Nokia: Folk skal vænne sig til daglig opladning

Flere applikationer, streaming og mere funktionalitet giver batterier i mobiltelefoner kamp til stregen. Vi skal vænne os til dagligt at oplade telefonen, lyder det fra Nokia.

GPS, Bluetooth, højhastigheds 3G, wifi, avancerede applikationer, musik og video er alt sammen noget, det kan være rart at have i mobiltelefonen. Men de mange brugsmønstre og funktionaliteter betyder også, at batterierne i de håndholdte computere bliver presset til det yderste.

Godt nok sker der hele tiden forbedringer, der gør, at batterierne kan holde længere, men udviklingen står ikke mål med alt det, producenterne gerne vil vise, de kan proppe ned i en moderne mobiltelefon.

Det betyder, at tiden, hvor en mobiltelefon kunne gå i dagevis uden en stikkontakt eller en cigarettænder, formentligt er ovre.

»Det vil ændre sig. Og folk skal jo nok vænne sig til, at man lader op en gang om dagen, tror jeg,« siger den danske chef for Nokia Multimedia i Norden Sigurd Leth til Version2.dk.

Han deler brugerne ind i segmenter, hvor yngre brugere nok er vant til at lade deres telefon op ofte.

»Der er heavy-users, og så er der folk, der ikke bruger det så meget. For dem er det fint nok,« siger Sigurd Leth.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Hvorfor skal alt det gejl absolut presses ind i en telefon? En telefon er til samtaler og af og til tekstbeskeder, så alt andet end en telefonbog er irrelevant.

Kom dog alle de andre ting over i et andet apparat, som man ikke har tændt hele tiden, og som kan have en fornuftig størrelse skærm. Kald det en PDA, GPS, lommeregner eller hvad du vil, men kald det ikke en telefon.

 • 0
 • 0
#3 Esben Damgaard

Jeg har valgt at have en mobiltelefon med wifi, gps og andet lir, fordi jeg bruger alle de ting. Istedet for så at løbe rundt med en mobiltelefon (der så ville have længere baterilevetid) og en pda, har jeg bare 1. Det er jeg glad for.

Jeg har dog stadig en gammel mobiltelefon (med grøn/sorte farver på skærmen), som jeg vil bruge når jeg skal ud på tur i længere tid, uden af vide om der er en stikkontakt i nærheden.

 • 0
 • 0
#4 Martin Dybdal

Hvorfor kræver det mere strøm at telefonerne kan mere? Man behøver jo ikke have Bluetooth, GPS, kamera osv. aktiveret så længe man ikke bruger det? OLPC'ens skærm har to indstillinger så den både kan fungere som farveskærm og en lavenergi sort/hvid skærm. Så behøver man kun bruge meget strøm når man har brug for farverne.

Desuden er jeg enig med Torben her, men måske pga. mine dårlige erfaringer med telefoner "der kan alt". Jeg har en Nokia telefon (6288) der kan tage billeder, gå på nettet, spille 3D spil, vise video og spille musik. Den er bare dårlig til alle tingene, så jeg render alligevel rundt med en musikafspiller i den anden lomme, en bærbar i tasken og et kamera hvis jeg vil tage billeder.

Jeg ville være glad for en letvægtstelefon, som kun kunne ringe og sende/modtage beskeder.

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Hvorfor ikke gøre som gamle Sinclair: Lave en skærm, du bare skal holde op mod lyset. Den bruger næsten ingen strøm (skærmen er overvejende kapacitiv, og energi kan genindvendes ved at bruge spoler).

Det er også mulighed for passive farveskærme. Det må være muligt, at udvikle en skærm, der viser farvebilleder og film, ligeså tydeligt, som fotografier.

Der er ingen "fysiske" årsager til, at mobiltelefonen behøver strøm. Det er kun manglende udvikling, f.eks. på skærmsiden, som gør at det koster så stor strøm.

Selve telefonen, kan også udvikles, med minimal forbrug for øje. At "lytte" til et interrupt (der kommer på et bestemt tidspunkt), der angiver når telefonen ringer eller modtager SMS mv. koster ikke meget strøm (kun få mikroampere). Standarden kunne også udvikles, således telefonen ikke behøver strøm, til at sende til basestationen med jævne mellemrum som gøres nu. Det er nok at modtage, for at se om signalstyrken er i orden, og det kommer ikke mobilselskabet ved, at telefonen er tændt 100% af tiden, og ikke har off knap. Hvis telefonen ikke modtager opkald, koster det hellerikke plads i luften, da mange telefoner kan deles om interrupt positionen, og de kan udeles, så belastningen er ligelig, og lav for hver telefon. Det er begrænset hvor mange telefoner der ringer i sekundet, og fordelt over nogle tusind bits (som er under en samtales plads), så bruges omtrent ingen strøm for at modtage opkald. Hvis interrupt bit'en er aktiv off, laves også interrupt, når der skal skiftes til at lytte på bits fra anden basestation.

Min konklussion er, at med passiv farveskærm, og med en god standard, så kunne mobiltelefoner nøjes med få mikroampere og vil i princippet kunne forsynes af solceller, undtagen under en samtale.

Der er ingen fysiske love, som forhindre et lavt strømforbrug, og for typisk brug, får den ned på få mikroamperer, såfremt man ikke taler i telefon. Såfremt telefonen er standby, og kun skal modtage interrupts (SMS og opkald), så er et forbrug på få mikroampere, ved passiv skærme. De typiske spil til mobiltelefoner, er så simple, at de kører på en mikroampere. Og at tømme post, samt vise et billed på skærmen, er der nok til, for tusinder af billeder på et batteri.

Selv TV modtagere, vil nok kunne køre få hundrede timer på opladningen.

 • 0
 • 0
#7 Emil Petersen

Jeg bruger min telefon til alt mellem himmel og jord. Når jeg har lyst til det. Når jeg bruger den rigtig meget skal den oplades en gang om dagen.

Da jeg tog ud og rejse slog jeg alt fra og gik fra 3g nettet til gsm, og så holder den 5 dage eller mere.

Stort brug giver stort strømforbrug. Sådan er det bare. Og det finder folk også selv ud af automatisk. Det behøver Nokia ikke belære folk om.

 • 0
 • 0
#8 Martin Jakobsen

En hvor man bare kan kaste den i og den så lader telefonen op uden at man skal skænke det en tanke om den nu også sidder helt rigtigt og har forbindelse. Ligesom i gammeldags trådløse telefoner til fastnet forbindelser.

Eventuel data kommunikation til computer eller internet, vil jo nok være trådløs alligevel så der er ikke så mange stik der skal ramme hinanden.

Det er dét jeg savner mest efter jeg droppede min fastnet telefon, at min (mobil)telefon bare skal være opladet hele tiden og man ikke kan få nogen med en holder hvor man bare kan kaste den i uden at skulle fedte med holderen. Enten er det en stortset ubrugelig holder eller også så skal man have en lader med ledning liggende og rode. Holderen skal være et naturligt sted man parkerer telefonen på skrivebordet på kontoret, eller i hjemmet. Og så bliver de kære telefon folk nød til at tage car-kittet op til overvejelse igen. Hvis den skal lades hver dag, er der mange der har brug for at lade den i bilen.

Hvis vi skal vænne os til daglig oplading, så gør det ordenligt. Jeg er træt af det rod med løse ladere. :D

 • 0
 • 0
#9 Deleted User

Ejer en HTC Touch "ELF". Den skal oplades hver dag, hvis ikke 2 gange om dagen, et stort problem da jeg arbejder meget projektbaseret rundt omkring og rejser meget.

Evt. forske mere i "long lasting batteries".

 • 0
 • 0
#12 Ove Barthold Løvschal

Nu er det jo heldigt at mobilproducenterne stadig laver telefoner som primært kan bruges til at telefonere og skrive tekstbeskeder med.

Hvis nogle føler det er det eneste de har brug for, så kan de heldigvis nøjes med at købe en sådan telefon.

Andre vil gerne have alverdens avancerede funktioner, og derfor laver producenterne også apparater som passer til deres behov.

Til Martin Dybdal som siger "Jeg ville være glad for en letvægtstelefon, som kun kunne ringe og sende/modtage beskeder." Se f.eks. Nokia 2630: http://www.nokia.dk/link?cid=PLAIN_TEXT_622995 Andre producenter har helt sikkert lignende..

 • 0
 • 0
#13 Martin Hoffmann

Ud over det gamle ordsprog "If you're not living on the edge, you're taking up too much space", så synes jeg også at markedet er for ensidigt.

Der må være et enormt marked derude for meget simple telefoner, som f.eks. den Ove Løvschal nævner. Men selv den er jo spækket med kamera, FM radio, Bluetooth og GPRS.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på at det snart må gå den anden vej. I stedet for at bygge kameraet ind i telefonen, så byg telefonen ind i spejlreflekskameraet. Den del af telefonen der varetager opkald må efterhånden være ret lille, så hvorfor ikke bygge den ind i et armbåndsur med en lille stik til et headset (ikke Bluetooth)? Jeg har da selv rendt rundt med en lommeregner om håndleddet engang i 80'erne, så et lille numerisk tastatur kan der vel også være plads til, skulle man tro.

Jeg forstår heller ikke hvorfor man ikke kan købe en bærbar for under 1000 kr. Jeg skal ikke bruge mere end 0,5-1 ghz CPU og 256-512mb ram. Jeg skal bare lave noget tekstbehandling og køre lidt WinAmp, så jeg har ikke brug for at kunne spille GTA4 i højeste opløsning på en 19" widescreen. Forudsat at jeg ikke kører Vista, så kan en 4 år gammel laptop jo snildt opfylde mit behov. Jeg ville købe en brugt, men når en bærbar bliver 4-5 år gammel er den jo ridset til ukendelighed og batteriet er udpint. Den samme ydelse burde så bare kunne fåes i en ny, noget mindre pakke der ikke minder om en fortovsflise og til en noget lavere pris. Eller har jeg misforstået noget?

 • 0
 • 0
#15 Deleted User

Jeg forstår Nokias udmelding som, at "vi gidder ikke at gøre noget ved strømforbruget - folk må i stedet oplade det nødvendige, op til flere gange om dagen fremover".

Selvom mobiltelefonen, er en typisk "mobil" applikation, er der meget som tyder på, at netop strømforbrug, såsom standby forbrug, aldrig er skænket en tanke. Allerede GSM standarden, blev ikke udviklet med henblik på lavt forbrug.

Sammenlignes GSM, og moderne "mobiltelefoner", der anvender seneste nye skrig af strømbesparende teknologi, og det gamle udgåede personsøger system fra vel en gang i 70'erne, så brugte det gamle system langt mindre strøm, end nutidens mobiltelefon. Personsøgere kunne laves i små kuglepenne, og havde i forhold til batteriets størrelse, en lang længere levetid end moderne telefoner i standby. Det havde mulighed for både opkald, og "beskeder". Man havde dengang "tænkt" nogenlunde på tingene, og det kunne gøres i forældet CMOS teknologi, som i dag kunne gøres med brøkdele, eller procenter af datidens forbrug.

Nutidens telefoner er en brøler. Fra starten, har man sat sig for, at standby forbruget ikke var væsentligt. Ellers havde en skrabet mobiltelefon nemt holdt i 10 - 20 år, på en enkelt opladning, ved standby (modtager opkald, SMS, mv.)

Det er ikke blevet bedre, af de indbyggede applikationer. Igen, er forbruget stort. Spil, bruger masser af strøm. Mange spil, er så simple, at de kan køre på en processor der anvender nanowatt.

Displayet, er baggrundsbelyst, og bruger strøm. Sidst jeg købte en telefon, var lyset tændt - selv under standby! Alene for at vise uret.

Det er intet problem, at lave passive skærme i S/H med høj opløsning, og god kvalitet, som har meget beskedent strømforbrug, ca. i størrelsen mikroampere.

Det er sløseri, som Nokia giver udtryk for. Og det er "essensen" i udtalelsen. Og de vil sløse mere i fremtiden, så forbruget vokser. De syntes, det er nemmere, end at "vende bittene korrekt", så de bruger mindst muligt strøm. Der spares nogle minutters overvejelser ved udviklingen, og koster sikkert kun et par kraftværker ekstra om året, til at oplade de mange fråsende mobiler.

 • 0
 • 0
#16 Brian Jacobsen

Men tag det nu som det (måske) skal læses - Det er jo ikke muligt at lave telefoner der er papirtynde og så samtidig kan 'alt' inklusive opladning 1 gang månedligt...

Er nu ikke overbevist om at NOKIA ikke 'gider' eller 'sløser' De er jo bare de første til at lave denne udmelding. Husk på at de jo er i skarp konkurrence med diverse andre leverandører. Og mon ikke alle levereandørerne kæmper med de samme problemer - netop at lever en mobil tlf der kan mindst det samme som konkurrenternes...Og helst med fornuftig batterilevetid

 • 0
 • 0
#17 Deleted User

Nej! Mobiltelefon udviklerne kæmper ikke om, at få strømmen ned. Det har aldrig være hensigten. GSM standarden, blev oprindeligt lavet til stort forbrug. Og jeg tror ikke 3G er bedre. Du skal tilbage til personsøgerstandarderne, før forbruget blev overvejet.

GSM standarden gør det svært for mobiltelefon udviklerne, at opnå lavt standby forbrug. En af årsagerne er, at de skal sende en besked, der fortæller at telefonen er "vågen", med jævne mellemrum. Alene denne besked, gør at 10 års levetid på standby er umuligt. Og over en måned, skal vi ikke forvente. Hvis man ikke havde sat krav om, at basestationen hele tiden skulle have en sådan "keep alive" besked, så vil være langt lavere forbrug.

Et system, der var lavet til lavt forbrug, vil fungere ved, at der var reserveret en række interrupt bits, til telefonerne, for hver basestation. Det betyder, at hver telefon, kun behøver at lytte til 1 - 2 bits per sekund. I dag, kan PLL'er opstartes på ca. 1us, og aflæsningen tager derfor kun få mikrosekunder. Under aflæsningen bruges måske fra 20mA til 200mA. Og det giver standby forbrug, i størrelsesorden 20 - 200nA, plus lidt lækstrøm. Krystaloscillatorer, der starter på rette sted, kan køre på få nanoampere i dag. Men realistisk er måske 1uA totalt, incl. skærm. Et sådant forbrug, er 1/3 af det som lommeregneren på solceller anvender, og 10 - 20 år på et batteri er ikke et problem.

For at opnå lavt forbrug, er selve standarden vigtigt, således der sikres, der ved specielt standby skal lyttes på så få bits som muligt.

Det er vigtigt, at udvikle hardwaren, således den har lav standby forbrug, og kan starte op på kort tid, og lytte præcis på det tidspunkt, hvor den pågældende bit aflyttes.

Det er vigtigt, at "interruptet" kan deles af flere telefoner, så det ikke afsættes for stor båndbredde, men at aktiveringen alligevel sker meget sjældent, så det ikke går ud over forbruget.

Og - mest vigtigt - er softwaren. Når du udfører en indstruktion, bruges energi. For at få et lavt forbrug, skal denne energi kortlægges, for hver enkelt indstruktion. Bruges C++, så skal du kortlægge hver enkelt indstruktion, således programmørerne kan sammensætte indstruktionerne på måder, der bruge lav strøm. Man skal ikke bare bruge objekter, med masser af overflødige indstruktioner. Det kodes bedst i assembler, for de dele der har bare en smule forbrug. De dele, der ikke bruges tit, kan kodes i højniveau sprog. For de assembler ordre der bruges er vigtigt, at de anvender lavt forbrug.

Mobiltelefon producenterne tænker ikke i strøm. De tænker på, at det skal være hurtigt, og nemt. Strømmen, har aldrig fået en tanke. Specielt standby forbrug, er vigtigt er lavt - men spil, kan også sagtens udvikles til lavt forbrug.

I dag bruges Java. Denne java, er ikke godkendt til, eller udviklet til, et ekstremt lavt forbrug. Spørgsmålet er, om Java overhovedet er egnet til lavt forbrug. Igen, ser vi, at strømforbruget ikke har været i overvejelser. Det er strategiske beslutninger, hvor punkt 1 er, at forbrug ikke koster.

Som Nokia siger: Folk må venne sig til, at oplade flere gange dagligt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere