bud på, hvordan det gik galt, i et rekordlangt blogindlæg på 29.000 ord.
Først lidt om, hvor galt det står til hos den finske industrikæmpe.
Tirsdag faldt Nokias aktiekurs endnu et hak, og er dermed i løbet af en uge faldet med 14 procent fra et allerede lavt niveau, skriver Wall Street Journal. Med en aktiekurs på 1,44 euro nu er Nokia tilbage på samme niveau som i 1995, før mobilrevolutionen overhovedet var i gang. Det giver en samlet værdi for Nokia som helhed på bare 41 milliarder kroner, hvilket til sammenligning er mindre end hvad Microsoft betalte for Skype, og det halve af Apples overskud - pr. kvartal.
Alle store rating-bureauer har afskrevet Nokia-aktien som ’junk’, underskuddet i 1. kvartal var på 6,9 milliarder kroner, med en forventning om endnu større tab resten af året, og salget af de nye Lumia-telefoner med Windows Phone går mildt sagt sløvt, trods et rekordstort milliardbudget til markedsføring. Siden strategiskiftet i begyndelsen af 2011 er antallet af solgte Nokia-smartphones mere end halveret, og siden april 2011 er markedsandelen faldet fra 24 procent til 8 procent.
I det meget grundige blogindlæg fra Tomi Ahonen opstiller han 19 grunde til, at det er gået galt - efter en tur forbi den finske vinterkrig mod Sovjet.
Da Stephen Elop udsendte det nu berømte memo om en brændende platform, man måtte forlade, var det en stor fed løgn, at Nokia var i dyb krise, argumenterer analytikeren. Faktisk havde Nokia på det tidspunkt en markedsandel inden for smartphones, der større end Apples og Samsungs - tilsammen. Og hele biksen gav faktisk et solidt overskud. Smartphone-divisionen gav alene et overskud på over 3,5 milliarder kroner i sidste kvartal af 2010.
Først da Elop med sit memo fik råbt ud til hele verden, hvor dårlige Symbian-produkterne var, og at Nokia derfor skiftede til Windows Phone, gik det galt for salget hos Nokia. For på det tidspunkt var der ikke nogle Windows-telefoner at sælge. De kom først mere end et halvt år efter, og den forhastede lancering gjorde heller ikke noget godt for kvaliteten af disse telefoner, mener finnen.
Andre gigantiske fejl fra Elops hånd var at gemme Nokia N9 med Meego af vejen og kun sælge den på små markeder, selvom telefonen fik en fin modtagelse hos anmelderne. I stedet for at udnytte successen og holde liv i Meego, som Nokia tidligere havde udset som fremtidens mobilplatform, valgte Elop også at skrotte Meego fuldstændigt, for ikke at have konkurrenter til Windows-telefonerne, vurderer Tomi Ahonen.
En efterfølger til N9, nemlig N950 med fysisk tastatur, var klar til produktion og salg, men kom aldrig på markedet, kun i et meget begrænset antal til udviklere, raser den finske analytiker.
Historien gentog sig med Meltemi, et andet Nokia-styresystem, der var beregnet til de billige telefoner, som en afløser for den klassiske S40-platform. Meltemi blev aflivet, uden nogen reel afløser, da Windows Phone ikke er egnet til de helt billige modeller, vurderer Tomi Ahonen.
Nokias helt store styrke lå ikke på de vestlige markeder, men i hele Asien, Sydamerika og Afrika. Her havde Nokia et godt forhold til de store teleselskaber, som var opbygget gennem mange år. Modsat de amerikanske selskaber var Nokia kendt for at tilpasse telefonerne til lokale sprog og ønsker.
Men både China Mobile - et teleselskab med otte procent af verdens befolkning som kunder - og det toneangivende japanske NTT-Docomo blev i praksis droppet som tætte partnere, da Nokia med et slag sendte Symbian og Meego på pension. En gestus, der bestemt ikke blev godt modtaget i de asiatiske selskaber, skriver Tomi Ahonen.
Alene det at satse kun på Microsoft er i sig selv en satsning, for efter Microsoft købte Skype, og på grund af selskabets tidligere fremfærd, er amerikanerne ikke populære i den globale telebranche. Det var en af grundene til - sammen med kundeforvirring over at Nokia-telefoner nu pludseligt var noget helt andet - at Nokia blev udsat for et globalt boykot hos telebutikkerne og teleselskaberne, skriver Tomi Ahonen.
Det blev bestemt ikke bedre af, at Microsoft med Windows Phone 8 ændrede så meget på hardwarekravene, at ingen af de Lumia-telefoner, som Nokia sælger nu, vil kunne blive opgraderet.
Samlet set har Stephen Elop med sine beslutninger bragt et markedsdominerende, succesfuldt og overskudsgivende firma på fallittens rand, totalt overhalet af konkurrenterne, på bare 20 måneder, skriver Tomi Ahonen, som kræver hans afgang - endnu engang.
Læs hele hans meget lange og til tider fabulerende analyse.
Læs også vurdering fra analytikere, da Nokia skulle lancere den første Windows-telefon i slutningen af oktober 2011: