Analytiker: Stephen Elop ødelægger Nokia med vanvittige beslutninger

Det er ikke Nokias skyld, hvis satsningen på Windows Phone bliver en succes. Direktør Stephen Elop har skudt Nokia i foden gang på gang, fortæller en analytiker med en fortid hos Nokia til Version2.

Hvis Nokia kommer helskindet igennem omstillingen fra egne styresystemer til kun at bruge Windows Phone i firmaets smartphones, er det ikke på grund af strålende ledelse fra direktør Stephen Elops side.

Faktisk har han flere gange direkte modarbejdet Nokias vej til succes. Sådan lyder den kontroversielle vurdering fra analytikeren Tomi Ahonen, der med base i Hongkong analyserer mobilmarkedet og for ti år siden sad som chef for markedsanalyse hos Nokia.

For eksempel mener han, at det er en skandale, når Nokias Meego-telefon N9 kun bliver lanceret i forskellige mindre lande som Danmark, New Zealand og Kasakhstan. N9 bliver både den første og sidste Meego-telefon på markedet fra Nokia, fordi satsningen på Windows Phone skal være 100 procent. Men hvorfor bevidst underspille en telefon som N9, spørger analytikeren.

»N9 var den hotteste telefon på planeten indtil annonceringen af iPhone 4S, og kun en tåbe af en direktør vælger ikke at lancere den i alle Nokias store markeder, som England, Tyskland og Frankrig. Selv i USA, hvor Nokias smartphones aldrig har været populære, var pressen vilde med N9 og Meego. Kun en vanvittig direktør vælger ikke at sælge N9 i USA, men det valgte Elop,« siger Tomi Ahonen til Version2.

Hvis ikke Stephen Elop havde haft så travlt med at aflive Meego, kunne N9 og den hemmelige efterfølger N950, som kun er blevet givet ud til udviklere, have hjulpet Nokia i den svære omstilling fra det hjemmegjorte Symbian til Microsofts Windows Phone.

I stedet skal Nokia nu i en fart have gang i salget af Windows Phone-telefonen Lumia 800, der blev præsenteret i slutningen af oktober, og er på vej til butikkerne.

Læs også: Nokia lancerer Windows Phone-telefoner i Danmark til januar

Nokia og Microsoft er stærke sammen

Selvom Lumia 800 som Nokias nye flagskib efter Tomi Ahonens mening ikke imponerer i sammenligning med topmodeller fra Apple og Android-lejren, skal man ikke undervurdere, hvad Nokia og Microsoft tilsammen kan udrette.

»Jeg mener, at Nokia er stærkere, end firmaet tager sig ud. Og Microsoft har masser af penge, så de har råd til at tage en lang kamp i ræset om at blive det tredje økosystem, selvom der skulle gå noget tid, hvor de ikke er i top-tre,« siger han.

Læs også: Nokia løfter sløret for 'den første rigtige Windows Phone-telefon'

Mens Android nu har over halvdelen af smartphonemarkedet og er helt uden for rækkevidde, er der mange bejlere til de to næste pladser i den globale top-3-liste over smartphone-styresystemer.

Apple og Blackberry er de mest kendte, ud over Nokias Symbian, der nu bliver forladt, men Windows Phone skal også kæmpe mod Samsungs Bada og den nye Meego-afløser Tizen, mener Tomi Ahonen.

Heldigvis for Nokia og Microsoft har konkurrenterne snublet lidt på det seneste, lyder vurderingen.

»RIM har valgt det forkerte tidspunkt at fyre medarbejdere og skære i udgifterne, for Blackberry er gået meget i stå, netop som markedet for smartphones er i hypervækst. Og Apple er blevet straffet af teleselskaberne for at forsøge at lave en iPhone uden fysisk SIM-kort. Derfor måtte iPhone 4S laves om på rekordtid og blev lanceret senere end ventet,« siger analytikeren.

Læs også: Nu skal Nokias svære valg af styresystem til eksamen

Af samme grund er salget af Symbian-telefoner ikke helt så hårdt ramt som frygtet.

»Android er hit-styresystemet i mobilverdenen, og rivalerne klarer sig ikke så godt. Det er godt nyt for Nokia og Microsoft. Selvom salget af Symbian-telefoner er faldet til en markedsandel på 14 procent – under halvdelen af, hvad den var for ni måneder siden – er det ikke så slemt, som det så ud til i februar,« siger Tomi Ahonen.

Elop-effekten: Undsig egne produkter

Februar 2011 var måneden, hvor Nokias direktør først kom med den berømte ’brændende boreplatform’-sammenligning og kort efter annoncerede partnerskabet med Microsoft og skiftet til Windows Phone for alle Nokias smartphones.

Og blandt mange beslutninger, som Tomi Ahonen mener, Stephen Elop har forfejlet, er den overgang nok den værste. Elop fik nemlig meget grundigt forklaret hele verden, at Nokias daværende telefoner ikke var værd at købe, mener analytikeren.

»Det store fald i Nokias salg skete ikke, fordi Symbian^3 var et upopulært produkt, men begyndte, da Elop kaldte sine egne produkter for noget bras i memoet om den brændende platform. Så annoncerede han Microsoft-telefoner som afløser for Symbian, men uden at have noget at sælge. Det kalder jeg for Elop-effekten, og det var den største skade, en direktør har gjort sine egne produkter på bare ét år,« siger Tomi Ahonen.

I alt blev der solgt 115 millioner smartphones i verden i tredje kvartal, ifølge tal fra analysehuset Gartner. Af dem var kun 1,7 millioner udstyret med Windows Phone, altså en markedsandel på 1,5 procent. I samme periode solgte Samsung 2,5 millioner telefoner med Bada, og RIM fik langet 12,7 millioner Blackberry-enheder over disken.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Nikolaj Brinch Jørgensen

Det er vel bare et spørgsmål om tid... Hr. Elop skal jo også vise noget succes på et tidspunkt. Alle hans påståede fejltrin, hvis de gør at Nokia inden for en tidshorizont ikke får succes, ryger han vel? Jeg forstår godt nok heller ikke hvorfor N9 ikke skulle launces worldwide? Det er temmelig skørt. Desuden kunne Nokia, så store som de er, også have en Android linie - jeg mener Why not? De er ude at OS-ræset, så det er vel håndsæt producent, ligesom HTC, LG og Samsung (som godt nok har Bada). Hvorfor ikke have linier med forskellige OS'er på, ligesom konkurrenterne? Nu låser de sig til at konkurrere i en nice af WP mobiler... Lumia 800 med Android skulle da nok kunne sælge en hel del telefoner...

 • 7
 • 2
#3 Nikolaj Brinch Jørgensen

Men enhver kan jo komme og sige, at NÆSTE gang, SÅ bliver det vildt. :)

Jo men hvorfor fanden laver de ikke en Android telefon. Det burde de kunne, og alle ved de har været meget overlegne på hardware fronten i meget lang tid. Den ville sikkert være killer, ligesom den er et brand og Nokia er meget godkendt i business sammenhæng, så det ville være en god vej ind steder hvor folk kun har deres E-modeller (som er crap).

 • 3
 • 2
#4 Michael Falstrup

Hvorfor ikke have linier med forskellige OS'er på, ligesom konkurrenterne? Nu låser de sig til at konkurrere i en nice af WP mobiler... Lumia 800 med Android skulle da nok kunne sælge en hel del telefoner...

Enig, hvorfor vil en HW producent binde sig op på et og kun et OS økosystem og kun få en andel af dette økosystems markedsandel. Hvorfor ikke få en meget større andel ved også at lave Android telefoner. Spøjst!!

 • 3
 • 0
#5 Nikolaj Brinch Jørgensen

Enig, hvorfor vil en HW producent binde sig op på et og kun et OS økosystem og kun få en andel af dette økosystems markedsandel. Hvorfor ikke få en meget større andel ved også at lave Android telefoner. Spøjst!!

Well hvis man ser på hvor CEO kommer fra, så har vi vist svaret på sprøgsmålet. Men det virker komplet åndsvagt at dumpe Meego, og ikke gå efter konkurrenterne med Android.

 • 3
 • 2
#6 Jakob Damkjær

Det var et under at nokia lancerede N9 overhovdet.

At det så var idioti med dumt ovenpå er åbentlyst... Hvem vil ha lyst til at stjæle sin egen torden ved at lancere en ny platform der er i direkte konkurance med ens virksomheds egen platform på præcist samme område...

Meegoo platformen er Nokia nu kontraktuelt forpligtiget til at supporte (bugfixes, sikkerhedsopdateringer, drift af backend infrastruktur) i et godt stykke tid og det er penge lige ud af vinduet da der åbentlyst ikke er flere meegoo telefoner på vej.

Uanset hvor succesrig N9 bliver vil det kun være en telefon på en døende platform, men er der nogen faktiske tal på hvor mange der er blevet solgt.

Grunden til at nokia ville gøre noget så eklatant dumt er at der er nogen der har argumenteret for at nokia bør ha en platform at falde tilbage på hvis Windows Phone løsningen ikke virker. Det giver nok mening i et eller andet regnskab for det ville være lidt en bet hvis WP7 lumia telefonen ikke bliver noget som nokia kan bygge videre på... konsekvensen af et fail for WP7 telefonen vil medføre at nokia bliver en producent af dumbphones der snart ikke vil ha flere tredieverdenslande at sælge telefoner uden profit til.

Det var det hjørne de selv malede sig op i da symbian bare var for dårlig til at konkurrere med andre smarphone OSer. WP7 telefonerne er plan A for at komme ind på smartphone markedet igen og plan B er meegoo... men for at forhindre at det var en meget dyr plan B at ha i skuffen så har de kun lanceret den i begrænset omfang, for at se om den faktisk virker i virkeligheden.

Men hvilken app udvikler vil priotetere at bruge tid på meegoo ?

 • 0
 • 0
#7 Deleted User

N9-lanceringen er også blevet forklaret med Nokias aftale med Intel om brugen af Meego. Altså at aftalen måske omfattede (mindst) én Meego-telefon, og Nokia derfor er nødt til at sende den på markedet. Men det er lidt svært at gennemskue, hvorfor Nokia faktisk i nogle lande, Danmark inklusive, markedsfører N9 ret massivt, når den ellers bliver behandlet som et stedbarn.

Da Nokia valgte egne styresystemer fra, holdt man møder med både Google og Microsoft. Men hvor Nokia med et MS-partnerskab kunne få meget indflydelse og en stor sæk med penge, ville Nokia i Android-sammenhæng være 'just another' Android-producent.

Mit gæt er, at Nokia kun kunne få en aftale med Microsoft, der lød attraktiv, hvis man også afskrev sig muligheden for at have Android eller andre konkurrenter ved siden af.

vh.

Jesper, Version2

 • 6
 • 1
#8 Thorbjørn Andersen

Mit gæt er, at Nokia kun kunne få en aftale med Microsoft, der lød attraktiv, hvis man også afskrev sig muligheden for at have Android eller andre konkurrenter ved siden af.

Nokias nye .NET applikationer vil de ikke kunne flytte modsat deres nuværende Qt applikationer (som de slet ikke må bruge på WP => de mangler applikationer + de skal omskrive!) Så det lyder som en 'gunstig' aftale, hvor Nokia om 5 år er dybt afhængige af MS og hvor Nokia betaler mere for WP end andre producenter - og sluttelig så skal Nokia også lige delvist skrotte deres ellers imponerende N9?

Det er dog svært at se det gunstige for Nokia! Udover de (sammenlignet med Nokias markedsværdi) småpenge som Nokia fik i handlen er det meget svært at se et eneste lyspunkt for Nokia i aftalen. (Hjælp mig gerne)

Min holdning er at Elop efter al sandsynlighed er en trojan og at 99+% af verdens befolkning med lidt rådgivning kunne have lavet en bedre aftale med MS. Intet tyder på at man i forhandlingerne med MS nogensinde har spillet kortet 'Andoid også kunne være en mulighed' ...

Så vidt jeg kan se har MS har fået lov til at diktere det hele ...

 • 10
 • 0
#9 Erik Martino Hansen

Nokias seneste design er virkeligt helt i toppen, hvis de havde været Android telefoner vil de helt sikkert blive kæmpe sællerter.

Jeg forstår ikke at Nokia ikke porterede QT til Android og lod andre bruge det. Dermed ville der have været en masse QT software til Android som "næsten" bare kunne genkompileres til Meego eller endda Symbian.

 • 3
 • 0
#10 Per Kofod

Det var nok ikke Elop's udtalelse om at Symbian ikke var god nok, der er skyld i faldet af salg a Symbion telefoner; men udmeldingen om at der ikke vil komme flere Symbion telefoner, og at udviklingen på den platform er død. N9 er et fantastisk produkt, og hvis Nokia ikke havde sovet i timen, men var kommet med nogle stærke Meego produkter 1 til 2 år tidligere, kunne det have været en stærk konkurrent til Android; men også meldingen her om at produktet er dødt, og at der ikke kommer mere, er ikke just med til at styrke købe lysten hos kunderne. I stedet laver man en aftale med Microsoft, som bliver knald eller fald for Nokia; hvis Nokias WP7 satsning ikke bliver en success, så er jeg bange for at løbet kørt.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere