Nokia får ikke kildekode-adgang til Windows Phone 7

MWC 2011: Selv om Nokia ikke får adgang til kildekoden i Microsofts Windows Phone 7, så satser selskabet hårdt på at præge platformen med unik Nokia-programmel.

Mobile World Congress, Barcelona: Nokia annoncerede i sidste uge, at man fremover vil droppe Symbian og satse hårdt på at bruge Microsoft som ekstern leverandør af styresystem til firmaets smartphones.

Med den beslutning mister firmaet kontrollen over styresystemets grundelementer og funktionalitet, da Nokia ikke får adgang til kildekoden i Windows Phone 7.

Læs også: Bedre sent end aldrig? Windows Phone 7 taler først dansk til efteråret

Teknisk direktør i den finske mobilgigant Rich Green ser det dog som en styrke, at ikke alle får adgang til at ændre på grundpillerne i systemet.

»Platformen fra Microsoft er sin egen. Den kan vi ikke ændre på. Men vi vil tilføje egenskaber til systemet med forskellige programmer. Generelt arbejder udviklere jo ikke så meget inde i systemerne, men ovenpå dem,« siger Rich Green til Version2.

Han er glad for, at Microsoft ikke giver adgang til, at alle og enhver kan ændre i styresystemets grundelementer. Han ønsker, at den grundlæggende brugeroplevelse bevares på tværs af Phone 7-platformen, men at der kan tilføjes ny funktionalitet via software.

Rich Green understreger endnu engang betydningen af det samarbejde, som de har indgået med Microsoft.

»Det er både vores plan A og plan B. Vi satser stort på det her, og vi håber stadig på at kunne sende vores første produkt på markedet i år,« siger han.

Læs også: Nokia: Vi skal være med på tavle-pc-markedet

Mere langsigtet fortæller Rich Green, at man kunne forestille sig at have forskellige sky-services, der vil understøtte blandet andet Windows Azure. Men endnu er man ikke klar til at lancere noget konkret.

»Cloud bliver ved med at være vigtigere og vigtigere. I fremtiden vil det ikke betyde noget, hvor en app for eksempel bliver kørt fra ? om det er på en cloudserver eller lokalt. Men det er alt sammen noget, vi kigger på,« siger Rich Green.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (28)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Svend Eriksen

Jeg tror det er klogt af Nokia ikke at røre for meget ved selve UI'en, men i stedet satse på at tilføre deres egne overbygninger på WP7. På den måde vil brugerne kunne lave en 1:1 sammenligning mellem f.eks. HTC og Nokia og se, at selve WP7 er den samme, men at man hos Nokia også får gratis navigation, og deres andre ydelser oveni. Det tror jeg vil give flere kunder i sidste ende for Nokia, for de har en del fede features at tilbyde.

 • 0
 • 0
#2 Flemming Frandsen

Jeg tror det er en fatal fejltagelse Nokia har gjort, for de mister al kontrol med deres produkt og bliver blot en magtesløs hardware producent for MS.

Nokia har ingen mulighed for at debugge problemer med deres system, end sige løse dem, så mon ikke kvaliteten og effektiviteten af deres produkt kommer til at skrabe bunden?

 • 0
 • 0
#3 Svend Eriksen

Det tror jeg nu ikke du har ret i. Nokia har haft kontrollen med Symbian de sidste mange år, og de har alligevel ikke magtet at løse alle de problemer som Symbian har givet. Nokia er gode til at lave hardware og services, og med WP7 kan de nu koncentrere sig om det.

 • 0
 • 0
#4 Karsten Nyblad

Nu er der jo forskel på kunder, og forskellige afdelinger i samme firma behøver ikke behandle kunderne på samme måde. Microsoft ville være godt dumme, hvis ikke de lyttede til de væsentlige kunder på mobilmarkedet. De har ikke så mange kunder, som på Windows, så det er langt nemmere at servicere dem ordentligt. Samtidigt er der mange af kunderne, der kan vælge at satse på andre platforme. og hvorfor skulle de ikke gøre det, hvis Microsoft behandler dem lige så arrogant som de behandler deres Windows kunder?

 • 0
 • 0
#6 Karsten Nyblad

Hvordan mener du Microsoft behandler deres Windowskunder arrogant?

Prøv du som kunde at få rettet en fejl, som er væsentlig for netop dit firma at få rettet.

De ændringer Microsoft laver til Windows, er nogen, som gør sig, når man skal præsentere dem ved en demo. Hvis de interressede sig for at gøre kunderne og kundernes medarbejdere mere effektive, er der en hel del i brugerfladen, som de ville lave om.

 • 0
 • 0
#7 Thorbjørn Andersen

Et par kommentarer fra nokia.com

Microsoft gets Nokia a company that sells Half a Billion Phones a Year to install Microsofts OS... Microsoft gets Nokia Maps; Microsoft gets the OVI Store Microsoft gets Nokias Mobile Camera Technology / team.... Nokia gets Bing and a crappy OS that isn't even doing well on its own... (Han glemmer helt at nævne, at Microsoft får lov til at svække Qt - og svigte eksisterende kunder)

En anden nævner ulemperne ved WP7: No system-wide file manager No Bluetooth file transfers No USB mass storage mode Limited third-party apps availability No Flash (nor Silverlight) support in the browser Too dependent on Zune software for file management and syncing No video calls New ringtones available only through the Marketplace No multitasking No copy/paste No DivX/XviD video support (automatic transcoding provided by Zune software) No sign of free Bing maps Navigation so far No internet tethering support No handwriting recognition support

Det er svært at se, at se hvordan handlen skulle være god for Nokia, men jeg er sikker på, at der nok skal stå en stol hos MS til Elop hvis han fejler ... (og hvis Ballmer har planer om pension er det ikke utænkeligt, at han kunne få den plads ...)

PS: Nokia røvrender virkelig deres aktuelle kunder nu (især Qt-kunder). Hvis man ikke bryder sig om at firmaer gør den slags og man virkelig ønsker sig en WP7, så vil jeg da anbefale HTC.

 • 0
 • 0
#9 Lasse Reinholt

Nokia har ingen mulighed for at debugge problemer med deres system, end sige løse dem, så mon ikke kvaliteten og effektiviteten af deres produkt kommer til at skrabe bunden?

Det var da noget sludder - du ved åbenbart ikke, hvordan den slags foregår. Microsoft har et team af konsulenter fysisk ude hos Nokia og Nokia har nogen ude hos Microsoft.

Jeg ved ikke, om du prøver at antyde, at open source ville have været nemmere for Nokia. Det ville det sandsynligvis ikke - for hvis der opstår en fejl, så samarbejder de med Microsoft om at løse den.

... hvilket er langt mere effektivt, end at Nokia skulle løse den alene ved at analysere kildekoden.

 • 0
 • 0
#12 Knud Larsen

Det lyder da helt sindsygt, at verdens største mobiltelfon producent alene skulle gøre sig afhængig af Microsoft og uden adgang til kildekode. Men hvad verden ændres hele tiden. Motorola tabte også sin føre stilling og Sony's betamax og Philips system 2000. Nej det er ikke altid kvalitet der tæller.

 • 0
 • 0
#13 Martin Bøgelund

Knud Larsen:

Det lyder da helt sindsygt, at verdens største mobiltelfon producent alene skulle gøre sig afhængig af Microsoft og uden adgang til kildekode.

Jeg forventer at Microsoft giver et købstilbud på virksomheden Nokia, hvis kursen på Nokias aktier kommer tilpas langt ned.

Så er kildekode-adgangen heller ikke et et åbent spørgsmål længere.

 • 0
 • 0
#18 Thorbjørn Andersen

Det skal jo lige siges at Nokia også gør sig meget afhængige af MS. Selv hvis det bliver en succes kan MS jo blot regulere prisen på WP7 og æde af Nokias profit.

(Jeg kan ikke udelukke, at MS køber Nokia - men med manden i spidsen og mulighed for at spise af Nokias profit, ser jeg ikke grunden til det)

 • 0
 • 0
#19 Martin Bøgelund

Thorbjørn L. Andersen:

(Jeg kan ikke udelukke, at MS køber Nokia - men med manden i spidsen og mulighed for at spise af Nokias profit, ser jeg ikke grunden til det)

Der er et par afgørende hurdler for en MS-overtagelse af Nokia. Så jeg er selv meget i tvivl om det kan/vil ske.

iPhones succes viser dog en temmelig positiv business case ved at eje hele stakken. MS har jo også et andet forretningsområde hvor de ejer hele stakken (Xbox), så det er ikke en fremmed verden for dem.

En langsom udhulning af Nokia tror jeg ikke vil gå ubemærket hen blandt Nokias aktionærer. Og det er aktionærerne der (formelt) vælger bestyrelsen. Og de vælger ihvertfald om de vil sælge eller beholde deres aktier, så hvis det rygtes at MS har sat det fede sugerør ned i Nokias pengekasse, vil folk sælge, kursen falde, og muligvis vil der blive gjort ansvar gældende overfor direktion og bestyrelse.

 • 0
 • 0
#20 Michael Lykke

så hvis det rygtes at MS har sat det fede sugerør ned i Nokias pengekasse, vil folk sælge

Et kursfald på ca. 25% på de sidste fem dage siger at det præcis er hvad folk er igang med.

 • 0
 • 0
#21 Jesper Louis Andersen

Jeg ved ikke, om du prøver at antyde, at open source ville have været nemmere for Nokia. Det ville det sandsynligvis ikke - for hvis der opstår en fejl, så samarbejder de med Microsoft om at løse den.

... hvilket er langt mere effektivt, end at Nokia skulle løse den alene ved at analysere kildekoden.

Lige præcis i det her tilfælde ville det nok være nemmere for Nokia i det at de ejer Qt og derfor har programmørerne siddende in-house.

Min erfaring med vendor-problemet er at det er overalt og pisseirriterrende. Men jeg er ikke Nokia, så det er lidt svært at argumentere for at det samme skulle gælde for dem.

 • 0
 • 0
#22 Henrik Pedersen

Men jeg kan VIRKELIG undre mig over hvordan et firma med så megen kapital som Micrsoft ikke bare sætter sig ned og siger.

"Her har vi de bedste programmøre og designere som kan fåes for penge (ved godt der er andre i processen også!) og nu giver vi dem $∞ til at udrydde alle konkurrenter på markedet."

Nej de insisterer sgu på at lave nogle lortet software... Kommer fra en Windows Mobile 6 som ikke længere vil tænde (trods den kostede lidt over 4000,- for et par år siden - Gik kun 4 måneder før den døde, og det var 4 elendige måneder.)

Jeg har faktisk haft kigget lidt med længsel i retning af W7 for jeg er på ingen måde en Microsoft hater. Deres computere er da helt okay (lad os nu ikke tage den diskussion her, please, hold jer til mobilerne!) og jeg udvikler da selv til .NET. Men jo mere jeg læser om W7 des værre lyder det :(

 • 0
 • 0
#24 Deleted User

Tør man spørge hvad præcist det er ved WP7, der lyder slemt?

1: Det er endnu et OS til mobil telefoner, det marked har ikke brug for flere OS'er, men færre, MS skulle droppe det skrammel og bruge Android, når nu ikke Apple vil være med.

2: Det er enten version 1.0beta af et helt nyt OS fra MS med alle de fejl som det plejer at betyde eller en ny aftapning af wince.

3: WP7 er et MS OS, hvis man ser på hvor dårlige MS historisk set har været til at levere gode løsninger i den branche, så skal man vist være en særlig type optimist for at tro på at WP7 ikke kommer til at være noget skrammel.

 • 0
 • 0
#26 Deleted User

...men som forbruger må man vel bare være glad for, at der er forskellige producenter, der kæmper om vores gunst?

Nej, det er godt for forbrugeren at der er en platform som der er mange der konkurrerer om at levere.

Et godt eksempel er GSM+SIM kort platformen i Europa hvor der er mange teleudbydere og telefon fabrikanter der konkurrerer og driver priserne ned.

Et godt eksempel på hvordan konkurrence mellem platforme skader forbrugere er situationen i USA hvor hver enkelt teleudbyder har sit eget særlige, inkompatible, netværk og teleudbyderne selv bestemmer hvilke telefoner der er til rådighed for deres kunder.

I den sidste ende så ender alle apps nok med at blive web-apps alligevel og så er det ligegyldigt hvilket OS man bruger for så er platformen "web" og man kan som udvikler nøjes med at lave sin app en gang og ramme både iOS, Android og desktop systemer.

Bare det at man i dag skal supportere både iOS og Android gør at web apps ser bedre ud end særlige apps til hvert OS, hvis WP7 en gang kommer med i kampen så er det bare noget der styrker den trend.

 • 0
 • 0
#28 Deleted User

Et ekstra OS vil kun gøre at app udviklerne skal bruge flere penge på at udvikle til endnu en platform og kunderne sidder tilbage med flere forskellige inkompatible systemer, hver med en ikke-komplet samling applikationer, som aldrig kan konkurrere med applikationer på de andre platforme, mao. noget ineffektivt rod.

Jeg håber selvfølgelig på at vi kommer til at lave web apps så OS'et bliver ligegyldigt, for selv med kun iOS og Android er der for mange platforme at supportere, men det er ikke noget argument for at WP7 er en god ide.

 • 0
 • 0
#29 Henrik Moeslund

Jeg kan ikke se hvorfor NOKIA vil giftes med MS. Hvis de alligevel vil smide deres eget skin ovenpå.

Det kunne de havde gjort med Android eller lavet deres Meego færdig, nu når de alligevel skal til at lave nyt skin.

Meego er også linux baseret, så må da være nemmere at få de apps til at passe som de har lavet, alt skal jo laves om til MS.

Jeg fatter det bare ikke.

 • 0
 • 0
#31 Deleted User

Selvfølgelig er det bedst hvis der ikke er et enkelt firma der har monopol på et marked, men sådan som man laver OS'er så ender alle leverandører med hvert deres lille monopol (iOS monopolet, Android monopolet og wince monopolet).

Hvis man i stedet flytter applikationerne op på et standard API (f.eks. POSIX, Java eller HTML5) så kan man have fordelen af et fælles API og konkurrence mellem leverandører af det API.

På den ene side er det fint nok at have endnu en implementation af mobil platformen HTML5, på den anden side er der ingen der har brug for et ekstra API.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere