Nokia får ikke kildekode-adgang til Windows Phone 7

24 kommentarer.  Hop til debatten
MWC 2011: Selv om Nokia ikke får adgang til kildekoden i Microsofts Windows Phone 7, så satser selskabet hårdt på at præge platformen med unik Nokia-programmel.
16. februar 2011 kl. 06:59
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mobile World Congress, Barcelona: Nokia annoncerede i sidste uge, at man fremover vil droppe Symbian og satse hårdt på at bruge Microsoft som ekstern leverandør af styresystem til firmaets smartphones.

Med den beslutning mister firmaet kontrollen over styresystemets grundelementer og funktionalitet, da Nokia ikke får adgang til kildekoden i Windows Phone 7.

Teknisk direktør i den finske mobilgigant Rich Green ser det dog som en styrke, at ikke alle får adgang til at ændre på grundpillerne i systemet.

»Platformen fra Microsoft er sin egen. Den kan vi ikke ændre på. Men vi vil tilføje egenskaber til systemet med forskellige programmer. Generelt arbejder udviklere jo ikke så meget inde i systemerne, men ovenpå dem,« siger Rich Green til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er glad for, at Microsoft ikke giver adgang til, at alle og enhver kan ændre i styresystemets grundelementer. Han ønsker, at den grundlæggende brugeroplevelse bevares på tværs af Phone 7-platformen, men at der kan tilføjes ny funktionalitet via software.

Rich Green understreger endnu engang betydningen af det samarbejde, som de har indgået med Microsoft.

»Det er både vores plan A og plan B. Vi satser stort på det her, og vi håber stadig på at kunne sende vores første produkt på markedet i år,« siger han.

Mere langsigtet fortæller Rich Green, at man kunne forestille sig at have forskellige sky-services, der vil understøtte blandet andet Windows Azure. Men endnu er man ikke klar til at lancere noget konkret.

»Cloud bliver ved med at være vigtigere og vigtigere. I fremtiden vil det ikke betyde noget, hvor en app for eksempel bliver kørt fra ? om det er på en cloudserver eller lokalt. Men det er alt sammen noget, vi kigger på,« siger Rich Green.

24 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
16. februar 2011 kl. 09:02

Jeg tror det er klogt af Nokia ikke at røre for meget ved selve UI'en, men i stedet satse på at tilføre deres egne overbygninger på WP7. På den måde vil brugerne kunne lave en 1:1 sammenligning mellem f.eks. HTC og Nokia og se, at selve WP7 er den samme, men at man hos Nokia også får gratis navigation, og deres andre ydelser oveni. Det tror jeg vil give flere kunder i sidste ende for Nokia, for de har en del fede features at tilbyde.

2
16. februar 2011 kl. 09:20

Jeg tror det er en fatal fejltagelse Nokia har gjort, for de mister al kontrol med deres produkt og bliver blot en magtesløs hardware producent for MS.

Nokia har ingen mulighed for at debugge problemer med deres system, end sige løse dem, så mon ikke kvaliteten og effektiviteten af deres produkt kommer til at skrabe bunden?

9
16. februar 2011 kl. 11:43

Nokia har ingen mulighed for at debugge problemer med deres system, end sige løse dem, så mon ikke kvaliteten og effektiviteten af deres produkt kommer til at skrabe bunden?

Det var da noget sludder - du ved åbenbart ikke, hvordan den slags foregår. Microsoft har et team af konsulenter fysisk ude hos Nokia og Nokia har nogen ude hos Microsoft.

Jeg ved ikke, om du prøver at antyde, at open source ville have været nemmere for Nokia. Det ville det sandsynligvis ikke - for hvis der opstår en fejl, så samarbejder de med Microsoft om at løse den.

... hvilket er langt mere effektivt, end at Nokia skulle løse den alene ved at analysere kildekoden.

21
16. februar 2011 kl. 13:35

Jeg ved ikke, om du prøver at antyde, at open source ville have været nemmere for Nokia. Det ville det sandsynligvis ikke - for hvis der opstår en fejl, så samarbejder de med Microsoft om at løse den.</p>
<p>... hvilket er langt mere effektivt, end at Nokia skulle løse den alene ved at analysere kildekoden.

Lige præcis i det her tilfælde ville det nok være nemmere for Nokia i det at de ejer Qt og derfor har programmørerne siddende in-house.

Min erfaring med vendor-problemet er at det er overalt og pisseirriterrende. Men jeg er ikke Nokia, så det er lidt svært at argumentere for at det samme skulle gælde for dem.

22
16. februar 2011 kl. 17:28

Men jeg kan VIRKELIG undre mig over hvordan et firma med så megen kapital som Micrsoft ikke bare sætter sig ned og siger.

"Her har vi de bedste programmøre og designere som kan fåes for penge (ved godt der er andre i processen også!) og nu giver vi dem $∞ til at udrydde alle konkurrenter på markedet."

Nej de insisterer sgu på at lave nogle lortet software... Kommer fra en Windows Mobile 6 som ikke længere vil tænde (trods den kostede lidt over 4000,- for et par år siden - Gik kun 4 måneder før den døde, og det var 4 elendige måneder.)

Jeg har faktisk haft kigget lidt med længsel i retning af W7 for jeg er på ingen måde en Microsoft hater. Deres computere er da helt okay (lad os nu ikke tage den diskussion her, please, hold jer til mobilerne!) og jeg udvikler da selv til .NET. Men jo mere jeg læser om W7 des værre lyder det :(

32
17. februar 2011 kl. 20:25

Microsoft hater. Deres computere er da helt okay

Hvad hedder de?

10
16. februar 2011 kl. 11:47

Softia eller Mickia? Jeg kan ikke rigtigt skelne mellem de to firmaer længere...

11
16. februar 2011 kl. 11:54

være helt naturligt, at satse på både MeeGo og WP7. Elops udtalelser kan desværre kun tolkes som en ensidig satsning på WP7. (Selvom det er en 100% modsat strategi af hvad man havde før)

12
16. februar 2011 kl. 12:01

Det lyder da helt sindsygt, at verdens største mobiltelfon producent alene skulle gøre sig afhængig af Microsoft og uden adgang til kildekode. Men hvad verden ændres hele tiden. Motorola tabte også sin føre stilling og Sony's betamax og Philips system 2000. Nej det er ikke altid kvalitet der tæller.

13
16. februar 2011 kl. 12:08

Knud Larsen:

Det lyder da helt sindsygt, at verdens største mobiltelfon producent alene skulle gøre sig afhængig af Microsoft og uden adgang til kildekode.

Jeg forventer at Microsoft giver et købstilbud på virksomheden Nokia, hvis kursen på Nokias aktier kommer tilpas langt ned.

Så er kildekode-adgangen heller ikke et et åbent spørgsmål længere.

15
16. februar 2011 kl. 12:30

Jeg forventer at Microsoft giver et købstilbud på virksomheden Nokia, hvis kursen på Nokias aktier kommer tilpas langt ned.

Spot on!

16
16. februar 2011 kl. 12:36

Brokker I jer lige så meget over, at HTC laver Android telefoner?

18
16. februar 2011 kl. 12:39

Det skal jo lige siges at Nokia også gør sig meget afhængige af MS. Selv hvis det bliver en succes kan MS jo blot regulere prisen på WP7 og æde af Nokias profit.

(Jeg kan ikke udelukke, at MS køber Nokia - men med manden i spidsen og mulighed for at spise af Nokias profit, ser jeg ikke grunden til det)

19
16. februar 2011 kl. 12:48

Thorbjørn L. Andersen:

(Jeg kan ikke udelukke, at MS køber Nokia - men med manden i spidsen og mulighed for at spise af Nokias profit, ser jeg ikke grunden til det)

Der er et par afgørende hurdler for en MS-overtagelse af Nokia. Så jeg er selv meget i tvivl om det kan/vil ske.

iPhones succes viser dog en temmelig positiv business case ved at eje hele stakken. MS har jo også et andet forretningsområde hvor de ejer hele stakken (Xbox), så det er ikke en fremmed verden for dem.

En langsom udhulning af Nokia tror jeg ikke vil gå ubemærket hen blandt Nokias aktionærer. Og det er aktionærerne der (formelt) vælger bestyrelsen. Og de vælger ihvertfald om de vil sælge eller beholde deres aktier, så hvis det rygtes at MS har sat det fede sugerør ned i Nokias pengekasse, vil folk sælge, kursen falde, og muligvis vil der blive gjort ansvar gældende overfor direktion og bestyrelse.

20
16. februar 2011 kl. 13:12

så hvis det rygtes at MS har sat det fede sugerør ned i Nokias pengekasse, vil folk sælge

Et kursfald på ca. 25% på de sidste fem dage siger at det præcis er hvad folk er igang med.

14
16. februar 2011 kl. 12:30

[I]Jeg forventer at Microsoft giver et købstilbud på virksomheden Nokia, hvis kursen på Nokias aktier kommer tilpas langt ned.[/I]

Hvorfor? Med Elop på topposten har de jo ALT at skulle have sagt i Nokia uden at bruge penge på at købe det ...

17
16. februar 2011 kl. 12:37

Ikke nok med at de har Elop - de har fået rykket Nokia op med rode, med det kommende hovedkvarter i Sunnyvale - de har også fået en mand i spidsen af Nokia US og som det ser ud store dele af Nokias R&D afdeling.

4
16. februar 2011 kl. 10:53

Nu er der jo forskel på kunder, og forskellige afdelinger i samme firma behøver ikke behandle kunderne på samme måde. Microsoft ville være godt dumme, hvis ikke de lyttede til de væsentlige kunder på mobilmarkedet. De har ikke så mange kunder, som på Windows, så det er langt nemmere at servicere dem ordentligt. Samtidigt er der mange af kunderne, der kan vælge at satse på andre platforme. og hvorfor skulle de ikke gøre det, hvis Microsoft behandler dem lige så arrogant som de behandler deres Windows kunder?

5
16. februar 2011 kl. 11:03

Hvordan mener du Microsoft behandler deres Windowskunder arrogant?

7
16. februar 2011 kl. 11:40

Et par kommentarer fra nokia.com

Microsoft gets Nokia a company that sells Half a Billion Phones a Year to install Microsofts OS... Microsoft gets Nokia Maps; Microsoft gets the OVI Store Microsoft gets Nokias Mobile Camera Technology / team.... Nokia gets Bing and a crappy OS that isn't even doing well on its own... (Han glemmer helt at nævne, at Microsoft får lov til at svække Qt - og svigte eksisterende kunder)

En anden nævner ulemperne ved WP7: No system-wide file manager No Bluetooth file transfers No USB mass storage mode Limited third-party apps availability No Flash (nor Silverlight) support in the browser Too dependent on Zune software for file management and syncing No video calls New ringtones available only through the Marketplace No multitasking No copy/paste No DivX/XviD video support (automatic transcoding provided by Zune software) No sign of free Bing maps Navigation so far No internet tethering support No handwriting recognition support

Det er svært at se, at se hvordan handlen skulle være god for Nokia, men jeg er sikker på, at der nok skal stå en stol hos MS til Elop hvis han fejler ... (og hvis Ballmer har planer om pension er det ikke utænkeligt, at han kunne få den plads ...)

PS: Nokia røvrender virkelig deres aktuelle kunder nu (især Qt-kunder). Hvis man ikke bryder sig om at firmaer gør den slags og man virkelig ønsker sig en WP7, så vil jeg da anbefale HTC.

8
16. februar 2011 kl. 11:42

Har Symbian ikke solgt meget bedre end Windows Phone?

6
16. februar 2011 kl. 11:32

Hvordan mener du Microsoft behandler deres Windowskunder arrogant?

Prøv du som kunde at få rettet en fejl, som er væsentlig for netop dit firma at få rettet.

De ændringer Microsoft laver til Windows, er nogen, som gør sig, når man skal præsentere dem ved en demo. Hvis de interressede sig for at gøre kunderne og kundernes medarbejdere mere effektive, er der en hel del i brugerfladen, som de ville lave om.

3
16. februar 2011 kl. 09:49

Det tror jeg nu ikke du har ret i. Nokia har haft kontrollen med Symbian de sidste mange år, og de har alligevel ikke magtet at løse alle de problemer som Symbian har givet. Nokia er gode til at lave hardware og services, og med WP7 kan de nu koncentrere sig om det.