Nokia tabte 878 kroner i sekundet i 1. kvartal

Omstillingen til Windows Phone-styresystemet går mindre glat end forventet hos Nokia, som fik et gigantunderskud på 6,9 milliarder kroner i årets første kvartal.

Da Nokia i februar 2011 annoncerede, at man ville droppe Meego og Symbian og i stedet skifte til Windows Phone, var der ikke tvivl om, at de kommende år ville blive hårde for firmaet, som i mange år var helt dominerende globalt på mobilmarkedet.

Men det er gået værre, end Nokia selv forventede.

En omsætning på 55 milliarder kroner rakte til et underskud på 6,9 milliarder kroner i første kvartal af 2012 Det skriver nyhedsbureauet AP.

De 6,9 milliarder kroner svarer til, at Nokia tabte 878 kroner hvert sekund i årets første tre måneder.

Til sammenligning havde Nokia i samme kvartal sidste år en omsætning på 77 milliarder kroner og et overskud på 2,5 milliarder kroner, og det var altså i de måneder, hvor udfasningen af Symbian blev offentligt kendt.

Nokias salg af smartphones er siden da mere end halveret, ned til en omsætning på 12 milliarder kroner. Det omfatter både Windows Phone-modeller og de sidste baseret på Symbian, inden dette styresystem bliver lagt endeligt i graven.

I efteråret 2011 kunne Nokia præsentere de første Windows Phone-modeller, som nåede at komme til salg inden jul i mange lande. Men på trods af massive reklamekampagner har det altså ikke været nok til at få smartphone-salget til at løfte sig igen. Der blev solgt to millioner Windows Phone-telefoner, ud af i de alt 12 millioner smartphones, som Nokia solgte i årets første tre måneder.

Ifølge analytikeren Neil Mawston er Nokias andel af det samlede salg af smartphones faldet til otte procent globalt, mens firmaet målt på alle mobiltelefoner ligger på 22 procent af det globale salg. I 2008 stod der Nokia på 40 procent af alle mobiltelefoner solgt globalt.

Siden skiftet til Windows Phone blev annonceret, er aktiekursen for Nokia-aktien, der i forvejen ikke lå højt sammenlignet med tidligere, blevet halveret. I kølvandet på det skuffende regnskab har Nokia fyret salgsdirektøren Colin Giles.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Tomas Ussing

Journalist elev: "jeg kan ikke finde på noget at skrive om hr. redaktør :-( Redaktør: "Nåmen så tag en lommeregner, find divisionstasten og find så nogle tal fra det virkelige liv som du kan gange og dividere indtil de gi'r en sindsygt catchy overskrift; du ved - sådan á lá så mange frozen margaritas kunne man lave af det isbjerg som Titanic stødte på" Journalist elev: " ØØØØRJ hvor smart - hvor er du klog hr. redaktør" (...)

 • 2
 • 20
#7 Torsten Pedersen

Man må forstå hr. Elops motiver. En masse ingeniører som taler et uforståeligt sprog har lavet noget teknisk. Hr. Elops første opgave må følgelig være at internationalisere virksomheden. Nokia er nu international. Det kan da godt være at den går rabundus, men det gør det i alle fald som en internatonal virksomhed. Og f.ø.: undskyld at dette indlæg ikke er på engelsk.

 • 0
 • 0
#9 Martin Bøgelund

Problemet for Nokia er mestendels, at de har været alt for langsomme til at indse, at Symbian var døende.

Så vidt jeg har forstået udmeldingerne, er det symbian-telefoner der sørger for en brugbar basisindtjening under omstillingsprocessen.

Måske derfor var smartphone-initiativerne hos Nokia så halvhjertede. Nokia behøvede ikke at skynde sig med MeeGo, for de var jo Nokia, og Nokia ejede mobilmarkedet, uanset hvad de gjorde.

 • 4
 • 0
#12 Peter Jespersen

Tja - hvad havde man forventet - hele produktkataloget bliver fra dag til dag smidt i skraldespanden. Men fordi at der et et hul til det første Redmond baserede produkt kan være klart - er man tvunget til at sælge fra skraldespanden.

Det blev der rent faktisk ikke lagt skjul på.

Samtidig med at sælgerne desperat forsøger at sælge på gadeplan - bliver Elop transmitteret globalt - mens han gør alt for at underminere dette og erklære de eksisterende produkter for døde. Det har sin virkning på resten af organisationen - ligesom de 6-8-10.000-... fyringer sender et signal igennem medierne. Farcen med N9 har bestemt ikke gjort det bedre - hvor man har signaleret at man måske, måske ikke har villet sælge.

Der er basalt set ikke noget galt med Symbian - basissystemet er måske endnu mere kapabelt end MeeGo. Problemet er dog at man tilsyneladende forsøgte at lancere det nye Symbian i flere trin. Som man kan se med de nyeste opdateringer, var UI'en ved at være der - der manglede lige det sidste.

 • 2
 • 0
#14 Tomas Ussing

Det var den "Ramasjang-agtige" overskrift - der i øvrigt ville begejstre min 9 årige søn - jeg refererede til. Nokia har vist sunget sin dødssang i flere år per nuværende, men at investorerne nu begynder at reagere på dette, kan naturligvis være en nyhed i sig selv! Men der var måske et par journalist-elever der blev lige så begejstrede over overskriften som min søn ville blive...og som så følte sig stødt på lakridserne ;-)

 • 1
 • 5
#15 Thorbjørn L_.

Men Symbian-salget var faldet helt enormt (over 50% tilsyneladende?),

Det stod skidt til for Nokia - men det er gået til at blive en katastrofe. Der er heller ingen der betvivler at :

Det var bureaukrati og en tilsandet organisation ...

Spørgsmålet er så hvad løsningen er. Her man man tvivle på at det er smart at man:

a) Brænder sine eksisterende Symbian kunder af. (Man kunne fodre dem med Qt apps såfremt man stadig satsede Qt@N9 eller blot Qt@WP)

b) Satser på et system, der hele tiden har haft dårlige salgstal

c) Taler dårligt om egne produkter - endda mens man ikke har noget nyt system

Gennemføre sit sats på en sådan måde, at man nærmest direkte beder folk om ikke at købe Symbian og N9 ved at komme med sjove udtalelser om egne produkter.

Jeg kan ikke spå om fremtiden, men jeg kan garantere, at man som menig mand ville have haft svært ved at få kursen til at falde mere i Nokia end det som Elop har formået.

PS: Selvom Elop talte dårligt om N9 tyder meget på at N9 solgte bedre end Lumia i starten ...

http://www.meltemiblog.com/2012/01/n9-vs-lumia-sales-numbers-in-q4.html

http://communities-dominate.blogs.com/brands/2012/01/how-many-lumia-sale...

 • 3
 • 0
#16 Bjørn Damborg Froberg

Damnit, hvis de tal passer skal en million andre mennesker skifte telefon så jeg kan være rigtig unik med min N9'er. ;-D

Og dog, så ville udviklingen nok gå lidt i stå. Men jeg er faktisk oprigtig overrasket over det ekstremt aktive udviklingsmiljø til MeeGo. Jeg tror det er de store muligheder for egne modifikationer der gør det til en ret populær platform.

Men ja, Elop skød N9 i baghovedet før den overhovedet blev lanceret, ellers havde den været en langt større salgs-succes, tror jeg.

 • 2
 • 0
#17 Alexander Færøy

Men jeg er faktisk oprigtig overrasket over det ekstremt aktive udviklingsmiljø til MeeGo. Jeg tror det er de store muligheder for egne modifikationer der gør det til en ret populær platform.

Det var helt klar også en af de ting som jeg blev overrasket over efter N9/N950 kom ud. Jeg vil gætte på, at det har noget at gøre med at der stadig er udviklere, der søger et lidt mere nørdet miljø end det man får med Android og iOS :-)

Det hjalp nok også at MeeGo miljøet var rimelig stort allerede inden at der var produkter på markedet :-)

Min SwipeManager "app" som jeg skrev til MeeGo har også haft overraskende mange downloads :-)

Alex. (Som vistnok skal skrive at han er ansat hos Nokia på den her slags artikler)

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere