Nokia-chef: Vi står på en brændende boreplatform

Nokias nye direktør Stephen Elop tegner et grumt billede af fremtiden for verdens største producent af mobiltelefoner, hvis ikke selskabet hurtigt får nye telefoner på markedet, som dæmmer op for konkurrenterne.

Nokias direktør Stephen Elop sammenligner Nokias nuværende situation med at stå på en brændende boreplatform i Nordsøen. Selskabet er tvunget til at træffe nogle drastiske beslutninger, og det skal ske hurtigt.

Det fremgår af et internt memo, som Stephen Elop angiveligt har sendt rundt i Nokia, og som Engadget er kommet i besiddelse af.

Stephen Elop peger på, at ikke alene har Nokia endnu ikke formået at lave et godt modsvar på Apples iPhone fra 2007, selskabet overhales også af Android-miljøet på smartphone-fronten, og næsten endnu mere katastrofalt, så æder billige kinesiske telefoner af Nokias ellers lukrative marked for billige telefoner i udviklingslandene.

Nokia har foreløbig valgt at satse på det Linux-baserede Meego til selskabets topmodeller inden for smartphone-kategorien, men Stephen Elop påpeger, at Nokia formentligt kun kan nå at få én Meego-telefon på markedet i løbet af 2011.

Derfor er Nokia nødt til at overveje, om selskabet skal opbygge et nyt økosystem, trække på et eksisterende økosystem eller slutte sig til et.

Læs også: Opråb til Nokia: Drop Meego og gå all-in med Windows Phone 7

En af mulighederne for Nokia kunne være at indgå et samarbejde med Microsoft om Windows Phone 7, som kunne vise sig at være lukrativt for begge parter, idet de nuværende producenter af Windows Phone 7-telefoner også satser på Android og andre platforme. Derfor kunne Nokia tilbyde Microsoft et tættere partnerskab mod at satse entydigt på Microsofts platform.

Et sådant samarbejde har været nævnt af analytikere, blandt andet fordi Stephen Elop har en fortid som chef i Microsoft.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Nicholas Colding

Stephen Elop har ganske ret, Nokia er på gale vej - og det vil fortsætte, hvis de går i partnerskab med ms. Ms som fortsat er lille selskab på mobilmarkedet. Især lille på markedet for private og det er den gruppe forbrugere der oftest skifter mobiltelefon. Jeg kender ingen som har en ms-mobil... Jo måske: en kollega har fået udleveret en i forbindelse med et job i kommunen. Den er han ikke ret glad for.

Hvis jeg var Nokia, ville jeg se på HP Palm eller Android. De burde have gået den vej for flere år siden, så Nokia må nok se i øjnene, at de fortsat vil opleve et dalende salg de næste år.

 • 0
 • 0
#4 Morten Borg

Mig bekendt plejer Nokia's holdning at være "one size does NOT fit all", så hvorfor ikke bare køre med både Android og Windows? Bl.a. HTC kører den model med tilsyneladende kæmpe success.

Nokia's hardware i fx N8 fejler jo intet, det er OS'et der er fucked.

Bruger selv iPhone og er super glad for den, men mere konkurrence ville være fint og pt. er Nokia jo helt ud af spillet.

 • 0
 • 0
#5 Peter Jespersen

De har et spirende MeeGo samfund, der suger deltagere til sig fra Maemo og Moblin samfundene - ganske automatisk - uden at der bliver gjort det store for det.

Den meget store ressourcemæssige fokus på Symbian^3 og senere flittige brug af sparekniven har nok haft en stor indflydelse på det manglende tempo i MeeGo udviklingen.

Hvis der havde været brugt lige så mange ressourcer på MeeGo som på Symbian^3 udviklingen ..... vel

For applikationsudviklerne kunne det også være rart hvis MeeGo havde været at finde som target i Nokia SDK - istedet for et selvstændigt SDK.

De har alle prikkerne, men har endnu ikke forbundet dem alle. De er nået så langt at det lige præcis er det forkerte tidspunkt at begynde at løbe rundt i en cirkel og råbe : "Der er ild i mit hår".

Men hvis de ikke selv tror på det burde de vel smide både Qt, MeeGo og Symbian^3 ud af vinduet og stille sig ind i den lange-lange række af fabrikanter af Android-telefoner.

 • 0
 • 0
#6 Jakob Dam Knudsen

Nokias Symbian har længe haft en trone som klar 1'er på de europæiske markeder, og i USA som enten 2 eller 3.

Så kom iPhone, og sidenhen Android.

Microsoft og Nokia stod som meget store tabere, og begge firmaer har grundlæggende begået samme fejl; lænet sig tilbage, og ladet tingene stå til, fordi de sikkert var gode nok, i stedet for at pace udviklingen af deres operativsystemer så de blev BEDRE for brugerne. I stedet gik pengene til at lave bedre mobilkameraer med zeissoptikker, hurtigere processorer, større skærme osv.

iPhone kom som nok den svagest specificerede Smartphone der længe var set. Lav skærmopløsning, dårligt kamera uden blitz og video, og en processor der i clockfrekvens ikke så godt ud på papiret. Og den indtog markedet med et solidt fodfæste, der kun voksede med iPhone 3G, 3Gs og 4.

Både Microsoft og Nokia var langsomme til at få ændret deres taktik, og der er stadigvæk meget tvivl om Microsoft har gjort det ordenligt. Foreløbigt ser deres step-by-step remake ud til at give nogenlunde pote, omend deres salg ikke kører så godt som håbet. Men det har en potentiel stor fremtid, primært pga. udbreddelsen af Windows på PC-markedet.

Nokia har ikke denne fordel - i stedet har de hele tiden haft en enorm fordel i at Symbian bare var enormt udbredt. De har blare "glemt" at Symbian næsten aldrig har været et bevist valg af forbrugerne; det var "noget der var på deres smarte mobiltelefoner" men ikke noget man gik specifikt efter, som flere og flere folk gør i dag med Android. Symbian var bare noget man fik "kastet i nakken" når man købte en Nokia series 60 eller højere.

Netop operativsystemerne i mobiltelefoner har i SÅ lang tid været set stort på af selskaberne der kunne have gjort en forskel. Fremfor at fremskynde nye ideer til at operere mobilerne og udnytte de større touchskærme, har man i stedet sparet penge ved at tilpasse taste-baserede operativsystemer til også at kunne touche. Resultatet var små åndssvage knapper på skærmen man knapt nok kunne ramme uden brug af digitizer, langsommeligt UI der hakkede og spyttede pga. det skulle være kompatibelt med alt muligt, og et software-marked der sejlede pga. de mange sære opløsninger.

Her har iPhone efter min mening stadigvæk den ultimativt største force; de kører med meget få kombinationer af hardware, og især skærmopløsningerne er konsistente mht. aspekt. Det gør livet noget nemmere for udviklere, fordi du kan målrette et GUI-design til en hel platform, fremfor at skulle tænke "hmm windows mobile 6.x og før; qvga, wvga, qwvga, what to do, what to do...".

Symbian^3 var et rigtigt skridt, men "too little too late". Havde den kommet som respons på den første iPhone havde det været godt. Nu om dage er det bare for svagt. Jeg er udmærket klar over at sådan et OS tager lang tid at udvikle, men annonceringen af dens udvikling kom nærmest i kølvandet på iPhones første succes. Hvilket giver én den tanke, at Nokia har siddet på deres hænder og gloet på de sorte tal på bundlinjen, og bare skrabet til sig fremfor at lave noget.

Det bliver spændende at se hvordan 2011 forløber for Nokias mobil line-up - jeg tror IKKE vi får en Windows Mobile fra Nokia at se i år, selv ikke hvis beslutninger og aftale tilrettelægges i DAG. Men vi vil få annonceringer at se. :)

 • 0
 • 0
#7 Martin Bøgelund

Nokia har formået at forvandle god vin til simpel eddike.

Det kommer jo ikke som en overraskelse, at Linux ville blive en markant spiller på markedet for mobile internet devices (MIDs), altså det der bl.a. kaldes smartphones og pad's idag[1].

Med Nokia N770, N800, og N900 havde Nokia længe lugtet lunten, og var på markedet med en Linux-sag før de andre.

Nokia udgav N770 i 2005, samme år som Google købte Android Inc.

Vi ser idag at Nokia i den grad har formøblet sit forspring på Linux-devices.

Android viser at Nokia gjorde de rigtige ting ved at bygge en smartphone på Linux. Og Nokias nuværende situation viser, at de ikke gjorde tingene rigtigt i selvsamme tiltag.

Nu får vi snart at se, om Nokias strategiskifte indebærer, at de [i]holder op med[/i] at gøre de rigtige ting, eller at de [i]begynder[/i] at gøre tingene rigtigt.

[1] http://www.computerworld.dk/art/47250 (bemærk hvordan Nokias produkter omtales i artiklen, og Android-omtale end ikke var et glimt i øjet på analytikere og journalister endnu, dengang artiklen blev skrevet...)

 • 0
 • 0
#8 Mogens Ludvigsen

Det undrer mig ikke.

Min Nokia N95 blev byttet 2 gange, er pt. repareret 5 gange.

Nokia ville ikke erkende, tage ansvar for at det var deres problem at tilkøbt software (navigation) forsvandt fra telefonen, på trods af, at det var derfor at jeg erhvervede N95'eren.

Nokia burde overveje hvad selling point feauture er /var- og ikke bare på arrogant vis ignorere, når den 'forsvinder' på telefoner, der er indleveret til reparation..

Når Nokia ikke forstår det' i markedet er vi nogen der ved hvilket fabrikat, vi nok ikke køber næste gang.

 • 0
 • 0
#11 Svend Eriksen

Skønt med de kvalificerede kommentarer fra folk, der udtaler sig om WP7 uden at have prøvet det. Det må være fantastisk på den måde at have et intuitivt røntgenblik, der sådan sætter en i stand til at gennemskue tingenes sande tilstand.

WP7 er et rigtig godt OS, og når Nokia offentliggør på fredag at de vil bruge WP7, så kommer det til at gavne både Nokia og Microsoft - og ikke mindst os forbrugere der får et godt OS på nogle supergode telefoner.

 • 0
 • 0
#12 Martin Bøgelund

Bo Grünberger:

Skønt med de kvalificerede kommentarer fra folk, der udtaler sig om WP7 uden at have prøvet det.

Så vidt jeg kan se, bliver der ikke talt om WP7-[i]produktet[/i], men om markedskonsekvenserne for Nokia ved at skifte over på WP7.

På nær i dit indlæg altså, du puster jo fint liv i "mit-OS-er-bedre-end-dit"-snakken...

Markedskonsekvenserne for Nokia er ikke entydigt bestemt af hvilke ting du kan li' ved WP7. Nok nærmere hvilke aftaler der evt. laves mellem Nokia og MS, hvornår den første fysiske enhed kommer på gaden, om der er tablets med i aftalen, ...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere