Nokia arbejder på kvantekryptering til mobiltelefonen

7. januar 2014 kl. 13:2417
Kvantekryptering kan gøre det umuligt at lytte med på en besked uden at blive opdaget. Nu kan det være på vej til mobiltelefonen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er lige nu umuligt at vide, om efterretningstjenester eller kriminelle lytter med, når du sender en sms-besked fra din mobiltelefon. Kvantemekanik kan imidlertid gøre det umuligt at lytte med, uden at blive opdaget, og det kan være på vej til mobiltelefonen.

Forskere fra Nokia og University of Bristol har eksperimenteret med en teknik, som gør det muligt at udveksle kvantekrypteringsnøgler fra eksempelvis en mobiltelefon til en modtager på et kasseapparat.

Kvantekryptering udnytter polarisering af fotoner, og det giver en særlig udfordring for en håndholdt enhed som en mobiltelefon. Hvis man roterer telefonen en smule, ser polariseringen ikke korrekt ud set fra modtagerens perspektiv.

Det er dét problem, forskerne har forsøgt at løse ved at bruge cirkulær polarisering til selve krypteringsnøglen, mens et par af lineær polarisering bruges til at verificere, at transmissionen ikke er blevet opfanget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvantemekanikkens princip om, at man ikke kan observere, hvilken polarisation en foton har, uden at påvirke den, er grundlaget for kvantekryptering. Dét, der gør krypteringen sikker, er derfor, at det i praksis er umuligt at aflytte kommunikationen uden at påvirke den, og dermed kan modtageren se, at signalet er blevet ændret.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
7. januar 2014 kl. 13:43

Hvis jeg nu står med min mobil og skal betale vha. noget NFC agtig - hvor tit bliver det så aflyttet, og hvad ville konsekvensen af det være?! Det lyder lidt underligt. Er det for at undgå at man opfanger noget og kan kopiere det, og kan ganske alm. kryptering ikke klare det?

6
7. januar 2014 kl. 20:51

Nokia laver ikke mobil-telefoner i den nærmeste fremtid. Deres forskning behøver derfor ikke være relateret til produktion af mobil-telefon, men kunne være støtte af grundforskning, eller forskning i noget det kan blive til nye standarder de kan tjene penge på at lave udstyr til.

7
7. januar 2014 kl. 22:32
4
7. januar 2014 kl. 15:29

Der er vel næppe nogen tvivl om, at stadig mere af vores arbejde med data bliver til mobil brug over tid. Både som privatpersoner og som virksomheder (herunder det offentlige).

Derfor er det overordnede koncept "at kunne sikre data og kommunikation på en mobil enhed" af absolut kritisk vigtighed for os som samfund.

Du skal tænke scenariet en del bredere end at købe en is med NFC... :)

2
7. januar 2014 kl. 14:29

Kvantekryptering er så vidt jeg ved, den eneste måde at beskytte data imod de såkaldte kvantecomputere, som teoretisk kan dekryptere "ganske alm. kryptering" som var det plain text.

3
7. januar 2014 kl. 14:54

Kvantekryptering er så vidt jeg ved, den eneste måde at beskytte data imod de såkaldte kvantecomputere, som teoretisk kan dekryptere "ganske alm. kryptering" som var det plain text.

Nej altså, de to ting har ikke rigtig noget med hinanden at gøre. Der er visse problemer, som fx faktorisering af heltal, der kan løses effektivt med en kvantecomputer. Det vil gå ud over fx RSA, men rammer slet ikke symmetrisk kryptering som fx AES.

8
8. januar 2014 kl. 09:22

Det vil gå ud over fx RSA, men rammer slet ikke symmetrisk kryptering som fx AES.

Det er jo direkte forkert. Se f.eks. http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_computer:

It has been proven that applying Grover's algorithm to break a symmetric (secret key) algorithm by brute force requires time equal to roughly 2n/2 invocations of the underlying cryptographic algorithm, compared with roughly 2n in the classical case,[18] meaning that symmetric key lengths are effectively halved

5
7. januar 2014 kl. 15:46

Sune: Jeg antog at der med "ganske normal kryptering" var tale om SSL (RSA).

Det kan godt være at kvantekryptering og kvantecomputere ikke har noget direkte med hinanden at gøre (forstået på den måde at man ikke skal bruge en kvantecomputer for at kvantekryptere). Men jeg har ved flere lejligheder hørt om at kvantekryptering i "sidste ende" ironisk nok, vil være den eneste måde at beskytte sig imod de myteomspændende kvantecomputere.

I øvrigt handler kvantekryptering jo mindst ligeså meget om at kunne bevise om data er blevet kompromiteret, dvs. sikre at modtageren og kun modtageren får adgang til data, eller i tilfælde at kompromitering at systemet straks vil kunne opdage det, og en ny "transaktions-nøgle" eller lign. kan genereres.

Håber ikke jeg vrøvler alt for meget, så stærk er jeg heller ikke på området!

9
8. januar 2014 kl. 11:10

Kvantecomputeren og krypteringen har direkte noget med hinanden at gøre da de udnytter samme princip om at en foton kan være i super position. Dvs den kan i computer verdenen være 0,1 og begge dele. Hermed har man mulighed for egentlig multitasking, som ikke eksisterer i vores computere i dag. At den har mulighed for multitasking betyder at den kan afprøve samtlige muligheder, samtidig. Derfor er rsa, aes etc ikke sikre den dag man har udviklet en model der kan håndtere tal på længde med de primtal vi bruger til at kryptere med i dag.

12
8. januar 2014 kl. 12:10

Sorry, det er mig der vrøvler. Det er selvfølgelig qubits der er tale om.

11
8. januar 2014 kl. 11:39

Så vidt jeg har forstået, så har du en chip som de er lagret på og bliver påvirket der. Der er en lov om entanglement, der siger at hvis to fotoner er entanglet, vil en ændring af den ene føre til en øjeblikkelig ændring af den anden. Det samme sker hvis man "måler på den", så sker der også en ændring og derved kan man vide om de kære nsa lytter med.

13
8. januar 2014 kl. 12:11

@Alexander Men vi skal jo lige have sendt sms'en til sendemasten og fra den skal det jo laves om til elektriske signaler som kan konverteres til lys i fiberkabler og sendes til modtagerens sendemast osv. - det sted i kæden hvor sms'en er en normal strøm af elektroner i en ledning vil den vel stadig kunne aflyttes uden at det kan opdages?

14
8. januar 2014 kl. 12:24

@Palle hvordan man i praksis vil have dette til at fungerer ved jeg intet om, dog er det en kendt regel (som nævnt i artiklen), at man ved hvis der er nogen der lytter på beskeden, så vil sender og modtager vide dette. Desuden vil det ikke være en klartekst der bliver sendt. Jeg kan anbefale at se dokumentaren: den forunderlige kvanteverden - (en) Taming the quantum world. - populærvidenskabelig, men den giver et godt indblik i hvordan kvantecomputeren og kvantekrypteringen fungerer.

15
8. januar 2014 kl. 13:10

den forunderlige kvanteverden - (en) Taming the quantum world

Lyder spændende - har du et link eller lign.? Er nogenlunde med på principperne for kvante-computere/kryptering, men mit problem er at jeg ikke kan se hvordan det skal kunne udføres i praksis, måske dokumentaren kan hjælpe lidt...

Edit: Fandt den selv: http://www.dr.dk/tv/se/den-forunderlige-kvanteverden/den-forunderlige-kvanteverden

Kan ses til og med 5. februar 2014